İmib'den Bakan Yıldız'a Vefa Yemeği - Son Dakika
Ekonomi

İmib'den Bakan Yıldız'a Vefa Yemeği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iş sağlığı ve işçi güvenliğine daha fazla hassasiyet göstermek gerektiğini belirterek, "Kazaların yalnızca bulunduğu iş yerlerinde değil bütün Türkiye çapında da tahribatlar oluşturduğunu bir kez daha hepimize hatırlatalım" dedi.

25.05.2015 18:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iş sağlığı ve işçi güvenliğine daha fazla hassasiyet göstermek gerektiğini belirterek, "Kazaların yalnızca bulunduğu iş yerlerinde değil bütün Türkiye çapında da tahribatlar oluşturduğunu bir kez daha hepimize hatırlatalım" dedi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız adına sektöre verdiği destek dolayısıyla "vefa yemeği" düzenledi. İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu'nun ev sahipliğindeki yemeğe sektör temsilcileri katıldı.

Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dünyanın büyüme hızından daha hızlı büyüdüğünü belirterek, büyüyen Türkiye'nin küçülen enerji sektörü olmayacağını, herkesin kendi dalında buna katkı koymaya gayret ettiğini söyledi.

Seçimlerden sonra da Türkiye'de istikrarın ve kalkınmanın devam edeceğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin normalleşmesine birçok katkı konuluyor. Hala yapacak çok fazla işimiz var. Üç dönem kuralı siyaset için konmuştur. Bunu en fazla savunanlardan birisi olarak söylüyorum; kendimizden daha iyi yapacağına inandığımız birçok arkadaşımız var. Bizler de onlara yardımcı olacağız. Ülkeye hizmet üç dönemle sınırlı değil. Hizmet sadece bakanlıklarla, milletvekillikleriyle de sınırlı değil. Bazen yeri geliyor sizler birçok milletvekilinden çok daha katma değeri yüksek işler yapıyorsunuz. Hepimizin sorumluluk alanları, omuzundaki yükler farklı ama her birimiz yine Türkiye'nin kalkınmasına katkı koyuyoruz."

- "Bir işçi kardeşimizin hayatını bakanlığımıza değişmem"

Madenciliğin dünyanın hiçbir yerinde kolay bir iş dalı olmadığını ifade eden Yıldız, madencilik alanında hiçkimsenin istemediği kazalar ve acılar yaşandığını, bunların bir simge haline gelerek toplumda büyük yaralar oluşturduğunu anlattı.

Ne işverenlerin ne de kamuda bu işin mevzuatını yönetenlerin bu kazaların yaşanmasını isteyeceğini belirten Yıldız, "Zaman zaman 'Bakanlıktan vazgeçmeyecek misin? diye soruyorlar. Tanıyanlar iyi bilirler, eğer kazayla karşılaşılacak olsaydı, bir işçi kardeşimizin hayatını ben bakanlığımıza değişmem; bırakın onlarca işçimizi kaybettiğimiz kazaları, ben bir tanesini bile değişmem" dedi.

Ermenek'te maden kazası sonrasında canının çok sıkıldığını ve oradaki maden ocaklarının kapanmasını istediğini anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Kazanın üçüncü ya da dördüncü günü işçi arkadaşlarımızı topladık. 'Biz her aile başına 3 inek vereceğiz. Burada bin kişi olsa 3 bin inek hibe yoluyla vereceğiz. Bunu kabul ederseniz biz buradaki ocakları kapatacağız' dedik. İşçi arkadaşlar 'Kapatmayın. Bize inek de vermeyin. Biz bu ocaklarda çalışmak istiyoruz' dediler. 'Neden?' diye sordum. 'Biz burada sigortalı olarak çalışıyoruz' dediler. 'Oradan elde edeceğiniz gelir buradakini geçebilir' dedik. 'Gelir ikinci planda' dediler. Hayatın birçok gerçekleri var."

Yıldız, sorumluluklarını taşıyacakları için bir kazayı en fazla bir iş adamının istemeyeceğini belirterek, Türkiye'deki madenciliğin yalnızca kömür madenciliğine indirgenmesinin sektör adına şanssızlık olduğunu dile getirdi.

"Popülizm yapanlarla karşı karşıya geldik"

Sektörün bundan zarar görmeden bunları atlatması için çok gayret gösterdiklerini anlatan Yıldız, "Halkı kast ederek söylemiyorum ama bir kısım popülizm yapanlarla karşı karşıya geldik. Ama her defasında doğruyu savunmaya ve doğru yerde durmaya gayret ettik" dedi.

Aklı selim bir şekilde kamu vicdanı ve özel sektör dinamizminin mutlaka doğruyu bulacağını belirten Yıldız, "Ben her birinizin iş sağlığı ve işçi güvenliğiyle alakalı bütün konularda hassasiyet gösterdiğinizi biliyorum. Bundan sonra daha da fazla hassasiyet gösterelim ve bu tür kazaların yalnızca bulunduğu iş yerlerinde değil bütün Türkiye çapında da tahribatlar oluşturduğunu bir kez daha hepimize hatırlatalım" diye konuştu.

Bakan Yıldız, "Öyle bir an geliyor ki o ocağı kapatmışsınız; denetime gitmiş arkadaşlar, 'Bu ocak çalışamaz' deyip mühürlemişler. Orada mühürü kırıp gizlice kaçak olarak çalışmışlar. Şırnak'ta üç işçi kardeşimiz vefat etti. 'Siz bu ocaklara bakmıyorsunuz' deniliyor. Mühürlenmiş daha ne yapılacak buraya. Sen burada kaçak çalışıyorsun, sen suçlu olmuyorsun da denetimle kapatan kamu mu suçlu oluyor? Bizim haklı, haksız olmamız ikinci planda ama algı öyle bir gelişiyor ki o algı bütün madencilerimizin çalışmasına mani olacak bir hal alıyor. Buna meydan vermemiz lazım. Bununla alakalı tedbirleri her birimizin üst düzeyde alıyor olmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Hep iyi niyetle ve yapıcı bir gayretle çalıştıklarını vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin bulunduğu günlerden daha iyi günlere geleceği kanaatini taşıdığını dile getirdi. Yıldız, göstermiş oldukları vefadan ve kadirşinaslıktan dolayı İMİB'e teşekkür etti.

Konuşmasının ardından Bakan Yıldız'a İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu iki tablo takdim etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İmib'den Bakan Yıldız'a Vefa Yemeği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır
    11:56 ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadele sürecinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Baran, enflasyonun işletmelerin gelir-gider dengesini bozduğunu belirtirken, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,5 büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı
    11:53 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan kuru beton santrali hizmete açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, santralin yol bakım, onarım ve yapım süreçlerini hızlandıracağını belirtti. Ayrıca, yerli kaynakların kullanılacağı altyapı projeleri ve inşaatlarda betonlama işlemlerinin daha kaliteli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirileceği ifade edildi.

  • Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü
    11:48 Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü

    Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı zararlısının etkisiyle kestane balı rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Arıcılar, arıların kış aylarında yeteri kadar uyuyamaması ve ilkbahar yağışlarının koloni çoğalmasını engellemesi nedeniyle endişeli. Ayrıca, kestane çiçeklerinin yağmur nedeniyle yıkanması ve gal arısının kestane ağaçlarına zarar vermesi de bal üretimini olumsuz etkiliyor. Arıcılar, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin mümkün olmadığını belirterek, uyum sağlamak gerektiğini vurguluyor.

  • TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future
    11:42 TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future

    Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), yapay zeka ile ilgili düzenlediği panelde, yapay zekanın konumu ve kullanım alanları ele alındı. Panelde, yapay zekanın aile işletmelerindeki sürdürülebilirlik üzerindeki önemi vurgulandı ve yapay zekanın aile şirketleri için bir dönüşüm aracı haline geldiği belirtildi.

  • Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor
    11:41 Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor

    Malatya'da yapılacak yerel seçimlerin ardından inşaat sektöründe ciddi bir artış ve hareketlilik bekleniyor. Deprem bölgelerinde konut ihtiyacının karşılanmasıyla birlikte sektörde istihdam ve konut ihtiyacında rahatlama olması öngörülüyor. İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, kredi sorununun giderilmesi ve yeni yapılan deprem konutlarıyla birlikte güvenli ve yaşanabilir konutlar üretileceğini belirtti.

  • Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor
    11:37 Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, kiraz ağaçlarının çiçeklerinin bolluğu üreticileri yeni sezon için umutlandırdı. Üreticiler, zirai mücadele ve ağaç bakım çalışmalarını sürdürerek bereketli bir sezon bekliyor. Kirazın aromasının buraya özgü olduğunu belirten üreticiler, bu yıl daha iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti.


Advertisement