İlk Parti Kuru İncir Avrupa'ya Yola Çıktı - Son Dakika
Güncel

İlk Parti Kuru İncir Avrupa'ya Yola Çıktı

İlk Parti Kuru İncir Avrupa\'ya Yola Çıktı

Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan kuru incirde, sezonunun ilk ihracatı yapıldı.

31.10.2014 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan kuru incirde, sezonunun ilk ihracatı yapıldı. Gemiyle 58.8 milyon dolar değerinde 11 bin 700 ton kuru incir ihraç edildi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, 2014/15 sezonu kuru incirde özellikle Ağustos ayının ikinci yarısı ve Eylül ayında yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle ürünün kurumasında ve pazara sunulmasında gecikme yaşandığını söyledi. Celep, normalde Eylül ayı başında açılması gereken işletmelerin Eylül ayı ortasında açıldığını, bu nedenle ihraç tarihinin de ertelendiğini ifade etti.

Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz ise, hava koşullarının, kuru incir kalitesini ve miktarını kısmen de olsa olumsuz etkilediğini, hammadde ve ihraç fiyatlarında yüzde 60- 70 oranlarında artışa yol açtığı kaydetti. Öz, "Fiyat artışları ihracatımızın miktar bazında az da olsa gerilemesine neden oldu. Mevcut şartlar altında 2014/15 ihraç sezonunda kuru incir ihracatımızın, geçtiğimiz sezon ulaşılan 76,9 bin tonluk rekor ihracat miktarının yüzde 15- 20 gerisinde kalmasını bekliyoruz. Ancak döviz gelirimizin geçtiğimiz yıl ulaşılan 253 milyon dolar seviyesine yaklaşacağını öngörüyoruz" dedi.

Kuru İncir özellikle Hırıstiyanlarda noel sofrasının olmazsa olmaz ürünleri arasında yer alıyor. Bu nedenle, sezonluk ihracatın yaklaşık yüzde 70'inin gerçekleştirildiği Ekim-Aralık döneminde Avrupa Birliği'nin toplam ihracattaki payı yüzde 60- 65 civarında seyrediyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İlk Parti Kuru İncir Avrupa'ya Yola Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement