İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti: Kendi Geleceklerinden En Umutlu İl Balıkesir, En Umutsuz İl İse... - Son Dakika
Ekonomi

İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti: Kendi Geleceklerinden En Umutlu İl Balıkesir, En Umutsuz İl İse...

Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2013 yılında yüzde 59 olarak tahmin edildi.

14.04.2014 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2013 yılında yüzde 59 olarak tahmin edildi. Mutluluk oranının en yüksek olduğu il, yüzde 77.7 ile Sinop, en düşük olduğu il Tunceli oldu. Türkiye genelinde kendi geleceğinden umutlu olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 77 düzeyinde belirlendi. Kendi geleceğinden en mutlu il Balıkesir olurken, en düşük ilin Diyarbakır olması dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti araştırmasını yayımladı. İlki 2003 yılında Hanehalkı Bütçe Anketi'nde ek bir modül olarak uygulanan 2004 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilmekte olan Yaşam Memnuniyeti Araştırması, 2013 yılında ilk defa il düzeyinde yapıldı. Araştırma kapsamında, Türkiye genelinde 125 bin 720 haneye gidilerek, 18 ve daha yukarı yaştaki 196 bin 203 birey ile yüz yüze görüşme yapıldı. Genel kamu hizmetleri altında yer alan belediye hizmetleri sonuçları, il sınırları içindeki bütün belediyelerin hizmetlerini kapsadı.

Buna göre mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2013 yılında yüzde 59 olarak tahmin edildi. Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en yüksek olduğu il, yüzde 77.7 ile Sinop ili oldu. Sinop'u sırasıyla takip eden iller; yüzde 76.4 ile Afyonkarahisar ve yüzde 75.9 ile Bayburt oldu. Mutlu olduğunu beyan eden birey oranının en düşük olduğu ilin ise yüzde 42 ile Tunceli olduğu gözlendi.

/**

İllere Göre Mutluluk Düzeyi, 2013

En Yüksek

İller Yüzde

Sinop 77,7

Afyonkarahisar 76,4

Bayburt 75,9

Kırıkkale 75,5

Kütahya 73,8

.

En düşük

iller

Tunceli 42,0

Osmaniye 45,8

Diyarbakır 48,7

Antalya 49,8

Hatay 50,3

**/

-EVLİLER DAHA MUTLU-

Evli bireylerin, evli olmayanlara göre daha mutlu olduğu görüldü. Türkiye genelinde evli bireylerin yüzde 61.3'ü ve evli olmayanların yüzde 53.6'sı mutlu olduğunu beyan etti. Evli bireylerin mutluluk oranının en yüksek olduğu il yüzde 80.5 ile Sinop, en düşük olduğu il ise yüzde 43.2 ile Tunceli oldu.

-KENDİLERİNİ EN ÇOK AİLELERİNİN MUTLU ETTİĞİNİ BELİRTENLERİN BULUNDUĞU İL KARAMAN-

Türkiye genelinde kendilerini en çok ailelerinin mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı yüzde 73 olarak belirlendi. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 83.6 ile Karaman, en düşük olduğu il yüzde 59.7 ile Muş oldu. Kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı yüzde 68 olup, bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 84.3 ile Afyonkarahisar, en düşük olduğu il ise yüzde 52.7 ile Mardin oldu.

-KENDİ GELECEKLERİNDEN EN MUTLU İL BALIKESİR-

Türkiye genelinde bireylerin yüzde 77'si kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan etti. Kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en yüksek olduğu ilk 3 il yüzde 86 ile Balıkesir, yüzde 85.8 ile Isparta ve yüzde 85.5 ile Bolu oldu. Bu oranın en düşük olduğu 3 ilin ise, yüzde 64 ile Diyarbakır, yüzde 67.2 ile Tunceli ve yüzde 69.6 ile Düzce olduğu görüldü.

-SAĞLIK HİZMETLERİNDEN EN YÜKSEK MEMNUNİYETİN OLDUĞU İL ISPARTA-

Türkiye genelinde sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 74.7 düzeyinde belirlendi. Türkiye genelinde değerlendirildiğinde bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 89.1 ile Isparta, en düşük olduğu il yüzde 54.6 ile Hakkari oldu.

/**

Sağlık Hizmetlerinden Memnuniyet, 2013

En Yüksek

İller Yüzde

Isparta 89,1

Uşak 88,6

Kırıkkale 88,1

.

En Düşük

İller

Hakkari 54,6

Şırnak 57,5

Muş 61,5

**/

-ASAYİŞ HİZMETLERİNDEN EN YÜKSEK MEMNUNİYETİN OLDUĞU İL ARTVİN-

Türkiye genelinde asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 79.4 olup, asayiş hizmetlerinden memnuniyetin en yüksek olduğu il yüzde 94.9 ile Artvin, en düşük olduğu il ise yüzde 58.9 ile Şırnak oldu.

Türkiye genelinde ulaştırma hizmetlerinden memnuniyet, yüzde 76.4 olup ulaştırma hizmetlerinden memnuniyetin en yüksek olduğu il yüzde 94.2 ile Afyonkarahisar oldu. Bu oranın en düşük olduğu il ise yüzde 50.2 ile Hakkari oldu.

Eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı, Türkiye genelinde yüzde 69.7 olarak belirlendi. İl düzeyinde bakıldığında eğitim hizmetlerinden memnuniyetin en yüksek olduğu il yüzde 88.9 ile Afyonkarahisar, en düşük olduğu il ise yüzde 48.2 ile Hakkari oldu.

./**

Asayiş Hizmetlerinden Memnuniyet, 2013

En Yüksek

İller Yüzde

Artvin 94,9

Sinop 93,7

Kastamonu 92,8

.

En Düşük

İller

Şırnak 58,9

Hakkari 61,8

Düzce 68,2

**/

-SOSYAL GÜVENLİK KURUMU HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYET ORANI EN YÜKSEK İL UŞAK-

Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden memnuniyet oranı Türkiye genelinde yüzde 69.6 düzeyinde belirlendi. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 89.5 ile Uşak, en düşük olduğu il ise yüzde 34.8 ile Şırnak oldu.

-ADLİ HİZMETLERDEN MEMNUNİYET ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL KAHRAMANMARAŞ-

Adli hizmetlerden memnuniyet oranı, Türkiye genelinde yüzde 52.8 düzeyinde belirlendi. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 84.5 ile Kahramanmaraş, en düşük olduğu il ise yüzde 28.8 ile Burdur oldu.

-ÇÖP TOPLAMA HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYETİN EN YÜKSEK OLDUĞU İL ESKİŞEHİR-

Türkiye genelinde belediyelerin "çöp ve çevresel atık toplama" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 73.3. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 86.5 ile Eskişehir, en düşük olduğu il ise yüzde 33.1 ile Iğdır oldu.

-KANALİZASYON HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYETİN EN YÜKSEK OLDUĞU İL KASTAMONU-

Türkiye genelinde belediyelerin "kanalizasyon" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 70.3 olarak belirlendi. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 82.6 ile Kastamonu, en düşük olduğu il ise yüzde 28.8 ile Hakkari oldu.

"Şebeke suyu" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 73. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 86.8 ile İstanbul, en düşük olduğu il ise yüzde 30.6 ile Hakkari oldu.

Türkiye genelinde belediyelerin "toplu taşıma" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 63.8 olarak belirlendi. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 78.8 ile Karaman, en düşük olduğu il ise yüzde 23.5 ile Hakkari oldu.

-YOL-KALDIRIM HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYETİNİN EN YÜKSEK OLDUĞU İLLER KASTAMONU VE MANİSA-

Türkiye genelinde belediyelerin "yol/kaldırım yapımı" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 59.7 düzeyinde belirlendi. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu iller yüzde 76.1 ile Kastamonu ve Manisa, en düşük olduğu il ise yüzde 21.4 ile Kilis oldu.

-YEŞİL ALANLARDAN EN ÇOK MEMNUNİYET KASTAMONU'DA-

Türkiye genelinde belediyelerin "yeşil alan yaratma" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı 57.1 düzeyinde gerçekleşti. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 82.3 ile Kastamonu, en düşük olduğu il ise yüzde 22.5 ile Batman oldu.

-YOKSULLARA YARDIM HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYETİN EN YÜKSEK OLDUĞU İL MANİSA

Türkiye genelinde belediyelerin "engellilere yönelik" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 48.9 oldu. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 71.3 ile Manisa, en düşük olduğu il ise yüzde 14.5 ile Siirt olarak belirlendi.

Türkiye genelinde belediyelerin "hasta ve yoksullara yönelik" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 53.3 oldu. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 73.4 ile Manisa, en düşük olduğu il ise yüzde 15.3 ile Siirt oldu.

-SOKAK LEVHALARI HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYETİN EN YÜKSEK OLDUĞU İL AMASYA-

Türkiye genelinde belediyelerin "ışıklandırma" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 74.1 oldu. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 89.4 ile Amasya, en düşük olduğu il ise yüzde 26.7 ile Hakkari oldu.

Türkiye genelinde belediyelerin "sokak levhaları" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 72.7 oldu. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 88.7 ile Amasya, en düşük olduğu il ise yüzde 32.3 ile Hakkari oldu.

-AB ÜYELİĞİNE DESTEK VERECEĞİNİ BELİRTENLERİN ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL HAKKARİ-

Türkiye genelinde Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin birey yaşamına olumlu etkisinin olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 37.1 oldu. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 75.9 ile Hakkari, en düşük olduğu ile ise yüzde 18.1 ile Burdur oldu.

Türkiye genelinde AB üyeliği için referandum yapılması durumunda üyelik yönünde oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 46.5 olarak belirlendi. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 78.1 ile Hakkari, en düşük olduğu il ise yüzde 23 ile Şırnak oldu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti: Kendi Geleceklerinden En Umutlu İl Balıkesir, En Umutsuz İl İse... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Milletvekili: Dolaylı vergiler adil değil, gelir üzerinden vergi alınmalı
    12:07 CHP Milletvekili: Dolaylı vergiler adil değil, gelir üzerinden vergi alınmalı

    CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, dolaylı vergilerin ağırlığının arttığını ve bu durumun dar ve orta gelirli vatandaşları olumsuz etkilediğini belirtti. Salıcı, gelir üzerinden vergi alan bir sistem önerdi.

  • Mansur Yavaş: Belediyelerin Borçları İsrafı Gösteriyor
    11:46 Mansur Yavaş: Belediyelerin Borçları İsrafı Gösteriyor

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AKP ve MHP'den devralınan belediyelerin toplam borcunun 100 milyarı bulmasını değerlendirdi. Yavaş, lüks belediye binaları yapmanın ve çöp projelere para harcamanın doğru olmadığını belirtti.

  • Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınmayı Destekliyor
    11:38 Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınmayı Destekliyor

    Muğla Büyükşehir Belediyesi, S.S. Madenler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile işbirliği protokolü imzalayarak üreticilere 500 balya kaba yem dağıttı. Büyükşehir Belediyesi, yem bitkisi ekimi yaparak çiftçilere destek oldu.

  • Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi
    11:25 Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi

    Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın Düzce Üniversitesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte geliştirdiği Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü projesinde üretim aşamasına geçildi. DÜFAM Laboratuvarına kurulan model fabrika ile fındık üreticileri, hasat ettikleri fındıkları işleyerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürebilecekler. Model fabrikanın test çalışmaları tamamlandığında açılışı yapılacak.

  • Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor
    11:15 Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor

    Şırnak'ın Silopi ilçesinde başlatılan 'Şırnak yer fıstığıyla şahlanıyor projesi' kapsamında çiftçilere sertifikalı tohum dağıtıldı. Projede 30 yer fıstığı üreticisine 2 milyon 250 bin TL değerinde tohum verildi. Dağıtım töreninde konuşan Şırnak Valisi Cevdet Atay, tohumların üreticilere bol ve bereketli kazançlar getirmesini diledi.

  • Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor
    11:13 Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor

    Bursa'nın Orhangazi ve İznik ilçelerinde yapılan gümüş balıkçılığında avlanan balıklar, cips haline getirilerek Yunanistan başta olmak üzere yurt dışına satılıyor. Gümüş balıkçılığı sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçılar ağlarını İznik Gölü'ne bırakmaya başladı. Balıkların öncelikli olarak Yunanistan'a ihraç edildiği ve burada cips haline getirilerek satıldığı belirtiliyor. Ancak İznik Gölü çevresinde soğuk hava depo yapılması halinde balıkların Türkiye'de işlenip paketlenebileceği ve yurt dışına gönderilebileceği ifade ediliyor.

  • Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi 460 Engelliye İş Sağladı
    11:13 Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi 460 Engelliye İş Sağladı

    Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM), bugüne kadar 460 engelli vatandaşın istihdamını sağladı. İşverenlerle iş arayanları bir araya getiren ESBİM, engelli bireylerin istihdam edilmesine katkı sağlıyor.

  • Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları
    11:09 Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları

    Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayınlanan Mart 2024 raporuna göre, Türkiye'de kart kullanımı hızla artmaktadır. Rapor, her beş kartlı ödemenin dördünün temassız olarak gerçekleştirildiğini ve toplam ödeme tutarının 1,2 trilyon TL'ye ulaştığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, ülkemizdeki toplam kart sayısı 406,7 milyona yükselmiştir. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar arasında da önemli artışlar yaşanmıştır. Kredi kartlarının sayısı yüzde 17, banka kartlarının sayısı yüzde 10 ve ön ödemeli kartların sayısı yüzde 23 artmıştır. Ayrıca, kartlı ödemelerde internetten yapılan işlemlerde yüzde 135 artış görülmüştür.

  • Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla
    11:08 Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla

    CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Merkez Bankası'nın 818.2 milyar liralık zararının, 8 bakanlığın bütçesinin toplamından daha fazla olduğunu belirtti. Uzun, bu zararın Adalet Bakanlığı bütçesinin 4 katından ve Sağlık Bakanlığı bütçesinden fazla olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu zararın 6 Şubat depremlerinde hesaplanan hasara eşit olduğunu söyledi. Uzun, Türkiye'nin sefalet endeksinde 5. sıraya yerleştiğini ve dar gelirli yurttaşların zor günler geçirdiğini vurguladı.


Advertisement