İklim Değişikliğinin Etkileri Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

İklim Değişikliğinin Etkileri Anlatıldı

İklim Değişikliğinin Etkileri Anlatıldı

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından 15 Mayıs Yeryüzü İklim Günü kapsamında "İklim Değişikliği, toprak ve su kaynaklarına etkisi" konulu konferans verildi.

17.05.2015 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından 15 Mayıs Yeryüzü İklim Günü kapsamında "İklim Değişikliği, toprak ve su kaynaklarına etkisi" konulu konferans verildi.

Öğretim üyesi Dr. Neşe Üzen tarafından Ziraat Fakültesi konferans salonunda verilen konferansa Dekan Prof. Dr. Bekir Bükün, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İklim değişikliğinin, "Karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik" biçiminde tanımlandığını belirten Üzen, yeryüzünde iklim değişikliğine üç sebebi şu şekilde sıraladı; "1-Gelen güneş radyasyonundaki değişiklikler, 2-Güneş radyasyonunun yansıtılan kısmındaki değişiklikler ve 3- Yerküre 'den uzaya geri gönderilen uzun dalgalı radyasyondaki değişiklikler."

Rüzgârlar ve okyanus akıntılarının, Yerküre yüzeyi üzerindeki ısı dağılımında oynadıkları rol nedeniyle iklim üzerinde önemli etkileri bulunduğunu belirten Üzen, 2070-2100 yıllarında Türkiye'nin kıyı sahili boyunca 4-5 °C, iç bölgelerde ise 5-6 °C oranında artacağını söyledi.

Doğu Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Toros Dağları boyunca yıllık toplam yağış miktarında 100-400 mm/yıl oranında düşüşler beklendiğini, su bütçesi açısından çok önemli olan kar kalınlığının, kar potansiyeli yüksek olan Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de azalacağı belirlendiğini belirten Üzen, Avrupa'da ise Alp Dağları'nda kar kalınlığında düşüşler görülmekte olduğunu söyledi.

"Yağıştaki azalma ve sıcaklılardaki artışa paralel olarak buharlaşmadaki artış sonucunda, su kaybı da artmaktadır" diyen Üzen, ısı artışının bitkilere olan etkisinden, su kaynaklarını durumuna kadar bilgilere vererek, ilerleyen süreçte iklim göçleri olabileceğine vurgu yaptı.

Kuraklık nedeni ile iç sularda balık türlerinde azalmalara neden olacağını, mısır ve buğday kuşağında daha fazla sıcaklık nedeniyle verimde azalma olacağını da dikkat çeken Üzen, "İklim olaylarının (risklerinin) etkileriyle mücadele etmek, fayda sağlamak ve etkileri yönetebilmek için stratejilerin güçlendirilmesi, geliştirilmesi ve uygulanması gerekir" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel İklim Değişikliğinin Etkileri Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement