İkinci İnönü Zaferi'nin 94'üncü Yılı - Son Dakika
Yerel

İkinci İnönü Zaferi'nin 94'üncü Yılı

Milli Mücadele dönemindeki İkinci İnönü Zaferi'nin 94'üncü yıl dönümü, muharebenin bir bölümünün geçtiği Bilecik'in Bozüyük ilçesinde kutlandı.

01.04.2015 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Mücadele dönemindeki İkinci İnönü Zaferi'nin 94'üncü yıl dönümü, muharebenin bir bölümünün geçtiği Bilecik'in Bozüyük ilçesinde kutlandı.

İlçedeki ilk tören, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ve beraberindekilerin katılımıyla Metristepe Anıtı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Saygı atışıyla sona eren törenin ardından Akpınar köyündeki şehitliğe geçildi.

Nayir, şehitlikteki törende yaptığı konuşmada, İkinci İnönü Zaferi'nin Milli Mücadele'de özel bir yerinin bulunduğunu söyledi.

Birinci İnönü Savaşı'nda mağlup olan Yunan askerlerinin, kurulmakta olan Türk Ordusunun gücünü gördüğünü vurgulayan Nayir, şöyle konuştu:

"Amaç, Türk Ordusunu yenerek Eskişehir'e, arkasından da Ankara'ya gelerek Sevr Antlaşması'nı kabul ettirmekti. Bu amacın anlaşılmasıyla lazım gelen önemler alınmıştı. Türk Ordusunun yüksek azim ve imanla savaşması, 31 Mart 1921 akşamına kadar süren kanlı çarpışmalar sonunda düşmanı İnönü'de ikinci defa perişan etmişti. Yaptıkları iki saldırının da püskürtülmesi üzerine Yunan kuvvetleri, 31 Mart gecesinden itibaren çekilmeye başlamıştı. Çekilen düşman, süvari birliklerimizle izlenmiş ve kayıplar verdirilmişti. Kurtuluş Savaşı'nda bu zafer, Gazi Mustafa Kemal'in güzel ifadesiyle 'milletin makus talihini de yendiği' bir zafer olmuştu. İkinci İnönü Zaferi ile sadece askeri bir başarı sağlanmamış, aynı zamanda siyasi bir zafer de hazırlanmıştır. TBMM hükümetine ve orduya güvenin artmasını, halkın zafere olan inancının güçlenmesini, İtalya ve Fransa'nın işgal ettiği topraklardan çekilmeye başlamasını, İngiltere'nin TBMM ile ilişki kurma gayretlerini bu zafer sağlamıştır."

Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı da Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının, bağımsızlık ve özgürlük inancıyla nelerin başarılabileceğini kanıtlarken Türk milletinin gücünü ve büyüklüğünü de tüm dünyaya gösterdiğini ifade etti.

Şiirler okunmasıyla devam eden tören, Bozüyük Vaizi Ömer Faruk Can'ın dua ettirmesi, Nayir ile Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Nihat Kökmen tarafından şeref defterinin imzalanması ve şehitliğin gezilmesiyle tamamlandı.

Törene, 2'nci Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Bozüyük Kaymakamı Köksal Şakalar, Bilecik Belediye Başkan Vekili Nihat Can, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdülkadir Adar, Bilecik Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İkinci İnönü Zaferi'nin 94'üncü Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement