Ikby'den Bağdat Hükümetine Ekonomi Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Ikby'den Bağdat Hükümetine Ekonomi Uyarısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat ile imzaladıkları petrol ve bütçe anlaşmasına bağlı kaldıklarını belirterek, "Eğer Bağdat anlaşmaya bağlı kalmaz ve sorunlar çözülmezse Kürdistan hükümeti kendi ekonomik politikasını uygulayacaktır" dedi.

30.06.2015 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat ile imzaladıkları petrol ve bütçe anlaşmasına bağlı kaldıklarını belirterek, "Eğer Bağdat anlaşmaya bağlı kalmaz ve sorunlar çözülmezse Kürdistan hükümeti kendi ekonomik politikasını uygulayacaktır" dedi.

IKBY Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası hükümetin resmi internet sitesinde bir açıklama yayımlandı. Açıklamada sözlerine yer verilen Barzani, "Kürdistan hükümeti, Erbil-Bağdat anlaşmasının gereklerini yerine getirmiş ve Irak 2015 bütçe yasasına göre hareket etmiştir. Ancak Bağdat, henüz bütçe yasasını uygulamadı ve anlaşmaya bağlı kalmadı. Merkezi hükümet, Kürdistan bölgesinin 2015 bütçesinden hak ettiği payı göndermedi" ifadelerini kullandı.

Barzani, Erbil yönetimi olarak sorunların çözümü için diyalog ve müzakere kanallarını işletmeye devam edeceklerini dile getirerek şunları kaydetti:

"Eğer Bağdat anlaşmaya bağlı kalmaz ve sorunlar çözülmezse Kürdistan hükümeti kendi ekonomik politikasını uygulayacaktır. Kürdistan yönetimi, 2013-5 sayılı bütçe yasası gereğince ekonomik ihtiyaçlarını temin etmek için farklı bir yol izleyecektir. Kürdistan bölgesinin yükü, sığınmacı sayısının fazla olması nedeniyle ağırlaşıyor. Bağdat ise bütçemizi göndermiyor. Böyle bir durumda memur maaşlarını da veremiyoruz."

Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi'nin diğer partilerle bir uzlaşma sağlanmadan hazırladıkları "bölgesel başkanlık sistemi ve seçimi" yasa tasarısını Parlamento'ya sunmalarını eleştirerek, şöyle konuştu:

"23 Haziran'daki oturumda Kürdistan bölgesindeki uzlaşı kültürü ve mutabakat geleneği çiğnenmiştir. Parlamento'daki tüm taraflara danışılmadan ve içinde bulunduğumuz hassas süreç göz önünde bulundurulmadan bir oturum gerçekleştirilmiştir. Ancak taraflar arasındaki görüşmeler ve müzakereler devam ediyor. Uygun bir çözümün bulunması için çabalar sürüyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ikby'den Bağdat Hükümetine Ekonomi Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement