Ikby'deki Başkanlık Krizi - Son Dakika
Güncel

Ikby'deki Başkanlık Krizi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Goran Hareketi, "başkanlık krizinin" çözülmesi için IKBY Başkanı Mesut Barzani tarafından önerilen tekliflerin daha önce denendiğini ancak başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

05.01.2016 23:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Goran Hareketi, "başkanlık krizinin" çözülmesi için IKBY Başkanı Mesut Barzani tarafından önerilen tekliflerin daha önce denendiğini ancak başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Goran (Değişim) Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Barzani, hükümet ve parlamentonun yeni bir temel üzerine bir araya gelmesini söylüyor ancak bu temelin neyin üzerine kurulacağını belirtmiyor. Partiler arasında anlaşmalar yapılabilir. Bunların hepsi demokrasinin bir parçasıdır ancak parlamento çözüm için en uygun mercidir. Goran olarak, siyasi bir tarafın diğer partilere ve halka dayatmada bulunmasını kabul etmeyeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Barzani yeni yıl vesilesiyle yayınlandığı mesajda, parlamentoda bulunan partilerin bir araya gelmesini talep ederek, "Bu krize bir son verin, ya seçim ya da bir kişi üzerinde anlaşma sağlansın. 2017 yılına kadar başkanlığı o kişi üstlensin. Ben de bu süreçte elimden gelen bütün yardımları sunayım veya içinde bulunduğumuz bu zorlu süreci atlatıncaya kadar bu şekilde devam etmesi için bir ittifak sağlansın. Artık başkanlık meselesini kullanıp, halkı yormaya son verilmesini istiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

IKBY Yüksek Seçim Kurulu, 20 Ağustos 2015'te, Barzani'nin başkanlık süresini, yapılması gereken başkanlık seçimini, teknik hazırlıkların yetersizliğini gerekçe göstererek ileri bir tarihe ertelemişti. Goran Hareketi başta olmak üzere bölgedeki bazı siyasi partiler bu duruma itiraz etmiş ancak parlamentoda başkanlık seçim yasasının değiştirebilmek için gerekli oy çoğunluğunu elde edememişlerdi. Bunun üzerine 8'inci hükümet kabinesini kuran Barzani liderliğinde Kürdistan Demokrat Partisi, Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Muhammet ve Goran bakanları görevinden azletmişti. Bu krizden sonra çok sayıda protesto yaşanmış, uzun süre partiler arasında gerginlik olmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ikby'deki Başkanlık Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement