Ikby'deki Başkanlık Krizi - Son Dakika
Güncel

Ikby'deki Başkanlık Krizi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı Müsteşarı ve Kürdistan Demokrat Partisi yöneticisi Mesrur Barzani, "başkanlık krizi"nin partiler arasındaki bir mesele olarak kaldığını belirterek "Peşmerge ve diğer güvenlik güçleri, bu siyasi çekişmeye hiçbir şekilde müdahil olmadı" dedi Barzani ve beraberindeki KDP heyeti, bölgedeki "başkanlık krizini" aşmak amacıyla yürütülen temaslar çerçevesinde Erbil'de Kürdistan Sosyalist Partisi (KSP) Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmut'u ziyaret etti.

27.08.2015 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı Müsteşarı ve Kürdistan Demokrat Partisi yöneticisi Mesrur Barzani, "başkanlık krizi"nin partiler arasındaki bir mesele olarak kaldığını belirterek "Peşmerge ve diğer güvenlik güçleri, bu siyasi çekişmeye hiçbir şekilde müdahil olmadı" dedi

Barzani ve beraberindeki KDP heyeti, bölgedeki "başkanlık krizini" aşmak amacıyla yürütülen temaslar çerçevesinde Erbil'de Kürdistan Sosyalist Partisi (KSP) Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmut'u ziyaret etti.

Toplantının ardından Barzani ile Mahmut ortak basın toplantısı düzenledi.

Barzani, "başkanlık krizi"ne ilişkin tartışmaların "Kürdistan bölgesindeki demokrasinin zenginliği" olduğunu belirterek, "Bu, demokrasinin bölgede yerleşmesine vesile olmuştur. Meydana gelen çekişme ve ihtilaflar yalnıza partiler arasında kalmıştır. Peşmerge ve diğer güvenlik güçleri, bu siyasi çekişmeye hiçbir şekilde müdahil olmadı" ifadelerini kullandı.

Tartışmalar nedeniyle halkın endişeleneceği bir durumun olmadığına vurgu yapan Barzani, "Siyasi süreç işliyor. Tehlike arzedecek birşey yoktur. Herkesin içi rahat olsun, olumsuz herhangi gelişme söz konusu değil. Bu tür girişimde bulunanlar da başarılı olamayacaktır" diye konuştu.

Barzani, Peşmergenin siyasi gelişmelere müdahil olmamasının "Başkan Mesut Barzani'nin ustaca siyasi neticesinde olduğunu" savundu.

Barzani, KDP olarak bölge başkanının halk tarafından seçilmesinde ısrarcı olduklarını yineleyerek, "Başkan, doğrudan halk tarafından seçilmelidir. Eğer diğer taraflar bunu kabul etmiyorsa, nasıl seçileceğine ilişkin referandum yapalım diyoruz. Kimse halk adına karar veremez. Kürdistan bölgesindeki yönetim şekline ve başkanın nasıl seçileceğine halk karar verir" şeklinde konuştu.

Sorunun parlamento çatısı altında Hristiyan, Türkmen ve diğer tüm siyasi partilerin katılımıyla çözülebileceğine işaret eden Barzani, "Toplantılara sadece 5 siyasi partinin değil, diğer etnik ve dini unsurların da katılmasını istiyoruz. Bu konuda eskisi gibi kararlıyız. Parlamentodaki 5 siyasi parti diğerleri adında karar alamaz. Bir parti veya taraf kendi fikrini dayatmaya çalışırsa başarısızlığa uğrayacaktır. Farklı arayışlar içinde olanlar sonuca ulaşamaz. Krizin çözüleceğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Mesele, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani değildir" diyen Barzani şöyle devam etti:

"Tartışma, bölgedeki yönetimin şekliyle ilgilidir. Barzani bu konuda elinden geleni yaptı. Siyasi partiler arasında ittifak sağlanamadı. Adalet Bakanlığı Komisyonu da bu konuda kararını açıkladı. Barzani'nin görevde kalmasının kanuna uygun olduğunu ifade etti. Bu yüzden Kürdistan bölgesinde yasal bir boşluk meydana gelmedi."

KSP Genel Sekreteri Mahmut da konuya ilişkin tarafların yakın tutum içinde olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"Halkımız siyasi partilerin bir çözüme varmasını bekliyor. Aynı şekilde cephede teröristler ile savaşan Peşmerge de bu krizin son bulmasını ve gerekli askeri yardımların gelmesini istiyor. Dün Kerkük'te yaklaşık 200 kilometrekarelik alan teröristlerin elinden kurtarıldı. Bir yandan teröristler ile mücadele ederken siyasi krizlerin yaşanması doğru değil."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ikby'deki Başkanlık Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Niobe Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Şerif Mehmet Kököz ve Yönetimi Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'i ziyaret etti
    15:27 Niobe Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Şerif Mehmet Kököz ve Yönetimi Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'i ziyaret etti

    Niobe Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Şerif Mehmet Kököz ve Yönetimi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'e düzenledikleri etkinlikler için araç desteği için teşekkür etti. Kököz, Başkan Çelik'i doğa yürüyüşlerinde görmeyi beklediklerini söyledi.

  • Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi
    15:25 Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi

    Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi işbirliğiyle teknik tekstil alanında bir seminer düzenlendi. Seminerde, Spinteks firmasının Genel Müdürü Yalın Aydın, carbon fiber ve kompozit tekstillerin Denizli'deki serüvenini anlattı.

  • Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 'AK Parti belediyeciliği, gerçek belediyeciliktir'
    15:25 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 'AK Parti belediyeciliği, gerçek belediyeciliktir'

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu'da yaptığı konuşmada, AK Parti belediyeciliğinin gerçek belediyecilik olduğunu belirterek, Kastamonu'nun tüm ilçelerinin doğal gaza kavuşması için süreci takip edeceğini söyledi. Yumaklı, yerel seçimler için çalışmalara başladıklarını ve Kastamonu'nun 19 ilçesinin ve merkez ilçenin AK Parti adayları tarafından kazanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Yumaklı hükümetin vatandaşın duasına ihtiyacı olduğunu ifade ederek, duaların en büyük destek olduğunu belirtti.

  • İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü Yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu Türkiye Şampiyonası'nda birinci oldu
    15:24 İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü Yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu Türkiye Şampiyonası'nda birinci oldu

    İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu, Sakarya'da düzenlenen Paletli Yüzme Gençler Türkiye Şampiyonası'nda 50 metre ve 100 metre çiftpalet branşında birinci oldu. 14-17 Mart 2024 tarihlerinde gerçekleşen şampiyonada Koyuncu, 100 metre mesafesinde Türkiye rekorunu kırdı ve milli takım barajını geçti.

  • Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı
    15:23 Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı

    Edirne Belediyesi ile Edirne Pazarcılar Odası arasında kentteki pazar yerlerinin işletilmesine ilişkin protokol imzalandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni protokolün hazırlandığını ve tüm sebze meyve pazarlarının düzeninden odanın sorumlu olacağını belirtti. Protokolün hayırlı olmasını dileyen Gürkan, açılışı geciken Cumartesi Pazarı hakkında da bilgi verdi. Edirne Pazarcılar Odası Başkanı Şeref Hasır ise Gürkan'a teşekkür etti. Ayrıca, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Geleceğin Yazarları Projesi Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

  • Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu
    15:20 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu

    Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, Balıkesir'i ziyaret ederek sporcu gençlerle bir araya geldi. Edremit Gençlik Merkezi'nde gönüllü gençler, sporcular ve öğrencilerle buluşan Bakan Yardımcısı, gençlerin görüş ve taleplerini dinledi. Bakan Yardımcısı ayrıca İvrindi ilçesinde yapılan Yarı Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatı ve Gökçeyazı futbol sahasında çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı.

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu
    15:19 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen gece döneri sahur programında vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Aktaş, Bursa'nın her köşesinde gülümsediklerini ve bu şehirde yaşamaktan mutlu olduklarını belirtti.


Advertisement