Barzani: Bağımsız Kürdistan Geliyor - Son Dakika
Güncel

Barzani: Bağımsız Kürdistan Geliyor

ABD'de temaslarda bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" dedi.

06.05.2015 21:48  Güncelleme: 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, tarih veremeyeceğini ancak bağımsız Kürdistan'ın yolda olduğunu, Irak'ın toprak bütünlüğünün de uzun süremeyeceğini söyledi.

Barzani, Washington temasları kapsamında Atlantik Konseyi'nde konuştu.

Bölgede IŞİD'in yeni bir terör örgütü değil, El Kaide'nin uzantısı olduğunu ancak El Kaide'ye ek olarak şovenizm yaptıklarını belirten Barzani, IŞİD'in insanlık, tarih, özgürlük ile tüm insani ve demokratik değerlere karşı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Barzani, bu örgüte karşı elde ettikleri başarılardan gurur duyduklarını dile getirerek, "peşmergenin ön cephede özgür dünya için savaştığını, IŞİD'in yenilmez olduğu mitini sona erdirdiğini ve örgütü 20 bin kilometrekareden temizlediğini" kaydetti.

"Kürtlerin Kobani'den Hanekin'e, IŞİD ile bin 500 kilometre uzunluğunda bir alanda savaştığını" ifade eden Barzani, bu mücadelenin de bir bedeli olduğuna dikkati çekti.

Barzani, IŞİD ile mücadelede bin 200 peşmergenin öldüğünü, 7 bininin de yaralandığını, buna ek olarak maddi ve moral kayıpları yaşandığını belirtirken, bunun yanında, DAEŞ'ten kaçan insanlarla Suriyeli mülteciler için güvenli bölge haline geldiklerini ve şu anda yerlerinden edilenler ile Suriyeli mültecilerin sayısının yerel nüfusu geçtiğini anlattı.

Barzani, "İnsani ve ulusal sorumluluğumuz var ama aynı zamanda, bize çok ağır bir yük getiriyor ve bunu sadece kendi başımıza kaldıramayız." dedi.

"SİLAH VE MÜHİMMATA İHTİYAÇ VAR"

"IŞİD ile mücadelenin kararlı şekilde devam etmesi ve sonlandırılabilmesi için peşmergelerin hâlâ silah ve mühimmata ihtiyacı olduğunu" belirten Barzani, bu kapsamda Bağdat, ABD ve koalisyon ortaklarıyla uygun programların ortaya konulması noktasında istişarelere devam ettiklerini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve ABD yönetimine, IŞİD ile mücadelede destekleri için teşekkür eden Barzani, dünkü Beyaz Saray'daki toplantıda da Obama ile Biden'ın "peşmergenin doğru silah ve mühimmata sahip olmasını istediğini" gördüklerini ifade etti. Barzani, "Önemli olan silahlar, bunun hangi yollarla, nasıl geleceği o kadar önemli değil" diye konuştu.

"İLİŞKİLER ÖNCEKİLERE GÖRE ÇOK DAHA İYİ"

Barzani, bir soru üzerine, şu anki önceliğin IŞİD ile mücadele olduğunu belirterek, "Ama yeni federal hükümetle öncekine göre ilişkiler çok daha iyi" ifadesini kullandı.

Ancak hâlâ sorunlar ve farklılıkların bulunduğunu dile getiren Barzani, "Yine de sorunların çözümü için iki tarafta da ortak istek olduğuna inanıyoruz" dedi.

Barzani, petrol konusunda varılan anlaşmayı Bağdat'ın kabul etmesini ve gelirlerden bölgesel yönetimin payını alabilmesini beklediklerini ifade etti.

KENDİ GELECEĞİNİ BELİRLEME FIRSATI

Başka bir soru üzerine Barzani, IŞİD ile mücadele tüm Irak halkının birlik içinde olmasını gerektirdiğini, bunun da ülkenin ne kadar demokratik olacağına ve farklı kesimlerin bir arada yaşama başarısına bağlı olduğunu dile getirdi.

Barzani, bir soru üzerine, "Irak'ın Kürtler, Sünni ve Şii Araplar ve Türkler, Suriyeliler gibi diğer uluslar olmak üzere üç sütuna sahip olduğunu, kuruluşta da ülkenin Kürtler ve Arapların ortaklığına dayanacağı belirtilmesine rağmen bunun gerçekleşmediğini" savundu.

Uzlaşma konusundaki çabalarının devam ettiğini ifade eden Barzani, "Ama bu, bizim kendi geleceğimizi belirleme hakkımız için engel oluşturacağı anlamına gelmiyor. Kendi geleceğini belirleme fırsatı referandumla Kürt halkına verilmeli. Bu da şiddetten uzak şekilde, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olmalı. Ancak o zamana kadar da sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

"BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN GELİYOR"

Barzani, "bağımsızlığa" dair bir soru üzerine, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" ifadesini kullandı. Bunu, "devam eden, durmayan ve geriye gitmeyen bir süreç" olarak tanımlayan Barzani, "Referandumumuz olacak ama şimdi DAEŞ ile mücadeleyle uğraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak, güvenlik durumları daha iyi olduğunda yapılacak." dedi.

"MUSUL'UN KURTARILMASI İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ"

IŞİD'in Musul'daki varlığı sürdüğü müddetçe Kürt bölgesi, tüm Irak ve bölge için tehdit oluşturmaya devam edeceğine dikkati çeken Barzani, ancak buranın geri alınması noktasında da Musul ile Kerkük arasında bir bağlantı kurulmaması gerektiğini kaydetti.

Barzani, "Musul'un kurtarılması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu noktada Bağdat, ABD ve koalisyonla istişarelerde bulunuyoruz." diye konuştu.

"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ İYİ"

Bölgedeki diğer Kürtlerin durumuna yönelik soru üzerine ise Barzani, bölgedeki her bir parçanın kendine özgü yapısı bulunduğunu, barışçıl ve demokratik olan her türlü çözümleri desteklediklerini söyledi.

"Kobani'de olduğu gibi nerede bize ihtiyaçları olursa, diğer Kürtlere yardıma hazır" olduklarını belirten Barzani, "Çözüm sürecinde Türkiye'de de onlara (Kürtlere) yardım ettik ve ediyoruz. Bu sürecin sonuçlanacağını umuyoruz" dedi.

Barzani, Türkiye ile özellikle de ekonomik alanda olmak üzere iyi ilişkilerden memnuniyetini dile getirdi.

Barzani: Bağımsız Kürdistan Geliyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Barzani: Bağımsız Kürdistan Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (55)

  • hofless23: Ulan adamların bir ailesinden 50-60 çocuk çıkıyor sonrada nüfus çoğalınca 5000 yıllık tarihimiz var diyor kürtler şaka gibiler :D 40 8 Yanıtla
  • pkk yi savunanlar kadar cahil insan gormedim,: bu pkk yi savunanlar kadar cahil insan gormedim, yahu gozlerinizde akillarinizda korelmis , kobanede pkk ypg pyd isid saldirilarina haziriz sert cevap veririz diyorlar mangalda kul birakmiyorlardi, isid saldirdi ypg 300 den fazla koyu tamamen bosaltti , isid kobaneye saldirdi , abd bombalama yapmaya basladi ama isidi durdurmaya yetmedi, ypg bir iki mahallade kaldi , geriye kalan tum yerler iside teslim edildi, 1000 civarindada kurd gerilla savasci hayatini kaybetti. PESMERGE nin gelisiyde durum tersine donmeye basladi ve isid kobaneden atildi, pkk dusuncesi gercekten kurd halkina zarar veriyor, kobanede evlerini bosaltan yuzbinlerce insanin ugradigi maddi kayiptan, hayatini kaybeden binlerce gerilladanda pkk ypg anlayisinin yanlis politikalari sorumludur. kardesim ya birlik olacaksin yada hesap vereceksin. simdi enks de eline silahi alirsa kardes kardesi vuracak pkk zihniyetinin tek amacida kurdu kurde kirdirmaktir, cemil bayik bosuna mi diyordu, pesmergeye silah vermeyin diye 46 0 Yanıtla
  • KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI: KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI.......KÜRTLER ZAZALARIN MARABASIYDI....... 10 34 Yanıtla
  • welat azad kobani: welatıme kürdistane cihmeskenı me kürdane:ya arkadaş dünyada 200 yakın devlet var kimse ses çıkarmıyor kürdistan kurulacak diye faşist türkler hemen karşı çıkıyor.sizin karşı çıkmanız bir şey ifade etmez akılı olun yerinizde oturun ABD karışmayın söyleyim her biji abd 8 34 Yanıtla
  • WELAT amedi: domuzlar sizden bir kürt olarak nefret ediyorum . Rabbim size devlet nasip etmesin. kendi kanınızda boğulursunuz İnşallah. kuzey ıraktamaslum müslümankürtlere yaptığın zülumleri bilmiyormuyuz sanıyorsun. Sizi Türkiyemize kurban olun İnşallah. İşidler en yakın zamanda o pis kafanı kopardıklaırnı görürüm İnşallah. kafir pkk ve siz , Allahım sizi kahtersin. 19 14 Yanıtla T.A.K HACK TİM : SEN TÜRKİYENİN ABD DEN BAGIMSIZ MI OLDUĞUNU SANIYORSUN ÇOCUK...HANİ SİZDE BİR SÖZ VARDI ;DONUNUZA KADAR AMERIKADAN ALIYORSUNIZ. . . 0 1 T.A.K HACK TİM : BU SÖYLEDİĞİM SEMBOLIKTI..BU SÖZÜN ANLAMINI ÖĞREN. . . 0 0 T.A.K HACK TİM : BU SÖYLEDİĞİM SEMBOLIKTI..BU SÖZÜN ANLAMINI ÖĞREN. . . 0 0
  • İZMİR: HERKESİN KENDİNİ TAYİN HAKKI VARDIR.HAYIRLISI OLSUN 13 19 Yanıtla
  • Deli: Düne kadar pkk ya yardım eden bu değilmiydi? 25 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement