İhsanoğlu, Diyarbakır'da Beyaz Güvercin Uçurularak Karşılandı (2) - Son Dakika
Güncel

İhsanoğlu, Diyarbakır'da Beyaz Güvercin Uçurularak Karşılandı (2)

İhsanoğlu, Diyarbakır\'da Beyaz Güvercin Uçurularak Karşılandı (2)

Kürtçe EĞİTİME TARAFTARIM Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından düzenlenen 'Tigris Diyalogları' toplantısına konuşmasının ardından sivil toplum örgütü temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

25.07.2014 20:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kürtçe EĞİTİME TARAFTARIM

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından düzenlenen 'Tigris Diyalogları' toplantısına konuşmasının ardından sivil toplum örgütü temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Bölgenin zenginlikleri ile Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biri olduğunu belirten İhsanoğlu, "Bu bölgenin tekrar huzur bölgesi olmasını istiyoruz. Bu ancak istikrarla olacaktır. Burada an büyük işsizlik oranı var. Neden istikrar yok. Burada 92'de OSB kuruldu, fakat gereken gelişme olmadı. Çünkü istikrar yok. Burada ekonomi son senelerde değişmeye başladı ancak sınırlardaki sınırlar güvensizliği artırdı. Bu istikrarı sağlamak için problemleri çözmemiz lazım. Bunun için Türkiye'nin doğru karar alması gerekiyor. Esnaf kredi, kredi kartı, sigorta borçları dar gelirli insanları ezmektedir. Burada istikrarı sağlamazsan Türkiye'nin huzura kavuşması, toplumun huzur içinde yaşamanı temin etmemiz mümkün olmayacaktır" dedi.

DEVLET BİZE YARDIM ETMİYOR

İhsanoğlu, cumhurbaşkanı adaylarının imkanlarını ve kampanyalarını anlatırken şunları söyledi: "Bir adaya rantiye gruplarının destekleri, devletin polisi, bürokratları destek veriyor. Ben ile Selahattin Demirtaş bunlardan mahrumuz. Devlet bize yardım etmiyor ve vatandaşın yapacağı katkıyı da sınırlıyor. Böyle bir şey olur mu? Dünyada böyle bir haksızlık olur mu? TRT onu 500 dakika veriyor biz ikimizi ise 4 dakika veriyor. Bu millete biçilmiş kaftanı giydirmek istiyorlar. Bu millet bu biçilmiş kaftanın hesabını verecektir. Bu millet uyandı."

DEVLETİN TEPESİNDE TARAF TUTAN, SORUN YARATAN DEĞİL, ÇÖZEL BİRİNE İHTİYAÇ VAR

Kendisinin adaylık sürecini de anlatan ve Türkiye'nin 12 senedir bir farklı bir ses farklı nefes duymak istediğini söyleyen İhsanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ben hiçbir partinin mensubu değilim. İkisi de çok net dediler, parti adayı değil uzlaşının adayı olarak görmek istediklerini dile getirdiler. ve böyle devam etti şuana kadar 12 parti desteğini açıkladı. Şimdi partili aday meselesi. ya benden ya da değilsin oluyor. Türkiye'de kuvvetler ayrılığı, parlamenter rejimine inanmıyorum diyor. Başkanlık sistemi diyor. İkinci Meşruiyet'ten beri icra gücü başvekilde. Gazi kumandan İstiklal Savaşının kahramanı yetkilerini başvekili veriyor. Bu sistemde bozukluklar var mı evet var. Ama, bu sistemi kendi arzularınıza göre değiştirme hakkına sahip değilsiniz. Halkta ve mecliste bu mutabakat yok. Ben seçileceğim ve başkanlık getireceğim diyor. Yüzde 49 oy vermese bile öyle yapacağım diyor. Devletin tepesinde siyasi parti programı sahibi ve taraf tutan birisi sorun yaratan birisine değil sorun çözen birine ihtiyaç var."

KÜRT MESELESİNDE DEVLETİN VE HÜKÜMETLERİN YANLIŞ POLİTİKALARI OLDU

Kürt sorununu da değinen İhsanoğlu, Türkler ve Kürtlerin bin senedir birlikte yaşadıklarını, hali hazırda hamur olduklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Giyim, kuşam, müziklerimiz, sevinç ve kederimiz hepsi müşterek. Et ve tırnak gibi ayırmak mümkün değildir. Bu coğrafya da bu şekilde kristalleşti. Bunu ayırmak mümkün değil ve doğru da değildir. Bunu yaparsanız büyük acı çekersiniz. Bu tarihten gelen mirası kullanmamız lazım. Bu genlerimize işlemiştir. Bu beraberlik çok nadide bir tecrübedir. Özellikle yakın tarihimizde sıkıntılar doğdu. Bu devletin ve hükümetlerin yanlış politikalarından doğdu. Türkiye bunların acı faturaların ödedi ve ödüyor. Bunun yerine geniş şekilde hak ve hürriyetlere demokrasiye daha geniş katılımlı daha çağdaş uygun şekilde yürütmemiz gerekiyor. Bunu yapmazsa ne Türkler de Kürtler daha müreffeh yaşamayacaktır. Hatalarımızı kabul etmemiz lazım. Hatalar sırf Kürtlere mi yapıldı, hayır herkes yapıldı. Hataları düzelterek ilerlememiz gerekiyor. Hataları düzeltirken daha büyük hatalar yapmamamız gerekiyor. Yoksa biz kazanmayacağız, kaybedeceğiz. Bu çözümü ararken muhakkak rasyonel çözüm olması gerekiyor. Dar kısa vadeli ve siyasi hesaplar üzerinde olmamalı. Ben gelip pazarlık yapsam, şunları size versem desem olur mu? ya da istediğiniz şeyleri size verdiler, ben verdim ama benim dışındakiler vermedi. Bu barış sürdürülebilir barış olur mu? Bu ben size verdim desem dahi peki ya 76 milyon. Bunun için barıştan yanayız elbette, savaşın karşısındayız. Barışı çok sağlam temeller üzerinde yapmamız gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman şeffaflık içinde yaptığınız zaman neden olmasın.

Bugünlerde etrafımızda ateş çemberleri oluştur. Sınırlar kevgir gibi oldu. İnsanlar korku içinde. Seçilirsem bu bölgeyi iyi tanıyan, ülkelere çok iyi ilişkileri olan insan olarak barışın sağlanması konusunda katkı yapacağıma inanıyorum. Biz seçim kampanyasında halk mutabakatının uzlaşı eseri olarak ortadayız."

İHSANOĞLU'NA DİL TEPKİSİ NEDENİYLE İLE TANDIR EKMEĞİ VERİLDİ

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu daha sonra STK temsilcileri, özellikle Kürtçe eğitim, PKK, Öcalan ve diğer bazı konularda sorular yöneltti. Yazar Şeyhmus Diken, İhsanoğlu'da, Kürtçe için, 'Bilim dili değil' dediği iddiasıyla toplantıya gelirken yoldan aldığı bir tandır ekmeğini vererek, "Bundan bir dilim alırsanız belki Kürtçe'nin bilim dili olduğunu anlarsınız" diye tepki gösterdi.

Bütün soruları alan İhsanoğlu, daha sonra yanıt verdi. İhsanoğlu, dil konusunda söylemediği şeyler üzerinden bir saattir suçlandığını belirterek, "Ben anadil konusunda çok önemli bir şey söyledim. Ama hiçbirinizden bunu duymadım. Ne genç arkadaşımdan ne de diğer değerli yazarlardan. Demek ki size kesik ve yanlış geliyor" ifadelerini kullandı.

ANA YURDUNDA DİLİNİ KONUŞAMAMAK TRAJEDİDİR

Ekmelettin İhsanoğlu, insanın ana dili ana sütü kadar mukaddes olduğunu belirterek, "Bunu konuşmak kadar temel insan hakkı olamaz. Bunun kıymetini çok iyi bilen bir insanım. Çünkü gurbette yaşadım. Bunu uzun uzun anlattım. Ama anadil ne demek onu biliyorum. Ben o hakkı tanıyan ve zevkini bilen insanım. Gurbetteyken bazı Türkler vardı, Kürtler vardı. Siz onlarla beraber yaşadık fark gözetmedik. Ona gider gelirlik ve Türkçe konuşurduk ve kendimizi anavatanda hissederdik. Kendi ana yurdunda büyüyüp kendi ana dilini konuşmamak büyük bir trajedidir. Bu insan haklarını aykırıdır. Bu kabul edilemez. Anadili Ermeni, Türkçe, Rumca, Arapça olacak ve siz konuşamayacağız. Bu bir çılgınlıktır. Ben bunları söyledim, duydunuz mu? Biz sayın başkanın konuşmasında dediği gibi biz heyecanla konuşuyoruz akılcılıkla konuşmuyoruz. Burada herkesi saygıyla dinledim. Ama isterdim ki başta söylediğim şeyler de takdir edilsin. Çünkü, benim söylediğim şeyleri kimse söylemedi. O bakımdan ana dil konusundaki tavrım budur. Bunun önüne geçilmesi cinayettir, devlet sopasının artık rafa kaldırılması lazım. Tarihle yüzleşmemiz yazım" dedi.

BU ÜLKEDE SADECE KÜRTLERE HAKSIZLIK YAPILMADI

İhsanoğlu, Türkiye'de Kürtlere yapılan yanlışın Türklere de başkalarına da yapıldığını, bunun çok örneği olduğunu söyledi. Zulümlerin sadece Kürtlere yapılmadığını söyleyen İhsanoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biraz tarih kitaplarını karıştırırsanız görürüz. Bu sopa herkesin kafasını kırdı, canını kırdı. Kürtçe öğretmenlere kadro verilmelidir. Kürtçe'nin eski bir dil olduğunu biliyorum. 10'uncu asırdan beri şiirlerin yazıldığını biliyorum. Lehçelerinin ilişkisini biliyorum. Kürtçe'nin Kürt yazarlardan Osmanlı döneminde önemli eserler olduğunu, mesela Nefi'nin Kürtçe şiirleri olduğunu biliyoruz. İdris-i Bitlis'i ünlü tarihçinin eserlerini, Şerefname'yi biliyoruz. Kürtçe'nin yine modern dil olarak bu asırlarda olduğunu biliyorum. Kürkçe eğitime taraftarım. Bu meseleyi çok iyi inceleyen insanım. Benim dil konusunda iki kitabım var, isteyen arkadaşa gönderebilirim. Bugün bu bölgedeki medreselerde halen Arapça öğretilir. Saidi-i Nursi hazretleri Kürtçe bilmiyor muydu? Böyle meseleyi ideolojiye indirgeyip sonra vur abalıya. Ben Kürt, Türk, CHP, MHP'nin programını savunmuyorum ve onların adamı değilim. Bu millete bir alternatif seçim kabul ederseniz lütfedersiniz oy verirsiniz. Bunu yapsanız pişman olmazsınız. Ben size siyasi vaat yapmıyorum. Cumhurbaşkanı Anayasadaki hüküm nedir görev yetkileri bellidir."

GÜCÜN TEK ELDE TOPLANMASI TEHLİKELİDİR

İhsanoğlu, çözüm süreci konusuna da değinerek, "Siyasi bir sorumluluk meselesidir. Siyasi parti liderlerine sorabilirsiniz. Ama Cumhurbaşkanı adayı bir siyasi programla çıkmıyor. Anayasa yetkisine göre çıkıyor. İçerde bu barışın neticelendirilmesi lazım. Bu çalışmaların daha geniş tabana dayandırılarak yürütülmesi lazım ve sonunda TBMM'de mutabakat olması gerekiyor ve mesela çözülür. Meseleyi şahıs bazında almıyorum, çünkü meselenin bir çok yönünün göz ardı etmiş olursunuz. Şahıslar o milletlerin halkların tarihlerinde önemli görevler yapar ama tarih orada durmaz ve akar. Birliğimiz ve beraberliğimiz var. İnsan hakları ve ayrımcılığın kalkması devletin eşit davranması, çoğulculuk prensibinden hareket etmesi ve çok sesli bir demokrasi kurulması lazım. Şimdi biz tek sesliliğe alıştırıldık. Ben çok sesliden yanayım. Gücün tek elde toplanması çok tehlikelidir. Güç insanı bozar yolsuzluğa sevk eder. Mutlak güç mutlak yolsuzluğa sevk eder. Gücünüz artıkça bir tek kendinizi düşünürsünüz. Gücün Anayasaya göre dağıtılması lazım" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İhsanoğlu, Diyarbakır'da Beyaz Güvercin Uçurularak Karşılandı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.


Advertisement