İhracatın Yıldızları-Teşvik Ödülleri" - Son Dakika
Ekonomi

İhracatın Yıldızları-Teşvik Ödülleri"

İhracatın Yıldızları-Teşvik Ödülleri"

Başbakan Yardımcısı Babacan: (2) "Gelişmekte olan pek çok ülkede önümüzdeki dönemde yüzde 8'lik, 9'luk büyüme oranları uzunca bir süre görülmeyecek ama yine de gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyüme hızı, gelişmiş ülkelerin çok üzerinde olacak" "2013 yılı gerçekten bambaşka problemlerin, hiç de beklemediğimiz.

23.04.2014 00:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Gelişmekte olan pek çok ülkede önümüzdeki dönemde yüzde 8'lik, 9'luk büyüme oranları uzunca bir süre görülmeyecek ama yine de gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyüme hızı, gelişmiş ülkelerin çok üzerinde olacak" dedi.

Babacan, Dünya Gazetesi ve DHL Express işbirliği ile düzenlenen, Akbank'ın ana sponsor ve Vodafone Türkiye'nin iletişim sponsoru olarak desteklediği "İhracatın Yıldızları" yarışmasının ödül töreninde, gelişmekte olan ülkelerin ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gelişmekte olan ülkelerin önümüzdeki 5-10 yıllık süreçteki büyümeleri, geçmiş 5,10 yıllık süreçteki büyümelerinden daha düşük olacağını belirten Babacan, gelişmekte olan pek çok ülkede yüzde 8'lik, 9'luk büyüme oranlarının uzunca bir süre görülemeyeceğini, yine de gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyüme hızının, gelişmiş ülkelerin çok üzerinde olacağını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Babacan, şunları kaydetti:

"Ancak gelişmekte olan ülkeler içerisinde özellikle Çin'in içinden geçmekte olduğu çok önemli bir reform süreci var ve ekonomi politikalarında da çok yönlü bir değişikliği var. Bu ihracatçılarımız açısından önemli bir konu. Çin'in yeni yönetimi, bambaşka bir yönde yol almaya başladı. Çin'in yeni Başbakanı ile bundan 5-6 ay önce oturduk uzun bir toplantı yaptık Çin'de ve bu yeni girmiş oldukları reform sürecinde, öncelikle daha çok iç tüketime ağırlık veren bir büyüme modeline doğru gidecek.

İhracat odaklı bir büyüme anlayışından yavaş yavaş, iç tüketime ağırlık veren ve sosyal harcamaları artıran bir büyüme modeline dönecek. Bu modelin sonunda da daha düşük, büyüme rakamları olacak, belki bu sene yüzde 7'yi ancak tutturacaklar."

Bunun Çin'e yapılacak ihracat için önemli fırsatlar sunduğunu, iç tüketime daha çok ağırlık veren, daha çok ithalat yapmak üzere yola çıkmış bir Çin olduğunu belirten Babacan, ihracatçılara Çin pazarına yönelmeleri konusunda, Çin'deki yeni döneme dikkat etmeleri konularında tavsiyede bulundu.

-"Geçtiğimiz dönem Türkiye için kolay olmadı"

Geçtiğimiz dönemin Türkiye açısından kolay bir dönem olmadığı yorumunda bulunan Babacan, "2013 yılı gerçekten bambaşka problemlerin, hiç de beklemediğimiz olayların ardı arkasına gerçekleştiği bir yıl oldu. 2013 yılı öncelikle FED'in para politikalarının artık normalleşeceğini ilan ettiği, likiditeyi yavaş yavaş geri çekeceğini ilan ettiği bir yıl oldu. Yine Avrupa'nın zayıf görünümü 2013 yılında devam etti. Gezi olayları yaşadık, 5 hafta 6 hafta bütün dünya basını, hemen hemen her gün, Türkiye'yi olabilecek en negatif şekliyle işledi. Suriye'de iç savaş olanca güçlüğüyle devam etti, Irak'ta sadece geçen yıl 9 bin kişi öldü, patlamalar ve saldırılar sonucunda. Yılın sonuna doğru da bir 17 Aralık süreci yaşadık" değerlendirmesinde bulundu.

Ali Babacan, bütün bunlara rağmen Türkiye'nin 2013 yılında yüzde 4'lük büyüme hedefini tutturmuş olmasını kayda değer bir gelişme olarak yorumlayarak, bütün olumsuzluklara, Türkiye ile ilgili içeride ve dışarıda duyulan kaygılara rağmen yüzde 4'lük büyümenin iyi bir sonuç olduğunu aktardı.

Babacan büyümenin devamı için istikrar ve güven olması gerektiğinin altını çizerek, "Ülkemizde istikrar ve güven ortamının kıymetini mutlaka bilmemiz gerekiyor" dedi.

Yaşanan e-bildiri dönemi, parti kapatma davası, geçen yıl Gezi olayları, 17 Aralık sürecinin Türkiye'nin istikrarı ile ilgili şüpheleri oluşturan olaylar olduğunu belirten Babacan, 30 Mart seçimleri ile birlikte istikrar konusunda Türkiye'de herhangi bir sıkıntı olmayacağı mesajının güçlü bir şekilde dünyaya verildiğini söyledi.

-"Güven konusunda geçtiğimiz sene Mayıs ayından beri bazı sorunlarımız var"

Başbakan Yardımcısı Babacan, güven unsurunun da istikrar kadar önemli olduğuna dikkati çekerek, güven konusunda özellikle son dönemde, geçtiğimiz sene Mayıs ayından bugüne kadar ki dönemde bazı sorunların olduğunu dile getirdi.

Güven ortamının güçlendirilmesi için, daha ciddi, daha güçlü adımlar atılmasının, özel bir gayret içerisinde olunmasının gerekliliğine işaret eden Babacan, şunları kaydetti:

"Siyasi istikrar önemli, ama hemen yanında güvenin de sapasağlam yerinde olması lazım. İş dünyası olarak uzun vadeli geleceğe baktığınızda Türkiye'nin iyi işleyen bir demokrasi olması, ülkemizin ileri bir ekonomi, gelişmiş bir ekonomi olması için olmazsa olmaz bir şart. Enerjide dışarıya bağımlı olan ve cari açığı olan bir ülkede ancak ve ancak güvenle ekonomik çarkları döndürmemiz mümkün. Güven ortamı olduğu sürece Türkiye'ye yatırım olacak, doğrudan sermaye gelecek, güven ortamı olduğu sürece kendi iş dünyamız da, uluslararası iş çevreleri de Türkiye'yi bir yatırım yeri olarak seçmeye devam edecek ve yeni iş alanları açacak, istihdam oluşacak. Güven ortamı olmadığı zaman bunların hiç biri olmaz."

Bazı ülkelerin imkanları dolayısıyla, demokrasi insan hakları gibi dertlerinin olmayabileceğini belirten Babacan, "Belki bir süre için böyle bir lüksleri de olabilir ama bizim öyle bir lüksümüz yok, bizim tek çaremiz daha iyi işleyen bir demokrasi, tek çaremiz temel hak ve özgürlükler konusunda en ileri standartlara ulaşabilmek, tek çaremiz hukukun üstünlüğünün Türkiye'de en iyi şekilde uygulanıyor olması" açıklamasında bulundu.

Babacan hukukun üstünlüğü denildiğinde hangi hukukun baz alınması gerektiğini ise şöyle açıkladı:

"Burada biz devlet politikası olarak zaten on yıllarca önce ilan etmişiz. 'Biz Avrupa Konseyi'nin üyesiyiz, dolayısıyla Avrupa Konseyi'nin hukuk normları bizim için referanstır'  demişiz. Avrupa Birliği sürecindeyiz, Avrupa Birliği'nin hukuk normları, hukuk standartları bizim için referanstır, başka yerlerde bunu aramayacağız. Önümüzdeki dönemde ben son bir kaç yıldır özellikle vurgu yapıyorum, hukuk devleti olmaya da mecburuz. Eğer hukuk devleti olamazsak, demokrasi de eksik, sıkıntılı bir demokrasi olarak kalır, ekonomimiz de hiç bir zaman arzu ettiğimiz noktaya ulaşamaz."

Yapılması gerekenler hakkında katılımcılara bilgiler veren, konuşmasında yargı sisteminin hızlı ve tutarlı olması gerektiğine de değinen Babacan, "Yargının bağımsız, bağımsız olduğu kadar da tarafsız, ilkeli bir duruş ortaya koyabilmesi, İster Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsun ister Türkiye'de iş yapmak için bulunsun, herkesin 'Ben Türkiye Cumhuriyeti yargısına teslim olurum ve oradan hızlı ve adil karar çıkar' diye bir güven içerisinde olması.' Bunları sağlayamazsak 2023 hedeflerimiz sadece bir hayal olarak kalır" ifadelerini kullandı.

Bunlar sağlanmadığında 25 bin dolarlık kişi başı gelirin de hayal olarak kalacağı değerlendirmesinde bulunan Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Zaten bakın 2007-2008 yılından bu yana kişi başı gelirde 10 bin doları geçtik ama bir türlü 11 diyemedik. Tabi küresel krizin, TL'nin değer kaybının da bunda etkisi var ama nereden bakarsanız bakın sonuç itibariyle 10 binden 11 bine atlamakta dahi güçlük çekmeye başlıyoruz. Bu bir gerçek. İşte o orta gelir tuzağı dediğimiz riskli bölgeye düşmemek ve büyümeyi yılda 3-4'lük bir alana hapsetmemek için daha çok koşturmamız, siyasi reformları kararlılıkla götürmemiz gerekiyor.

Kurallı piyasa ekonomisi önemli, orman kanunlarının geçerli olduğu bir Türkiye değil, kuralların işlediği, hukuk devletine yakışan bir iş ortamı. Fırsat eşitliği, hiç kimseye hiç bi ayrımcılık yapılmaması. Bütün şirketlerimize rekabet içerisinde aynı zamanda fırsat eşitliği içerisinde davranmak durumundayız. Mutlaka adaletli olmak zorundayız."

Devletin şeffaf, hesap verebilir olması gerektiğini de dile getiren Babacan, "Bunlar çok önemli ilkeler, şeffaflık yoksa karanlık varsa orada bilin ki bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Yolsuzluklarla mücadelede asla tolerans olmamalı her türlü iddianın sonuna kadar üzerine gidilmeli ki, bir kural varsa bu kurala uymayan yaptırımla karşılaşıyorsa ancak o kural işler. Bütün bunlar öngörülebilir ülke olmak için olmazsa olmaz konular" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Babacan'a tören sonunda "İhracatın Yıldızları" yarışmasına yaptığı desteklerden dolayı plaket takdim edilirken, gecenin sonunda aile fotoğrafı çekildi.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İhracatın Yıldızları-Teşvik Ödülleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz
    17:35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt'in Kurtalan ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez gibi farklı etnik gruplara ayrım yapmadıklarını ve birlikte olduklarını belirtti. Yılmaz, terörün sona erdiği ve huzur ortamının egemen olduğu bir ortamda özel sektör yatırımlarının da bölgeye gelmeye başladığını söyledi. Ayrıca, çocuklara iyi eğitim verdiklerini ve mezhep, etnik ve dini ayrımcılığa karşı olduklarını vurguladı.


Advertisement