İhracatçıların Yeni Sorunu Karantina Uygulaması - Son Dakika
Ekonomi

İhracatçıların Yeni Sorunu Karantina Uygulaması

İhracatçıların Yeni Sorunu Karantina Uygulaması

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı,Satıcı, düzenlediği basın toplantısında ihracatçıların son dönemde karantina uygulamasıyla sıkıntı yaşadığını belirtti.

21.04.2014 12:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı,

Satıcı, düzenlediği basın toplantısında ihracatçıların son dönemde karantina uygulamasıyla sıkıntı yaşadığını belirtti. Rusya tarafından dönem dönem karantina bildirimi aldıklarını belirten Satıcı, "AB ile ihracatımızda yüzde 10 analiz zorunluluğumuz var. Rusya ile ihracatımızda dönem dönem karantina bildirimi alıyoruz. Güncel yaşadığımız bir sıkıntı söz konusudur" dedi.

"İHRACATIN ÜÇTE 1'İNİ YAŞ SEBZE MEYVE OLUŞTURUYOR"

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, son dönem ihracat uygulamasıyla ilgili gelişmeleri ve yaşanan sıkıntıları aktardı. Antalya İhracatçılar Birliği'nin 4 bin 311 üyesi bulunduğuna dikkat çeken Satıcı, geçmiş dönemlere ait ihracat rakamlarını açıkladı. 2003 yılında 200 milyon dolar ihracat yapıldığını belirten Satıcı, 2013 yılında bu rakamın 1,535 milyar dolara çıktığını kaydetti. İhracatın üçte birini yaş sebze meyve ihracatının oluşturduğunu kaydeden Satıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "10 sene önce 100 milyon dolarlık ihracatla kurumu idare etmek çok daha kolaydı. 2003 yılında 200 milyon dolar ihracat, 2011 de 1 milyar doları aştık, geçen sene 1,535 milyar dolarla tamamlayarak 3 yıl üst üste 1 milyar doları aşacak şekilde oturdu. Yaş meyve sebze ihracatı bölgenin en önemli ihracat sektörü olarak yerini almış durumda. İhracatımızın 3'te 1'ni yaş meyve sebze ihracatı oluşturuyor. Antalya İhracatçılar Birliği olarak bizim nereden nereye geldiğimize baktığımızda son 10 yılda ihracatımızın 200 milyon dolardan 1,5 milyar dolara çıkması da başlı başına bir başarı hikayesi. Bunda Antalya ve Burdur'un da önemli bir katkısı var."

"RUSYA EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKE"

İhracat yapılan ülkeler arasında en çok ihracatın Rusya ile yapıldığını belirten Satıcı, şunları söyledi: "Rusya en çok ihracat yaptığımız ülke. Bunu Çin, Almanya, Ukrayna ve Bulgaristan takip ediyor. İlk 5 ülkenin yanında 156 ülkeye Antalya bölgesinden ihracat yapıyoruz. İhracatçılar birliğine üye olmak ihracatçı bir firma için zorunluluk. Bu zorunluluk çerçevesinde her ihracatçı herhangi bir birliğe üye olarak dünyanın her yerine istediği ürünü ihraç edebiliyor."

Satıcı, Ukrayna'da yaşanan sıkıntılı durumun ihracatı nasıl etkilediği yönündeki soruya şöyle karşılık verdi: "Sıkıntı öngörümüzün altında gerçekleşti. Kriz yaşayan ülkelerde veya bir takım çalkantı yaşayan ülkelerde gıda ihracatı çok etkilenmiyor. Ukrayna'ya yaş meyve sebze ihracatı yaptığımız için çok etkilenmedik. Ukrayna ile ilgili 2014 yılında olumsuzluk öngörmüyoruz."

"RUSYA İLE İHRACATTA KARANTİNA BİLDİRİMİ ALIYORUZ"

AB ile ihracatlarda yüzde 10 analiz zorunluluğunun olduğunu hatırlatan Satıcı, Rusya ile ihracatta dönem dönem karantina bildirimi alındığını ve güncel bir sıkıntının söz konusu olduğunu kaydetti. Bazı ülkelerin karantina konusunda sıfır tolerans gösterdiğini belirten Satıcı, sözlerine şöyle devam etti: "AB ile ihracatımızda yüzde 10 analiz zorunluluğu var. Rusya ile ihracatımızda dönem dönem karantina bildirimi alıyoruz. Güncel yaşadığımız bir sıkıntı söz konusu. İlaç kalıntısı konusunda Rusya başta olmak üzere oldukça iyi bir noktadayız. Karantina ürün yetiştirirken bir takım ilaçlar kullanıyorsunuz. Bu kullandığımız ilaçlara ilaç kalıntısı deniliyor. Bu konuda epey mesafe aldık. Bazı ülkeler kendi ülkelerinin üreticilerini korumak ve mevzuatları gereği karantina konusuna sıfır tolerans gösteriyor. Meyve üzerinde bir takım böcek kalıntısı ve bıraktığı iz konusunda karantina tedbiri alıyor. Ürünün sağlıklı olması konusunda hiçbir risk içermeyen, sadece ürünün görüntüsünü etkileyen bir durum. Yarın ekonomi bakanlığı ile bir toplantı yapacağız. Rusya'nın uyguladığı karantina konusunda. 18 firmayla ilgili kısıtlama geldi." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İhracatçıların Yeni Sorunu Karantina Uygulaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında
    11:13 Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun belli miktarda karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak sofralardaki yerini koruyor. Çörekler, sipariş üzerine pek çok ülkeye de gönderiliyor. Van çöreğinin kalitesi ve lezzetiyle öne çıktığını belirten işletme sahibi Seyfi Duman, çöreğin bağımlılık yaptığını ve müşterilerin yıllar sonra bile tekrar gelip yediğini ifade etti. Ramazan ayında ise çörek talebinin arttığını ve işlerin daha da yoğunlaştığını söyledi.

  • Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı
    11:09 Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı

    Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 1 Nisan itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ereceğini belirterek, pazar günü yapılacak seçimler ve Ramazan Bayramı tatili öncesinde özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşların, hem yaz lastiklerini taktırmaları hem de yazlık bakımlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor
    11:08 Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Halk Mama' projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturmaya devam ediyor.

  • TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli
    11:07 TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli

    Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububatın gelişme dönemine girildiğini ve nisan ve mayıs aylarında alınacak yağışların bitki gelişimi açısından önemli olduğunu bildirdi. Şubat ayında yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 42 azaldı ve Marmara ve Karadeniz bölgeleri son 10 yılın en düşük şubat yağışlarını aldı. İç Anadolu Bölgesi'nde hububatta kardeşlenme dönemine girilirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sapa kalkma dönemine geçildi. Arpa ve yulafta yazlık ekilişler başlarken, kırmızı mercimekte bitki çıkışları tamamlandı.

  • Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor
    10:57 Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor

    Çukurova'nın bereketli topraklarında yetişen turp, ıspanak ve pırasa, deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürerek ürünleri toplarken, erkekler ise nakliye işlemleriyle uğraşıyor. Ürünler tazyikli sularda yıkanarak Malatya'ya sevk ediliyor.

  • Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı
    10:51 Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2024 Şubat ayı dış ticaret istatistikleri verilerine göre, Bilecik'in ihracatı yüzde 17,5 azalarak 10 milyon 826 bin dolar, ithalatı ise yüzde 34,9 artarak 10 milyon 122 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ise Şubat ayında ihracat yüzde 13,6 artarken, ithalat yüzde 9,2 azaldı.


Advertisement