İhracat Rakamları - Son Dakika
Yerel

İhracat Rakamları

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, siyasi istikrarın bir an önce sağlanması ve terör olaylarının son bulmasının önemli olduğunu bildirdi.

01.08.2015 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, siyasi istikrarın bir an önce sağlanması ve terör olaylarının son bulmasının önemli olduğunu bildirdi.

Çıkmaz, yazılı açıklamasında bölgeden, Ocak-Temmuz 2015'te gerçekleştirilen ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1'lik azalışla 4 milyar 755 milyon 422 bin dolara gerilediğini belirtti.

Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına da 394 milyon 955 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını ifade eden Çıkmaz, bu rakamla ihracat kayıt işlem hacminin 5 milyar 150 milyon 378 bin dolara yükseldiğini vurguladı.

GAİB tarafından 184 ülkeye ihracat yapıldığını aktaran Çıkmaz, şu bilgileri verdi:

"Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 60 pay ile ilk sırada yer almakta, AB ülkeleri yüzde 15,8 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 11,1 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir."

İhracat kalemlerinde ilk sırayı halı, kumaş ve iplik çeşitlerinin yer aldığını kaydeden Çıkmaz, "Bu ürün gruplarını pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri izliyor" ifadesinde bulundu.

Türk ürünlerinin dünya pazarlarındaki tanıtımı için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Çıkmaz, "Yapılan bu çalışmaların ekonomiye olumlu dönüşü olacaktır. Ancak ülkemizdeki siyasi istikrarın bir an önce sağlanması, terör olaylarının son bulması çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İhracat Rakamları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement