İflastaki Yunanistan Kişi Başı Gelirde Türkiye'yi Üçe Katladı - Son Dakika
Ekonomi

İflastaki Yunanistan Kişi Başı Gelirde Türkiye'yi Üçe Katladı

İki yıldır kemer sıkan Yunanistan'da kişi başı gelir tam 24 bin Euro.

03.07.2015 09:29  Güncelleme: 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Komşu'dan daha fazla çalışan Türklerin geliri ise 8 bin Euro. Üstelik, bizde asgari ücret 300 iken, onlarda 684 Euro'yu buluyor

GELİRİ TÜRKİYE'DEN FAZLA

Toplam 242 milyar Euro milli gelir ve 421 milyar Euro'luk borcu ile Yunanistan'ın kaderini pazar günkü referandum belirleyecek. 619 milyar Euro milli gelire sahip Türkiye ise 137.8 milyar Euro'luk özel sektör borcu ve durma noktasına gelen sanayi üretimi ile koalisyon seçenekleri ve yeni bir seçim tartışmasının içine girdi.

TÜRKİYE'DE 8, YUNANİSTAN'DA 24 BİN EURO

24 bin Euro kişi başı gelir ile AB'den kopma noktasına gelen komşuya karşılık Türkler 8 bin Euro kişi başı gelir ile bir yılı geçirmeye çalışıyor. Asgari ücretin 300 Euro'ya denk geldiği Türkiye, bazı temel ekonomik göstergelerde iflasın eşiğindeki Yunanistan'dan bile gerilerde kalmış durumda.

ORTALAMA ÜCRET 748 EURO

Bugüne kadar 7 temerrüde düşen Yunanistan'da AB ile sürdürülen borç görüşmeleri referandumun sonucuna göre şekillenecek. 11 milyon nüfuslu Yunanistan, 1981 yılında girdiği AB içinde 'birliğin en fakir ülkesi' olarak nitelendirilirken 1985 yılı itibarıyla AB'nin para musluklarını açması ile gelir seviyesini yukarılara taşıyarak bugün 24 bin Euro kişi başı gelir ve 748 Euro ortalama ücrete ulaştı. 77 milyon nüfuslu Türkiye'de ise 26 milyona ulaşan çalışanın 5 milyonu asgari ücret alıyor. Türkiye'de 300 Euro olarak hesaplanan asgari ücret, Yunanistan'da ise 684 Euro. Çalışma saatlerine bakıldığında ise Türkiye'de işçiler AB ortalamasından haftada 6.4 saat fazla çalışıyor. Türkiye'de haftalık 45 saat olan çalışma süresi ise Yunanistan'da 38 saat.

İŞSİZLİK YÜZDE 25.6

İşsizlik rakamlarına bakıldığında ise Türkiye'deki hızlı iş gücü kaybı ile birlikte Mart 2015'te yüzde 10.6'lık bir işsizlik oranı ortaya çıktı. Yunanistan'da bu oran yüzde 25.6. Yunanistan'ın yüksek kamu borcuna karşılık yaklaşık 100 milyar Euro'luk özel sektör borcu bulunuyor. Türkiye'de ise bu rakam 137.8 milyar Euro'yu buluyor.

AB BU KEZ ENGEL OLAMADI

2008 krizi sonrasında altüst olan Yunan ekonomisine, AB'den gelen parasal destek, kemer sıkmayı da beraberinde getirdi. 2011 yılında da Papendreu hükümetinin bu durumu referanduma götürmek istemesi AB içinde büyük tepki oluşturdu. Kemer sıkmaya hayır diyen çoğunluğun oyuyla iktidara gelen Çipras, tüm tepkilere rağmen referandum ilan etti. Son anketler "AB'ye evet" olarak görününce, Çipras ve kurmaylarının halktan pazarlıklarda elini güçlendirmek için "Hayır" oyunu istedi. (Kaynak:Sözcü)

İflastaki Yunanistan Kişi Başı Gelirde Türkiye\'yi Üçe Katladı

Son Dakika Ekonomi İflastaki Yunanistan Kişi Başı Gelirde Türkiye'yi Üçe Katladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (50)

  • inadına ak parti: Bunu haber yapanlar gidin maasinizi yunanlardan alın.sukredin bi kere de 14 11 Yanıtla
  • Atinali: Atinada yasayan bir Turk olarak soyluyorum evet yunanistan buyuk bit krizde hatta muhtemelen bu krizden sag cikamiyacak, am a gel gelelim gercek şuki burdaki asgari ucrette emekli massıda turkiyedekının 2 misli, turkiyedeki saklı krizde birgun patlak verecektir,buarada hiç bir siyasetçi yunan halkını din istismarı ile uyutamaz turkiyede ise gerçekten insanları uyutmak çok kolay, bu işin pirleri turkiyede, tayyip tek secdesi var oda abd, yeşillikler... 9 15 Yanıtla
  • gorongoro: haberi yapan her kimse çok mutlu sanki türkiyenin bu halinden yada yunan destekçisi .. 19 4 Yanıtla
  • cvb: Kaynak sözcü normaldir 11 9 Yanıtla
  • yıkılmayan Türk: Bize adamlar para verecekler biz adamlara diyoruz size para verelim diye ne gülüyorlardır bir yerleriyle bize 12 7 Yanıtla
  • koyun: Ömrümün yarısı uykuyla diger yarısıda UYUTULMAKLA geçti 15 4 Yanıtla
  • euro: oradaki ev kirasından hayat pahalılığından haberiniz var mı? sen burda ev kirası 300 500 öderken adamlar 7000-8000 ödüyor naberrrr 11 6 Yanıtla
  • Mardinli: Türkiyenin adı var içine bakın aç ve sefil borçlu ve geleceğe kör bakan bir millet 14 2 Yanıtla
  • Paşa: Biz 13 yıldır batığız 8 8 Yanıtla
  • tantalos: adamlarin ölüsu bile bizim dirimizden iyi... 10 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement