İçişleri Bakanı Ala Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İçişleri Bakanı Ala Açıklaması

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Cizre'de terör örgütüne yönelik operasyonun birkaç gün içerisinde tamamlanacağını, Sur'da ise operasyonun tamamlanmasının belki bir iki hafta alabileceğini bildirdi.

02.02.2016 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Cizre'de terör örgütüne yönelik operasyonun birkaç gün içerisinde tamamlanacağını, Sur'da ise operasyonun tamamlanmasının belki bir iki hafta alabileceğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Ala, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, AK Parti Genel Merkezinde Doğu ve Güneydoğu illerinin milletvekilleriyle gerçekleştirilen toplantı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yeni güvenlik politikası kapsamında bölgede yeni karakolların yapılacağı, bu karakollarda özel harekat polislerinin görev alacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Ala, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu güvenlik hizmetini yerine getirebilmek için güvenlik politikalarını her zaman gözden geçirdiklerini söyledi.

Daha önce de sınırlarda karakollar yapıldığını hatırlatan Ala, karakollar ve polis merkezleri inşa etmenin kamu hizmetini sunmak açısından önemli olduğunu vurguladı.

Şehirlerin mahallelerini, ilçelerin güvenlik ihtiyacını ve mahallelerin konumunu yeniden gözden geçirdiklerine dikkati çeken Ala, "Oralarda milletimize daha kaliteli ve daha iyi güvenlik hizmeti sunabilmek için ihtiyaç duyduğumuz polis merkezlerini, başka yerlerde jandarma karakollarını inşa edeceğiz, ediyoruz zaten. Bu önceden beri yaptığımız iş ama bir daha bugünkü şartları dikkate alan anlayışla gözden geçiriyoruz, doğrudur" diye konuştu.

Cizre'de bir Sırp keskin nişancının yakalandığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Ala, şu ifadeleri kullandı:

"Bu iddia doğru değil. Yabancı keskin nişancılar oldu, Sayın Başbakanımızın da açıkladığı gibi doğrudur ama böyle uyruğunu belirttiğiniz yerden bir keskin nişancı olduğuna dair haberler spekülasyon, doğru değil. Uyruk açıklamıyoruz, yanı başımızdaki ülkelerin, Suriye'nin durumu ortada. Oradan ülkemize geçişler olabiliyor. Sınır güvenliğini alıyoruz ama geçişler olduktan sonra da yakalananlar oluyor, Türkiye'nin uluslararası ilişkileri de dikkate alınarak zaman zaman açıklamalar yapıyoruz, şu anda o açıklamayı gerektirecek bir durum yok."

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun verdiği Toledo örneğine ilişkin soruya ise Ala, şu yanıtı verdi:

"Sayın Başbakanımızın örneklemesi Toledo'nun bir turizm merkezi olması, bir kültür merkezi olmasıyla ilgidir. Nitekim Diyarbakır Suriçi de bölgemizin, Türkiye'nin en önemli kültür merkezidir, turizm merkezidir. Orada iç kale var, Osmanlı döneminde yönetildiği merkez. Oraya ilişkin dört beş yıl önce çok ciddi bir uygulama yaptık. Bütün eski, tarihi kimliği olan binaları restore ettik ve onları turizme, kültür hayatımıza kazandırdık. Suriçi'nde Roma'dan kalma eserler, Kanuni döneminde yapılmış olan iyileştirmeler ile dünyanın en önemli tarihi mirasıdır. O bakımdan ona yapılan vurgudur. Biz de orayı yeni yapacağımız kentsel dönüşüm ile birlikte, projesi de hazır, tamamen tarihin yeniden kazandırıldığı bir mekan haline dönüştüreceğiz. Onu ifade etmek içi yaptığı bir değerlendirmedir."

"Bir hafta, on gün içerisinde bir birim oluşturacağız"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuşun, sınır güvenliğinde yeni bir taslak oluşturulması, bu kapsamda Emniyet içerisinde bir birim kurulması ve insan kaçakçılığının da terör suçu sayılacağına dair açıklamalarına ilişkin Bakan Ala, "Önümüzdeki Bakanlar Kurulunda bir dairenin sadece bu işe tahsis edilmesi, insan kaçakçılığı ile mücadele konusunda Emniyet içerisinde bir hafta, on gün içerisinde bir birim oluşturacağız, bir yeni daire oluşturacağız" dedi.

Sınır güvenliğine ilişkin çalışmalarla ilgili bir soru üzerine Bakan Ala, sınırlardan Kara Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve birçok bakanlığın birlikte sorumlu olduğunu aktardı. Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlar Kurulu'na İçişleri Bakanlığı olarak yeni bir taslak sunduk, bir düzenleme yapıyoruz ve düzenleme Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Bu düzenleme ile daha etkin bir koordinasyon sağlayacağız bu bakanlıklar arasında. Hem sınırların korunması, sınırlardan geçişin engellenmesi hem de gümrük kapılarında daha etkin bir denetim sağlanması... Bütün bunları koordine edecek, etkin organizasyon yapacak bir yapı oluşturuyoruz."

"Oralarda temizlenen hendek, çukur yüzde 99"

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bir apartmanın bodrum katındaki yaralılar arasında terör örgütünün ele başlarından bazılarının da bulunduğuna yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine Ala, ilçede terör örgütü ile güvenlik birimlerinin etkin mücadele ettiğini ve dün beş güvenlik mensubunun şehit olduğunu hatırlattı. Ala, "Bu tür spekülatif haberlerin de sonradan tabi spekülatif olduğu ortaya çıkıyor. ya da başka bize ulaşan bilgilerin de hep ciddiyetle ele alınması gerektiği kanaatiyle meseleye vaziyet ettik. Sağlık Bakanlığımız, üç kez de Şırnak Valiliğimiz bu konuya ilişkin açıklama yaptı" diye konuştu.

Söylenen yere defalarca ambulans gönderildiğini vurgulayan Ala, "Belediyenin ambulansı ayrıca gönderildi. Belediyenin ambulansının içinde sağlık görevlileri ayrıca görevlendirildi ama hiç söylenen şey olmadı, oradan çıkıp gelen olmadı. Bütün giden ambulanslara ateş edildi ve zaten çukurlar kazınmış, barikatlar yapılmış, ambulansın ulaşması mümkün değil. 'Oradan çıkarılsın gelinsin' dendiğinde de gelmediler. 'Belediyenin sağlık görevlilerini gönderelim, oradan alıp gelirler' dedik, yine onlar gitmediler, ya da gidemediler. Dolayısıyla o barikattan teröristlerin yaptığı ateşten ve çukurlardan gidemediler. Sonra açıklamalardan ortaya çıkıyor ki aslında şöyle bir algı yönetimi ile karşı karşıyayız ama o da aşıldı. Gerçeği örtemezsiniz, gerçeği birtakım kurnaz dille, kurnazlıklarla ortadan kaldıramazsınız.

Orada, Cizre'de olup biten terörle mücadeledir, teröristle mücadeledir ve 50 güne yakındır, bugün 50'inci gündür sokağa çıkma yasağı uygulanıyor ve bu, vatandaşımızın can ve mal güvenliğini korumak içindir. Orada vatandaşlarımızın gördüğü zararlar, sıkıntılar karşılanacaktır, karşılanıyor. Bundan sonra oralarda da biz kentsel dönüşüm yapacağız ve o zararlar karşılanacak. Yüzde 99'a ulaşmıştır, oralarda temizlenen hendek, çukur yüzde 99. Çukurların doldurulması, barikatların kaldırılması ve bomba düzeneklerinin imhası yüzde 99'a ulaşmıştır, kaldı yüzde 1. Bugün 80-100 civarında bir ev kalmıştır ve orada birkaç gün içerisinde temizlenecektir. Bütün sıkıntı bu sona gelmiş olmaktır. Bir an önce bu sona gelmiş ve başarıya ulaşmak üzere olan terörle mücadeleyi sekteye uğratmak için anlaşılıyor ki bir kurgu yapılmış. Bu kurgu da ortaya çıkmış."

Ala, "Bizden duyduğunuzu siz bence haberleştirin ve değerlendirin. Elbette orada, o bölgede teröristlerin yöneticileri ve etkin isimleri var. Bu bilinmeyen bir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.

Binada terör örgütü yöneticilerin bulunduğuna dair kesin bilgi bulunup bulunmadığının sorusuna Ala, "Binayı siz biliyor musunuz? O algı yönetiminin bir parçası, bir imaj haline getirmek. Bir bina yok ki orada, orada 80 ile 100 bina arasında bir bölge kaldı ve onların herhangi birisinin içerisinde bu söylediğiniz kişiler var. Bizim istihbari bilgilerimiz de bu yönde, fazla ses çıkarmaya çalışmanın ardında da bu gerçek yatıyor" karşılığını verdi.

Bölgedeki operasyonun kısa zamanda tamamlanacağının altını çizen Ala, "Cizre'de birkaç gün içerisinde biteceğini düşünüyoruz. Sur'da belki bir iki hafta alabilir. Ama orada da yüzde 85-90'lara geldi" bilgisini verdi.

PYD'nin savaş çağrısına ilişkin ise Ala, "Bize göre terör örgütü terör örgütüdür, bunun PKK'sı, PYD'si, DAEŞ'i fark etmez. Görüyorsunuz biz küresel ölçekte ciddi bir işbirliği yaparak bu konularda bütün insanlığa karşı suç olarak telakki ettiğimiz ve tanımladığımız terör örgütlerine karşı bütün insanlıkla birlikte mücadele ediyoruz. Onun için öbürünün açıklaması, bunun açıklaması, açıklama yapmasa da ne olacak? Terör örgütü, terör örgütüdür" diye konuştu.

"Sayın Arınç'ın yaptığı açıklamalar bir tahminden ibaret"

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın açıklamalarına ilişkin soruya da Bakan Ala, şu yanıtı verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız bir açıklama yaptı, değerlendirme yaptı. Olay Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı değerlendirme gibidir ve tamamını ortaya koymuştur, berrak bir biçimde. Bunun dışında söylenenler, yapılanlar tamamen tahminden ibarettir. İşin bütün berraklığı ile Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklandığı gibi olduğunu söylerim. Durum bundan ibarettir. Sayın Arınç'ın yaptığı açıklamalar bir tahminden ibaret, bu tabi kasıtlı bir tahmin değilse yanlış bir tahmindir."

Arınç'ın bildiği ama henüz anlatmadığı şeyler olduğunu söylediğinin hatırlatılması üzerine Ala, "Bu kadar yıllık siyaseti birlikte yaptılar, öyle gizemli sözler söylenmeye kalkıldı mı bunun sonu gelmez" dedi.

İçişleri Bakanı Ala, Arınç'la ilgili disiplin sürecini ise partinin değerlendireceğini aktardı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İçişleri Bakanı Ala Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na verildi
    14:35 Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na verildi

    Geçen yıl hayatını kaybeden Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı, Safranbolu Yenimahalle'de bulunan 1 Nolu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'nda yaşatılacak. İl Sağlık Müdürü İsmail Kara, törende Ekmekci'nin halka yaptığı hizmetleri ve başarılı çalışmalarını vurguladı. Törende, Ekmekci'nin kızları tarafından sağlık istasyonunun tabela açılışı gerçekleştirildi.

  • Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı
    14:34 Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı

    Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında deplasmanda RAMS Başakşehir'e konuk olacak Çaykur Rizespor, Mehmet Cengiz Tesisleri'nde gerçekleştirdiği antrenmanla maçın hazırlıklarını tamamladı. Sakatlıkları devam eden Laine, Faye, Benhur Keser ve Mithat Pala ise antrenmana katılmadı. Takım, antrenmanın ardından İstanbul'a hareket etti.

  • Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı
    14:34 Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı

    Ağrı'da küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu kentte, baharın gelmesiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı. Bol yağışlı geçen havaların ısınmasıyla meralar yeşillendi. Besiciler, sabahın erken saatlerinde hayvanlarını meraya çıkarıp akşam köylerine geri götürüyor. Baharın gelmesiyle çobanlık mesailerine başlayan besiciler, sezonun bereketli geçmesini temenni ediyor.

  • TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde Dünya Çocukları Ankara'da
    14:33 TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde Dünya Çocukları Ankara'da

    TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar, Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde tedavi gören yaşıtlarını ziyaret etti. Şenlikte çocuklar, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve hastane yetkilileriyle birlikte pasta kesti, hediyeler takdim etti. Şenliğe 29 ülkeden 500 çocuk katılıyor.

  • Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı
    14:29 Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı

    Çin'in başkenti Beijing'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1,05 trilyon yuanı (yaklaşık 148 milyar ABD doları) aştı. Kentin birincil sektörlerinin katma değeri yüzde 3,2 artarken, ikincil sektörlerinin katma değeri yüzde 7,3 artış gösterdi. Kentin üçüncül sektörlerinin katma değeri ise yüzde 5,8 arttı. Beijing, 2024 yılı için yüzde 5 civarında GSYİH büyüme hedefi belirlemiş bulunuyor.

  • Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı
    14:28 Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı

    Balıkesir'de uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda Bandırma, Gömeç, Edremit, Susurluk, İvrindi ve Susurluk ilçelerinde 9 zanlı gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramalarında 33,31 gram sentetik uyuşturucu, 5 gram esrar, 2 ruhsatsız tabanca, 15 adet fişek, hassas terazi, bir adet uyuşturucu hap ve payp ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlıların emniyetteki işlemleri devam ediyor.


Advertisement