İbb Şehir Tiyatroları’nda Nisan Ayının Son Haftasında - Son Dakika
Kültür Sanat

İbb Şehir Tiyatroları’nda Nisan Ayının Son Haftasında

İbb Şehir Tiyatroları’nda Nisan Ayının Son Haftasında

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Nisan Ayının Son Haftasında Sahneleyeceği Altı Oyunla Sezonu Kapatıyor.

25.04.2011 21:55  Güncelleme: 22:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul büyükşehir belediyesi şehir tiyatroları, nisan ayının son haftasında sahneleyeceği altı oyunla sezonu kapatıyor. İBB Şehir Tiyatroları'nda, 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında oynanacak oyunlar şöyle; Yüzleşme, İstanbul Efendisi, Toros Canavarı, Zırhlı Kurt, Binali ile Temir, Dünyanın Ortasında Bir Yer…

İBB Şehir Tiyatroları'nda ayrıca 23 Nisan'da başlayan 27. Çocuk Şenliği, ay sonuna kadar devam edecek. İBB Şehir Tiyatroları'nın 6 sahnesinde 23-30 Nisan 2011 tarihleri arasında bütün çocuk oyunları ve gösterileri seyirciyle ücretsiz buluşacak. 11 Nisan'da başlayan atölyeler ise yine ay sonuna kadar çalışmalarını sürdürecek.

Yüzleşme… Deniz kıyısındaki istasyonda yolları kesişen yalnız insanlar… Bir yanda geçmişe dönük kırgınlıkları ve pişmanlıkları ile geçmişini irdeleyen Züleyha, diğer yanda tek derdi para olan, yaşamı basit sorularıyla anlamlandırmaya çalışan ve umudunu yitirmeyen Yadigâr... İki farklı kültürün insanları olmalarına rağmen, Yadigâr ile Züleyha arasında giderek bir iletişim kurulur ve bir süre sonra her ikisi de yaşadıkları içsel yolculuklarındaki büyük yüzleşmenin farkına varırlar. Arslan Kacar'ın yazdığı oyunu Ali Karagöz yönetiyor. 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde sahnelenecek oyunda Perihan Savaş, Arslan Kacar, Samet Hafızoğlu ve Orcan Dönmezer rol alıyor.

İstanbul Efendisi'nde, kızına uygun bir damat adayı bulmak için, dönemin batıl inançlarına bel bağlayan bir babanın gülünç durumu anlatılıyor. Musahipzade Celâl'in yazdığı, Engin Alkan'ın yönettiği oyun, 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Kâğıthane Sadabad Sahnesi'nde seyredilebilir. İstanbul Efendisi'nde; Engin Alkan, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Ümit Daşdöğen, Çağlar Çorumlu, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Muzaffer Berişa, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Sevil Akı, Berna Adıgüzel, Derya Çetinel, Sevinç Erbulak, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Çiğdem Gürel, Senem Oluz, Esra Karabaş, Murat Güreç, Utku Akıncı rol alıyor.

Toros Canavarı Türk mizahının ve ulusal tiyatromuzun usta ismi Aziz Nesin'in yazdığı Tarık Şerbetçioğlu'nun yönettiği oyunda kurumları yozlaşmış, değerleri altüst olmuş toplum içinde, yaşadığı koşullara karşı çıkamayan çaresiz insanların acı, alaylı halleribi, Aziz Nesin'in taşlama üslubuyla sahneye taşıyor.

Aziz Nesin'in deyimiyle "izahı olmayan şeylerin mizahının yapıldığı" oyunda; Nuri Sayaner isimli mülayim bir memur emeklisi, ailesiyle birlikte monoton bir hayat sürmektedir. Aile bir taraftan geçim sıkıntısıyla diğer taraftan onları apartmandan atmak isteyen ev sahibiyle uğraşmaktadır. Tahliye davasını kazanan Sayaner ailesinin sevinci çok uzun sürmez.

27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde oynanacak oyunda Şevket Avşar, Binnur Şerbetçioğlu, Gökhan Eğilmezbaş, Ceylan Çete, Naci Taşdöğen, İskender Bağcılar, Murat Bavli, Rahmi Elhan, İbrahim Şirin, Tarık Şerbetçioğlu, Funda Köseoğlu, Berna O. Demirer, Abdullah Topal, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor.

Zırhlı Kurt… Tarık Günersel'in 18 yılda yazdığı bu şiirsel piyesi Erol Keskin yönetti. "Darbe hazırlığı var!" der Kösem Sultan, oğlu İbrahim'e: "Tasfiye şart!" Oğlunu öldürtmeyi reddeden "Deli" İbrahim cellatları görünce inanamaz. Kösem Sultan "B Planı" olarak torunu Mehmed'i tahta geçirtir. IV. Mehmed "yaralı bir zırhlı kurt" olarak yaşar.

Tecritte anılar ve hayallerle boğuşarak özgürleşmeye çalışır: "Dünya zindan idi, zindan dünya oldu." Kanaryalara ötme dersi veren vezir, Gülnuş Sultan, recmedilen kadın, Bizans İmparatoru Jüstinyen, dilsiz ve yaşlı bir cariye, Viyana Kuvvetleri Kumandanı… Bizimledir artık. Avrupa bilim ve teknolojide öne geçerken "Fen ve matematik öğrenmek haramdır," diyenler vardır.

Kahveyi tehlikeli bulan Köprülü Mehmed Paşa "Barış insan tabiatını bozar," der ve gerekçesini açıklar. İtalyan gezgin Pietro hayretler içindedir: "Sevgili Venedik Taciri, gel de bu ülkede Hayretî olma!" Murat Coşkuner, Aslı Öngören, İbrahim Gündoğan'ın rol aldığı oyun, 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde…

Binali ile Temir, insanlardan uzak bir dağda yaşanan hesaplaşmanın hikâyesi. Çoban Temir'in ormanda yaralı olarak bulduğu namlı bir eşkıya olan Binali, yaralı haliyle kendine yardım eden Temir'e buyruk vermeye kalkışır. Ancak bu tavır buyruk almayı bilmeyen Temir'in hiddetiyle karşılanır. Ne namlı bir eşkıya olmasının ne de gücün korkusunu taşımayan Temir, Binali'ye karşı bir cengi başlatır.

İyileşmeyi bekleyen Binali'nin de cenk sırası gelecektir. Silahları erkeklik, cesaret, güç ya da sevgi olan "cenk"i kazananı aslında ruhu en az yaralı olanın gücü belirleyecektir. Murathan Mungan'ın yazdığı, Yıldırım Fikret Urağ'ın uyarlayıp yönettiği oyunda; Haldun Ergüvenç, Yıldırım Fikret Urağ, Gün Koper, Uskan Çelebi rol alıyor. Oyun, 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

Dünyanın Ortasında Bir Yer, erkeklerin koşullarını belirlediği bir dünyada sıkışmış kadınların öykülerini konu ediniyor. Özen Yula'nın yazdığı M. Nurullah Tuncer'in yönettiği oyun, törelerin, söylencelerin, toprağa dayalı gücün egemen olduğu yörelerin öyküsünü kadınların yaşadıkları üzerinden anlatıyor ve bireylerin ilişkilerindeki öç kavramına dayalı çatışmaları sunuyor.

27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi'nde seyirci ile buluşacak oyunda; Esra Ronabar, Hüseyin Köroğlu, Eraslan Sağlam, Melahat Abbasova, Ezgi Sümer Yolcu, İrem Arslan Aydın, Tomris İncer, Ümran İnceoğlu, Deniz Evrenol, Ezgim Kılınç, Nurdan Kalınağa, Pelin Budak, Burcu Çoban, Pınar Aygün rol alıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat İbb Şehir Tiyatroları’nda Nisan Ayının Son Haftasında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi
    00:13 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Mert Demir, Seyhan Nehir kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Demir'in sevilen şarkılarına müzikseverler eşlik etti. Performansı alkışlanan Demir, dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Başladı
    00:03 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Başladı

    Hüseyin Başkadem'in Genel Sanat Yönetmenliğini yaptığı 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, Afyonkarahisar Yeni Müzesi'nde başladı. Festivalin açılış konserinde Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve solist kemancı Çekyalı Daniel Matejca sahne aldı. Festival, Çekyalı besteci Antonin Dvorak'ın ölümünün 120. yılı anısına gerçekleştirildi. Festival kapsamında okul söyleşileri de düzenleniyor. Festival, 23 Nisan'da sona erecek.

  • Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' Sergisi İstanbul'da Açıldı
    22:38 Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' Sergisi İstanbul'da Açıldı

    Yönetmen, yazar ve ressam Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' adlı kişisel sergisi, İstanbul Concept Gallery'de ziyaretçilere açıldı. Sergi, Pirselimoğlu'nun tuhaflıklar üzerine kurulu resimlerini içermekte olup, sanatçı tuhaflığın kendisindeki karşılığını bulmaya çalıştığını ifade etti. Sergi, 16 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilir.

  • Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi, Ankara Müzik Festivali'nde konser verdi
    22:34 Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi, Ankara Müzik Festivali'nde konser verdi

    Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi konser verdi. Çankaya Sahne'deki konserde, Jiri Sevcik, Vladislav Borovka, Jan Brabec, Vaclav Fürbach ve Mikulas Koska'nın yer aldığı topluluk, Mozart, Farkas, Bizet, Dvorak ve Hallam'ın eserlerini seslendirdi. Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi üyeleri, ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanmıştır ve birçok önemli orkestrada görev almaktadır.

  • ENKA Sanat, 23 Nisan'da iki özel dijital içerik sunacak
    22:09 ENKA Sanat, 23 Nisan'da iki özel dijital içerik sunacak

    ENKA Sanat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, ENKA Sahne Gala Konseri ve Sihirli Karpuz Müzikali adlı iki özel dijital içerik sunacak. Konserde genç yetenekler sahne alırken, müzikal çocukları İpek Yolu'nun müziğine ve kültürüne dair büyülü bir yolculuğa çıkaracak.

  • İş Sanat, Latif Demirci'yi sergiyle anıyor
    21:59 İş Sanat, Latif Demirci'yi sergiyle anıyor

    İş Sanat, karikatürist Latif Demirci'nin yarım asırlık sanat hayatını anlatan bir sergi düzenliyor. Sergi, Demirci'nin eserlerini, çizgi karakterlerin maceraları, yayımladığı kitaplar ve farklı çalışmalarıyla birlikte kronolojik ve tematik bir düzen içinde sunuyor. Ayrıca sergide, unutulmaz kahramanların yanı sıra günlük gazete karikatürlerinden örnekler de yer alıyor. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilir.

  • Turizm Haftası Kortej Yürüyüşü Rize'de Renkli Görüntülere Sahne Oldu
    21:39 Turizm Haftası Kortej Yürüyüşü Rize'de Renkli Görüntülere Sahne Oldu

    Rize'de düzenlenen 'Turizm Haftası' etkinlikleri kapsamında il merkezinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Protokol, sporcular, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı yürüyüşte Rize kültürünü yansıtan ürünler ve kıyafetler sergilendi. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, turizmle ilgili olarak 12 ay boyunca faaliyetlerin devam edeceğini belirtti ve Rize'nin turizm şehri olma hedefine vurgu yaptı.

  • Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi'nde Kadın Kursiyerlerin Ürünleri Sergilendi
    21:26 Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi'nde Kadın Kursiyerlerin Ürünleri Sergilendi

    Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) projesi kapsamında kadın kursiyerler tarafından hazırlanan el emeği ürünlerin sergilendiği etkinliğe katıldı. Sergide başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi.


Advertisement