İBB Şehir Tiyatroları’nda Nisan Ayında 2’si Yeni 31 Oyun - Son Dakika
Kültür Sanat

İBB Şehir Tiyatroları’nda Nisan Ayında 2’si Yeni 31 Oyun

İBB Şehir Tiyatroları’nda Nisan Ayında 2’si Yeni 31 Oyun

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Nisan Ayında 2'si Yeni 31 Oyunla İzleyicilerin Karşısına Çıkıyor.

30.03.2011 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aziz Nesin'in yazdığı Tarık Şerbetçioğlu'nun yönettiği Toros Canavarı ve Gülsün Siren Kınal'ın yazdığı Engin Gürmen'in yönettiği Gönlümdeki Osman Hamdi Bey adlı oyunların yanı sıra İBB Şehir Tiyatroları'nda, Nisan ayında oynanacak oyunlar şöyle; Surname 2010, Romeo ve Juliet, Tehlikeli İlişkiler, Binali ile Temir, Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum, İstanbul Hatırası, Tarla Kuşuydu Juliet, Kadın Hayattır Memattır Kadın, İntiharın Genel Provası, Zırhlı Kurt, Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Alemdar, Yüzleşme, Buluşma Yeri, Çığ, Dullar, Marat-Sade, Doğum Günü Partisi, Dünyanın Ortasında Bir Yer, Sonsuz Tekrar, Boya Benek, Boncuk, Uğur Böceği, Pırtlatan Bal, Cambazhane, Sokak Kedileri, Şahmeran, Biri Hiçbiri ya da Hepsi, Fareli Köyün Kavalcısı…

İBB Şehir Tiyatroları Nisan ayında ayrıca 27. Çocuk Şenliği'ni kutlayacak. İBB Şehir Tiyatroları'nın 6 sahnesinde 23-30 Nisan 2011 tarihleri arasında bütün çocuk oyunları ve gösterileri seyirciyle ücretsiz buluşacak.

İBB Şehir Tiyatroları'nın yeni oyunu Toros Canavarı… Türk mizahının ve ulusal tiyatromuzun usta ismi Aziz Nesin'in yazdığı Tarık Şerbetçioğlu'nun yönettiği oyunda kurumları yozlaşmış, değerleri altüst olmuş toplum içinde, yaşadığı koşullara karşı çıkamayan çaresiz insanların acı, alaylı halleri, Aziz Nesin'in taşlama üslubuyla sahneye taşınıyor. Aziz Nesin'in deyimiyle "izahı olmayan şeylerin mizahının yapıldığı" oyunda; Nuri Sayaner isimli mülayim bir memur emeklisi, ailesiyle birlikte monoton bir hayat sürmektedir. Aile bir taraftan geçim sıkıntısıyla diğer taraftan onları apartmandan atmak isteyen ev sahibiyle uğraşmaktadır. Tahliye davasını kazanan Sayaner ailesinin sevinci çok uzun sürmez. 20-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde oynanacak oyunda Şevket Avşar, Binnur Şerbetçioğlu, Gökhan Eğilmezbaş, Ceylan Çete, Naci Taşdöğen, İskender Bağcılar, Murat Bavli, Rahmi Elhan, İbrahim Şirin, Tarık Şerbetçioğlu, Funda Köseoğlu, Berna O. Demirer, Abdullah Topal, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor.

İBB Şehir Tiyatroları'nın diğer yeni oyunu Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, ölümünün 101. yılında, Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurucusu Osman Hamdi Bey'in hayatını sahneye taşıyor; ünlü ressamın hayatından önemli kesitler sunarken, onun hiç bilinmeyen yönlerini, sanatçı kişiliğini, aile yaşantısını, arkadaşlık ilişkilerini ve aşklarını anlatıyor. Gülsün Siren Kınal'ın yazdığı, Engin Gürmen'in yönettiği oyun Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde 6-17 Nisan 2011 tarihleri arasında seyirciyle buluşuyor. Oyunda; Aslı Narcı, Ayşen Çetiner, Tolga Yeter, Engin Gürmen, Vildan Gürelman, Emre Narcı, Enes Mazak, Nurseli Tırışkan, Cem Uras, Ceysu Aygen, Murat Derya Kılıç, Yağız Pala rol alıyor

Tehlikeli İlişkiler, 18. yüzyıl sonlarında, dönemin Fransız aristokrasisine dair eleştiri sunuyor. Choderlos de Laclos tarafından yazılan eserde, tutkulu bir aşk hikâyesi ekseninde ikiyüzlü cemiyetin tüm değerlerden yoksun, yıkıcı görüntüsü çiziliyor. Aleksandar Popovski'nin yönettiği oyunda; Şebnem Köstem, Levent Üzümcü, Selin İşcan, Tomris İncer, Esra Ronabar, Ece Özdikici, Cemal Ahhan Şener, İrem Arslan Aydın rol alıyor. Tehlikeli İlişkiler, 6-10 Nisan 2011 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde izlenebilir.

Tarla Kuşuydu Juliet'te, Shakespeare'in yüzyıllardır insanları gözyaşına boğan karakterleri Romeo ve Juliet, Ephraim Kishon'un yeni kurgusunda günlük yaşantı ve çığırından çıkmış bir evlilik içinde ele alınıyor. Tarla Kuşuydu Juliet, 13-17 Nisan 2011 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde seyircisini bekliyor. Engin Alkan'ın yönettiği oyunda Engin Alkan, Sevinç Erbulak, Çağlar Çorumlu, Murat Bavli rol alıyor.

Alemdar adlı oyunda, isyancılar ayaklanmış, padişah öldürülmüştür. Sınır boyundan kalkıp gelen Alemdar Mustafa Paşa, II. Mahmud'u isyancıların elinden kurtarır. Bir kuluna tahtını ve canını borçlu olan bir padişahla, padişahın canını ve tahtını kollamak isteyen bir paşa karşı karşıyadır şimdi. Üstelik yeniçerilerin hem Alemdar Mustafa Paşa'ya, hem de Padişah II. Mahmud'a karşı ateşlediği bir yangının tam ortasında… Orhan Asena'nın yazdığı oyunu Engin Alkan yönetiyor. 20-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde seyirci ile buluşacak olan oyunda; Erhan Abir, Can Başak, Serdar Orçin, Emrah Özertem, Hakan Arlı, Oya Palay, Yeliz Gerçek, Berna Adıgüzel, Aslı Nimet Altaylar, Zafer Kırşan, Ümit Daşdöğen, Tolga Coşkun, Çiğdem Gürel, Esra Karabaş, Hüseyin Tuncel, Murat Üzen rol alıyor.

Çığ, yalnızca bir doğa olayının anlatımına dayanmadığı gibi; adeta bir yaşam biçimine dönüşmüş sessizliğin etrafında gelişen, güçlü bir gerçeklik ile temelleniyor. Çevresi dağlarla çevrili bir yerde yaşayan insanlar yüksek sesle konuşamasalar, gönüllerince kahkaha atamasalar da sessizlik içinde esir oldukları yaşamlarını sürdürmeye çabalarlar. Hayatın tüm coşkusunu hissedebilmeleri ve yaşayabilmeleri için sadece üç ayları vardır… Tuncer Cücenoğlu oyunun önsözünde "yalnızca bir doğa olayı değildir Çığ; belki de biz yarattık bu korkuyu beyinlerimizde" diyerek evrensele giden yolda özgür düşüncenin gücünü sorguluyor. Kemal Başar'ın, Tuncer Cücenoğlu'nun 40. sanat yılında sahneye koyduğu oyunda; Erhan Abir, Alev Oraloğlu, Sevtap Çapan, Caner Çandarlı, Orhan Hızlı, Nergis Çorakçı, Berrin Akdeniz Kortidis, Zeki Yıldırım, Vildan Türkbaş, Hüsnü Demiralay, Göksel Arslan rol alıyor. Oyun, 6-19 Nisan 2011 tarihleri arasında Üsküdar Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde…

Doğum Günü Partisi, Nobel ödüllü Harold Pinter'ın başyapıtı. Hem eğlence hem gerilim dolu bir oyun. Bir sahil kasabasında yaşayan karıkoca ve pansiyonlarının tek müşterisi olan bir genç adam… Dışarıdan gelen iki adam ve orada yaşayan bir genç kız. O gün doğum günü olmayan genç adam için, bir doğum günü partisi düzenlerler. Ve korkunç eğlence başlar. Yıldıray Şahinler'in yönettiği oyunda Cem Davran, Bahtiyar Engin, Jülide Kural, Özge Borak, Mert Tanık, Yıldıray Şahinler rol alıyor. Oyun 13-17 Nisan 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

Dullar, tüm hüznü ve neşesiyle dulluk durumunu ele alan, farklı yaşlarda dul kalan kadınlar hakkında komik ve grotesk, ama aynı zamanda trajik sahnelerle dolu bir revü. Alman yazar Fitzgerald Kusz'un 2004 yılında kaleme aldığı oyun, yüzyıllardır dramatik biçimde ele alınan dulluk durumunu, farklı bir açıdan mizahi bir bakışla sahneye taşıyor. Gencinden yaşlısına kocasını yitiren kadınların yeni bir hayat kurma mücadelesindeki farklı tutumlarını hüzünlü ve komik biçimde sunuyor. Güzin Özyağcılar, Hale Akınlı, Süeda Çil, Neslihan Ayşe Öztürk, Hülya Karakaş'ın rol aldığı oyunu Hülya Karakaş yönetiyor. Oyun 20-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde…

Yüzleşme… Deniz kıyısındaki istasyonda yolları kesişen yalnız insanlar… Bir yanda geçmişe dönük kırgınlıkları ve pişmanlıkları ile geçmişini irdeleyen Züleyha, diğer yanda tek derdi para olan, yaşamı basit sorularıyla anlamlandırmaya çalışan ve umudunu yitirmeyen Yadigâr... İki farklı kültürün insanları olmalarına rağmen, Yadigâr ile Züleyha arasında giderek bir iletişim kurulur ve bir süre sonra her ikisi de yaşadıkları içsel yolculuklarındaki büyük yüzleşmenin farkına varırlar. Arslan Kacar'ın yazdığı oyunu Ali Karagöz yönetiyor. 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde sahnelenecek oyunda Perihan Savaş, Arslan Kacar, Samet Hafızoğlu ve Orcan Dönmezer rol alıyor.

İstanbul Hatırası'nda bir martının kanadında, bir dalganın kıvrımında İstanbul'da yaşanmış kırık bir aşk hikâyesi anlatılıyor. Tarık Şerbetçioğlu'nun yazıp yönettiği oyunda, mekân İstanbul, zaman yüzyıl, aşk her yerde… Meddah hikâyesini anlatmaya başladığında artık sadece söz vardır. Söz, Ali Amca'nın hikâyesine dönüşür. Zamanın imbiğinden süzülür. Gözlerimizin önüne serilir. 20. yüzyılın başlarında İstanbul'dayızdır artık. Yüzyılın başlangıç telaşı, dönüşümün eşiğinde bir imparatorluk, savaşlar, acılar, neşeler… Hepsi iç içe geçiyor. Yürekler heyecanla çarpıyor, heyecanlar Direklerarası'nda alkışlara karışıyor… 6-10 Nisan 2011 tarihlerinde Kâğıthane Sadabad Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak müzikli oyunda; Toron Karacaoğlu, İbrahim Şirin, Naci Taşdöğen, Tarık Şerbetçioğlu, Ergun Üğlü, Binnur Şerbetçioğlu, Rahmi Elhan, Selma Kutluğ, İskender Bağcılar, Gökhan Eğilmezbaş rol alıyor.

Romeo ve Juliet'te, iki aile arasında bitmek bilmeyen bir nefret ve düşmanlığın gölgesinde yeşeren büyük bir aşk anlatılıyor. Bu öyküyü bir aşk söylencesine dönüştürerek, temel bir "aşk" imgesi yaratan Shakespeare, bu yolla acımasız toplumsal gerçeklerle gerçek sevgi arasındaki çelişkiyi gözler önüne seriyor. Shakespeare'in büyük aşk tragedyasının temelinde yatan aile düşmanlığı yüzünden, Romeo ve Juliet arasındaki aşk, ancak sevgililerin ölümüyle "ölümsüz" bir kimliğe bürünüyor… Oyun, Kemal Başar'ın rejisiyle, 13-17 Nisan 2011 tarihleri arasında Kâğıthane Sadabad Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Oyunda; Levend Yılmaz, Hikmet Körmükçü, Selçuk Soğukçay, Müge Akyamaç, Mert Turak, Ece Özdikici, Ersin Umulu, Caner Çandarlı, Kubilay Penbeklioğlu, Selçuk Yüksel, Can Doğan, Mehmet Bulduk, Nevzat Çankara, Nurdan Gür, Hüsnü Demiralay, Özge O'Neill Sarımola, Selin Türkmen, Serkan Bacak, Bahar Özge Göze, Murat Güreç, Yasemin Güvenç, Hamit Erentürk, Melisa Demirhan, Senem Oluz, Berk Samur rol alıyor.

Buluşma Yeri… M. Nurullah Tuncer'in, Duşan Kovaçeviç oyunlarından üçleme projesindeki ilk oyunu "İntiharın Genel Provası" geçen sezon seyircimizle buluştu. Gerçeğin yaşarken ne olduğunu bilemeyiz. O ölümlü olanda gizlidir, mesajını veren projenin ikinci oyunu "Buluşma Yeri". Yönetmenin üçleme projesindeki son oyunu ise, yazarın 2010 yılında yazdığı, "Dar Ayakkabıyla Yaşamak"... Oyundaki şehrin insanları, öldükten sonra gittikleri "Buluşma Yeri"nde, hayattaki yakınlarının küçük hesapların peşinden koştuklarını görürler. Yaşarken gerçekleştiremedikleri hayallerini, burada gerçekleştirmeye çalışırlar. Gerçeği ve hayatı anlamak için ölmek mi gerekir sorusunu sorduran bu oyun, Buluşma Yeri'ndekiler tarafından cevaplanır: "Burada her şeyi anladık, her şeyi ama çok geç…"Duşan Kovaçeviç'in yazdığı M. Nurullah Tuncer'in yönettiği oyunda; Sezai Aydın, Bora Seçkin, Müge Akyamaç, İlhan Kilimci, Bennu Yıldırımlar, Selçuk Soğukçay, Zümrüt Erkin, Gürol Güngör, İbrahim Can, U. Arda Aydın, Tankut Yıldız, Nihat Alpteki, Özge Kırış, Hülya Arslan, Volkan Ayhan, Murat Güreç, Y. Arda Alpkıray, Berk Samur, Deniz Evrenol, Doğan Şirin, Hanife Ser, Hülya Arslan, Fuat Can Başkır, Murat Güreç, Muzaffer Berişa, Orçun Tekelioğlu, Ömer Göktay - Gonca Beker, Utku Akıncı, Volkan Ayhan, Yalçın Gören, Barış Özer rol alıyor. Oyun 20-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Kâğıthane Sadabad Sahnesi'nde…

İstanbul Efendisi'nde, kızına uygun bir damat adayı bulmak için, dönemin batıl inançlarına bel bağlayan bir babanın gülünç durumu anlatılıyor. Musahipzade Celâl'in yazdığı, Engin Alkan'ın yönettiği oyun, 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Kâğıthane Sadabad Sahnesi'nde seyredilebilir. İstanbul Efendisi'nde; Engin Alkan, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Ümit Daşdöğen, Çağlar Çorumlu, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Sevil Akı, Berna Adıgüzel, Derya Çetinel, Sevinç Erbulak, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Çiğdem Gürel, Senem Oluz, Esra Karabaş, Murat Güreç, Utku Akıncı rol alıyor.

Marat-Sade, 1808 yılında, Marquis de Sade'ın kapatıldığı Charenton Akıl Hastanesi'nde geçiyor ve akıl hastaları tarafından oynanması için Marquis de Sade tarafından yazılan bir oyun metninin, hastane yöneticileri ve seçkin bir seyirci kitlesine oynanışını anlatıyor... Peter Weiss'ın yazdığı Ragıp Yavuz'un yönettiği oyunda; Kutay Kırşehirlioğlu, Radife Baltaoğlu, Yıldırım Fikret Urağ, Murat Garibağaoğlu, Çağlar Çorumlu, Çağrı Özgür Hün, Özge Özder, Cengiz Tangör, Ali Mert Yavuzcan, Murat Çoşkuner, Yeşim Koçak, Ozan Gözel, Aslıhan Kandemir, Doğan Altınel, Okan Patırer, Yasemin Güvenç, Özge O'Neill Sarımola, Ece Yıldız, Selim Can Yalçın, Nurdan Gür, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Özgürefe Özyeşilpınar, Burçak Çöllü, Bahar Özge Göze, Senem Oluz, Muzaffer Berişa, Altuğ Kutlu, Murat Güreç, Serkan Bacak, Hamit Erentürk rol alıyor. Oyun, 6-10 Nisan 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

İntiharın Genel Provası'nda, intihar etmek isteyen bir mimar Tuna köprüsüne gelir. "Sanatsal bir ölüm" hayaliyle, sevgilisine son kez telefon edip aşkını vurgular. İntihar Eden Adam, köprüden tam atlayacağı sırada Balıkçı feryat edip onu durdurur: Köprü altına ağ yerleştirdiğinden adam buradan atlamamalıdır. Derken adamın sevgilisi Kadın belirir, intihara engel olmaya çalışır. İntihar Eden Adam tam atlayacakken Kadın ile Balıkçı dans etmeye başlar. Bu sırada beyaz üniformasıyla Kaptan belirir. İntiharda kararlı olan adamın mesleğini öğrenince ona bir iş teklifi yapar. Duşan Kovaçeviç'in yazdığı oyunu M. Nurullah Tuncer yönetiyor. Bora Seçkin, Serhat Mustafa Kılıç, İbrahim Can, Bennu Yıldırımlar'ın rol aldığı oyun, 13-17 Nisan 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde…

Zırhlı Kurt… Tarık Günersel'in 18 yılda yazdığı bu şiirsel piyesi Erol Keskin yönetti. "Darbe hazırlığı var!" der Kösem Sultan, oğlu İbrahim'e: "Tasfiye şart!" Oğlunu öldürtmeyi reddeden "Deli" İbrahim cellatları görünce inanamaz. Kösem Sultan "B Planı" olarak torunu Mehmed'i tahta geçirtir. IV. Mehmed "yaralı bir zırhlı kurt" olarak yaşar. Tecritte anılar ve hayallerle boğuşarak özgürleşmeye çalışır: "Dünya zindan idi, zindan dünya oldu." Kanaryalara ötme dersi veren vezir, Gülnuş Sultan, recmedilen kadın, Bizans İmparatoru Jüstinyen, dilsiz ve yaşlı bir cariye, Viyana Kuvvetleri Kumandanı… Bizimledir artık. Avrupa bilim ve teknolojide öne geçerken "Fen ve matematik öğrenmek haramdır," diyenler vardır. Kahveyi tehlikeli bulan Köprülü Mehmed Paşa "Barış insan tabiatını bozar," der ve gerekçesini açıklar. İtalyan gezgin Pietro hayretler içindedir: "Sevgili Venedik Taciri, gel de bu ülkede Hayretî olma!" Murat Coşkuner, Aslı Öngören, İbrahim Gündoğan'ın rol aldığı oyun, 20-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde…

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Ziya Osman Saba'nın 1940'lı yıllarda farklı zamanlarda yazılmış öykülerinin bir araya getirildiği "Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi" adlı kitabından aynı adla sahneye aktarıldı. Hilmi Zafer Şahin'in kolaj yaklaşımıyla sahneye aktardığı oyun, Can Doğan'ın rejisiyle, Ziya Osman Saba'nın İstanbul'a duyduğu özlemi, sevgiyi, daha ötesi saygıyı sahneye taşıyor. Oyunda 1952 yılında Varlık Yayınları'ndan yayımlanan öyküler yazarın yazdıklarına sadık kalınarak ekleme yapılmaksızın sahneye aktarılırken diğer yanıyla da 60 yıl öncesinden geçmiş ve o günler bağlamında İstanbul, kaybolan ve yaşayan değerler yönünden anlatılıyor. Uğur Arda Aydın, Can Doğan-Samet Hafızoğlu'nun rol aldığı oyun, 6-10 Nisan 2011 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde…

Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum'da; Libby Tucker, on altı yıldır görmediği babasının yanına geldiğinde nasıl karşılanacağını bilmiyordur. Hollywood'da senaryo yazarı olan babası Herbert Tucker, onun sinema artisti olma hayallerine yardım edecek midir? Bu karşılaşmayla başlayan geçmişin sorgulanmasına, babasının kız arkadaşı Steffy ile arasındaki sorunlar da eklenince gerilim artar. Genç bir kızın hayalleriyle, hayattan düş kırıklıklarından yorulmuş bir adamın birbirlerini nasıl etkilediğine ve birbirlerine nasıl ihtiyaç duyduklarına tanık olacaksınız. Bu baba kız hikâyesinde içten içe sessiz sinemadan başlayarak sinemanın gelişimi, sorunları, insandaki yansımaları da işlenmekte... Oyun, 13-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde; 8-9 Nisan 2011 tarihlerinde ise Küçükçekmece Sefaköy KSM Sahnesi'nde… Neil Simon'un yazdığı S. Bora Seçkin'in yönettiği oyunda; Ezgim Kılınç, Derya Çetinel, Erhan Yazıcıoğlu rol alıyor.

Binali ile Temir, insanlardan uzak bir dağda yaşanan hesaplaşmanın hikâyesi. Çoban Temir'in ormanda yaralı olarak bulduğu namlı bir eşkıya olan Binali, yaralı haliyle kendine yardım eden Temir'e buyruk vermeye kalkışır. Ancak bu tavır buyruk almayı bilmeyen Temir'in hiddetiyle karşılanır. Ne namlı bir eşkıya olmasının ne de gücün korkusunu taşımayan Temir, Binali'ye karşı bir cengi başlatır. İyileşmeyi bekleyen Binali'nin de cenk sırası gelecektir. Silahları erkeklik, cesaret, güç ya da sevgi olan "cenk"i kazananı aslında ruhu en az yaralı olanın gücü belirleyecektir. Murathan Mungan'ın yazdığı, Yıldırım Fikret Urağ'ın uyarlayıp yönettiği oyunda; Haldun Ergüvenç, Yıldırım Fikret Urağ, Gün Koper, Uskan Çelebi rol alıyor. Oyun, 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

Surname 2010 adlı oyunda kocasının ölümünün ardından açtığı sahafında, özel bir nedenle geceyi bekleyen Sühendan Hanım, kocasına ait hiç görmediği notlarla karşılaşır. Bu notlar, kocasının kendisi için düşündüğü "sözde şenliğe" dair fikirleri içermektedir. Yazılanları şaşkınlıkla okumaya başlayan Sühendan Hanım; kendisini bir düşün içinde, geçmiş ile bugünün İstanbul'u arasında gerçekleşen bir şenliğin tam ortasında bulur. Oyunda; Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Alibeyoğlu, Ceren Hacımuratoğlu, Derya Keykubat, Derya Yıldırım, Elyesa Çağlar Evkaya, Engin Akpınar, Eraslan Sağlam, İrem Erkaya, Mana Alkoy, Mehmet Soner Dinç, Mert Aykul, Özgür Atkın, Özgür Tanık, Seda Fettahoğlu, Semah Tuğsel, Seza Güneş, Şeyda Arslan, Uğur Dilbaz, Yiğit Sertdemir, Zeynep Göktay Dilbaz rol alıyor. Proje tasarımını Candan Seda Balaban ile Yiğit Sertdemir'in yaptığı oyunu, Yiğit Sertdemir yazıp yönetti. Surname 2010, 6-10 Nisan 2011 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi'nde seyredilebilir.

Kadın Hayattır Memattır Kadın Sema Keçik ve Arzu Işıtman'ın birlikte kaleme aldığı, yönetmenliğini Sema Keçik'in yaptığı bir oyun… Osmanlı döneminde yaşamış, alanlarında ilklerden olan kadın sanatçılarımız tarihin tozlu raflarından indirilerek sahneye taşınıyor. İlk kadın bestekârlarımızdan Leyla Saz, ilk kadın şairlerimizden Nigar Hanım, İlk kadın romancılarımızdan Fatma Aliye, ilk kadın ressamlarımızdan Mihri Müşfik ve ilk kadın heykeltıraşlarımızdan Zerrin Bölükbaşı... Yaşamları mücadeleyle geçen ve birçoğununki yalnızlık ve unutulmuşlukla son bulan bu arayış dönemi kadınlarının yaşam öyküleri aracılığıyla Türk kadınının Cumhuriyet öncesi varolma mücadelesi hikâye edilerek aktarılıyor. Kadının serüvenine erkek dünyasının yaklaşımını katmak amacıyla kullanılan "beden kuklaları" rejinin dinamiğini oluşturuyor. 13-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi'nde oynanacak oyunda; Bensu Orhunöz, Mahperi Mertoğlu, Rozet Hubeş, Şehnaz Bölen Taftalı, Özge Midilli rol alıyor.

Dünyanın Ortasında Bir Yer, erkeklerin koşullarını belirlediği bir dünyada sıkışmış kadınların öykülerini konu ediniyor. Özen Yula'nın yazdığı M. Nurullah Tuncer'in yönettiği oyun, törelerin, söylencelerin, toprağa dayalı gücün egemen olduğu yörelerin öyküsünü kadınların yaşadıkları üzerinden anlatıyor ve bireylerin ilişkilerindeki öç kavramına dayalı çatışmaları sunuyor. 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi'nde seyirci ile buluşacak oyunda; Esra Ronabar, Hüseyin Köroğlu, Eraslan Sağlam, Melahat Abbasova, Ezgi Sümer Yolcu, İrem Arslan Aydın, Tomris İncer, Ümran İnceoğlu, Deniz Evrenol, Ezgim Kılınç, Nurdan Kalınağa, Pelin Budak, Burcu Çoban, Pınar Aygün rol alıyor.

Sonsuz Tekrar adlı dans tiyatrosu 11 Nisan 2011 tarihinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak. "Sisyphos hikâyesidir Sonsuz Tekrar. Her gün, her an Zaman'la sırt sırta vermişliğini pekiştirebilmek için rol değiştiren Güç'ün nefes sesidir, başladığı noktaya yolculuğu başlatan… Başlangıç-zirve ya da düğüm-çözüm noktası değildir yeriniz. Nokta değildir yeriniz; yeriniz yoldur. Yeniye niyetle dolu bavulunuz yine'ye manzaralı tek kişilik odalarınızda rutubet tutar. Her şey zaman alır, tekrar da rutubet de, olmak için! Sonrayı soran her şeye taksimetreler çalışır, tekrar için. Çünkü tekrar'ın işidir sonra. Tekrar: işimizdir." İlk gösterimi 26. Genç Günler'de yapılan Sonsuz Tekrar özel gösterim olarak sonraki aylarda da devam edecek. Konseptini Barış Bakova ve İbrahim Ulutaş'ın yaptığı dans tiyatrosunun yönetmeni İbrahim Ulutaş. Ücretsiz gösterilecek olan Sonsuz Tekrar'da Barış Bakova, İrem Erkaya, Damla Tokel, Ilgın Angın, Yağmur Ulusoy, Barış Çağatay Çakıroğlu, Elyesa Çağlar Evkaya, İbrahim Ulutaş rol alıyor.

Nisan Ayında Çocuk Oyunları…

İBB Şehir Tiyatroları Nisan ayında çocuk oyunları ve gösterilerini ücretsiz olarak sahneleyecek. 27. Çocuk Şenliği'nde birbirinden renkli oyunlar bir hafta boyunca küçük tiyatroseverlerle buluşacak.

Gülşah Gülebenzer'in yazdığı, Semah Tuğsel'in yönettiği Şahmeran, 9-10 Nisan 2011 tarihlerinde Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde seyredilebilir.

Güneş Doğan'ın yazdığı Sibel Topaloğlu'nun yönettiği Boncuk, 7-8-14-15 Nisan 2011 tarihlerinde Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi'nde…

Yine Güneş Doğan'ın yazdığı Sibel Topaloğlu'nun yönettiği Uğur Böceği, 7-8-14-15 Nisan 2011 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi'nde…

"Farklı Olanlar ve Farklı Gelişenler Tiyatro Projesi" kapsamında sahnelenen Biri Hiçbiri ya da Hepsi adlı oyun, 19 Nisan 2011 tarihinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde seyredilebilir. Ücretsiz olan bu gösterinin yazarı ve yönetmeni Yonca İnal Eğilmezbaş.

Gökçe Okay Delagrange'nin yazdığı Ece Okay'ın yönettiği Boya Benek oyunu 9-10-16-17 Nisan 2011 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde…

Seza Güneş'in yazıp yönettiği Cambazhane adlı oyun, 16-17 Nisan 2011 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde…

Aziz Nesin'in yazdığı Haşmet Zeybek'in yönettiği Pırtlatan Bal adlı oyun, 9-10-16-17 Nisan 2011 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi'nde…

Reha Bilgen'in yazdığı Ragıp Yavuz'un yönettiği Sokak Kedileri, 9-10-16-17 Nisan 2011 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi'nde…

İyi seyirler…

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat İBB Şehir Tiyatroları’nda Nisan Ayında 2’si Yeni 31 Oyun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement