Hükümetin Yeni İstihdam Paketi Çalışana Rahat Nefes Aldıracak - Son Dakika
Ekonomi

Hükümetin Yeni İstihdam Paketi Çalışana Rahat Nefes Aldıracak

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı pakete göre, toplum yararına çalışanların sayısı 120 bine çıkarılacak. İŞKUR, ilk 6 ay maaş ödemesi yapacak. Yatırımcının vergi yükü düşürülecek.

02.04.2015 10:54  Güncelleme: 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Üretim ve İstihdama Destek Paketi'ni açıkladı. Başbakan, açıkladıkları tedbir paketinin 11 ayaklı olduğunu kaydetti. Başbakan Davutoğlu toplum yararına çalışan sayısını artıracaklarını 120 bin yeni istihdam oluşturacaklarını söylerken, yeni paketin maliyetinin 7,5 milyar TL olduğunu ifade etti.

İşte Başbakan'ın açıklamalarından öne çıkan satırlar:

"Kasım, Aralık, Ocak aylarında dönüşüm programlarını ilan etmiştik. Bir çok noktasal ve sektörel bazlı açılımları gündeme getirmiştik. Ekonomik kriz noktasında baktığımızda özellikle Avrupa'daki ekonomik krizin bize gösterdiği çok açık bir gerçek var, istihdamı önceleyen üretime dönük sanayi yatırımlarının güçlü olduğu ekonomiler krizlere daha dayanıklı oluyorlar. Üretim boyutu zayıf ekonomik yapılar ise, Avrupa'da sanayi yatırımlarının zayıflayıp, daha çok üretimden daha çok hizmet sektörüne dayalı ekonomilerin bu dirençlere dayanması zor oluyor. Türk ekonomisi reformlarla çok güçlü bir üretim üssü oldu.

EMEKLİ AYLIĞINA 100 TL ZAM

* Bugün açıklayacağımız 11 ayaklı tedbir paketiyle, üretimi, istihdamı, sanayi yatırımlarını geliştirecek bazı önemli adımlar atacağız. Bu çerçevede her şeyden önce Salı günü paylaşmış olduğum emekli vatandaşlarımızla ilgili paketi de burada teyiden vurgulamak istiyorum. Açıkladığım gibi, bundan sonra 1100 türk lirasının altında emekli aylığı alanlara yüz lira zam yapıyoruz. Bin liranın altında olan aylıklara yüz lira zam yapıyoruz. Bu yaklaşık 4 milyarlık bir katkının, beş milyon emekli vatandaşımıza aktarılması anlamına geliyor. Ayrıca emekli olup ticaret faaliyetinde bulunan emeklilerimiz için de yüzde 15'lik kesintiyi yüzde 10'a çekiyoruz. Bu da 50 tl'lik bir artış yapıyor. 65 yaş aylığını da 200 liraya çıkarıyoruz.

BÜYÜME

* Büyümemiz yüzde 2.9 oldu. Bu rakam hedeflerimize göre ufak olabilir ama dünya ekonomik krizden geçiyor. Bu nedenle bizim durumumuz çok iyi. Avro Bölgesi'nin yüzde 0.9 büyürken, biz 2.9 büyüdük. Alacağımız tedbirlerle büyüme ve üretim artışı gerçekleşecek.

İŞE BAŞLAYANLARA İLK ALTI AY MAAŞ İŞKUR'DAN

* İŞKUR'dan işgücü desteği... Yeni işçilerimizin iş hayatına başlamasıyla devletin işverenlere desteği var. Yeni işe başlayanlara ilk 6 ay İŞKUR tarafından asgari ücret olarak ödenecek. Bu işverenlerimizin istihdama teşvik edilmesinin yanında, eğitim açısından da önemli. İşverene hiçbir maliyet yüklenmeyecek. İşverenin kursiyer için harcama yaptığında vergi matrahından düşecek. Kursiyer 6 aylık eğitimden sonra o işyerinde işe alınırsa imalat sektöründe 42 ay, diğer dektörlerde 30 aylık SGK'sı İŞKUR tarafından ödenecek. Böyle bir geçiş sağlıyoruz. Dört yıllık bir destek verilecek. 2015'in ilk yarısında işbaşı eğitimi başlanırsa destek 6 ay değil 1 yıl olacak.

120 BİN YENİ İSTİHDAM

* Toplum yararına çalışanların sayısını artırıyoruz. 120 bin yeni istihdam sağlayacağız.

YATIRIMCILARA BÜYÜK DESTEK

* Yatırımcıya daha çok vergi indirimi sağlıyoruz. 2015-2016 yılları için vergi indirimi sağlayacağız. 2015-2016 yatırım harcamaları için daha yüksek vergi indirimi uygulanacak. Birinci bölgede yüzde 50, ikinci bölgede yüzde 55, 3. bölgede yüzde 65'e, 6. bölgede ise yüzde 80'ne bu rakam çekilecek.

* Yüksek teknolojili yatırımlara tam destek vereceğiz. En fazla üstünde durduğumuz konulardan biri budur.

* Yeni yatırımcıya daha fazla destek, vergi indirimi sağlayacağız. Şu anda birinci bölge için, teşvik uygulamalarında yüzde 10 olan oran, 15'e, ikinci bölge için 15'ten 20'ye artırıyoruz. Büyük ölçekli yatırımlarda ise 20'den 25'e, ikinci bölgede 25'ten 30'a getirilecek.

* Sigorta primi işveren hissesi desteği de hem süre hem oran itibariyle artırılıyor. Şu anki mevcutta sigorta primi işveren desteği, birinci bölgede yokken iki yıla, ikinci bölgede üç yıla, üçüncü bölgede üç yıldan beş yıla çıkarılacak. Bunlar da yatırım esnasında yatırımcıya verilen destekler.

KADIN GİRİŞİMCİYE DESTEK

* Finansmana erişim imkanları… Finansmana erişim alanının genişletilmesi konusunda önemli kararlar aldık. Özkaynak kullanımına vergi kolaylığı. Tam destek sağlanacak. 25 Mart'ta kabul edilen kanun ile, öz sermaye ile finansmana vergi kolaylıkları getirilmişti. Sermaye artırımı yapan şirketler için, sermayenin belirli bir kısmı kurum kazancından indirilebilecektir. Şirketler kredi almak suretiyle, borçlanarak yaptıkları yatırımlardan çok daha avantajlı şekilde, yaptıkları yatırımlarda teşvik edilecektir.

* Vadeli ithalatta KKDV oranı yüzde 6'dan 0'a indirilecek.

* AR-GE ve tasarıma daha fazla destek sağlanacak.

* İmalatçı KOBİ ve kadın girişimcilere destekler sağlanacak. Kadın girişimcilerimizin payını artırmak için destekler artırılacak. 100 bin Türk Lira'ya kadar, beş yıl vadeli kredileri için yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlamaktadır.

KEFALET LİMİTLERİ ARTIYOR, KALKINMA BANKASI YENİDEN YAPILANDIRILACAK

* AR-GE için özel finansman getirilecek. Projeler Türkiye Kalkınma Bankası tarafından desteklenecektir. TÜBİTAK, burada etkin rol oynayacaktır. Türkiye Kalkınma Bankası yüzde 50'ye kadar destek verecektir. Türkiye Kalkınma Bankası yeniden yapılanma sürecine girdi. İstihdam projelerini desteklemek için yeniden yapılandırılacak.

* KOBİ'lere teminat kolaylığı sağlanacak. Her bir KOBİ için 1,5 milyon lira olan kefalet limiti, imalatta faaliyet gösterenler için 2,5 milyon liraya, imalatçı KOBİ'ler için ise 3 milyona çıkarılmıştır.

* Kur değişimlerinden kaynaklanabilecek sorunlarla etkin biçimde savaşacağız. Uzun zamanda ekonomimizin dünyanın en büyük 10 ekonomi gücü arasına girmesi için çalışacağız. Bu adımların bütçe disiplinine olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Bu adımlar bütçe disiplini içindedir. Bütçemiz daha da güçlenecektir. Kısa vadeli adımlarla orta-uzun vadeli adımları bütün içinde değerlendirmenin yolunu açıyoruz.

"İŞSİZLİK ORANI YÜKSEK GİBİ DURUYOR AMA İSTİHDAMDA İYİLEŞME VAR"

* Önümüzdeki dönemde, dünya ekonomisinde genişleme, Avrupa ekonomisinde de toparlanma emareleri artıyor. Bütün ülkeler ciddi çalışmalar yapacaklar. Bu çerçevede de Türkiye'nin pazarlarında da bir gelişme bekliyoruz. Bu ortalama, yüzde 2,9 özellikle tarımdaki geçen sene kuraklık dolayısıyla olan tarımdaki daralmadan da etkilendi. Tarım dışı kalkınma yüzde 3,36. Bu büyüme rakamları bizim beklentilerimizle uyumlu rakamlar. Bu sene yağışlar da iyi, tarımda artış bekliyoruz. Geçen sene eksilerde seyreden büyüme oranları bu sene artılarda seyredecek. Biz bu sene yüzde 4 hedefine ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Yüzde 4 hedefini de muhafaza ediyoruz.

* Bu paket hem bu senenin istihdamına etkide bulunacak. Yatırımların, işletme dönemi teşviklerini ayırt ettim. Bugün bir girişimci bir yatırıma karar verdiğinde hemen teşvik oranlarındaki artıştan istifade edecek.

"TÜRKİYE'DE GEÇEN SENE 1 MİLYON 400 BİN İSTİHDAM SAĞLANDI"

* İstihdam rakamlarıyla işsizlik oranları mukayese edildiğinde, Türkiye'deki istihdam artışı en yüksek artışlarından biridir. Bazen işsizlik oranındaki hafif kıpırdanmalar, sanki Türkiye'de istihdam sorunu varmış gibi bir algı oluşturuyor. Türkiye'de geçen sene 1 milyon 400 bin istihdam sağlandı. Bu Avrupa'da iki üç yılda olmayan bir şeydir. Ama bizim nüfusumuz dinamik bir nüfus. İstihdam için o havuzdan insan unsuru kadar, işgücüne katılım unsuru da var. havuz problemleri var hani, giren su çıkan suyla hesap edilen problemler, iş gücüne katılım Türkiye'de süratle artıyor. İstihdam da ona göre artmak durumunda. 2014'de 1,4 milyon istihdam sağlandı. Fakat gerek eğitim şartlarının iyileştirilmesi, gerek kadın istihdamının artmış olması, gerekse dinamik genç nüfus dolayısıyla bu girdi arttı. Bu sebeple de işsizlik oranında yükselme var gibi bir intiba oluyor, halbuki istihdam oranında çok ciddi iyileşmeler var.

* Paketin maliyet analizi yapıldı. Emeklilere sağladığımız imkanlar dahilinde 7,5 milyar Türk Liralık bir maliyetten bahsedebiliriz. Bütçedeki yapılanmada olumsuz bir sonuç doğurmayacak. Mali disiplinimiz sağlanıyor. Dönemlere yayılacak maliyetler. 2015'te düşük düzeyde olacak. Kademeli biçimde maliyetler olacak. Bir anda söz konusu olan maliyetler değil bunlar. Getirecekleri vergi gelirleri ekonomik canlılık getirecektir. Ekonominin canlanmasına, üretimin artmasına vesile olacaktır. 2015'te milli gelirimizin yüzde 0.5'i kadar olacak. Genel maliyet de milli gelirimizin yüzde 0.4'ü olacaktır. Tümü bütçeden değil, işsizlik fonundan da sağlanan imkanlar var. Biz seçim ekonomisi uygulamayı seçmedik. Tüm yaptığımız bütçe mantığı içinde hazırlanmıştır. Üretimin artması sağlanacaktır."

DAVUTOĞLU'NDAN ALİ BABACAN AÇIKLAMASI

Davutoğlu, paket sonrası bir soruya verdiği yanıtta üç dönem kuralına takılan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli gibi isimlerin 7 Haziran'dan sonra da 'ekiplerinde yer alacağını' açıkladı.

Hükümetin Yeni İstihdam Paketi Çalışana Rahat Nefes Aldıracak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Hükümetin Yeni İstihdam Paketi Çalışana Rahat Nefes Aldıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (94)

  • Masal Masal vaat yeter: Bir ailenin eline 3. 500 Tl Geçmiyorsa Siz o paketleri çöpe atınız Kiralar olmuş 700, 800 Asgari ücret yerlerde sürünüyor. Almanyada emeklileri devlet her yıl parasını ödeyerek değişik ülkelerde tatil yaptırıyor. 12 yıldır ikditardasınız biz güçlüyü diyorsunuz lakin milleti zayıf bıraktınız 45 0 Yanıtla
  • yav he he: Uzaya mekik gönderecektiniz, yerli otomobil yapacaktınız, petrolü bulduk zengin olacaktık, bor madeni ile ülke coşacaktı, istihdam artmıştı, eğitimde örnek ülke olacaktık, ortadoğuya huzur gelecekti, Müslüman kanı dökülmesün deyü hepsinin abisi olacaktık. . . 36 3 Yanıtla
  • A: SİZİN YÜZZÜNÜZDEN HAYATIMDA İLKKEZ SOL PARTİYE OY VERCEM 33 1 Yanıtla
  • Kiziroğlu Ahmet Bey HEY hey he ee eeyy: İnanan keriz varmı çok merak ediyorum. 32 1 Yanıtla
  • T.C vatanda: bu ne perhiz bu ne lahana turşusu hiç kusura bakmayın bu neyin kıyağı siz ancak kendiniz gibi akkoyunlar kandırırsınız. Daha geçen örtülü ödenenekten akküllüyeye aktardığınız 2 milyar tl üzerindeki parayı açıklayın ama işinize gelmez demi. DURMAK YOK SEÇİME YATIRIMA DEVAM 29 2 Yanıtla
  • hakan: nah oy alırsın bidaha garibana yıllardır yaptığın iyilik söyle maaşa bak vergilere bak 22 2 Yanıtla
  • ulubatlı: biz kasap önünde bekleyen ciğerci kedisimiyiz ulan 22 2 Yanıtla
  • halkdan bırısı: emeklıye 100lıra zam yapmış onuda 1000 lıranın altında maas alana duyun arkadaşlar. ne komik bozdur bozdur harca. . biz çalışanlara gelınce oratada bi pasta varmış ve o pastadan hükümet olarak payınıza düseni alacaksınız kuskusu bu secimde. . haydi arkadaşlar bu secim son sansımız kolelık rejimini yıkalım paylarını verelim o pastadannnn. . . 23 0 Yanıtla
  • cnn bbc reuters times economist the guardian: TÜRKIYE DÜŞMANLARI. . . . ŞANTAJ MONTAJ TEHDIT İFTİRA YALAN AŞAĞILAMAYA DEVAM. . . . HADİ UŞAKLARIM CANLI BİRAZ. . . AKPARTI GITMELI. . GÜÇLENEN TÜRKIYE DURDURULMASI LAZIM. . HADİ KOMÜNISTLER HADİ FAŞISTLER HADİ ÇETELER HADİ 9 13 Yanıtla
  • taşeron: Arkadaşlarım ve ben sadece gülüyoruz Biz sürünmeye devam edeceğiz anlaşılan 21 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.


Advertisement