Hükümet Programı TBMM'de : Dış Politika "Değer Odaklı" Olacak - Son Dakika
Güncel

Hükümet Programı TBMM'de : Dış Politika "Değer Odaklı" Olacak

Hükümet Programı TBMM\'de : Dış Politika "Değer Odaklı" Olacak

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62.Hükümet'in "dış politika hedeflerini" anlattı.

01.09.2014 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümet'in "dış politika hedeflerini" anlattı. Davutoğlu, "Yeni Türkiye etkin, hakkaniyeti gözeten, çok boyutlu ve itibarlı bir dış politikaya dayanacaktır. Yeni Türkiye, güçlü, büyük ve öncü Türkiye olacaktır" dedi.

"AK Parti olarak güçlü ve saygın bir Türkiye hedefimizin en önemli inşa alanıdır" diyen Başbakan Davutoğlu, "Dış politikadaki dönüşüm, AK Parti'nin gücünü milletten alarak 12 yıldır demokraside, insani kalkınmada ve güçlü ekonomide gerçekleştirdiği dev dönüşümden ayrı düşünülemez. Çünkü aynı felsefeye, aynı ilkeye, aynı kaynağa dayanmaktadır. Dış politikadaki duruşumuz bizatihi milletimizin duruşudur" dedi.

-DIŞ POLİTİKANIN ANLAMINI DEĞİŞTİRDİK-

Ak Parti Hükümetleri döneminde "Dış politikanın" anlamını değiştirdiklerine dikkat çeken Davutoğlu şöyle devam etti:

"Biz, öncelikle dış politikanın anlamını değiştirdik. Dış politikayı sadece "diplomasi' olarak gören bakışı zenginleştirdik, "strateji' boyutunu güçlendirdik. Aynı zamanda dış politikayı izole bir alan olarak tanımlamaya karşı çıktık, ülkemizin demokratik, ekonomik, sosyal bütün dönüşümleriyle irtibatlı bir dış politika tasarladık. Ülkemiz demokrasi ve insani kalkınma boyutlarındaki dönüşümü ile bugün bölgesinde ve dünyada örnek durumdadır. Bu başarıların dönüştürücü etkileri sınırlarımızın ötesine taşmaktadır."

"Dış politikamızın siyaset, ekonomi ve savunma veçheleriyle ana çıpasını oluşturan Avrupa ve Transatlantik kurumlarıyla ilişkilerimizin derinleştirilmesi önceki Hükümetlerimizde olduğu gibi başlıca önceliklerimizden biri olmaya devam edecektir" diyen Ahmet Davutoğlu, Ülkemizin stratejik bir hedef olarak belirlediği Avrupa Birliği üyeliği doğrultusundaki kararlılığını, bu süreçte esasen halkımızın yaşam standartlarının yükseltilmesine katkıda bulunacak reform sürecini daha da ileri götürmek hususunda irademizi korumaktayız" şeklinde konuştu.

-ORTADOĞU POLİTİKASI-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümetin dış politikasını komşular ve ülkeler olarak ise şöyle sıraladı:

"Ortadoğu'da kalıcı istikrarın sağlanmasının en önemli koşullarından biri Filistin sorununun adil, kapsamlı ve yaşayabilir bir çözüme ulaştırılmasıdır. Filistin'de son dönemde yaşanan gelişmelerin yol açtığı insanlık dramının sona erdirilmesi ve bölgede sürdürülebilir bir barış sağlanması doğrultusundaki aktif çabalarımız, Türkiye'nin Filistin ulusal birlik hükümetine yönelik güçlü desteği önümüzdeki dönemde de devam edecektir."

-İSRAİL POLİTİKASI-

" İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak Mart 2013'te özür dilemesinin ardından başlayan normalleşme sürecinde ilerleme kaydedilmesi, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve başta Gazze olmak üzere uyguladığı kısıtlamaları sona ermedikçe mümkün olamayacaktır."

SURİYE POLİTİKASI-

" Suriye'deki ihtilafın ve insani trajedinin yegâne sorumlusu, Suriye halkına karşı her türlü şiddeti uygulamaktan çekinmeyen ve radikal unsurlarla işbirliği halinde mezhepçi politikalar izleyerek kadim Suriye halkının uyumunu sarsmaya çabalayan Suriye rejimidir. Bu itibarla, Türkiye, meşru talepleri bastırılmaya çalışılan Suriye halkının yanında ve rejim mezaliminin karşısında olmaya devam edecek, Suriye halkının demokrasi, hukukun üstünlüğü ve evrensel değerlere dayalı yeni bir Suriye kurulmasına yönelik talepleri karşılanıncaya kadar Suriye halkıyla mevcut dayanışmasını kararlılıkla sürdürecektir."

-RUSYA POLİTİKASI-

"Bir diğer önemli ortağımız ve bölgesel işbirliği bakımından önem taşıyan bir aktör olan Rusya'yla ilişkilerimizin dinamiği merkezinde bulunduğumuz geniş coğrafyayı yakından ilgilendirmektedir. Geçtiğimiz dönemde hayata geçirdiğimiz Üst Düzey İşbirliği Konseyi mekanizması ve vizelerin de kaldırılmasıyla birlikte, bu ülkeyle ilişkilerimiz hızla gelişmiş ve birçok alanda somut neticeler elde edilmiştir. Önümüzdeki dönemde, Rusya'yla ilişkilerimizde yakalanan ivmeyi muhafaza etmeye ve daha da güçlendirmeye gayret göstereceğiz. Komşumuz ve stratejik ortağımız Ukrayna'da bölgesel istikrarsızlık kaynağı olarak görebileceğimiz ve uluslararası barış ve güvenliği etkileyebilecek bir potansiyele de sahip bulunan krize, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde diplomatik yöntemlerle çözüm bulunması temel beklentimizdir."

-KAFKASLAR-

"Hükümetimizin bir diğer stratejik önceliği, Kafkaslar'da barış ve istikrarın temin edilmesi ve bölgedeki gerginlik ve çatışmaların asgari düzeye indirilmesidir. Bu bağlamda, ülkemiz Güney Kafkasya'daki anlaşmazlıkların barışçı yollardan çözümü doğrultusunda, Azerbaycan toprakları ile Yukarı Karabağ'daki işgalin sona erdirilmesi ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginliklerin ortadan kaldırılması için çaba göstermeye devam edecektir. Önümüzdeki dönemde, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine yönelik adımlarımız da sürecektir. Ermenistan'ın tarihten husumet değil, karşılıklı yarar ve işbirliğinin önünü açacak kapsayıcı, âdil hafıza arayışı içine giren bir anlayışa yönelmesini ve açılımlarımıza ileri görüşle mukabelede bulunmasını bekliyoruz."

-ASYA-AFRİKA-

"Afrika kıtasındaki büyükelçiliklerimizin sayısını daha da arttıracağız. Güneydoğu Asya'nın önemli siyasi ve ekonomik güçleri arasında sayılan Hindistan'la ilişkilerimizi güçlendirmeye çalışacak, tarihi dostluk ve kardeşlik ilişkilerimiz bulunan Afganistan ve Pakistan'ın istikrarı için katkıda bulunmayı sürdüreceğiz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Hükümet Programı TBMM'de : Dış Politika 'Değer Odaklı' Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement