Hrant Dink Cinayeti Soruşturması - Son Dakika
Güncel

Hrant Dink Cinayeti Soruşturması

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklanmaları istemiyle sevk edildikleri mahkemece, "mevcut delil durumuna göre mağduriyete sebep olunmaması için" serbest bırakılan şüpheliler, ifadelerinde suçlamaları kabul etmedi.

08.10.2015 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklanmaları istemiyle sevk edildikleri mahkemece, "mevcut delil durumuna göre mağduriyete sebep olunmaması için" serbest bırakılan şüpheliler, ifadelerinde suçlamaları kabul etmedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de Şişli'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi Savcısı Gökalp Kökçü tarafından yürütülen soruşturmada, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 9 şüpheli de adliyedeki ifadelerinde suçlamaları reddetti.

Hakimlikçe sorgusu yapılan tutuklu şüphelilerden eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, ifadesinde, kendisine isnat edilen tüm eylemlerin "iftira" olduğunu iddia etti.

Hrant Dink ile ilgili Trabzon Emniyet Müdürü'yken savcılıkça çağrılan Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü personeli ile şu an İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yapan dönemin İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç olmak üzere birçok arkadaşının, çok samimi gayretleri sonunda, yardımcı istihbarat elemanı aracılığıyla, Dink'in öldürülmesiyle ilgili bilgiler temin ettiklerini belirten Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:

" (Yasin Hayal tarafından Hrant Dink'e İstanbul'da ses getirecek bir eylem yapılacağı, Hayal'in Mc Donalds'ı bombalamak ve 6 kişiyi yaralamak suçundan cezaevinden yeni çıktığı, Türklüğe ve cumhuriyete karşı hakaret eden Ermeni Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e çok büyük kin duyduğu, imkan bulursa İstanbul'a gidip bu eylemi gerçekleştireceği) bilgilerinin olduğu bir rapor hazırlandı. Engin Dinç tarafından imzalanarak, gereği için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildi."

Akyürek, kendisi tarafından imzalanan, bilgilerin ham halini de içeren "F3", "F4" eleman raporlarının da İstihbarat Daire Başkanlığı'na gönderildiğini ileri sürdü.

"Dink'in açık tehditlere maruz kaldığı, İstanbul Emniyeti'nin bilgisi dahilindedir"

Akyürek, Dink cinayetinden önce ekim 2006'da İstihbarat Daire Başkanı olarak imzaladığı yazıyı 81 ile gönderdiğini ve bu yazının, şu an tutuklu bulanan dönemin İstihbarat C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer tarafından hazırlandığını anlattı.

Yazıda, "Ermeni vatandaşlara yönelik tepkisel eylemler konusunda müteyakkız bulunulması, gelişmelerin takip edilmesi, bu meyanda bilgi verilmesi" konusunda tanım yapıldığını dile getiren Akyürek, şöyle devam etti:

"Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ile şüpheliler Trabzon'da, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da hedef şahsın yaşadığı İstanbul'da bulunmaktadır. Bahse konu olaydaki Trabzon Emniyet Müdürlüğüm sırasında ve İstihbarat Daire Başkanlığım sırasında istihbarat şubesi ve istihbarat dairesinde işaret edilen şüpheliler ve hedef değişmemiştir, aynıdır. Cinayet sonrası edindiğimiz bilgilerden Hrant Dink'in bizzat kendi dini liderleri Mutafyan tarafından İstanbul'da ilgili makamlara, kendilerinin can güvenliği açısından tedbir alınmasını isteyen talepleri İstanbul Valiliği makamında MİT Bölge Başkan Yardımcısı ve bir personeli ile Hrant Dink'in yakın tehlike ve tehditler konusunda uyarıldığı, Türklüğe hakaretten dolayı İstanbul mahkemelerinde yargılanırken İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce herhangi bir sözlü veya fiili saldırıya muhatap olabileceği endişesiyle güvenlik tedbirleri alındığı ve medya üzerinden Dink'in açık tehditlere maruz kaldığı, normal Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gibi İstanbul Emniyeti ve istihbaratının da bilgisi dahilindedir."

Akyürek, ilgili makamları bilgilendirmesine rağmen bugün cinayet suçlamasıyla karşılaşmasının adalet adına üzüntü verici olduğunu savunarak, "Yine İstihbarat Daire Başkanı olarak Erhan Tuncel'in haber elemanı olarak kullanılmaya başlanması ve çıkarılması aynıdır. İl istihbarat müdürünün teklifi üzerine ben bunu onaylarım ya da reddederim. Olaydan sonra, benim konuya ilişkin bilgim olmadığına yönelik Celalettin Cerrah'ın ifadesi iftiradır" savunmasını yaptı.

"Haber elemanının cinayete ortak olacağını bilmiyordum"

Trabzon İstihbarat Şube Müdürü'nün edindiği bilgileri değerlendirerek, İstanbul'a "ses getirecek eylem", Ankara İstihbarat Daire Başkanlığına ise "Hrant Dink'in Yasin Hayal tarafından açıkça öldürüleceği" şeklinde bildirim yapmasının kendi takdirinde olduğunu söyleyen Akyürek, "Usul de bu şekildedir. Bana göre de böyle yapılması doğruydu. Bu yazıdan, silahlı eylemin anlaşılacağı çok açıktır. Anlaşılmayan bir durum varsa İstanbul'un bu durumu Trabzon'a sorması gerekirdi" ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanının dinletilmesiyle ilgili herhangi bir dahli, imzası ve bilgisinin bulunmadığını, suçlamaların "iftira" olduğunu iddia eden Akyürek, " Ogün Samast'tan hiçbir şekilde haberim olmadı. Cinayetin Yasin Hayal tarafından işleneceğinden haberim vardı. Haber elemanının cinayete ortak olacağını bilmiyordum. Cinayet büro da bunu bilmiyordu" dedi.

Akyürek, cinayet esnasında olay mahallinde bulundukları ve cinayete gözcülük yaptıkları iddia edilen elemanların kendi elemanları olduğu yönündeki bilgileri yalanlayarak, şunları aktardı:

"Soruşturma savcısı tarafından da şahsıma gösterilen 2-3 kişinin açığa çıkarılmasını ben de istiyorum. Bunların görüntülerinin yayınlanmasını, bu taktirde kimliklerinin kısa sürede ortaya çıkacağını tahmin ediyorum. Bu sayede de bu asılsız iddiadan kurtulmuş olurum."

"Engin Dinç'in cinayette rolü varmış gibi algı oluşturmak istediler"

Tutuklu şüphelilerden polis memuru Muhittin Zenit ise tutuklanmadan bir hafta önce Samanyolu Yayın Grubu'nda ve Bugün TV'de "kendisinin Engin Dinç'in özel kalem müdürlüğüne getirildiği"nin yazıldığını, bunun, böyle bir şey olmadığı halde, "Dinç'in bu cinayette rolü varmış" gibi bir algı oluşturmak amacıyla yapıldığını ileri sürdü.

Zenit, "Halbuki Engin Dinç'in bu cinayetteki pozisyonu ortadadır. Biz algıladığımız bilgiyi, İstanbul'a ve Ankara'ya göndermişiz. Bu nedenlerle bu cinayetle benim uzaktan yakından alakam yoktur. Herhangi bir örgütle, Paralel Devlet Yapılanması ile alakam yoktur" diye konuştu.

Tutuklu şüphelilerden Ercan Demir ise cinayet döneminde büro amiri olarak görev yaptığını bildirerek, "Benim üzerimde müdür yardımcısı ve şube müdürü vardı. Hasan Durmuşoğlu ve Engin Dinç vardı. Onlar soruşturmanın hiçbir yerinde yoklar" dedi.

Gözaltı kararı alınan şüphelilerin ifadeleri

Dink cinayeti döneminde Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru şüpheli Onur Karakaya ise görevi esnasında Özkan Mumcu ile bir kez, Mehmet Ayhan'la da birkaç kez olmak üzere, haber alma elemanı Erhan Tuncel ile görüşme yaptıklarını anlatarak, "Ben o görüşmelere refakatçi olarak katıldım. Cinayet işlendikten sonra Ercan Demir müdürümüz Mehmet Ayhan'ı arayarak olayı söyledi. 'Arayın' demesi üzerine, Tuncel'i aradım. Şaşırmış bir ifadeyle, 'haberinin olmadığını' söyledi. 'Yasin Hayal'in Trabzon'da olup olmadığını' sordum, 'buralarda' diye cevap verdi. Yasin Hayal'i sorma fikri bana yukarıdan geldi. Erhan Tuncel ile meseleleri asıl konuşan, kendisini çalıştıran arkadaşlarımız Özkan Mumcu ve Mehmet Ayhan olmuştur. Erhan Tuncel sürekli medyatik olaylardan bahsedip bizden para istiyordu" ifadelerini kullandı.

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C-2 Büro Amiri Yılmaz Angın da "C5 adlı bir büroda çalıştığımı hatırlamıyorum. 'F4' evrakı üzerine, Trabzon'dan şubemize düştüğünde hakkında gereğini yaptığımın belli olması için not düştüm. Not üzerindeki yazılı 'İstanbul'a yazılmayan bir husus varsa görüşelim' şeklindeki ibarenin altına 854 sayılı yazı ile İstanbul'la paylaşılmıştır arz edildi' ibaresini bunun için yazdım" şeklinde ifade verdi.

Angın, Ankara merkez istihbarat teşkilatı olarak icracı bir teşkilat olmadıklarını ve bu yazının gereğini yapmalarının kendilerinden beklenemeyeceğini de ifade etti.

"Hayal'i mülakat yapmadan İstanbul'a gönderdik"

Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı da görev yaptığı dönemde oluşturulan herhangi bir "F4" raporu olmadığını öne sürerek, şunları kaydetti:

"Erhan Tuncel'e ödeme yapıldığına dair yanılmıyorsam, okul taksiti olması gerekirdi, böyle bir 'F3' raporu vardı. 2010 yılına kadar Trabzon'da görev yaptım. Cinayetten hemen sonra Ogün Samast'ın ilişkide bulunduğu Ahmet İskender, Ersin Yolcu ve Yasin Hayal'i aldık. İl emniyet müdürlüğü ve il jandarma teşkilatındaki yetkili amirler 'mülakat yapalım' dediler. MİT personeli de bu mülakatta vardı. Daha sonra Ogün Samast'ı alan İstanbul'a bu şahısları sorduk. Kimliklerini bildirdik. Onlar da 'Hiç mülakat yapmadan bize gönderin' dediler. Biz de İstanbul'a gönderdik."

Erhan Tuncel isminin İstanbul'dan kendilerine geldiğini belirten Sarı, "Zaten son dönemlerde bize konumu ile ilgili ya da genel olarak yalan bilgiler veriyordu. Cinayete ilişkin herhangi bir bilgisinin olmadığını söylediği anda ki Ogün Samast ve diğer arkadaşlarının ismi ülke gündemine gelince onlarla alakasını da bildiğimiz için o saatten sonra bizim için de şüpheli oldu ve takibe başladık" değerlendirmesini yaptı.

Faruk Sarı ayrıca, "O dönemde olup bitenle hiç alakam yoktur. Bilgimin olması da söz konusu değildir. Herhangi bir örgütle maddi, manevi hiçbir irtibatım olmamıştır. Bu iddiaları da reddediyorum" dedi.

Hakimliğin kararı

Şüphelilerin ifadelerini değerlendiren nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, 9 kişinin de serbest bırakılmasına hükmetmişti. Hakimlik tutuklama talebinin reddi kararını, "şüphelilerin üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumunu nazara alarak, haklarında tutuklama tedbirine hükmedildiği taktirde mağdur olacakları kanaatine varıldığı gerekçesiyle aldığını" da tutanağa geçirmişti.

Bu soruşturma kapsamında şüpheliler Ramazan Akyürek, Ercan Demir, Özkan Mumcu ve Muhittin Zenit, "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan, Ali Fuat Yılmazer ise "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve tasarlayarak adam öldürmeye yardım etmek" suçlarından tutuklu bulunuyor.

Soruşturmayı yürüten savcılık, Güler, Sarı, Angın, Gülbel, Ayhan ve Karakaya'nın yanı sıra, eski EGM İstihbarat Dairesi Teknik Şube Müdürü Yunus Yazar, eski EGM İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Coşkun Çakar ve eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcısı Bülent Demirel hakkında gözaltı kararı aldırmıştı.

Savcılık ayrıca, bu soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Akyürek, Demir, Mumcu ve Zenit'in de tutuklu bulundukları cezaevinden getirilmesine karar vererek, dosya üzerinden mahkemeye sevk etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hrant Dink Cinayeti Soruşturması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement