Hititler Ülkenin Geleceğini "Fal"Dan Öğreniyormuş - Son Dakika
Yerel

Hititler Ülkenin Geleceğini "Fal"Dan Öğreniyormuş

Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Üyesi Hititolog Prof. Dr. Belkıs Dinçol, Hititlerin ülkenin geleceğini ve devlet yönetiminde oluşabilecek değişiklikleri öğrenmek için karaciğer falı, talih falı, su yılanı falına ve kuş uçuşlarına baktıklarını söyledi.

20.03.2015 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Üyesi Hititolog Prof. Dr. Belkıs Dinçol, Hititlerin ülkenin geleceğini ve devlet yönetiminde oluşabilecek değişiklikleri öğrenmek için karaciğer falı, talih falı, su yılanı falına ve kuş uçuşlarına baktıklarını söyledi.

Dinçol, Hitit Üniversitesi Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince Fen- Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen "M.Ö. 2'nci Bin Yılda Anadolu'daki Büyük Uygarlık: Hititler" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Hititlerin, Milattan Önce 2 binli yıllarda Anadolu'da hüküm süren en büyük imparatorluklardan biri olduğunu belirtti. Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan ve Suriye gibi komşu ülkelerde halen izlerinin bulunduğunu belirten Dinçol, Hititlerin yaşantısı, dini inançları, siyasi iradesi ile sosyal ve kültürel etkinliklerinin halen araştırıldığını söyledi.

Türkiye'nin birçok bölgesinde Hititlerle ilgili arkeolojik kazı çalışmalarının yürütüldüğünü anlatan Dinçol, Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa'nın bulunduğu Çorum'un Boğazkale ilçesi ile Alacahöyük ve Şapinuva ören yerlerindeki arkeolojik kazı çalışmalarının da büyük bir titizlikle devam ettiğini dile getirdi.

İstanbul Üniversitesi Hititoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevinden emekli olduğunu belirten Dinçol, merhum eşi Hititolog Prof. Dr. Ali Dinçol ile beraber Hititler üzerine çok sayıda araştırma yaptıklarını söyledi.

Hitit çivi yazılı tabletleri tercüme ederek, arkeoloji dünyasını etkileyecek önemli bulguları ortaya çıkardıklarını ifade eden Dinçol, bu alandaki çalışmalarına devam ettiğini aktardı.

Ülkenin geleceğini faldan öğreniyorlarmış

Hititlerin yaşantısını anlatan Dinçol, yönetimde söz sahibi olan kralların, ülkenin geleceğini ve devlet yönetiminde oluşabilecek değişiklikleri öğrenmek için karaciğer falı, talih falı, su yılanı falına ve kuş uçuşlarına baktıklarını söyledi.

Hititlerin bin tanrılı bir dine mensup olduğunu dile getiren Dinçol, kralların, tanrıların gazabından çok korktuklarını, hangi tanrının kızdığını öğrenmek için de fal baktırdıklarını söyledi.

Falın yanı sıra kehanetin de Hititler'de önemli bir "merak giderme" aracı olduğunu dile getiren Dinçol, şunları kaydetti:

"Hititler hem ülkenin geleceği ve devlet yönetimindeki değişiklikleri öğrenebilmek hem de hangi tanrının kızdığını bulabilmek için çeşitli yöntemlere başvururlardı. Bunlardan bir tanesi kehanette bulunmaktı. Doğa olaylarına göre hangi tanrının kızdığını öğrenmeye çalışıyorlardı ancak esas öğrenme aracı fal baktırmaktı. Hititler'de fal konusu biraz farklı. 'Üç vakte kadar ne olacak' gibi şeyler soramıyorlar sadece belirli sorular yöneltebiliyorlardı. Soruların cevabı da olumlu ya da olumsuz olarak geliyordu. Buna göre de sordukları sorunun cevabını aldıklarını düşünüyorlar. Her tanrının tapınağında bunu yapıyorlar. Bunun için de ya kuş uçuşlarına bakılıyor ya da kurban edilen hayvanların, özellikle de koyunların karaciğerindeki birtakım özelliklere bakılıyordu. Ayrıca talih falı ve su yılanı falına da bakıyorlardı."

Konferansa, Çorum Müze Müdürü Önder İpek, fakültenin bazı öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hititler Ülkenin Geleceğini 'Fal'Dan Öğreniyormuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement