Hitit Tabletlerini Tiyatroya Uyarladılar - Son Dakika
Kültür Sanat

Hitit Tabletlerini Tiyatroya Uyarladılar

Yaklaşık 4 bin yıl önce yaşayan Hititlerin geçirdiği veba salgınını anlatan "Ağlayan Şehir Hattuşa" isimli tiyatro oyunu, Hitit Üniversitesi akademisyenleri ile öğrencileri tarafından oluşturulan tiyatro ekibince, Hitit Medeniyeti'nin başkenti Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yerinde sahnelendi.

14.10.2014 21:47  Güncelleme: 09:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hitit tabletlerini tiyatroya uyarladılar- Yaklaşık 4 bin yıl önce yaşayan Hititlerin geçirdiği veba salgınını anlatan "Ağlayan Şehir Hattuşa" isimli tiyatro oyunu, Hitit Medeniyeti'nin başkenti Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yerinde sahnelendi.

Yaklaşık 4 bin yıl önce yaşayan Hititlerin geçirdiği veba salgınını anlatan "Ağlayan Şehir Hattuşa" isimli tiyatro oyunu, Hitit Üniversitesi akademisyenleri ile öğrencileri tarafından oluşturulan tiyatro ekibince, Hitit Medeniyeti'nin başkenti Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yerinde sahnelendi. Anadolu coğrafyasında kurdukları devletle dönemin en önemli medeniyetlerinden olan Hititlerin yaşantısı ve bir dönem karşılaştıkları veba salgını, tiyatroyla anlatıldı.

Eğitimci ve yazar Erdal Şahin'in yazıp yönettiği "Ağlayan Şehir Hattuşa", aralarında Hititlerle ilgili araştırma yapan akademisyenlerin de bulunduğu Hitit Üniversitesi Tiyatro Kulübü tarafından Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa'da sahnelendi. Boğazkale Belediyesi'nin de katkılarıyla Hattuşa'daki ören yerinde bulunan ve "Büyük Tapınak" olarak bilinen alanda kurulan sahnede sergilenen oyunda, Hitit krallarından 2'nci Murşili döneminde ortaya çıkan veba salgını, kraliyet ailesi ve halkın yaşadıkları anlatıldı.Hattuşa ve diğer Hitit kentlerinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan Hitit tabletlerindeki metinlere göre hazırlanan oyunda, bir dönem yaşanan veba salgınının yanı sıra, Hitit Kralı 1'inci Şuppililuma'nın kanunları çiğneyerek kardeşi Tuthalia'yı öldürmesi, karısı Tavannana'yı saraydan göndererek, onun yerine de Babil Prensesi Malnigal'i saraya getirişi anlatılıyor. Kaymakam Osman Aydoğan, Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, öğrenciler ve ilçe halkı, sahnenin önündeki alana serilen kilimler üzerine oturarak oyunu izledi. Nüfusu ve fiziki yapısı bakımından Çorum'un en küçük ilçesi konumundaki Boğazkale ilçesinde yaşayan vatandaşlar ve öğrenciler, Hattuşa ören yerinde düzenlenen bir etkinliğe ilk kez şahitlik etmenin heyecanını yaşadı. Bazı vatandaşların ise Büyük Tapınak'ın etrafındaki taş ve kaya parçalarının üzerine oturarak oyunu izledikleri görüldü. Hitit Üniversitesi'ndeki çeşitli fakültelerde eğitim gören öğrenciler tarafından oluşturulan tiyatro kulübü tarafından sahnelenen oyunun senaristliğini ve yönetmenliğini Erdal Şahin yaparken, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sirgavaz ile öğretim görevlileri Nihal Gökçe ve Sefa Üzbey de oyunda rol aldı. Yaklaşık iki saat süren iki perdelik oyunun sonunda Kaymakam Aydoğan ve Başkan Tangazoğlu, oyunculara çiçek takdim etti.

"Hattuşa, Hattuşa olalı ilk kez böyle bir etkinlik yapılıyor"

Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu tür etkinliklerin hem ilçenin hem de Hititlerin tanıtımına büyük katkı yaptığını söyledi.Hititleri önce Çorum halkına tanıtmak istediklerini vurgulayan Tangazoğlu, "Niyetimiz Hattuşa'yı daha iyi tanıtabilmek ama önce Çorumluya tanıtabilmek. Çünkü Çorumlular burayı bilmiyor. Boğazkale deyince birçok insan Yozgat'ın ilçesi sanıyor. Öncelikle burayı Çorum'un kendi halkına tanıtmak istiyoruz. İnşallah bu tür etkinlikler devam edecek. Hattuşa, Hattuşa olalı ilk kez böyle bir etkinlik yapılıyor. Üniversitemize teşekkür ediyoruz. Üniversitemizle yapacağımız ortak çalışmalarla Hattuşa'yı daha ileri taşıyacağız" ifadelerini kullandı. Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sirgavaz da Hattuşa ören yerinde ilk kez böyle bir etkinlik düzenlendiğine dikkati çekerek, "Tamamen Hititçe çivi yazılı metinlerden esinlenilerek yazılmış bir oyun. Oyuncuların hepsi gönüllü öğrencilerimiz. İlçe halkı provalarda bile bizi yalnız bırakmadı. Eğer böyle giderse Hititlere karşı bir farkındalık oluşacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Yazar Erdal Şahin ise oyunun tamamen Hititologların yaptığı araştırmalarda elde edilen bilgilere gören kurgulandığını belirterek, oyunu başka kentlerde ve ülkelerde de sahnelemek istediklerini kaydetti.

Hitit Tabletlerini Tiyatroya Uyarladılar
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Hitit Tabletlerini Tiyatroya Uyarladılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tamer Karadağlı: Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin dış bakımı belediyeye ait
    17:37 Tamer Karadağlı: Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin dış bakımı belediyeye ait

    Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Antalya'daki Haşim İşcan Kültür Merkezi'ndeki bakımsızlıktan şikayet ederek, binanın dış bakım ve onarımının belediyeye ait olduğunu belirtti.

  • Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27. yılında sinemaseverlerle buluşuyor
    16:30 Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27. yılında sinemaseverlerle buluşuyor

    Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 9-16 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da düzenlenecek. Festivalde, Onur, Bilge Olgaç Başarı ve Genç Cadı ödülleri sahiplerini bulacak. Festivalin teması bu yıl 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil: Sen Uçuşu Hatırla' olarak belirlendi. Festivalin film seçkisi ve programı ise yakın zamanda açıklanacak. Açılış töreninde ödüller sahiplerine takdim edilecek.

  • Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı
    15:59 Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi, envanterindeki 1294 el yazması eseri dijital ortama aktararak hizmete sundu. Kütüphanede bulunan Arapça ve Farsça dillerindeki nadir eserler, Milli Kütüphane bünyesindeki Dijital Kütüphane aracılığıyla bilim dünyasının ve meraklıların erişimine açıldı. Kütüphane Müdürü Mehmet Meşe, bu dijitalleşme sayesinde araştırmacıların ve meraklıların bu önemli kaynaklara kolayca ulaşabileceğini belirtti.

  • Antalya'daki kültür merkezinin bakımsızlığı olay çıkardı! Muhittin Böcek ve Tamer Karadağlı birbirine girdi
    15:59 Antalya'daki kültür merkezinin bakımsızlığı olay çıkardı! Muhittin Böcek ve Tamer Karadağlı birbirine girdi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi'nin ortak kullandığı kültür merkezi için "Rezalet" diyen Tamer Karadağlı'ya "Seçim telaşı sarmış, siyaset yapsın diye Antalya'ya göndermişler. Binanın bakım hizmetleri bakanlığa aittir" dedi. Tamer Karadağlı da Böcek'in sözlerini yalanladı.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başlıyor
    15:19 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başlıyor

    Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın başkanlık edeceği 14. Beijing Uluslararası Film Festivali, 18-26 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. Festivalde 118 ülkeden seçilen 15 film Tiantan Ödülü için yarışacak. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak davet edildi ve birçok Brezilyalı film yapımcısı ve şirket temsilcisi katılacak. Festival kapsamında 240'tan fazla yerli ve yabancı film gösterime girecek.

  • Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı
    14:57 Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı

    Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar alan ve gerçekleştirilen restorasyon sonrası ibadete açılan Hünkar Mescidi'nde cuma namazı kılındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen mescit, bugün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Vali Mustafa Masatlı de yeniden ibadete açılan mescitte, vatandaşlarla cuma namazını kıldı. Depremlerde zarar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de restorasyonun devam ettiğini vurgulayan Masatlı, Ramazan Bayramı'nda da Sarımiye Camisi'ni ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

  • Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi
    13:59 Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Malazgirt Fen Lisesi ve Malazgirt Kütüphane Müdürlüğü tarafından ilçede Kütüphane Haftası dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Malazgirt Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Malazgirt Halk Kütüphanesi Müdürü Takyettin Taş, kütüphanelerin insana pozitif enerji verdiğini belirtti. Programda kütüphanesinde en çok kitap okuyanlara ödüller verildi.

  • Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti
    13:57 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti

    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzeler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile Ramazan Bayramı dolayısıyla belirlenen tarihlerde saat 13.00'te açılacak. Başkanlığa bağlı müzelerin açılış saatlerinde değişikliğe gidildiği belirtildi.


Advertisement