Hes'ler İçin Karadeniz'de Referandum Yapılsın  - Son Dakika
Güncel

Hes'ler İçin Karadeniz'de Referandum Yapılsın

Doğaseverler, içeride ve dışarıda yaşanan olaylar bahane edilerek gündemden düşürülmeye çalışılan HES'lere karşı yeniden harekete geçiyor.

06.11.2014 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Derelerin Kardeşliği Platformu, Artvin Şavşat Derelerin Kardeşliği Derneği, İstanbul merkezli sivil toplum örgütleri, siyasi partiler Pazar günü Trabzon'da buluşarak çevre katliamlarına karşı sesini yükseltecek.
Derelerin Kardeşliği Platformu Kurucu Başkanı Av. Remzi Kazmaz, İstanbul'da yaptığı açıklamada tüm doğaseverleri cumartesi günü İstanbul'dan Trabzon'a hareket edecek aktivistlere katılmaya çağırdı.
Karadeniz'de halkın istemediği HES'lerin açılan davalarla birer birer durdurulduğunu belirten Av. Remzi Kazmaz, bundan sonra dava açmak yerine referandum yapılmasını önerdi. Av. Kazmaz, HES'lere devam ya da tamam kararının halk tarafından verilmesini istedi.
Av. Kazmaz'ın açıklaması şöyle:
"Tam 15 yıldır Karadeniz'de yani doğduğumuz bu topraklarda derelerimizi, vadilerimizi gücümüz yettiğince korumaya çalışıyoruz ama olmuyor. Biz yapıyoruz. Hükümet bozuyor. Biz onarıyoruz. Yetkisiz ve sorumsuz yöneticiler kırıyor, döküyor, kesiyor, asıyor, dağıtıyor…Ne var bu topraklarda?Ne arıyorlar derelerimizde? Ne istiyorlar vadimizden?Önce Fırtına deresine kazma vurdular, 66 adet HES kurmak istediler ama halk izin vermedi. Şimdi bu vadi bir turizm alanı bütün dünya insanları bu vadiye gelip ziyaret ediyor.HES'ler bir oyun asıl amaçları Suyu Ticarileştirmek …"
KARADENİZ'DE KAÇAĞI ÖNLE HES'LERE GEREK KALMAZ
Evet HES'ler bir oyun bizim Karadeniz'de üretilecek elektriğe, enerjiye ihtiyacımız yok. Eğer yetkililer elektrik direklerindeki kaçak elektriği tamir etseler o kadar elektrik üretimi elde ederler. Bunu bilim adamlarını söylüyor, ben demiyorum. Karadeniz'deki kaçak elektrikleri tamir ederek HES'ler ile üretilerek kazanılacak elektriği elde edersiniz.

SANDIK KOYALIM

Nitekim Hükümete, yetkililere sesleniyorum. Gelin, Karadeniz'de bir sandık kuralım ve halka HES'leri istiyor musunuz diye soralım. Bugün bu referandumu yaparsanız çok iyi göreceksiniz Karadeniz halkı HES istemiyor. Karadeniz halkı dağlarında, vadilerinde, derelerinde turizm istiyor. Karadeniz halkı çayının fındığının korunmasını istiyor. Siz halka rağmen HES yaparsanız, bu halk bunun cevabını en kısa zamanda size verir.

ACİL KAMULAŞTIRMA SAVAŞLARDA UYGULANIR

Savaş hukuku olan acil kamulaştırma ile topraklarımızı gasp ediyorsunuz. Acil kamulaştırma ya savaşlarda uygulanır ya da ülkenin milli menfaatleri için uygulanır. HES'lerde kimin menfaati var? Hes'lerle elektrik üreteceğiz diye halka yalan söylüyorsunuz. HES'ler bahane… Bizim sularımızı, yasa ve hukuki düzenlemeler yaparak ileride ticarileştirerek satacaksınız. Bu nedenle yasa üzerine yasa çıkartıyorsunuz. Yeter artık!"

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Hes'ler İçin Karadeniz'de Referandum Yapılsın  - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement