Her 1000 Kişiden 22'si Traktör Kazalarında Ölüyor - Son Dakika
Yerel

Her 1000 Kişiden 22'si Traktör Kazalarında Ölüyor

Her 1000 Kişiden 22\'si Traktör Kazalarında Ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre her yıl dünyada 1 milyon 300 binin üzerinde insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor, 50 milyon insan yaralanıyor ya da hayatının geri kalanını engelli olarak sürdürmek zorunda kalıyor.

24.06.2014 17:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre her yıl dünyada 1 milyon 300 binin üzerinde insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor, 50 milyon insan yaralanıyor ya da hayatının geri kalanını engelli olarak sürdürmek zorunda kalıyor.

Türkiye'de 2013 yılında meydana gelen 161 bin 306 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasında, sadece kaza yerinde 3 bin 685 kişi hayatını kaybetti, 274 bin 829 kişi de yaralandı. Türkiye'de özellikle tarımın yoğun olarak yapıldığı yaz aylarında trafik kazalarında büyük artış yaşanıyor. Kazalara karışan araçların büyük çoğunluğunu traktör ve traktöre bağlı olarak kullanılan tarım araçları oluşturuyor. Bu noktada sürücüleri eğitmek büyük önem taşıyor. Bu kapsamda sektöründe öncü akü üreticisi Yiğit Akü, traktör kullanıcılarını bilgilendirmek ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla 'Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi'ni devletin önemli kuruluşları ile birlikte hayata geçirdi. Konya ve Manisa'dan sonra Balıkesir'de gerçekleştirilen eğitimlere, özellikle çiftçiler yoğun katılım sağladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı - Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı ile Yiğit Akü, Güvenli Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi ile ülke genelinde 22 bin çiftçiye ulaştı. Kampanya çerçevesinde verilen eğitimler Konya ve Manisa'nın ardından, Balıkesir Vali Yardımcısı Zeki KARACA, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf Avan, Gönen Ziraat Odaları Birliği Başkanı Necati Öztürk' ün katılımlarıyla Balıkesir'in Gönen ilçesinde gerçekleştirildi.

22 BİN TRAKTÖR KULLANICISINA EĞİTİM

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf Avan, "Trafik güvenliği, sadece polisiye tedbirlerle sağlanacak bir alan olmayıp, altyapı, eğitim, ilk ve acil yardım hizmetlerinin en üst seviyede dengeli ve devamlı bir şekilde yürütülmesi, pek çok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle birlikte, bireylerin işbirliğinde gerçekleştirilebilir. Tarım aracı kullananları trafik kuralları konusunda bilgilendirmek, güveli traktör sürüş tekniklerini benimsetmek, bu aracı sosyal yaşamına dahil eden kullanıcıların traktörü daha iyi tanımasını ve dolayısıyla traktörlerin sebebiyet verdiği kazaları en aza indirmeyi amaçlayan projemizin bir yılda doğrudan 10 bin kişiye ulaşmayı hedeflemiştik. Şuan kısa bir süre içerisinde hedefimizi aşarak 22 bin kişiye ulaşmış bulunmaktayız" dedi.

Avan, "Ülkemizde 2014 Mayıs ayı sonu itibariyle 1 milyon 586 bin 340 traktör bulunuyor. Türkiye'de artış hızı yüzde 6 civarında iken traktörlerin ortalama artış hızı yüzde 2,9'dur. Bu ise traktörün tüm araçlar içerisindeki oranının gittikçe düştüğünü gösteriyor. Tarım aracı kazalarının çoğunlukla sürücü kusurlarından kaynaklansa da teknik nedenlerden dolayı meydana gelen kazalarda önemli bir yer tutuyor. Son 3 yılın ilerine göre, araç kusurlu kazalar içerisinde teknik nedenlerle oluşan kazaların oranı tüm araçlarda yüzde 36 iken lastik tekerlekli traktörlerde yüzde 94'dür. Bu kazaların en önemli sebebi traktörlerin diğer araçlar tarafından görülmemesidir. Yani yeterince reflektör, ışıklandırma gibi diğer ekipmanların traktörler veya römorklarında bulunmamasıdır" dedi.

ÜLKE GENELİNDE HER 1000 KİŞİDEN 22'Sİ TRAKTÖR KAZALARINDA HAYATINI KAYBEDİYOR

Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, "İnsan hayatında herkesin başına gelebilecek bir durum için eğitim almak, kazaların yaşanmaması için önleyici tedbirleri almak için bugün burada toplandık. Balıkesir, Gönen deyince tarım, Türkiye'yi besleyen il akla geliyor. Değerli kurum ve kuruluşlar tarafından organize edilen ve gerçekten Türkiye'de eksik olarak düşündüğüm, tarım araçlarının güvenli kullanımıyla ilgili böylesi bir toplantı tertip edilmesi gerçekten iyi düşünülmüş. Hedef ilçe olarak tarımın yoğun olarak gerçekleştirildiği bir ilçe olan Gönen'in seçilmesi de oldukça önemli. Hasatların başladığı dönemde karayollarında hepimiz seyahat ediyoruz. Ne kadar dikkatli olmamız gerektiğinin hepimiz bilincinde olmalıyız. 2014 yılı Mayıs sonu itibariyle ülkemizde traktörlerin motorlu araçlar içerisindeki oranı yüzde 8,7 iken bu oran Balıkesir ilimizde yüzde 14, 6'dır. Türkiye'de 1000 kişiye düşen motorlu araç sayısı ülke genelinde 239 iken, Balıkesir'de 330'dur. Ülke genelinde her 1000 kişiden 22'si traktör kazalarında hayatını kaybederken, Balıkesir'de 37,7'si traktörlerin karıştığı kazalarda hayatını kaybetmektedir. Bütün bu veriler değerlendirildiğinde Balıkesir'in tarım aracı kullanımının yoğun olduğu bir ilimiz olduğu görülüyor" diye konuştu.

TRAFİK TERÖRÜ ANCAK PLANLI HAREKET EDİLİRSE AŞILIR

Balıkesir Vali Yardımcısı Zeki Karaca ise şunları söyledi:

"Trafik ülkemiz ve dünya için büyük bir sorun. Bence biz bunun önemini kavramış ve trafik kazalarını "trafik terörü" olarak nitelendirmişiz. Böylesi zor bir sorunu ancak planlayarak çözebilirsiniz. Sorunu en küçük ayrıntılara dahi dikkat ederek aşabiliriz. Devletimiz de bunu aşmak amacıyla bir strateji geliştirdi. Bu eylem planının parçalarında bir tanesi de "Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası'dır. Proje kapsamında Gönen'e de yer verdikleri için ilgili tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum".

ŞEHİRLEŞME VE SANAYİLEŞME TRAFİK SORUNUNU ARTTIRIYOR

Gönen Ziraat Odaları Birliği Başkanı Necati Öztürk, "Bu toplantılar, özellikle seyir halindeki araçların güvenli bir şekilde kullanılması için oldukça önemli. Şehirleşme ve sanayileşmeye bağlı yolcu ve eşya hareketliliğindeki hızlı artış, trafik sorununu giderek arttırmaktadır. Bu nedenle ve insanların bilinçlenmesinin ve bu toplantıların devamlılığının sağlanmasının gerektiğini düşünüyorum" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Her 1000 Kişiden 22'si Traktör Kazalarında Ölüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement