Hdp, Yıldız ve Çelik Hakkındaki Gensoru Önergelerini Yeniledi - Son Dakika
Politika

Hdp, Yıldız ve Çelik Hakkındaki Gensoru Önergelerini Yeniledi

Hdp, Yıldız ve Çelik Hakkındaki Gensoru Önergelerini Yeniledi

HDP, Ermenek'teki maden kazasında sorumlulukları oldukları gerekçesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği, ancak işçilere ulaşma çalışmalarının devam etmesi nedeniyle geri çektiği gensoru önergelerini yeniledi.

04.12.2014 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP, Ermenek'teki maden kazasında sorumlulukları oldukları gerekçesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği, ancak işçilere ulaşma çalışmalarının devam etmesi nedeniyle geri çektiği gensoru önergelerini yeniledi.

HDP'den yapılan açıklamada, Yıldız ve Çelik hakkında verdikleri gensoru önergelerinin, göçük altındaki işçilerin tamamının cansız bedenine ulaşılarak, çalışmaların tamamlanması sonucu güncellenerek yeniden TBMM Başkanlığı'na verildiği bildirildi.

Yıldız hakkındaki gensoru önergesinin gerekçesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da yaşanan faciada 301 işçinin hayatını kaybetmesine rağmen sorumluluğu altındaki bu alana ilişkin hiçbir önleyici adım atmadığı savunuldu.

Soma faciasının üzerinden 6 ay geçmeden Karaman'ın Ermenek ilçesinde bulunan madende 18 işçinin sular altında kaldığı anlatılan gerekçede, aynı günlerde Bartın'da 2, Zonguldak'ta 1 maden işçisinin göçük altında kalarak can verdiği kaydedildi.

Bakanlığın madencilik alanında 8-10 uzman şirket bulunurken, 200'ü aşkın rödovansçı taşeron şirkete müdahale etmeyerek, iş cinayetlerinin önünü açtığı iddia edilen gerekçede, şöyle denildi:

"Soma katliamının ardından gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin uygulamada ortaya çıkaracağı sorunlar görmezden gelinmiş, gerekli önlemler alınmadığı için işverenin, ek maliyetleri çalışanlara yansıtmasına izin verilmiş, Ermenek'te kapanan madenlerin hemen yanında ocak çalıştırılmasına göz yumarak madencilerimizin canı pahasına bu alanları sermaye için tam bir ilkel birikim zeminine çevirmiştir. Madenlerde gerekli düzenlemeleri yapmayan, madencileri işverenin insafına terk eden, yer altı maden kaynaklarını yasaları hiçe sayarak sermayeye peşkeş çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız' ın, emekçilerin can güvenliği ve çalışma koşulları için işgal ettiği mevkiden istifa etmesi, toplumsal, ahlaki ve demokratik bir zorunluluk halini almıştır."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkındaki gensoru önergesinin gerekçesinde de AK Parti iktidarında işçi kesiminin kölelik düzeninin içine çektiği, 12 yılda en az 14 bin emekçinin çalışırken hayatını kaybettiği ifade edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, çalışanların can güvenliğine yönelik politikalar üretmesi gerekirken, vurdumduymaz tavır içinde olduğu öne sürülen gerekçede, Soma ve Ermenek'teki maden kazalarının herhangi bir önleyici politikanın devreye konulmadığını gösterdiği anlatıldı.

Bakan Çelik'in "Ocağı kapatacağımız zaman işveren 50 kişiyi devreye sokuyor", "Taşeron sistem emeğin sömürüsüdür" sözlerinin itiraf olduğu belirtilen gerekçede, "Bu itirafına rağmen sorumluluğu altında bulunan bu alana ilişkin iyileştirici adımlar atmamıştır. Bu durum, Sayın Bakan'ın ya siyasi olarak irade sahibi olmadığını ya da doğruları sadece toplumsal manipülasyon ve oyalama aracı olarak kullandığını göstermektedir. Her iki ihtimal de oldukça vahimdir" ifadesi kullanıldı.

Mevsimlik işçilerin sorunlarının çözülmediği, iş yeri denetimlerinin yetersiz olduğu görüşüne yer verilen gerekçede, "Bütün bu yaşananların net bir şekilde ortaya koyduğu, Sayın Faruk Çelik'in böylesine kritik bir alanda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini layıkıyla ifa edemeyeceğidir" denildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hdp, Yıldız ve Çelik Hakkındaki Gensoru Önergelerini Yeniledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement