Kemal Burkay: HDP, Niye Kürtlerin Temsilcisi Oluyor? - Son Dakika
Güncel

Kemal Burkay: HDP, Niye Kürtlerin Temsilcisi Oluyor?

Eski Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Kemal Burkay, "HDP niye Kürtlerin temsilcisi oluyor? Bana göre şu anda Kürtlerin temsilcisi HAK-PAR'dır." dedi.

01.06.2015 13:33  Güncelleme: 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Abdullah Öcalan'ın en büyük rakibi olarak bilinen ve PKK'nın ölüm listesinde adı geçen Eski Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, HDP'nin Kürtlerin temsilcisi olmadığına dikkati çekerek, "Demokratik özerklik diye bir şey vardı BDP'nin savunduğu, kaldı ki onun da içi boş, onu bile pek savunur durumda değiller. Öyle olunca HDP, niye Kürtlerin temsilcisi oluyor? Bana göre şu anda seçime giren partiler içerisinde Kürtlerin temsilcisi HAK-PAR'dır." dedi.

Burkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, HAK-PAR'ın 77 bölgede seçime girdiğini belirterek, "Oldukça geniş bir seçim bölgesinde seçimlere katılıyoruz, adaylarımızın 3'te birini kadınlar oluşturuyor. Olanaklarımız sınırlı, malum HAK-PAR Hazine'den yardım alamıyor. Medya bakımından da sıkıntılarımız var. Diğer partilerin görüşlerini alacağız diyenlerin bir kısmı da HAK-PAR'ın görüşlerini almaktan kaçınıyor. Doğan medyası da bunlar arasında." diye konuştu.

Burkay, terör örgütü PKK'nın Doğu ve Güneydoğu'da Kürt seçmenlere yaptığı baskıya ilişkin, "Zaman zaman medyaya yansıyor. Bazı nahoş olaylar da yaşanıyor. HÜDA PAR ile aralarında bir çatışma yaşanmış, 2 kişi ölmüş Şırnak'ta. Bunlar üzücü olaylar ve cereyan etmemesi gerekiyor. Kendilerinin güçlü ve etkili oldukları yerlerde baskı yapmamaları lazım. HAK-PAR'a yönelik sistemli bir baskı olmamasına rağmen bazı bölgelerde olaylar oldu. Kimler yaptı henüz belli olmasa da seçim arabalarının taşlanması ve afişlerin yırtılması gibi" ifadesini kullandı.

"KÜRTLER, KENDİLERİNE YAKIN GÖRDÜKLERİ FARKLI PARTİLERE OY VERİYORLAR"

HDP'nin Türkiye'deki Kürtlerin tek temsilcisi olmadığına işaret eden Burkay, Kürt siyasetinin çok sesli ve renkli olduğunu bildirdi. Kürtlerin, kendilerine yakın gördükleri farklı partilere oy verdiğine değinen Burkay, "Sadece Kürt meselesi değil, ekonomik anlamda da kendilerine yakın gördükleri partilere oy verebiliyorlar. HDP, bunlardan bir tanesidir. HDP'nin BDP'den farklı olarak izlediği politikalar, Kürtlere bir şey vadetmiyor." diye konuştu.

Burkay, HDP'nin programında Kürtlerin temel taleplerinin yer almadığını söyledi. Burkay, "Demokratik özerklik diye bir şey vardı BDP'nin savunduğu, kaldı ki onun da içi boş, onu bile pek savunur durumda değiller. Öyle olunca HDP, niye Kürtlerin temsilcisi oluyor? Bana göre şu anda seçime giren partiler içerisinde Kürtlerin temsilcisi HAK-PAR'dır." ifadesini kullandı.

"DOĞAN MEDYASI VAR GÜCÜYLE HDP'NİN HİZMETİNDE"

HDP'nin seçim barajını aşmasının fazla bir şey değiştirmeyeceğini iddia eden Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı çevreler, özellikle HDP'nin barajı geçmesini istiyorlar kendileri açısından, Kürtleri çok sevdikleri için değil, yahut da HDP'yi bir parti olarak sevdikleri için değil. Mesela Doğan medyası, şu anda var gücüyle HDP'nin hizmetinde. Başkaları da var böyle. HDP barajı geçerse ne olur? 'AK Parti hükümeti tek başına kuramaz' diyorlar ama tek sorun o değil ki. Yani olabilir, AK Parti'yi istemeyebilirler. Türkiye'ye demokrasi mi gelecek, HDP parlamentoya girince? 30 tane milletvekili zaten vardı. Ne yaptılar şimdiye kadar? 50-60'a çıksa ne olacak? Mesele sadece AK Parti'nin hükümetten düşürülmesi değil. Türkiye'nin meselesi bu değil."

"HDP'NİN BARAJI AŞMASIYLA BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK"

Burkay, asıl meselenin "Türkiye'nin demokratikleşmesi" olduğunu vurgulayarak, "Mesele Türkiye insanının hayat seviyesinin yükselmesidir. Yani demokratik ve refah içerisinde özgür bir toplum, mesele budur. Bunun için mücadele etmek lazım. Yoksa şu kişi gitsin bu kişi gelsin meselesi değil, buna indirgediler. HDP'nin barajı aşmasıyla fazla bir şeyin değişeceğine inanmıyorum." dedi.

Burkay, AK Parti'nin tek başına iktidar olamaması durumunda HDP'nin MHP-CHP koalisyonunu destekleyeceğini savundu. Burkay, "HDP'nin MHP-CHP koalisyonunu desteklemesiyle Türkiye'ye demokrasi mi gelecek? Onların Kürt sorununun çözümü için bir programı var mı? Alevi sorununun çözümü için bir programları var mı? Yok. Böyle olunca şu anki kavga, şu andaki bu kamplaşma çözüm getirmez." ifadesini kullandı.

"PKK'NIN SİLAHLARI TÜMDEN BIRAKMASINI İSTİYORUZ"

Burkay, Çözüm Süreci'nde son 2 yılın iyi kullanılmadığını kaydederek, silahların susmasının iyi bir adım olduğunu belirtti. Burkay, PKK'nın silahları tümden bırakması gerektiğini dile getirdi. "Bu bizim öteden beri talebimizdir. Sadece silahların bırakılması Kürt sorununun çözümü değildir." diyen Burkay, şöyle devam etti:

"Kürt halkının temel haklarının tanınmasıdır. Ne zaman Türkiye bunu yaparsa o zaman Kürt sorunu çözülür ve Türkiye'ye barış gelir. Türkiye hem iç barışını sağlamalı hem de komşularıyla barış içerisinde yaşamalı. Alevilerin haklarının tanınması, Alevi kitlesinin rahatlaması, Türkiye'yi rahatlatır. Türkiye'yi barışa ulaştıracak olan budur. Kaynakların silaha, çatışmaya gitmesini önleyecek budur."

Burkay, terör nedeniyle Türkiye'nin kaynaklarının heba edildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Kirli savaş dönemi dediğimiz PKK ile yaşanan bu çatışma döneminde resmi rakamlara göre 400-500 milyar dolar harcama yapıldı. Silaha, çatışmaya ve yıkıma gitti. Bölge ekonomisi alt üst oldu."

Kemal Burkay: HDP, Niye Kürtlerin Temsilcisi Oluyor?
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kemal Burkay: HDP, Niye Kürtlerin Temsilcisi Oluyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (86)

  • YURTTAŞ: HDP e proje diyenler bu Beyefendiye iyi baksın.. Kaç yıl Ülke dışında kaldı..? Ülkeden kaçtı. Kürtler sefalet ve zorluklar yaşaken kendileri nerelerdeydiler.. ne zaman geldiler. neden geldiler. Şimdi ne iş yapar.. ahhh Burkay ahh. Bir Kedim bile yok... Keşke sadece şiir yazmaya devam etseydiniz.... Siyaset sana göre değil be sayın Burkay... Sen Ülkenin Ortadoğunun ve DÜnyanın konjoktörel değişikliklerini farkedememişsin hala... neyse Umarım en güzel bildiği Şiir yazmaya devam eder. HDP Türkiyede ne kadar mazlum varsa. ne kadar Genç varsa. ne Kadar kadın varsa. ne kadar işsiz ve emekçi varsa. ne kadar çiftçi ve çiftçilik yapamayan topraksız arazisiz gariban varsa. Din Dİl Irk Cinsiyet ayırımı yapmadan herkesin hepsinin Temsilciliğini pekala yapıyor.. 6 148 Yanıtla
  • mehmet ist: git işıne boş boş konuşma oylar solo başkana 22 99 Yanıtla
  • Takip: Doğru diyor.hdpnin yapamadığını ak parti Hükümet'i yaptı.hdp ancak al bu Taşı,monotofu,Silahı ve öldür diyor. 97 18 Yanıtla
  • kurdistan: kürdüm ama eşcinsel hdp ye oy yok 64 20 Yanıtla
  • ahmet üzünbürç: peki sen kimi temsil ediyorsun sen sistemin bir yalakacısın hiç bir zaman dürüst olmadin 25 8 Yanıtla
  • TURAN: MHP Lİ ARKADAŞLAR LÜTFEN DİKKAT EDELİM...BAHÇELİ NEDEN HAİNLERE LAF SÖYLEMİYOR... HAİNLER HER YERE GİDİYOR MHP NİYE GİTMİYOR...İSTER İNANIN İSTER İNANMAYIN SON DÖRT BEŞ SEÇİMDE MHP YE OY VERDİM...AMA BU SEFER HAİNLERE İNAT ....AKP YE OY VERELİM...VATANİ,OYLARI BÖLDÜRMÜYELİM HAİNLERİ BÖLELİM... GEÇMİŞİ UNUTMAYALİM..İNANİN MANTİK BUNU GETEKTİRİYOR..İNANİN TÜRK DÜŞMANLARI CHP VE HDP DESTEKLİYOR...VATAN İÇİN,BAYRAK İÇİN, DİNİMİZ KİTABİMİZ İÇİN KESİNLİKLE OYLAR...AKP YE...... 16 11 Yanıtla
  • 11: ben temsilciyim demekle olmuyor etrafında kaç kişi var kim seni temsilci olarak görüyor ona bak....biji HDP... 21 6 Yanıtla
  • 63: 25 milyon kurt oy verse hdp iktidar olur hdp bizimi temsilcimiz hic bir zaman olmadi olamazda 8 19 Yanıtla
  • sirdan vatandaşlar: Arkdas bu kemal kurtler icin ne yapti 23 3 Yanıtla
  • kerem: sayın burkay AKP sizi kürtleri bölmek için getirdi ,baktı öyle bir etkiniz yok .bir paçavra gibi kenera attı. 19 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.


Advertisement