Hdp Myk Toplantısı - Son Dakika
Politika

Hdp Myk Toplantısı

Hdp Myk Toplantısı

Toplantının sonuç bildirgesinde, "IŞİD'in kimyasal silah kullandığına dair iddiaların giderek güçlendiği, bunun Kobani'deki durumun aciliyetini daha da önemli hale getirdiği" vurgulandı Bildirgede, HDP'nin barış sürecine var gücüyle sahip çıkmaya, Kürt sorununun çözümünde yegane yöntem olarak müzakereyi işaret etmeye devam edeceği bildirildi.

28.10.2014 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı Sonuç Bildirgesi'nde, IŞİD'in kimyasal silah kullandığına dair iddiaların giderek güçlendiği belirtildi.

Partiden yapılan açıklamada, Ankara'da toplanan MYK'nın, siyasal duruma ve HDP'nin yürüteceği çalışmalara dair değerlendirmeler yaptığı belirtildi.

Toplantın sonuç bildirgesinde ise Kobani'de IŞİD'e karşı yürütülen "özsavunmanın" 44'üncü gününe girdiği ve direnişin hali hazırda tarihsel bir nitelik kazandığı belirtildi.

Açıklamada, "Franco faşizmine direnen Madrid ve Hitler faşizmine direnen Stalingrad gibi, IŞİD çetelerine direnen Kobane'de, ilerici insanlığın tarihine altın harflerle yazılmıştır. Kobane direnişi, halen büyük bir kararlılıkla devam etmekte, IŞİD çetelerinin şehri işgal tehlikesi sürmektedir. IŞİD çetelerinin kimyasal silah kullandığına dair giderek güçlenen iddialar, Kobane'deki durumun aciliyetini bir kez daha vurgulamaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

Rojava'da bulunan Kürt siyasi partilerinin kendi aralarında yeni bir diyalog geliştirmelerini ve sağladıkları Duhok Anlaşması'nın sevinçle karşılandığı ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Ayrıca Kürdistan Federe Parlamentosunun Rojava kantonlarını tanıma ve destekleme kararı; yine bu temelde Irak Kürdistan Federe hükümetin tarafından Kobane'ye gerçekleştirilen silah yardımı da olumlu gelişmeler arasındadır. AKP Hükümetinin, Kobane'ye yardım koridoru konusunda ayak sürüyen, sürece yayan tutumu hala devam etmektedir. Öyle ki bu tutum PYD ile IŞİD'i bir tutma ve PYD'yi 'terör örgütü' ilan etme aymazlığına kadar varmıştır. Türkiye'yle hiçbir çatışmaya girmemiş, her fırsatta Türkiye ile dostluğunu ilan etmiş PYD'nin 'terör örgütü' ilan edilmesini asla kabul etmediğimiz gibi; Musul Konsolosluğunu basmış, 49 konsolosluk görevlisini rehin almış, halen de her fırsatta Türkiye'yi tehdit eden IŞİD ile PYD'nin bir tutulmasının yanlışlığını halkımızın dikkatine sunuyoruz. Hükümet, Rojava halklarının kendi yaşadıkları kentlerde özyönetimlerini ifade eden Rojava Kantonlarını bir tehdit olarak görmekten artık vazgeçmelidir. Asıl tehdit, Türkiye'de dahil bütün İslam coğrafyasına egemen olma iddiasını taşıyan, istilacı, katliamcı, tecavüzcü, insanlık düşmanı IŞİD çeteleridir."

Açıklamada, Kobani'ye destek amacıyla yapılan protesto gösterileri sırasında öldürülenlerin failleri hakkında hiçbir soruşturma yapılmadığı ileri sürülürken, "Partimiz üyesi ya da sempatizanı yüzlerce insan sabah baskınlarıyla gözaltına alınmakta, tutuklanmaktadır. KCK operasyonlarını anımsatan bir siyasal bastırma hamlesi ile karşı karşıyayız. Hükümet, yol açtığı bu ölümlerin sorumluluğundan kaçamaz" denildi.

-Çözüm süreci

Sonuç bildirgesinde, hükümetin, barış sürecini tıkayan bir tutum ve yönelim içerisine girdiği öne sürüldü.

" İmralı'da Sayın Öcalan'ın müzakereleri yürütmesini kolaylaştıracak bir sekretarya kurulması bile krize dönüştürülmekte, görüşmelerin gerçek bir müzakereye dönüştürülmesinin koşulları sürekli ertelenmektedir" görüşü de savunulan bildirgede, "Sayın Öcalan'ın 'Başmüzakereci' sıfatı tartışmaya açılmaktadır. Hatta Başbakan Yardımcısı Arınç tarafından 'çözüm sürecine mahkum değiliz' denilerek, sürecin hükümet tarafından bitirilebileceği iması yapılmaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu.

Bildirgede Yüksekova'da üç askerin şehit edilmesine de değinildi.

Konuyla ilgili, "Yüksekova'da üç askerin öldürülmesi, canımızı yakan, barışa dair endişelerimizi büyüten bir diğer gelişme olmuştur. Asker, polis, gerilla hiçbir gencimizin ölmeyeceği bir barış ikliminin yaratılması için çıktığımız yolun önüne her geçen gün yeni engeller konulmaktadır" açıklaması yapıldı.

HDP'nin barış sürecine var gücüyle sahip çıkmaya, Kürt sorununun çözümünde yegane yöntem olarak müzakereyi işaret etmeye devam edeceği vurgulanan bildirgede, çatışmasızlık sürecini zorlayan her türlü girişimin ve gelişmenin karşısında olunacağı kaydedildi.

Yeni "Güvenlik Paketi"yle, hükümetin "polise infaz yetkisi" verdiği iddia edilen bildirgede, kamu güvenliğini otoriter yasalarla sağlamak iddiası ve yöneliminin, "eski Türkiye"nin en bilindik özelliği" olduğu savunuldu.

Bildirgede, "Partimiz güvenlikçi değil, özgürlükçü yasalarla demokrasiyi geliştirme iddiasındadır. Bu nedenle AKP'nin güvenlik paketinin karşısında duracak ve halklarımızın siyasal özgürlük ve demokrasi talebinin Meclis'teki yegane savunucusu olmaya devam edecektir" denildi. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Murat Kurum:
    12:33 Murat Kurum: "Öyle bir İstanbul hayal ediyoruz ki; trafik çile olmaktan çıkacak sokakları güvenle dolacak"

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Küçükçekmece'de düzenlenen Caferiler ile Sahur Sofrası programına katıldı.

  • Halkın Partisi Genel Başkanı Özersay: Kapsamlı Bir Çözümü Destekliyoruz. Kategorik Olarak Hiçbir Şeyin Karşıtı Değiliz
    12:24 Halkın Partisi Genel Başkanı Özersay: Kapsamlı Bir Çözümü Destekliyoruz. Kategorik Olarak Hiçbir Şeyin Karşıtı Değiliz

    KKTC'de Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Kıbrıs sorununa ilişkin, "KKTC hükümetinin uluslararası toplumun parçası hâline gelecek bir kapsamlı çözümü destekliyoruz. Kategorik olarak bir şeyin karşıtı değiliz. Her ne olacaksa nihai ortaklığın veya ilişki biçiminin zaman içerisinde belirlenmesi gerektiğini ve bugünden belirlenmeye kalkılırsa zamanı yitireceğimizi düşünüyoruz" dedi. Özersay "sahte üniversite diploması" krizine ilişkin, "YÖK heyeti geldi, YÖDAK ile birlikte çalışarak sorunu çözecek. Evet bunu konuşmamız lazım, doğrudur ama eğer biz mevcutların üzerini örterek 'Yeni bir sistem yaratalım, geçmişe bakmayalım' dersek, bu çuval içerisinde kalan o çürümüş patatesler hepsini çürütecek ve bu koku gitmeyecek." diye konuştu.

  • Karşıyaka Spor Kulübü Taraftaları Bir İlke İmza Atarak Statlarının Yapılması İçin Miting Düzenledi
    12:23 Karşıyaka Spor Kulübü Taraftaları Bir İlke İmza Atarak Statlarının Yapılması İçin Miting Düzenledi

    Karşıyaka Spor Kulübü taraftarları bir ilke imza atarak 2015 yılında yeni stadyum projesi yapmak için yıkılan eski Karşıyaka İlçe Stadı’nın yeniden yapılması için miting düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, “10 yıl önce yıkıldı ve artık biz stadyumumuzu geri istiyoruz” dedi. Mitinge katılan CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay da bakanlığın stadı yapmaması halinde belediye olarak yapmaya hazır olduklarını söyledi.

  • Konya Büyükşehir Belediyesi Seydişehir'de iftar programı düzenledi
    12:21 Konya Büyükşehir Belediyesi Seydişehir'de iftar programı düzenledi

    Konya Büyükşehir Belediyesi, Seydişehir'de düzenlenen iftar programında Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayı Abdulmuttalip Demirel'e destek verdi. Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İslam coğrafyasında yaşanan acı ve zulümlere dikkat çekti. Seydişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde ise lise öğrencilerine sınav motivasyonu ve stresle mücadele konularında bilgi verildi.

  • CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel'den Seçmenlere Sandık Çağrısı
    12:21 CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel'den Seçmenlere Sandık Çağrısı

    CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, seçmenlere sandık çağrısı yaparak, 'Bu pazar kullanacağımız oylar çok kıymetli, çok önemli. Karanlık düşünceleriyle içimizi karartan örümcek kafaları, tarikatları, onlara hizmet edenleri rahatsız edeceğiz. Bu pazar günü tek işimiz var o da oy kullanmak, geleceğimize ve irademize sahip çıkmak' dedi.

  • CHP Milletvekili: AKP İktidarıyla Yaşlı Nüfus Yoksullaştı
    12:19 CHP Milletvekili: AKP İktidarıyla Yaşlı Nüfus Yoksullaştı

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde yaşlı nüfusun yoksullaştırıldığını belirterek, dededen toruna harçlık döneminin bittiğini ve yaşlı kesimin çocukları ve torunlarının desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Gürer, Türkiye'de yaşlı nüfusun yoksulluk oranının arttığını ve emekli maaşlarının açlık sınırının altında kaldığını ifade etti.

  • Bozüyük'te firari hükümlüler yakalandı, düzensiz göçmen yakalandı
    12:19 Bozüyük'te firari hükümlüler yakalandı, düzensiz göçmen yakalandı

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarından aranan 2 firari hükümlü yakalandı. Ayrıca, düzensiz göçmen yakalanarak Bursa Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi.

  • CTP Girne Milletvekili Fikri Toros:
    12:19 CTP Girne Milletvekili Fikri Toros: "Kıbrıs Bölünemeyecek Kadar Küçük, Herkesi Barış İçerisinde Barındırabilecek Kadar da Büyüktür"

    KKTC'nin ana muhalefet partilerinden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Dış İlişkiler Sekreteri ve Girne Milletvekili Fikri Toros, "CTP Kıbrıs kimliğinin devam edebilmesi için gerçek anlamda bağımsız bir Kıbrıs devletine ihtiyaç olduğu görüşündedir. Bu siyasi eşitliğin ve tek egemenliğin paylaşılabilmesi noktasında olmazsa olmaz olan bir şey olduğu görüşündedir. Kıbrıs bölünemeyecek kadar küçüktür. Herkesi barış içerisinde barındırabilecek kadar da büyüktür" açıklamasını yaptı.

  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • Başkan Zolan, 1 Günde 6 İlçeyi Ziyaret Ederek Rekor Kırdı
    12:16 Başkan Zolan, 1 Günde 6 İlçeyi Ziyaret Ederek Rekor Kırdı

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 28 Mart'ta Bekilli, Baklan, Bozkurt, Pamukkale, Çivril ve Merkezefendi ilçelerini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. 1 günde yaklaşık 550 kilometre yol kat eden Başkan Zolan, eşine az rastlanır bir rekora imza attı. Gittiği her yerde yoğun ilgiyle karşılanan Başkan Zolan, vatandaşlara teşekkür etti.


Advertisement