Öcalan'dan PKK'ya Tarihi Çağrı: Silah Bırakmak İçin Kongreyi Toplayın - Son Dakika
Güncel

Öcalan'dan PKK'ya Tarihi Çağrı: Silah Bırakmak İçin Kongreyi Toplayın

Öcalan\'dan PKK\'ya Tarihi Çağrı: Silah Bırakmak İçin Kongreyi Toplayın

Hükümet ve HDP heyeti düzenledikleri ortak basın toplantısında Öcalan'ın PKK'ya yaptığı tarihi çağrıyı açıkladı. Öcalan, PKK'yı silah bırakma için kongre toplamaya çağırdı.

28.02.2015 11:25  Güncelleme: 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 'Çözüm Süreci'ne ilişkin gelişmeleri değerlendirmek üzere Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde HDP heyeti ile bir araya geldi. Saat 11.00 sıralarında başlayan görüşmeye Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken katıldı. Görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı.

Basın açıklamasında ilk sözü Sırrı Süreyya Önder aldı. Önder, Abdullah Öcalan'ın mesajını okuyarak "Sayın Öcalan 'Bahar aylarında PKK'yı kongeye davet ediyorum' dedi. Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik çözüme ulaştırmak temel hedefimizdir" şeklinde konuştu.

"CİDDİ BİR AŞAMAYA GELMİŞTİR"

Görüşme sonrası HDP heyetinin Öcalan'la görüştüğünü belirterek açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, "Zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiştir. Beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz.

ÖCALAN'IN MESAJI

Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi de şudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır" diyerek Öcalan'ın PKK'ya toplantı çağrısında bulunduğunu söyledi.

10 MADDELİK BİLDİRİ

Görüşme sonrası açıklama yapan HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'ın silahsızlanma için PKK'ya toplantı çağrısında bulunduğunu duyurduktan sonra 10 maddelik bildiriyi de okudu. Önder, "Hem gerçek bir demokrasinin hem de büyük barışımızın omurgasını teşkil edecek olan olgusal başlıklarımız şunlardır" diyerek şu başlıkları sırladı:

1. Demokratik siyaset tanımı ve içeriği.

2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması.

3.Özgür vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri.

4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına yönelik başlıklar.

5. Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları.

6. Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması.

7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri.

8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanımlanmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi.

9. Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması.

10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise şunları söyledi:

"Çözüm sürecinde tarihi bir aşamadayız. Demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkarıldığı açıklamayı çok önemli buluyoruz. Demokrasimiz sorunları konuşabilecek imkan ve kabiliyete ulaşmıştır. Özgüven içinde sorunları tartışmaktan, konuşmaktan geri durmamamız gerekiyor. Yeni anayasayı birçok köklü sorunun çözümünde önemli görüyoruz. İyi niyetli, samimi ve kararlı bir şekilde sürece sahip çıkmamız lazımdır. Temel sorunlarını geride bırakan Türkiye, küresel, bölgesel bir güç haline gelecektir. Biz birlikte Türkiye'yiz ve her şey Türkiye için..."

SON GÖRÜŞME 11 ŞUBAT'TA OLMUŞTU

Meclis'teki iç güvenlik paketi tartışmaları nedeniyle hükümet ile HDP arasında temasların kesildiği bir dönemde sürecin son somut gelişmesi, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Ceylan Bağrıyanık'ın üç gün önce Kandil'e gitmesi olmuştu.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, salı günü yaptığı açıklamada HDP'yi eleştirmiş ve "Top bir süredir HDP'nin sahasında. HDP 4 Şubat'tan beri top çeviriyor. Kandil'de topu patlatmaya çalışıyor" demişti. HDP ile Akdoğan arasındaki son görüşme 11 Şubat'ta gerçekleşmiş, görüşmede iç güvenlik paketi ve çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçilmesi ele alınmıştı.







Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Öcalan'dan PKK'ya Tarihi Çağrı: Silah Bırakmak İçin Kongreyi Toplayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (75)

  • T. A. K HACK TİM: ÖZERK KURDİSTAN YAKINDIR 15 144 Yanıtla
  • konyalım: inadına mhp artık gerisi yalan 25 30 Yanıtla
  • ...............: 2015 KÜRTLERIN YILI OLACAK ALLAHIN IZNIYLE 24 27 Yanıtla
  • Vedat: Ülkeye barış geliyor. Buna sevinmeliyiz. Bu olumsuz yorumlar yapan maluklar Ölümden beslenen zihniyet yeter artık bu ülke sizden bıktı . KARDEŞ KARDEŞ barış icinde savaş olmadan yaşamak istiyoruz.. 29 9 Yanıtla
  • Ülkücü : Helal olsun APO YA 22 14 Yanıtla
  • T. A. K HACK TİM: DEMEKKİ MHP NİN BİTİŞİNİ KUTLAYABİLİRİZ.. 20 15 Yanıtla
  • Türk milleti: Devam edin en iyi zamanlarınız bunlar Allah şahit kanınızı akıtacağız. Türk intikamını her zaman alır 9 22 Yanıtla
  • BERITAN: HER BIJI HDP ALLAH YOLUNUZ ACIK ETSIN ÖLENE KADAR ARKANIZDAYIZ 18 13 Yanıtla
  • T. A. K HACK TİM: MHP LİLER ARTIK KAHVEHANELERİNİZE ÇEKİLME VE SİYASETİ BIRAKMA VAKTİ GELDİ 18 13 Yanıtla
  • GÖKÇEBEY 67: BİZİM MHP BİTMİŞTİR ABİ 14 16 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement