Hdp Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

Hdp Grup Toplantısı

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çok can yakıcı, sarsıcı ve yoğun bir gündem ile haftaya başladıklarını belirtti.

09.02.2016 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çok can yakıcı, sarsıcı ve yoğun bir gündem ile haftaya başladıklarını belirtti.

Partisinin grup toplantısında konuşan Demirtaş, Parlamentonun bilerek çalıştırılmadığını ileri sürerek, mevcut parlamenter işleyişten memnun olmadıklarını, mevcut durumu savunmadıklarını, mevcut sisteme yönelik köklü eleştirileriyle yapısal, kronik sorunlara karşı çözüm önerileri getirdiklerini söyledi. Demirtaş, "Mevcut hali ile parlamenter sistemin çalıştırılmamasının özel bir önemi var. Başkanlığa razı etmek için aynı tezgah TBMM üzerinden bir kez daha hayata geçiriliyor" ifadesini kullandı.

Cizre'de gerçekleştirilen terör operasyonlarına değinen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bilgi kirlilikleri bir tarafa, durum şudur: O sokakta birkaç binada toplam sayıları 70 ile 90 arası olan insan var. Bunların büyük bir kısmı sivil, bir kısmı Cizre'de henüz sokağa çıkma yasağı ilan edilmemişken dayanışma için oraya gitmiş üniversite öğrencileri, bir kısmı Cizre halkıdır. Cizre'nin diğer mahallelerinde operasyon sona ermiş durumda. Bu sokakta 20 günden bu yana bir abluka yaratılmış durumdadır. Sürekli tank, top atışı yapıyorlar. Bir çatışma yok. Tek taraflı o binalara ateş ediyorlar. O binalardan bizatihi arayan yurttaşlar var. Bize, 'Yaralılar var, çıkmak istiyoruz' diyorlar. 20 gündür bununla uğraşıyoruz. Hükümet orada bu 70-90 kişi arasında PKK'lıların olabileceğini düşünüyor ama çok sayıda ve ağırlıklı sivil olduğunu biliyor."

Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde güvenlik güçleri tarafından "havadan bombalamaya başlayacağız" anonsunun yapıldığını ileri sürdü.

Demirtaş, "Ortadoğu yeniden şekillenir, taşlar dağıtılırken, dünyanın en etkili güçleri Kürtlerle işbirliği yapmaya çalışırken, Davutoğlu'nun bu önünü görmeyen stratejik körlüğü nedeniyle, Suriye, Irak ve Türkiye'de Kürt halkının desteği yitirilmiş olacak" dedi.

Demirtaş, halkların bir parti veya ideoloji çatısı altında bir araya gelemeyeceğini, HDP altında da buluşamayacağını, halkların tek bir partinin şemsiyesi altına sığmayacak kadar büyük olduğunu kaydetti.

Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Müzakere masasını deviren Demirtaş'tır' diyor. Ne yapmışım ben? Müzakere masasını devirmek için nasıl bir girişimde bulunmuşum? Bir tek cümlem var; 'Seni başkan yaptırmayacağız', değil mi? İşte Davutoğlu, Dolmabahçe Mutabakatı'nın inkarından bu yana ilk defa konuştu ve doğru konuştu. İşte bu yüzden müzakere süreci bitti. Çünkü bunların barış görüşmelerinden anladığı şey bir barış ortamı yaratıp bunun üzerinden oy devşirip anayasa değişikliği ile başkanlığı kurtarmaktır. Kürtleri basamak yapacaklar. İmralı'yı da sıçrama tahtası yapacaklar. 'Ülkeye barış, özgürlük, demokrasi gelecek mi' diye sorduğumuzda ise 'o ne' diyorlar. Zaten başkan isterse özgürlük gelir. Kendisi başkan olduktan sonra bütün sorunlar kolay kolay çözülür. Bize vadettikleri böyle bir gelecektir. 'Kürt sorununun çözümü için başkanlıkta anlaşsaydınız' diyorlar. Ortada başkanlık yok ki. Diktatörlük var."

İşçi Partililerin 'Hayatımızın en mutlu gününü yaşıyoruz' dediklerini, Ergenekoncular ve Büyük Birlik Partisi'nin hepsini sarayda ittifak yaptıklarını ileri süren Demirtaş, "Sahada görevlendirilenler de bu ideolojiden geliyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İşçi Partisi ve muhalefet partilerine yönelik geçmiş dönemde söylediklerinin videosunu izlettiren Demirtaş, "İşçi Partisi, derin devlet, Ergenekon ile işbirliği yapıp, 'yeter ki koltuğumu koruyayım, iktidardan düşmeyeyim' mantığıyla, iktidarının ve gücünün bir kısmını bunlara verdi" iddiasında bulundu.

Demirtaş, yaşam hakkını savunan herkesin vatan haini ilan edildiğini savunarak, "Başbakan bir belge açıkladı. Master plan dedikleri belge Türkiye'nin gündeminde bile kalmadı. İçinde barış, insan yok. Silahlar nasıl susacak, ölümler nasıl duracak tek bir cümle ile yok" diye konuştu.

Suriyeli sığınmacıların durumuna değinen Demirtaş, bedelin toplum tarafından ödendiğini belirterek, "10 milyar harcadıklarını söylüyorlar ya, külliyen yalandır. 1 milyar dolar bile harcamadılar. Külfeti toplum kendisi kendi omuzlarına aldı. 280 bin kadarı kamplarda kalıyor geri kalan milyonlarca insan Türkiye'nin her tarafına dağıldı" diye konuştu.

Demirtaş, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretini hatırlatarak, "Sadece Almanya'yı değil, AB kurumlarını ve üyesi ülkelerin tamamını, insan hakları meselelerini uluslararası ilişkilerde pazarlık malzemesi haline getirdikleri için eleştiriyoruz. Siz kendi değerlerinizi çiğneyerek mi Avrupa Birliği'ni koruyacaksınız?" ifadesini kullandı.

Yeni anayasa çalışmalarının başladığını ve işin esasına yarın yapılacak toplantıyla girileceğini söyleyen Demirtaş, "Bu tablo içerisinde yeni anayasayı yapabilecek ne bir atmosfer var ne toplumsal psikoloji buna uygun, ne yasalar ne uygulamalar buna uygun. Tam bir faşizan ortamda yeni anayasayı tartışmanın bile imkanı yok. Biz komisyondayız fakat AKP'nin dayatmalarını teşhir etmek için oradayız. Yeni anayasa yapılabileceğine inancımız maalesef yok. AKP'nin başkanlık dışında hiçbir dayatması yok" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP TBMM Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın Ölümü Kapalı Grup Toplantısında Anıldı
    17:55 CHP TBMM Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın Ölümü Kapalı Grup Toplantısında Anıldı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de düzenlenen kapalı grup toplantısında, yaşamını yitiren TBMM Grup Müdürü Levent Bayraktar'ı anarak başkanlık etti. Bayraktar, uzun yıllar CHP Grubu'nda Grup Müdürü olarak görev yapmıştı.

  • Erzincan'da maden kazasıyla ilgili araştırma komisyonu kuruldu
    17:54 Erzincan'da maden kazasıyla ilgili araştırma komisyonu kuruldu

    Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazasında 9 işçi toprak altında kaldı. TBMM'de kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Komisyon başkanlığına AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu seçildi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek HSYK Başkanı ile Görüştü
    17:53 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek HSYK Başkanı ile Görüştü

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Bosna Hersek Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı Halil Lagumdzija ile bir araya geldi. Tunç, görüşmenin ardından Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğini ziyaret ederek, Büyükelçi Sadık Babür Girgin'den çalışmaları hakkında bilgi aldı ve anı defterini imzaladı.

  • İBB Meclisi'nde MHP ve BBP Ayrı Grup Kurma Kararı
    17:51 İBB Meclisi'nde MHP ve BBP Ayrı Grup Kurma Kararı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin nisan ayı oturumlarının ikinci birleşiminde MHP ve BBP ayrı grup kurma kararlarını açıkladılar. AK Parti kadrolarından olan 5 meclis üyesi MHP grubuna geçerken 2 meclis üyesi de BBP grubunu kurdu.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan'ı resmi törenle karşıladı
    17:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan'ı resmi törenle karşıladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'ı resmi törenle karşıladı.

  • Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, İdil ilçesinin su sorununun çözülmesini talep etti
    17:43 Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, İdil ilçesinin su sorununun çözülmesini talep etti

    DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Şırnak'ın İdil ilçesinin su sorununun çözülmesini talep etti. Aslan, İdil Belediyesinin su ve kanalizasyon şebekesini yenileme işinden dolayı 45 milyon lira borcu olduğunu ifade ederek, ilçenin su sorununun halen çözülmediğini belirtti. Aslan, belediyenin borçlarının Hazine tarafından silinmesini ve yeni bir su projesinin yapılmasını istedi.

  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    17:40 Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Fırat Görgel başkanlığında ilk kez toplandı. Nisan ayı olağan toplantısında gündem maddeleri okundu ve başkanvekilleri, divan katipliği, encümen ve ihtisas komisyon üyelerinin seçimi yapıldı. Ayrıca Tarihi Kentler Birliği ve Sağlıklı Kentler Birliğine üye seçimleri de gerçekleştirildi. Görgel, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın yeniden imar ve inşa edilmesi noktasında tüm belediye başkanları ve meclis üyelerine teşekkür etti ve bu sorumluluğun layıkıyla yerine getirileceğine inandığını belirtti.

  • Bingöl'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi
    17:40 Bingöl'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

    Bingöl'de Vali Ahmet Hamdi Usta başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, 2024 yılında gerçekleştirilen projelerin değerlendirmesi yapıldı. Vali Usta, 132 projeden 12'sinin tamamlandığını, 84 projenin devam ettiğini ve 25 projenin ihale aşamasında olduğunu belirtti.

  • Ebrar Sitesi Aileleri: Hukuki Mücadelemizi Sürdüreceğiz
    17:40 Ebrar Sitesi Aileleri: Hukuki Mücadelemizi Sürdüreceğiz

    Kahramanmaraş'ta yaşanan depremde yakınlarını kaybeden Ebrar Sitesi aileleri, basın açıklaması yaparak hukuki mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti. Açıklamada, felaketin sorumlularının yargı önünde hesap vermesi ve eksikliklerin giderilerek adil bir yargı süreci talep edildi.

  • AFAD Başkanlığı İklim Değişikliği Afet Yönetimi Projesi Kapanış Konferansı Düzenlendi
    17:39 AFAD Başkanlığı İklim Değişikliği Afet Yönetimi Projesi Kapanış Konferansı Düzenlendi

    Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı tarafından düzenlenen İklim Değişikliği Afet Yönetimi Projesi Kapanış Konferansı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Konferansta, iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası işbirliğinin önemi vurgulandı ve 2053 hedeflerine ulaşmak için daha fazla çalışma gerektiği belirtildi. Ayrıca, Türkiye'nin farklı meteorolojik afetlere hazır olması gerektiği vurgulandı ve iklim değişikliğinin neden olduğu afetlere karşı önlemler alındığı ifade edildi.

  • Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi'yi Ziyaret Etti
    17:38 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi'yi Ziyaret Etti

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi ilçesini ziyaret ederek, ilçe protokolüyle bir araya geldi, spor kulübü alanını inceledi, belediye başkanıyla görüştü, okul ve esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi, şehit polis memurunun ailesini ziyaret etti.

  • Pütürge Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    17:37 Pütürge Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Pütürge Belediye Meclisi, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Belediye Başkanı Mikail Sülük başkanlığında ilk kez toplandı. Meclis üyelerinin görev dağılımı yapıldı ve yeni dönemde yapılacak projeler hakkında bilgi verildi.


Advertisement