Sebahat Tuncel Beraat Etti - Son Dakika
Güncel

Sebahat Tuncel Beraat Etti

HDP eski Milletvekili Sebahat Tuncel, "terör örgütü PKK üyesi olmak" suçundan yargılandığı davada beraat etti.

07.07.2015 09:49  Güncelleme: 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski milletvekili Sebahat Tuncel'in terör örgütü üyeliğinden yargılandığı davada beraat kararı verildi. Tuncel'in daha önce aldığı 8 yıl 9 aylık ceza Yargıtay tarafından onanmış ancak Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı üzerine yeniden yargılama yapılmıştı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Sebahat Tuncel katılmadı.

SAVCI BERAAT İSTEDİ

Duruşmada kütalaasını açıklayan savcı, sanığa PKK silahlı terör örgütü üyesi olmaktan dava açıldığını hatırlatarak cezalandırılmasına yeterli vicdani kanaat oluşturan delil bulunmadığını kaydetti. Bu nedenle beraat kararı verilmesi yönünde görüş belirtti.

Mütalaaya karşı avukatlar ortak savunma yaptı. Savcının görüşünün hukuka uygun olduğunu belirten avukatlar, beraat kararı verilmesini talep etti.

TUNCEL'E 8 BİN TL ÖDENECEK

Hükmünü açıklayan mahkeme, her türlü şüpheden uzak, somut, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraat kararı verdi. Yargılamanın 11 yıldır sürdüğünü kaydeden başkan, yargılama giderinin en üst sınırdan tutulduğunu ve 8 bin lira vekalet ücretinin hazineden alınarak sanığa verilmesini kararlaştırdı.

MAHKEME BAŞKANININ HATASI GÜLDÜRDÜ

Karar açıklandığı sırada mahkeme başkanının sanığın ismini Sebahat Akkiraz diye telaffuz etmesi gülüşmelere neden oldu. Hatasını düzelten başkan, "Karıştırdım. Sebahat Akkiraz CHP vekiliydi. Basından biliyoruz bunları." dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Sebahat Tuncel, 'PKK terör örgütü üyesi olmak' suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmış ve bu ceza Yargıtay tarafından onanmıştı. Avukatların AYM'ye başvurması üzerine verilen hak ihlali kararı nedeniyle de yeniden yargılama kararı verilmişti. Son seçimde milletvekili adayı gösterilmeyen Tuncel'in vekilliği bittiği için yargılanmasına yeniden başlanmıştı.

VEKİL SEÇİLİNCE TAHLİYE OLDU

2007 yılında başlayan yargılamadan kısa süre sonra tutuklu olan Tuncel milletvekili seçilmişti. Bunun üzerine mahkeme, Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca 'milletvekili olarak Meclis kararı olmadıkça tutukluluk haline ve yargılamasına devam edilemeyeceği' gerekçesiyle tahliye etmişti.

TAHLİYE GEREKÇESİ DEĞİŞTİ

Başsavcılık ise bu karara itiraz etmişti. Başsavcılık, Anayasa'nın 14. maddesinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü amaçlayan faaliyetlerin, yasama dokunulmazlığı kapsamı dışında olduğunu ve istisna teşkil ettiğini belirterek, bu faaliyetlerin de TCK ve Terörle Mücadele Kanunu'nda gösterildiğini kaydetti.

9 AY TUTUKLU KALMIŞTI

Tuncel hakkında düzenlenen iddianamedeki sevk maddelerinin de bu kapsamda bulunduğunu ifade eden Başsavcılık, Tuncel'in yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle tahliye edilmesinin yasa hükümlerine aykırı olduğunu vurgulamıştı. Tahliye gerekçesinin düzeltilmesi istenmişti. Bu talebi değerlendiren mahkeme, yasama dokunulmazlığıyla ilgili hükümle birlikte değerlendirme yapılması gerekirken maddi hata sonucu tahliye kararında bu değerlendirmenin yapıldığını belirterek Başsavcılığın itirazını kabul etmişti. Mahkeme, Tuncel'in tahliye gerekçesini de 'milletvekili olması nedeniyle kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin kalmamış olması' şeklinde değiştirmişti. Tuncel yaklaşık 9 ay tutuklu kalmıştı.

İLK MÜTALAADA 15 YILA KADAR HAPSİ İSTENMİŞTİ

14 Şubat 2008'de verilen ilk mütalaada Tuncel'in suç tarihinde DTP delegesi olduğunu kendisine ait pasaport ile yasal yollardan 12 Haziran 2004 tarihinde Şırnak Habur sınır kapısından Kuzey Irak'a geçtiğini, PKK/ Kongra- Gel silahlı örgütünün 2004 yılı Temmuz ayında Kuzey Irak'taki kamplarında yapılan PKK/KONGRA-GEL/PRD Kongresine örgüt mensuplarının giydiği kıyafetle katıldığını anlatmıştı.

20 Ağustos 2004 yılında Habur sınır kapısından yurda giriş yaptığı 5 kasım 2006 tarihinde de Bağcılar DTP binasında PKK/Kongra-gel terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin toplantı yaptıklarına dair alınan istihbari bilgiye istinaden yapılan aramada, sanığın Bağcılar DTP ilçe binasında toplantı yapıldığı sırada yakalandığını belirten savcı, "Sanığın PKK/ Kongra-Gel terör örgütü üyesi olduğunun, daha önce örgüt adına faaliyetlerde bulunan tanık İbrahim Çakmaz'ın mahkeme aşamasında değişmeyen ifade ve teşhisleri ile ve tüm dosya kapsamın ile anlaşılmıştır." demişti.

Savcı, Tuncel'in 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.

Sebahat Tuncel Beraat Etti
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sebahat Tuncel Beraat Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (128)

  • mardinli: tip e bak.resmen ... 11 40 Yanıtla
  • zaza: çirkin kadın yoktur,hdpli kadın vardır. 16 25 Yanıtla
  • Bülent Ecevit : Bu kadın yıkıcı bölücü faşist biri kahrolsun kürtfaşizmi 30 7 Yanıtla
  • Ccc: Yaşasın adalettttt,kadının suçu yoktu zaten 26 11 Yanıtla
  • yok artlk: Tüh senin meymenetsiz suratlna 25 9 Yanıtla
  • .: MHP IKDIDARA GELMEDEN HAK ADALET YERINI BULMAZ 23 10 Yanıtla
  • millet.: tipe bak.yüzünde meynemet yok 28 5 Yanıtla
  • SERDAR: TERORİST ASLINDA SİZ VE SİZİN GİBİ IRÇILIK YAPANDIR.SABAHAT HANIM HEP BARIŞ İNSANI OLMUŞTUR BİLMEDEN OKUMADAN İFTİRA ATA ATA KÜRDÜ TÜRKÜ BİR BİRİNE DÜŞMAN ETİNİZ YAZIKLAR OLSUN SİZE 5 24 Yanıtla
  • Mehmet: Allah belasını versin böylesi hukukçuların. 25 4 Yanıtla
  • owen: şu kadının tipine bak van gölü canavarı :) 21 8 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Fatsa'da cep telefonunun bataryası şarj sırasında patladı
    12:03 Fatsa'da cep telefonunun bataryası şarj sırasında patladı

    Ordu'nun Fatsa ilçesinde bir telefon tamir dükkânında, tamire götürülen cep telefonunun bataryası şarj sırasında patladı. İşletme sahibi hızlı bir şekilde yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Bursa'da aksı yamuk tırı görenler gözlerine inanamadı
    12:02 Bursa'da aksı yamuk tırı görenler gözlerine inanamadı

    Bursa'da trafikte seyreden aksı yamuk tırı gören diğer sürücüler gördükleri karşısında hayrete düştü. Olay, merkez Nilüfer ilçesi İzmir Yolu Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, trafikte seyreden aksı yamuk tırı gören diğer sürücüler gözlerine inanamadı. Yan yan giden tırı görenler dönüp bir daha bakarken o anlar kamera ile kaydedildi.

  • Elazığ'da Bayram Süresince Yaralamalı Kaza Sayısında Yüzde 41 Düşüş
    12:02 Elazığ'da Bayram Süresince Yaralamalı Kaza Sayısında Yüzde 41 Düşüş

    Elazığ'da Ramazan Bayramı süresince polis ekipleri tarafından 16 bin 854 araç denetlenirken, alınan tedbirler çerçevesinde yaralamalı kaza sayısında yüzde 41'lik bir düşüş yaşandığı bildirildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bayram tatili boyunca trafiğin ve sürücülerin güvenliği için çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Denetim sayılarında yüzde 100 artış sağlanarak 16 bin 854 aracın denetlendiği belirtilirken, toplam 13 adet yaralamalı kaza meydana geldiği ve ölümlü kaza yaşanmadığı ifade edildi.

  • Gölcük'te Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı
    12:02 Gölcük'te Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı

    Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde bulunan bir işyerinde çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale etti. İki işyeri daha etkilendi ancak yangın büyümeden kontrol altına alındı. Polis, yangınla ilgili inceleme başlattı.

  • CHP'li Serhat Türkel, Atakum Belediye Başkanlığı'nı kutladı
    11:57 CHP'li Serhat Türkel, Atakum Belediye Başkanlığı'nı kutladı

    Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, seçim sonuçlarını kutlayarak Atakum halkına teşekkür etti ve hizmet sözü verdi.


Advertisement