Demirtaş: Başbakan'dan Rica Ediyorum, Cenazeleri İçeri Alın - Son Dakika
Güncel

Demirtaş: Başbakan'dan Rica Ediyorum, Cenazeleri İçeri Alın

Suriye'nin Rojava bölgesinde IŞİD ile girdikleri çatışmalarda ölen 13 YPG'linin cenazesinin Habur'da bekletilmesine değinen HDP'li Demirtaş, Davutoğlu'na çağrıda bulundu.

01.08.2015 15:05  Güncelleme: 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu'na çağrıda bulunarak "Sayın Başbakan'dan özellikle rica ediyorum; 6 gündür sizin emrinizle cenazeler Habur Sınır Kapısından içeriye alınmıyor. 50 derece sıcakta bir tırın soğutuculu dorsede bekliyor. Cenazelere hakaret, saygısızlık bizim inancımızda, dinimizde, kültürümüzde yoktur. Ölünün üzerine hüküm kalkar artık. Ölünün suçu, günahı artık Allah'a emanettir" dedi.

"EVLATLARIMIZIN ÖLÜMÜN DURDURMAK ZORUNDAYIZ"

Demirtaş, Meclis'te, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki oda ve borsa başkalarından oluşan heyeti kabulünde, bu girişimin siyasetçilere güç ve destek verdiğini söyledi. Demirtaş, "Evet, savaşta önce insanlar ölür, sonra vicdanlar ölür. Sonra ekonomi çöker, yaşam alt üst olur. Bizler savaşın, silahın konuştuğu yerde siviller olarak sesimizi yükseltmezsek vicdanımız ölecek. Şimdi evlatlarımız ölecek, bir müddet sonra hepimizin vicdanı ölecek. Vicdanların da ölmesine izin vermemek için evlatlarımızın ölümünü durdurmak zorundayız" diye konuştu.

"BENİM PARTİMDEN DE OLSA ÇİRKİN SİYASETTİR"

Siyasetçilerin birbirini suçlayıp, sert eleştirebildiklerini, bunu anlaşılır görmediğini ve değişmesi gereğine işaret eden Demirtaş, "Siyaset koltuk, ikbal için yapılmaz. Halka hizmet etmeyen siyaset, çirkin siyasettir. Kim yaparsa yapsın. Benim partimden de olsa çirkin siyasettir. Tek bir adımımız, hamlemiz halka yarar getirmiyorsa orada çirkin siyaset vardır. Sandık demokrasinin gereğidir diyoruz, sandık kuruyoruz. Halk sandığa gidiyor, bir sonuç çıkıyor. Ona saygılı olmamak, halkın iradesine saygı duymamak da çirkin siyasettir" görüşünü savundu.

"ÖNCE SİLAHLARIN SUSMASI LAZIM"

Bütün bu çirkinliklerden kurtulmanın yolunun halkın kime oy vermiş olursa olsun sesini yükseltmesi olduğunu dile getiren Demirtaş, şu görüşleri savundu: "Biz 'bu savaş, çatışma ülkemize zarar veriyor, bunun derhal durdurulması lazım' şeklinde sesimizi yükseltirsek sonuç alınabileceğine inanıyorum. Açıklamalardan anlaşılıyor ki maalesef Hükümet bizim çağrılarımıza henüz olumlu, sıcak yanıt verebilmiş değil. Karşılıklı ellerin tetikten çekilmesi lazım. Önce silahların karşılıklı susması lazım. Yeniden müzakere, diyalog masasına dönüş için bizlerin ısrarcı olması ve sesini yükseltmesi lazım ama Sayın Başbakan'ın 'biz sonuna kadar gideceğiz, bir kez daha kökünü kazıyacağız' şeklindeki yaklaşımlarını, doğrusu biz tedirginlikle karşılıyoruz. Böyle bir yaklaşım olmaz."

"BU İŞTEN KİM KARLI ÇIKACAK?"

Demirtaş, Kandil'e yapılan hava operasyonları sırasında, bombanın bir köye isabet ettiğini, aralarında hamile kadın, çocuk ve bebeğin de bulunduğu 10 kişinin öldüğünü ileri sürdü.

"Polis, asker, PKK'lı, sivil ölecek, bu işten kim karlı çıkacak peki?" diye soran Demirtaş, bunların aklıselimle masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

"ARAÇLARIN YAKILMASINI KABUL ETMİYORUZ"

Demirtaş, "Tırlar, otobüsler, araçlar yakılıyor, bunların hiçbirini kabul etmiyoruz, edemeyiz. Asla. Bu araçlar kimin? Benim; senin aracın. Zararını biz görüyoruz, halk görüyor. Halka zarar veren hiçbir şeyin HDP arkasında durmaz, durmayacak. Bunların hepsinin derhal düzeltilmesi için siyasetçiler olarak inisiyatif de alması lazım. Sizlerin bu ve benzeri girişimi barış arayışında bizlere güç veriyor. Umut ediyorum ki 'evlatlarımızı gerektiğinde feda edeceğiz' diyen siyasetçiler yerine, 'hayır, biz evlatlarımızın yerine gerekirse kendimizi, koltuklarımızı feda edeceğiz' diyen anlayış hakim kılınsın."

"SAYIN BAŞBAKAN'DAN RİCA EDİYORUM"

Bir annenin ve babanın acısının, çocuğunun siyasi düşüncesine, giydiği üniformaya göre değişmeyeceğini belirten Demirtaş, annenin Kürt, Türk, Arap olması acısını değiştirmeyeceğini, bunlar arasına ayırım koyamayacaklarını belirtti.

Demirtaş, Habur'da 13 cenazenin bekletildiğini de öne sürerek, "Sayın Başbakan'dan özellikle rica ediyorum; 6 gündür sizin emrinizle cenazeler Habur Sınır Kapısı'ndan içeriye alınmıyor. 50 derece sıcakta bir tırın soğutuculu dorsede bekliyor. Cenazelere hakaret, saygısızlık bizim inancımızda, dinimizde, kültürümüzde yoktur. Ölünün üzerine hüküm kalkar artık. Ölünün suçu, günahı artık Allah'a emanettir. Sizlerden ricam nerede ne yanmış varsa sesinizi yükseltin ama adaletten, hakkaniyetten ayrılmadan. Onu yaptığınız an barış daha kolay olacak. O zaman işte sesiniz güçlü çıkacak. O zaman bizim de Hükümet üzerinde de etki gücünüz olacak" diye konuştu.

"KARDEŞİZ, BU ACILAR HEPİMİZİNDİR"

Ülkede zor ve zahmetli günler yaşandığını belirten Demirtaş, "Birbirimizin elini tutarken Kürt müyüz, Türk müyüz birbirimize sormayacağız. AKP'ye mi, HDP'ye mi, CHP'ye mi oy vermiş sormayacağız. Önce kardeşiz, bu acılar hepimizindir, taziye hepimizin, cenaze hepimizindir. Başka türlü toplumdaki ayrışmayı, kutuplaşmayı, derinliği çözemeyiz. HDP'yi gece gündüz bütün bu ölümlerden sorumlu tutup, ondan sonra 'hadi gelin kardeşlerim' dediğin zaman HDP'ye oy vermiş 6 milyon insan 'bana bu hakareti yapıyorsun, nasıl kardeş olacağız?' diye sorar. Partiler arası düşmanlık olmaz. Şu partiye, bu partiye oy verdi diye insanları düşmanlaştıramayız. Siyasi rekabet ayrıdır, kardeşlik ayrı bir hukuktur demek ve buna ısrarcı olmak zorundayız" dedi.

Demirtaş: Başbakan\'dan Rica Ediyorum, Cenazeleri İçeri Alın
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demirtaş: Başbakan'dan Rica Ediyorum, Cenazeleri İçeri Alın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (432)

  • Tolga: Galiba ilk dede akpp ye oy verecem 176 8 Yanıtla
  • Besnili: Ben bu adamı seviyorum arkadaş kim ne derse desin 11 162 Yanıtla
  • UZMAN YORUMCU: KIVIR SELOCAN KIVIR... 149 1 Yanıtla
  • son dakika: Selo sen bu aralar ne dindar oldun öyle daha gecen ay lezlerin gaylarin avukatligini yapıyordun sikisinca hemen din iman ulan topbasi seni kulaklarindan duvara cakmak lazim 102 31 Yanıtla
  • mardinli: ulan eli kanlı demirtaş ölüler üzerinden hüküm kalkar diyorsun ama siz ölüler üzerinden propaganda yapıyorsunuz 45 64 Yanıtla
  • Gerçek : insanlar tayibin etrafında menfaat için çıkar için rant için dönüyor. ama demirtaş in etrafında huzur var insanlık var kardeşlik var doğruluk var ahlak var saygı var kisacasi adam gibi adam var 6 98 Yanıtla
  • Amed: Emin olun Kürtler demirtasin bir konuşmasına bakıyor. O zaman Gö rürsünüz savaşı. Bence akıllı olun bu adamın kıymetini bilin 37 67 Yanıtla
  • Dr korkmaz: Bilmeyende bu evliya zannedecek gavati 95 6 Yanıtla
  • Türkiye nin geleceği için HDP: türkiyede insanlık bitmiş 1 98 Yanıtla
  • Yozgat: Ne kadar çakal sokak serserisi varsa burda yorum yazıyor kime yazdığım belli dürüst yazanlar üstüne almasin 96 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı
    23:24 Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız isteme esnasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı. Kız istemeye giden bir kişi ile aile arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine saldırgan, yanında getirdiği pompalı tüfekle kızın abisine ateş etti. Yaralanan kişi hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement