Demirtaş'tan TRT'ye Suç Duyurusu ve Tazminat Davası - Son Dakika
Güncel

Demirtaş'tan TRT'ye Suç Duyurusu ve Tazminat Davası

Demirtaş\'tan TRT\'ye Suç Duyurusu ve Tazminat Davası

HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, TRT hakkında YSK'nın tespit ettiği anlayışa ters düşen yayınlarından dolayı suç duyurusunda bulundu.

14.07.2014 17:18  Güncelleme: 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 ve TRT 1 kanalları haber Müdürleri ve Radyo Televizyon Üst Kurulu hakkında cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, Anayasa'nın temel ilkelerine, kanunlara ve nihayetiyle YSK'nın tespit ettiği anlayışa ters düşen yayınlarından dolayı suç duyurusunda bulunarak manevi tazminat talep etti.

TRT KANALLARI HABER MÜDÜRLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

HDP tarafından yapılan açıklamada, "Halkların ve Değişimin Cumhurbaşkanı Adayı Sayın Selahattin Demirtaş'ın TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 ve TRT 1 kanalları haber Müdürleri ve Radyo Televizyon Üst Kurulu hakkında Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak, Anayasanın temel ilkelerine, Kanunlara ve nihayetiyle YSK'nın tespit ettiği anlayışa ters düşen yayınlarından dolayı suç duyurusunda bulunmuştur" denildi.

"YSK'NIN TESPİT ETTİĞİ ANLAYIŞA TERS DÜŞEN YAYIN YAPTILAR"

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan suç duyurusu dilekçesinde, "Bir kamu Yayıncısı olan TRT'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak, başta Anayasanın temel ilkelerine, Kanunlara ve nihayetiyle YSK nin tespit ettiği yayın anlayışına ters düşen, adeta Anayasayı ,kanunları ihlal eden bir tutum içinde yayın yaptığı görülmektedir" denildi.

TRT'nin tüm adaylara eşit mesafede ve tarafsız bir biçimde yayın gerçekleştirmesinin Anayasal ve yasal bir zorunluluk olduğu belirtilen dilekçede, "Yayıncı kuruluşlar, bu üç adayın seçim çalışmalarının yayınlarken rahatlıkla eşitliği sağlayabilirler. Bu durum, seçimin demokratik koşullarda gerçekleşmesinin zaruri şartıdır. Yani bu seçim sürecinde, adayların Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş olma dışındaki görev/sıfatlarının hiçbir önemi yoktur ve olmamalıdır. Durum böyle iken, 01 Temmuz 2014 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin cumhurbaşkanı adayının açıklandığı aday tanıtım toplantısını TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 11.30 ile 13.20 arasındaki 1 saat 50 dakika boyunca canlı olarak ve kesintisiz baştan sona ekrana getirilmiştir" ifadeleri kullanıldı. Dilekçenin devamında şunlar kaydedildi:

"Seçim takvimi başladıktan sonra, cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın bütün etkinlikleri canlı ve haber programlarında çok geniş bir şekilde yer alırken, diğer adaylar Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın çalışmalarına ise TRT'ye bağlı kanallarda neredeyse hiç yer verilmemiştir. RTÜK SKAAS'tan (Sayısal Kayıt Analiz ve Arşiv Sistemi) kayıt sisteminden yaptığımız çalışmaya göre, 4-5-6 Temmuz günlerindeki TRT yayınlarını mercek altına aldığımızda cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan eksenli yayınların TRT haber ve programlarına damgasını vurduğunu gördük.

"ERDOĞAN'A 305 DAKİKA, İHSANOĞLU VE DEMİRTAŞ'A 0 DAKİKA"

Bu tarihlerde üç cumhurbaşkanı adayı ile ilgili 3 günlük yayın süreleri şöyledir;

TRT Türk: Recep Tayyip Erdoğan 305 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 0 dk ve Selahattin Demirtaş 0 dk,

TRT 1: Recep Tayyip Erdoğan 24 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 2 dk 5 sn Selahattin Demirtaş 0 dk

TRT Haber: Recep Tayyip Erdoğan 204 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 1 dk 20 sn Selahattin Demirtaş 45 sn.

TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 Ve TRT 1 kanallarının Anayasa'da ifadesini bulan 'seçme ve seçilme hakkı' başta olmak üzere demokratik hukuk devleti ilkeleri ve seçimlerle ilgili hukuku tespit eden YSK kararlarını açık biçimde ihlal ettiği görülmektedir. Kamu kurumu sıfatıyla TRT'nin bu anlayışı hukuki bakımdan kabul edilemezdir. Anayasa tarafından tespit edilen Demokratik Hukuk Devleti fikri bahsi edilen yayın politikasıyla aşınmış ve zarar görmüştür. Sorumlu kişiler bu yayıncılık anlayışı ile Anayasal bir suç işlemiştir. Bunun yanında Radyo Televizyon Üst Kurulu'da denetim görevini yasal anlamda gerçekleştirmediğinden RTÜK de ayrımcı bir politika izlemiş ve ayrımcılığa onay vermiştir. Sanıkların suç teşkil eden tutumları adli soruşturmayı gerekli kılmış ve sayın makamınıza müracaat zorunluluğu doğmuştur."

Demirtaş ayrıca "şahsında meydana gelen teessürün tamir ve tazmini amacıyla" sembolik olarak TRT'ye 100 TL manevi tazminat davası da açtı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Demirtaş'tan TRT'ye Suç Duyurusu ve Tazminat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • ORJİNAL: eee eskiden büyüklerimiz derdi kedi ulaşamadıgı cigere mundar dermiş. 4 22 Yanıtla
  • aa: demirtaş sen olmasan bu ülkede adalaet olmazdı sayende azda olsa medenyete ayak uyduruyorlar helal olsun sana chp mhp göremediğini görüp gereyini yapmışsın ama adaletin yana şüpem var gereyi yapılacakmı yapılmayacakmı göreceğiz 21 5 Yanıtla
  • mete: trt akp nin tv si devlet kurumu değil artık..tıpkı thy nin olduğu gibi 20 1 Yanıtla
  • BAJAGA: Selahattin Bey; one minute demiş. 1 saat 50 dk konusuyorsun diğelerine yok. Trt devlet değil hükümet kanalı gibi geliyor bana. Başbuğ ATATÜRK. 10 4 Yanıtla
  • Antalyali: Ben Sayin basbakanimizi severim ama. Bu konuda Demirtas hakli. Herkeze demokratik bir sekilde TRT yayinlarinda hak taninmasi lazim. Bu konuda kahli gercekten. 7 1 Yanıtla
  • Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı
    17:59 Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, Rusya uyruklu bir şahıs şarampole devrilen motosikletten düşerek ağır yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine sağlık ekipleri olay yerine gelerek yaralıya müdahale etti ve hastaneye kaldırdı. Jandarma ekipleri de kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Kevin Lasagna'nın golüne Ghezzal'ın cevabıyla maç eşitlendi. Al-Musrati, Rebic ve diğer bazı oyuncular kadroda yer almadı.

  • Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem
    17:56 Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem

    Isparta'da Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkoçelik' operasyonunda 56 şüpheliye adli işlem yapıldı. Operasyon sonucunda 8 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyon kapsamında bin 652 kullanımlık muhtelif uyuşturucu veya uyarıcı madde ele geçirildi.

  • Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi
    17:56 Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi

    Avusturya'daki BM Viyana Ofisi'nde, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' dolayısıyla program düzenlendi. Programa, sıfır atık konusunun farklı boyutları ele alındı ve Emine Erdoğan'ın video mesajı paylaşıldı. Türkiye'deki sıfır atık projesi hakkında sunum yapıldı ve AB, Sudan ve Brezilya daimi temsilcileri de katıldı.

  • Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü
    17:53 Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü. Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunduğu kentte, seçim otobüsünden vatandaşları selamladı. 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin siyasi haritasının yeniden şekilleneceğini savunan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştirerek, milli iradeyi milli beka sorunu olarak görmek demokrasiyi anlamamaktır dedi.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi
    17:53 Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi

    Kayseri'de otomobilin tıra çarptığı ve Wushu Kung Fu Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği kazada tutuklanan sürücü tahliye oldu. Kazada hayatını kaybeden Kaya'nın önce otomobili sürdüğü ancak daha sonra kendini kötü hissettiği için şoför koltuğuna başkasının oturduğu ortaya çıktı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.

  • AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı
    17:52 AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı

    AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp ve partililerle birlikte Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü gerçekleştirdi. Hatipoğlu, Han ilçesinde vatandaşlarla buluştu ve daha sonra 71 Evler Mahallesi'nde yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sırasında Hatipoğlu, kentimizin tamamında yapacakları zafer turunun bir provası olduğunu belirterek, Eskişehir'i kalkındırmak için çıktıkları yolda desteklerini esirgemeyen tüm hemşehrilerine teşekkür etti.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi
    17:51 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri olan Mehmet Sultan Allahverdi, memleketi Rize'nin İyidere ilçesinde defnedildi.


Advertisement