'Havadis; 100 Yıl Önce' Sergisi Atatük Kitaplığı'nda Başlıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

'Havadis; 100 Yıl Önce' Sergisi Atatük Kitaplığı'nda Başlıyor

Atatürk Kitaplığı'ndaki gazete, dergi, fotoğraf, kitap, belge ve koleksiyonlardan oluşan 'Havadis; 100 Yıl Önce' sergisi 22 Aralık'ta meraklısıyla buluşmaya hazırlanıyor.

19.12.2014 14:52  Güncelleme: 15:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Kitaplığı'ndaki gazete, dergi, fotoğraf, kitap, belge ve koleksiyonlardan oluşan "Havadis; 100 Yıl Önce" sergisi, 22 Aralık'ta meraklılarıyla buluşacak.

BU YILIN KONUSU 1. DÜNYA SAVAŞI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü'nün 2012'de hayata geçirdiği ve büyük ilgi gören "Havadis; 100 Yıl Önce" sergisi, bu yıl da çok zengin arşivle ziyaretçilerini geçmişe götürecek.

Atatürk Kitaplığı arşivinden oluşturulan ve çeşitli kaynaklarla desteklenen serginin bu yılki konusu 1. Dünya Savaşı olacak. 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılına özel hazırlanan sergide, 1914 ve 1915 yıllarına ait Osmanlı Türkçesi gazete ve dergi arşivleri (İkdam, Sabah, Tanin, Tasfir-i Efkar, Servet-i Fünun, Sebilürreşad, Takvim-i Vekayi, Türk Yurdu, Harb Mecmuası, Donanma gibi) tek tek taranarak, içlerinden dönemin olaylarına ışık tutacak haber, fotoğraf, resim, kartpostal, harita ve belgeler çıkarıldı. Sergi için Almanya Federal Arşivleri'nden fotoğraflar temin edildi, koleksiyonerlerden arşiv desteği sağlandı.

ÇANAKKALE CEPHESİ MERCEK ALTINA ALINDI

Çalışmalarda özellikle Çanakkale Cephesi, Kafkas Cephesi (Sarıkamış Harekatı), Kanal Harekatı mercek altına alındı. Sergide, dönemin gazete haberleri, orijinalleri, transkripsiyonları ve sadeleştirmeleriyle yer alacak. Haberler, görsel malzemeler ve objelerle desteklenecek sergide, 1. Dünya Savaşı ile ilgili yayınlanmış kitaplar ve belgeler de teşhir edilecek. Sergi, Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde 22 Aralık'ta açılacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Havadis; 100 Yıl Önce' Sergisi Atatük Kitaplığı'nda Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement