Hattuşa'da 3 Bin 700 Yıllık Surlar Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika
Yerel

Hattuşa'da 3 Bin 700 Yıllık Surlar Gün Yüzüne Çıkıyor

Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesindeki kazı çalışmalarında, Hititlerin başkent Hattuşa'yı korumak için 3 bin 700 yıl önce inşa ettiği surların bir bölümü açığa çıkarıldı Kazı başkanı Doç. Dr. Schachner: "Bu sur, Hititlerin Hattuşa'yı başkent seçmesi.

06.10.2014 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GAZİ NOGAY - Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesindeki kazı çalışmalarında, Hititlerin başkent Hattuşa'yı korumak için 3 bin 700 yıl önce inşa ettiği surların bir bölümü açığa çıkarıldı.

Alman Arkeoloji Enstitüsü adına kazı çalışmalarını yürüten kazı başkanı Doç. Dr. Andreas Schachner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yerinde 1906 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi adına başlatılan kazı çalışmalarının 108 yıldır sürdürüldüğünü söyledi.

Temmuz ayında başlayan çalışmaları, işçilerin de bulunduğu 90 kişilik ekiple sürdürdüklerini ifade eden Schachner, kazı çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Bu yıl kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon çalışmalarına da ağırlık verdiklerini anlatan Schachner, Hititlerin başkent Hattuşa'yı korumak için 3 bin 700 yıl önce yaptıkları ve bir kısmı açığa çıkarılan surlarda restorasyon çalışmaları gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Hititlerin, Hattuşa'yı başkent yaptıktan sonra şehri korumak için yaklaşık 4,5 kilometrelik sur inşa ettiklerine dikkati çeken Schachner, şöyle devam etti:

"Bölgede yürüttüğümüz çalışmalarda, başkent Hattuşa'nın kuruluşunda inşa edilen ve 1906 ile 1907 yıllarındaki ilk kazı çalışmalarında açığa çıkarılan surların da restorasyonunu yapıyoruz. Kazı çalışmalarında, 4,5 kilometrelik şehir surunun yaklaşık 700 metresi açığa çıkarıldı. Son 3 yıl içerisinde de surların 400 metrelik kısmında restorasyon çalışması yaptık. Bu sur, Hititlerin Hattuşa'yı başkent seçmesi ve kral Hattuşili'nin buraya gelmesiyle şehrin ihtişam kazanması amacıyla yaptıkları ilk büyük projedir. Yaklaşık 4,5 kilometre uzunluğundaki sur, Büyük Kale'den başlayarak tüm kenti sarıyor."

Surun belirli bölümlerinde 10 yer altı tüneli bulunduğuna değinen Schachner, "Bu tüneller saldırı ve işgal durumunda şehrin içerisindeki askerlerin gizlice dışarı çıkıp surun önünde savaşmasını sağlıyor. Surun her 20-25 metresinde de bir kule bulunuyor. Hititler suru yüksek suni bir tepe üzerine inşa ederek, hem daha güçlü bir savunma hattı oluşturmak hem de devletin gücünü ve ihtişamını tüm bölgeye göstermek istemiş" ifadelerini kullandı.

Surun ilk yapıldığı dönemde 10 metre uzunluğunda inşa edildiğini tahmininde bulunduklarını dile getiren Schachner, "Daha sonraki Hitit dönemlerinde bu oran 5-6 metreye iniyor. Yükseklik hakkında kesin bir şey söylemek zor. Çünkü günümüzde üst yapıdan hiçbir iz kalmadı. Kulelerin yüksekliğinin de 11-12 metre boyunda olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Surun tamamının açığa çıkarılmasının uzun bir süre alacağını anlatan Schachner, surun açığa çıkarılan ve restore edilen bölümünün ilçenin bazı yerlerinden görülebildiğini, başkent Hattuşa'nın, bölgeye gelen ziyaretçilere sunulacak yeni bir eser kazandığını belirtti. - Çorum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hattuşa'da 3 Bin 700 Yıllık Surlar Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement