Hastanelerin Yoğun Bakımda Yatak Oyunu - Son Dakika
Güncel

Hastanelerin Yoğun Bakımda Yatak Oyunu

Hastanelerin Yoğun Bakımda Yatak Oyunu

Türk Toraks Derneği Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Sedat Altın, özel hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde usulsüzlük yapıldığını iddia etti.

25.04.2014 08:45  Güncelleme: 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Toraks Derneği Başkanı ve Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedat Altın başta özel hastaneler olmak üzere yoğun bakımda yaşanan istismarı gündeme getirdi. Antalya'da düzenlenen Türk Toraks Derneği Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Sedat Altın, Türkiye'de yoğun bakım yatak kapasitesinin son 10 yıl içerisinde 9 kat artmasına rağmen verimli kullanılamadığına işaret etti.

Yoğun bakım hasta sayısının arttığını ancak yatak sayısındaki artışın daha çok özel hastanelerde olduğunu belirten Altın, "Yoğun bakımda bir paket uygulaması var. İkinci ve üçüncü basamak yoğun bakım hizmetlerinde diğer hizmetlerden daha fazla ödeme yapılıyor. Böyle olunca da bazı hastaların yoğun bakımda daha fazla tutulduğunu görüyoruz" dedi.

GEREKSİZ HASTA YATIŞI

Prof. Dr. Altın, hastaların özel hastanelerin yoğun bakımlarında kalış süresinin kamudan fazla olduğunu aktararak "Hasta yoğun bakımdan normal servise alındığında ilave ücret talep ediliyor. Hasta ekstra ücret ödemeyi kabul etmeyince özeller o hastayı yoğun bakımda daha fazla tutuyor. Yani gereksiz hasta yatışı söz konusu. Bu, yoğun bakım servislerinin yeteri kadar verimli kullanılmadığını gösteriyor. Yoğunluğun artmasıyla bu defa gerçekten yoğun bakıma yatırılacak hastaya yatak bulamıyoruz" diye konuştu.

YOĞUN BAKIM'DA 'ÖZEL' İSTİSMAR

Yoğun bakım harcamasının normal servis harcamasının 5 katı olduğunu kaydeden Altın, bazı özel hastanelerin bunu istismar ettiğini vurguladı. Altın, "Bu hastaneler yoğun bakımda 5 yatağı olduğu halde 8-10 hasta yatırmış gibi gösteriyor. Hatta bunu daha da abartıp 20 yatağa bile çıkaranlar var. SGK tarafından yapılan denetimlerde kimileri ortaya çıkıyor. Bunlar hoş şeyler değil" ifadelerini kullandı.

ÖZEL HASTANELER: SORUN İZİN VERMEYEN BELEDİYELER

Özel Hastaneler Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat özel hastanelerle belediyeler arasında imar sorunu olduğunu belirterek, "Eski yönetmelikte ruhsatlı yataklar belediye onayından geçirilemediği için onaylatılamıyordu. Belediye ile yaşanan tescil sorunu nedeniyle böyle bir fazlalık gözüküyor" dedi.

SON DÖNEMDE FAYDASI YOK

Prof. Dr. Sedat Altın gereksiz yoğun bakım tedavisiyle ilgili de şunları söyledi: "Batı'da yaşamının son 6 ayına gelmiş hastalara, rahatlatıcı tedavinin uygulandığı bakım evlerinde bakılıyor. Türkiye'de ise yoğun bakımlara hastaların ölürken bulunması gereken üniteler olarak bakılıyor. Yoğun bakım geri dönüşebilir hastalığı olanlarda olmazsa olmazdır. Son dönem hastaların yoğun bakıma alınıp yapay solunum cihazına bağlanmasının hastaya hiçbir faydası yok. Türkiye'de yoğun bakımlarda ölen hastalara yoğun bakımda yaşayan hastalardan daha fazla harcama yapılıyor. Sonuç olarak yaşamın son dönemindeki hastalarda yoğun bakım üniteleri faydasının olmadığı gibi hasta yakınlarının ızdırabını artıran yerler oluyor."

KAMUDA YÜZDE 75, ÖZELDE YÜZDE 50

Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada yoğun bakım yatak sayısının yeterli olduğunu belirtti. Toplamda 4 bin 887 yoğun bakım yatağı olduğunu kaydetti. Bakanlık, "Yoğun bakım yataklarımızın bin 383'ü Bakanlığımıza ait olup yüzde 75 ortalama yatak doluluk oranı ile hizmet vermekte. Üniversite ve özel hastanelerde doluluk oranı ise yüzde 50'lerde" bilgisini verdi. (Kaynak: Bugün Gazetesi)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Hastanelerin Yoğun Bakımda Yatak Oyunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • CUMALI: Türkiyenin kanayan yaralarından biriside sağlıktır.Son dönemde yapılan hastaneler yetersizdir,hastane sayıları acilen çoğaltılmalıdır.ÇAPA,CERRAHPAŞA,HASEKİ,ETFAL gibi hastanelere yetkililer bir gitsinler kuyruğu görsünler.Basit bir ultrasyon çekimi için 4 ay sonraya(ÇAPA HASTANESİ) gün veriliyorsa,makinalar eski ise yeterli teknik pensonel yoksa bu nasıl sağlıkta çağ atlamaktır bir izah edebilirmisiniz.Eskiden öyleydi şöyleydi falan filan yok,bir ozamanki teknolojiye bakın bir bu zamanki teknolojiye,Birde üniversite ve devlet hastanelerindeki çalışan hemşire ve hasta bakıcıları bir görseniz kibir,gurur yanlarına yaklaşılmıyor.Sağlam insan bu hastanelerde hasta olur... 2 1 Yanıtla
  • CMB.: DEVLET HASTANELERİNE ADAM GİBİ BİR DOKTOR.TEMİZLİK ŞİRKETİ SANKİ HASTANE BAŞTABİBLİĞİ............GİBİ. 0 0 Yanıtla

Advertisement