Haşim Kılıç: Gazeteciler Dirensin, Pes Etmesin - Son Dakika
Güncel

Haşim Kılıç: Gazeteciler Dirensin, Pes Etmesin

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Türkiye'de bir "korku iklimi" oluştuğunu belirterek gazetecilere, "Direnin, pes etmeyin" çağrısı yaptı.

04.10.2014 15:34  Güncelleme: 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kurumun gündemi değiştiren kritik kararlarından bir gün önce IPI-CPJ basın özgürlüğü heyetine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bir "korku iklimi" oluştuğunu belirterek, gazetecilere, "Direnin, pes etmeyin" çağrısı yaptı.

Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) ortaklaşa oluşturduğu misyon, Ankara'daki temaslarının ilk günü olan 1 Ekim'de Anayasa Mahkemesi yerleşkesinde Kılıç ile görüşmüştü.

Başbakanlık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) verilen "4 saat içinde internet sitesi kapatma" ve trafik bilgilerini toplama yetkisini 2 Ekim'de iptal eden mahkemenin başkanı Kılıç heyete şunları söyledi:

"EN ÖNEMLİ ÖZGÜRLÜK İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR"

"En önemli, birinci derecedeki özgürlük, ifade özgürlüğüdür. Hatta bence aşırı olacak ama yaşam hakkından bile daha fazla değere sahiptir."

"EN BÜYÜK GÖREV YARGIYA DÜŞÜYOR"

"2004'te Anayasa'nın 90. Maddesinde yapılan değişiklikle, temel hak ve özgürlükler konusunda yerel hukuk ile imzalanan uluslararası antlaşmalar arasında çatışma olduğunda, uluslararası antlaşmaların esas alınması öngörüldü. Bu bir dönüm noktasıdır, devrim niteliğindedir. Ancak buna rağmen bugün ifade özgürlüğünde sorun yaşanıyorsa bu maddenin uygulamaya geçirilememesinden kaynaklanıyor. Bu konuda en büyük görev yargıya düşüyor. Sıkıntının temel kaynaklarından birisi temel haklar konusunda davalara bakan yargı mensuplarının bu algıya sahip olmaması."

"ŞOK EDİCİ, RAHATSIZ EDİCİ, HUZUR KAÇIRICI İFADELER DE HAK"

"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile Türk yargısı arasında ciddi anlayış farklılığı çıkıyor. Avrupa hukuku, ifade özgürlüğünün sınırlarını çok şok edici, rahatsız edici, huzur kaçırıcı ifadeleri de kapsayacak şekilde çizer. Sıkıntı son tahlilde bu davaların Türkiye'de bu anlayışı içselleştirememiş yargı mensuplarının önüne gelmesiyle çıkıyor. Avrupa Konseyi ile Türk hakim ve avukatların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları konusunda bilgilendirilmesi için üç yıllık bir projeye başlıyoruz. Yargı mensupları konusunda dile getirdiğim sorunun böyle çözüleceğini ümit ediyorum."

"ÖZGÜRLÜK ALANLARINI AÇTIKTAN SONRA KAPATMAK ZORDUR"

"2010 anayasa değişikliği ile AYM'ye bireysel başvuru hakkı tanınması bir şanstır. Çünkü AYM'nin ifade özgürlüğü meselesine bakışı tam da AİHS ile AİHM'in bakışıyla örtüşüyor. Twitter ve Youtube kararları buna örnektir. Özgürlük alanlarını açtıktan sonra kapatmak zordur. Ben arkadaşlarıma güveniyorum; bizden sonra da AYM'nin görevi özgürlük alanını genişletmek olacaktır."

"BENİ ENDİŞELENDİREN GİDEREK ARTAN KİN VE NEFRET SÖYLEMİ"

"Beni endişelendiren konu, Türkiye'de giderek artan kin ve nefret söylemi. Bu iklimin oluşmasında siyaset kurumlarının sorumluluğu var. Bu sorunun siyasi tansiyonun düşmesiyle azalacağını tahmin ediyorum."

"GAZETECİLER DİRENMELİ, PES ETMEMELİ"

"Bu ortamda oluşan korku iklimi gazetecileri de etkiliyor. Temel hak ve özgürlükler konusunda mücadele gerekir. Gazeteciler de direnmeli. Pes etmemeleri gerekir." (Kaynak: Hürriyet)

Haşim Kılıç: Gazeteciler Dirensin, Pes Etmesin
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Haşim Kılıç: Gazeteciler Dirensin, Pes Etmesin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • möçöli: ne oldu haşimcim paralelcilere çanak anten oldun hayırdır 35 29 Yanıtla
  • trc61: dümbük bu kelimeyi kılıçdaroğlu kullanabilir sen nesin siyasetçimi adalet size kalmış öylemi çoğunuza kimse güvenmiyor git hukukla uğraş siyasetle deyil satılmış ağa altınların nerde 18 18 Yanıtla trc61: gerçekleri duymak istemeyenlerede dana deniyor sen anladın dimi 0 0
  • ÖZÜR: BİDEN, ERDOĞAN'DAN ÖZÜR DİLEDİ, ŞİMDİDE DİĞERLERİ SIRADA 13 18 Yanıtla
  • hayri baba: Sen değilmiydin hayır oyu kullanıp akp nin kapatılmasını önleyen neden hala konuşuyorsun hem kel hem bodur. 23 3 Yanıtla
  • TURABİ: AKP'YE AÇILAN KAPATMA DAVASI SIRASINDA HAŞİM KILIÇ İÇİN SÖYLENEN SÖZLER: DEMOKRASİNİN KILICI. . . ADALETİN KILICI. . . HZ. HAMZA YÜREKLİ. . . . ADALET İÇİN KILIÇ KUŞANMIŞ KOMUTAN. . . . HZ. HAMZA ADALETİ VAR. . . VS. . . İŞİNE GELDİ Mİ UÇAN MELEK, İŞİNE GELMEDİ Mİ ŞEYTAN. . . BÖYLE ADALET VE KALKINMA OLUR MU? BÖYLE MÜSLÜMANLIK OLUR MU? ONA BUNA KAFİRLİK İTHAM EDEREK İNANCINI RİSKE EDENLER, SİYASET İÇİN YALANIN HERTÜRLÜSÜNÜ ÇEKİNMEDEN SÖYLEYEN İNSANLAR OLMAK NE KADAR DOĞRU? ADALET HEPİMİZE LAZIM, BANA GÖRE ADALET OLMAZ. . HEPİMİZE GÖRE OLUR, OYUN ORTASINDA KURAL DEĞİŞTİRİLMEZ. . . ADALETTEN ŞAŞAN ASLA İFLAH OLMAZ, ER VEYA GEÇ ADALETİ AYAKLAR ALTINA ALANLAR, AYAKLAR ALTINDA KALIR. . . ALLAH ADALETTEN AYIRMASIN BİZLERİ. . KELLENİN KESİLECEĞİNİ BİLSEN BİLE ADALETTEN AYRILMA, DOĞRU OL! DİYEN BİR PEYGAMBERİN ÜMMETİYİZ, KISA SÜRELİĞİNE ADALETTEN SAPALIM DA, SONRAYA BAKARIZ DURUMA GÖRE DEMEK İÇİN BÜYÜK PİSLİKLERİMİZ OLMASI LAZIM Kİ ANCA KAPANSIN. . . 20 5 Yanıtla
  • HALK: GAZETECİLER DİRENSİNLER AMA YALAN DEĞİL. DOĞRULARA DİRENSİNLER. ÜLKEMİZİN ÜZERİNDE OYNAN OYUNLARI AÇIKLASINLAR. YALANLA DOLANLA İSRAİL'İN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMESSİNLER. İKİDE BİR BAŞÖRTÜLERİ TAKINTI YAPMASSINLAR. BURDA TEK GERÇEK VAR. O DA BATILILARIN MÜSLÜMANLAR'A YAPMIŞ OLDUĞU AKIL ALMAZ OYUNLARLA ÜLKELERİ DİZAYN ETMELERİDİR. VE VER ELİNİ PAKANLI PARALARA, KANLI PETROLLER ARTIK SİZMİ HALK MI HAKLI ZATEN HALK CEVABINI SANDIKTA VERDİ. HEDEF 2023 KANAL İSTANBUL'UMUZ DA OLACAK. YETERKİ SULAR BULANDIRILMASSIN. 16 6 Yanıtla
  • Hopdediks Kamil: Söylediklerinin bir tekine katılıyorum 'YARGI GÖREVİNİ YAPACAK. ' Yorum yaparak kanunları esnetmeyecek. Sonra başka meslek gruplarından kendi sergileyemedikleri dik duruşu sergilemelerini istemeyecek . Adama sorarlar. 'Sen neden eğildin büküldün diye. 'Hele bir de bunun diğer yönünü düşünün başkasının dik duruşundan medet umanların ne halde olduğunu. 16 4 Yanıtla
  • Hopdediks Kamil: Sn. Haşim Kılıç bir tek siyasiler mi acaba kin ve nefrete sebep oluyor. Anayasayı vakti zamanında esneten Kanunun emrettiğini bahaneler öne sürülerek uygulamayanların da bunda hiç mi katkısı yok acaba. Hayalini kurduğunuz Demokratik Türkiye için verdiğiniz kararlar sayesinde Türkiye bugün bu denli Demokratikleşimiş olsa gerek ki bu açıklamaları yapmışsınız. Zamanında herkes üzerine düşeni işini layiki ile yapmış olsaydı keşke. Yorumlarınız geç kalmış tövbe gibi ama geçmiş ola. Ayrıca bu ifade ettikleriniz olsa sadece. 13 5 Yanıtla
  • YENİ MUHALEFET PARTİSİ: NASIL OLSA İŞTEN ATILMA DERDİ YOK SALLA GİTSİN. HER AY MAAŞ GELİYOR ÜLKEYİ KİM YÖNETİRSE YÖNETSİN MAAŞINIZ GARANTİ. İNSANLAR ÇOKTA UMRUNUZDA SANKİ. 13 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Isparta'da 123 litre kaçak alkol ele geçirildi, 1 şahıs hakkında adli işlem başlatıldı
    15:41 Isparta'da 123 litre kaçak alkol ele geçirildi, 1 şahıs hakkında adli işlem başlatıldı

    Isparta İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Gönen ilçesinde bir araçta yapılan aramada bandrolsüz 90 litre viski, 19 litre rakı ve 14 litre vodka ele geçirildi. Şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Giresun'da kamyonetin beton ayağa çarptığı kazada 1 ölü, 2 yaralı
    15:41 Giresun'da kamyonetin beton ayağa çarptığı kazada 1 ölü, 2 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde meydana gelen kazada, kamyonetin üst geçidin beton ayağına çarpması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı, ancak ağır yaralanan bir kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

  • Bahçelievler'de bıçakla öldürülen kişinin varile konulup yakılması iddiasıyla ilgili 3 şüpheli adliyeye sevk edildi
    15:40 Bahçelievler'de bıçakla öldürülen kişinin varile konulup yakılması iddiasıyla ilgili 3 şüpheli adliyeye sevk edildi

    İstanbul Bahçelievler'de bir kişinin bıçakla öldürüldükten sonra varile konulup yakılması iddiasıyla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden biri olan B.D'nin polise verdiği ifadesinde, öldürülen kişinin annesine sarkıntılık ettiği için bıçakladığını beyan ettiği belirtildi.

  • Samsun'da Silahlı Soygun Şüphelisi Tutuklandı
    15:40 Samsun'da Silahlı Soygun Şüphelisi Tutuklandı

    Samsun'un İlkadım ilçesinde bir servis minibüsünü gasp eden ve daha sonra terk eden şüpheli, polis tarafından yakalandı. Şikayet üzerine yapılan araştırma sonucunda minibüs bulunurken, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı
    15:40 Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Balıkesir'de ocak ayında ihracat yüzde 14 azalarak 73 milyon 100 bin dolar, ithalat yüzde 9,2 azalarak 55 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 14, ithalat yüzde 26,5 oranında azaldı. Ocak-Şubat döneminde ise ihracat yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 16 azaldı.

  • CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, yerel seçimlerde CHP'ye oy vermeye çağırdı
    15:40 CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, yerel seçimlerde CHP'ye oy vermeye çağırdı

    CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, vatandaşları pazar günü yapılacak yerel seçimlerde CHP'nin adaylarına oy vermeye çağırdı. Şevkin, 'İktidara 31 Mart'ta sarı kart göstereceğiz. Ardından gerçekleşecek ilk genel seçimlerde inanıyorum ki halkımızla birlikte bu kez kırmızı kartımızı çıkaracağız' dedi.

  • Vahap Seçer, Mersin Sanayi Sitesi'ni ziyaret etti
    15:40 Vahap Seçer, Mersin Sanayi Sitesi'ni ziyaret etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, Mersin Sanayi Sitesi'ne ziyaret ederek, site yönetimi ve esnafla bir araya geldi. Seçer, sorunları dinledi ve sanayi sitesinin konumunu değerlendirdi. Ayrıca, sanayi esnafının taleplerine de cevap verdi.

  • Melikgazi Belediye Başkanı Teknoparkı Ziyaret Etti
    15:39 Melikgazi Belediye Başkanı Teknoparkı Ziyaret Etti

    Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ve AK Parti Melikgazi İlçe Başkanı Tayyar Şahin ile Erciyes Teknopark'ta faaliyet gösteren iş yerlerini ziyaret etti. Başkan Palancıoğlu, teknoparktaki firmaların faaliyet alanları hakkında bilgi aldı ve belediyenin teknolojiyi her alanda kullanma çabalarını vurguladı. Ayrıca, teknoparkların önemine dikkat çeken Palancıoğlu, burada yapılan Ar-Ge çalışmaları ve teknolojik gelişmelerle gurur duyduklarını belirtti.

  • Yarbay Gökhan Ünyeli, intihar mektubu bırakarak yaşamına son verdi
    15:36 Yarbay Gökhan Ünyeli, intihar mektubu bırakarak yaşamına son verdi

    Ankara'da hakkında yürütülen soruşturma kapsamında açığa alınan Yarbay Gökhan Ünyeli, intihar mektubu bırakarak hayatına son verdi. Ünyeli'nin mektubunda, haksızlıklara tahammül sınırının aşıldığı ve Türk Milleti'nin yüksek karakterine vurgu yapıldı.


Advertisement