Halo Dayı Toprağa Verildi - Son Dakika
Kültür Sanat

Halo Dayı Toprağa Verildi

Ünlü oyuncu Sönmez Atasoy, Kocatepe Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

16.12.2011 13:08  Güncelleme: 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Kurtlar Vadisi" adlı televizyon dizisindeki "Halo Dayı" karakteriyle hafızalara kazınan ve son olarak da "Sakarya Fırat" isimli dizide rol alan Sönmez Atasoy, yıllarca çok sayıda oyunla izleyiciyi selamladığı Büyük Tiyatro sahnesinde, koltukları dolduranları bu kez hüzne boğdu.

Geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayata gözlerini yuman usta oyuncu Sönmez Atasoy için Büyük Tiyatro'da tören düzenlendi. Törene Atasoy'un kızı Fadik Sevin Atasoy, ailesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakanlık yetkilileri, eski bakanlardan Fikri Sağlar, yapımcı ve yönetmen Osman Sınav, sanatçı Yavuz Bingöl, tiyatro oyuncusu Erdal Beşikçioğlu ve Güven Hokna ile tiyatro sanatçıları ve sevenleri katıldı.

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, tiyatro seyircisiyle sahnesinin birbirinden ayrılamayacağını, bir bütün olduğu için de güzel anıların oyuncularla seyirci tarafından birlikte paylaşıldığını belirtti. Sönmez Atasoy'un çok yönlü bir sanatçı olduğunu vurgulayan Günay, şunları söyledi:

"Benim için çok anlamlıdır sevgili Cüneyt Gökçer ile 'Kral Lear' gibi bir klasikle başlayıp, sonra kendi dünyamızın önemli isimleriyle karar kılması, onları yazması, onları sahneye koyması, onları oynaması, Nasrettin Hoca'yı görmezden gelmemesi, Yunus Emre'yi görmezden gelmemesi, Yahya Kemal'i yazması ve sahnelemesi, bizim kökümüzden, bizim kültürümüzden kopmayan bir yeteneği, bu salonda, bu sahnede büyük izler bırakarak ve galiba görevini yaparak aramızdan ayrıldığını bize hatırlatıyor."

Günay, Atasoy'un ailesine başsağlığı dileğinde bulunurken, sanatçının kızı oyuncu Fadik Sevin Atasoy'u işaret ederek "Geride kalanlarına, bize emaneti sevgili Fadik başta olmak üzere herkese, bütün sanat ve tiyatro sevenlerine yürekten sabırlar diliyorum. Kendisine rahmet diliyor ve selamlıyorum" dedi.

SÖZMEZ ATASOY'UN OKUDUĞU GÜLCE ŞİİRİ İÇİN

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin de Sönmez Atasoy'un yönetmen, çok sayıda oyuncuyu yetiştiren önemli bir akademisyen ve yeri doldurulamayacak bir oyuncu olduğunu ifade ederek, "Devlet Tiyatroları, sevgili Sönmez Abisini kaybetmenin derin üzüntüsü içindedir" sözleriyle duygularını dile getirdi.

Bilgin, daha sonra salonda bulunanları saygı duruşuna davet etti. Törene katılanların Atasoy'un sahnede bulunan tabutunu selamlamasının ardından sanatçının cenazesi Kocatepe Camisi'ne götürüldü.

Atasoy, cuma namazını mütakip Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.

SÖNMEZ ATASOY KİMDİR?

Sanatçı Sönmez Atasoy,1944, Kars doğumlu, tiyatro ve sinema oyuncusudur. Ankara Devlet Konservatuarı tiyatro bölümü mezunu olan Atasoy, 1968 yılında Devlet Tiyatrolarında çalışmaya başladı.40 yıl oyuncu ve yönetmen olarak bu kurumda hizmet verdi.

Sanat kurumu tarafından iki defa en iyi oyuncu (Sesem Kocanın Kurnaz Karısı 1973), (Kanlı Nigar) ve en iyi yönetmen (Ana Hanım Kız Hanım)seçildi. Yönettiği oyunlar: 1982 Dünya Tiyatro Festivalinde Sofya'da (Ana Hanım Kız Hanım), 1987 Balkan Tiyatro Festivalinde (Misafir) 1992 Taşkent Festivali (Bir Ben Verdır Bende) sergilendi.

2008 yılında 'Turkish Art Sosiete Of NewYork' Türk tiyatrosunu kurdu. Kızı, Fadik Sevin Atasoy'un oynadığı 'Kanlı Nigar' oyununu City Hall'de yönetti. Sönmez Atasoy 1975 yılında Cüneyt Gökçer'in asistanı olarak başladığı sahne öğretmenliğini Ankara ve İzmir Devlet Konservatuarlarında, İstanbul'da Müjdat Gezen Sanat Merkezi okulu, Yedi Tepe Üniversitesi, Haliç Üniversitelerinde sürdürdü. Haliç Üniversitesi Konservatuarında öğretim görevlisi olarak çalıştı.

YÖNETTİĞİ BAZI TİYATRO OYUNLARI

Nasraettin Hoca Birgün : Sönmez Atasoy - Kent Oyuncuları - 2007

Kanlı Nigar : Sadık Şendil

Ölümsüzler : Melih Cevdet Anday - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 206

Deli İbrahim : Turan Oflazoğlu

Osmanlı Dram Kumpanyası : Osmanlı Dıram Kumpanyası - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 2004

Ay Işığında Şamata : Haldun Taner - İzmir Devlet Tiyatrosu - 1993

Tamirci : Refik Erduran - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1991

Bir Ben Vardır Benden İçeri : Tarık Bugra - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1990

Misafir : Bilgesu Erenus - Bursa Devlet Tiyatrosu - 1987

Kaktüs Çiçeği : Jean Pıerre Gredy - Trabzon Devlet Tiyatrosu - 1987

Yaşasın Tiyatro] : Sönmez Atasoy - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1985

Kırık Testi : Heinrich von Kleist - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1983

Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları

Nasrettin Hoca Bir Gün

Teneke

Osmanlı Dram Kumpanyası

Bahar Noktası

Kendi Kök Kubbemiz

Mikadonun Çöpleri

Fadik Kız

Yazdığı Bazı Tiyatro Oyunları

Nasrettin Hoca Birgün

Yedi Köyün Yargıcı

Kendi Gök Kubbemiz

FİLMOGRAFİ

Film İsim Yıl

Sakarya Fırat

Mürsel Ağa 2010

Kurtlar Vadisi Pusu

Halil İbrahim Kapar 2007

Kurtlar Vadisi Terör

Halil İbrahim Kapar 2007

Ayrılık Agah Reis 2007

Aynalar 2004

Kurtlar Vadisi

Halil İbrahim Kapar 2003

Yanlış Saksının Çiçeği 1997

3. İstasyon 1992

Aile Kadını 1987

Halo Dayı Toprağa Verildi
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Halo Dayı Toprağa Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi
    14:19 Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi

    Çeşme Kaymakamlığı tarafından yürütülen 'Hayatın Anlamı Kitap Projesi' kapsamında, Alaçatı yer değirmenlerinde mekan okuma etkinliği gerçekleştirildi. Kaymakam Mehmet Maraşlı, proje koordinatörü Arzu Güleryüz Maraşlı, 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokulu öğrenci ve öğretmenlerinin katıldığı etkinlikte, vatandaşlar da kitap okuyarak eşlik etti.

  • Adana'da Portakallı Lezzetler Yarışması düzenlendi
    14:05 Adana'da Portakallı Lezzetler Yarışması düzenlendi

    Adana'da devam eden 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında "Portakallı Lezzetler Yarışması" gerçekleştirildi. Kentin önemli tarım ürünlerinden narenciyenin özel tariflerle buluşturulduğu yarışmada şefler, tatlı-pasta, soğuk-sıcak yemekler ve yöresel Adana mutfağı kategorilerinde mücadele etti. Dereceye giren şeflere ödül verilirken, etkinlikte Adana'nın öne çıkan 35 yöresel yiyeceği sergilendi.

  • İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı Açıldı
    14:03 İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı Açıldı

    Hükümlü ve tutukluların ürettikleri ürünlerin sergilendiği İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın katılımıyla açıldı. Can, modern ceza infaz rejiminin insanı topluma geri kazandırma anlamında en üst seviyede hizmet verdiğini belirtti. Fuarda, hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gıda, tekstil, gümüş işleme, ahşap hediyelik eşya, deri çanta gibi ürünler sergileniyor.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj
    13:57 Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj

    Alper Gezeravcı, TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde yaptığı açıklamalarda, çocuklara ilham kaynağı olmaktan gurur duyduğunu ve Türkiye'nin geleceğinin çocuklarla şekilleneceğini belirtti. Gezeravcı, Atatürk'ün vizyonuyla yürünecek yollara işaret etti ve devletin güçlü iradesiyle hedeflere ulaşma konusundaki kararlılığını vurguladı.

  • Ayşe Kulin'e Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü Verildi
    13:25 Ayşe Kulin'e Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü Verildi

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından her yıl 10 Nisan Laiklik Günü'nün yıldönümünde verilen Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü'nü 18.si Gazeteci-Yazar Ayşe Kulin'e verildi. Ayşe Kulin, törende yaptığı konuşmada Cumhuriyet'in önemine vurgu yaparak daha çağdaş, daha aydınlık ve laik bir Türkiye için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Fallout'un Orijinal Yaratıcısı Tim Cain, Fallout Dizisinin İlk Sezonunu Olumlu Buldu
    13:09 Fallout'un Orijinal Yaratıcısı Tim Cain, Fallout Dizisinin İlk Sezonunu Olumlu Buldu

    Fallout'un orijinal yaratıcısı Tim Cain, Prime Video'nun Fallout dizisi ilk sezonunu olumlu bir şekilde değerlendirdi. Cain, dizinin Fallout evrenini başarılı bir şekilde yansıttığını ve karakter çeşitliliğinin diziyi daha ilginç hale getirdiğini belirtti. Ayrıca, dizinin ikinci sezonunun onaylandığını ve hayranların beklentilerini paylaşmalarını istedi.

  • Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor
    12:56 Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor

    Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti'nin 36. kuruluş yıldönümü kutlandı. Başkan Serkan Gürtürk, gazetecilerin kent kalkınmasında önemli rol oynadığını belirtti.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Sanatseverlere 4 Oyun
    12:28 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Sanatseverlere 4 Oyun

    Bursa Devlet Tiyatrosu, gelecek hafta 4 farklı oyunla seyircilerin karşısına çıkacak. 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali Ahmet Vefik Paşa Sahnesi'nde, 'Harikalar Mutfağı' oyunu Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla sahnelenecek. 'Uçurtmanın Kuyruğu' ise Feraizcizade Oda Tiyatrosu'nda izleyiciyle buluşacak. Ayrıca, Adana Kültür Yolu Festivali kapsamında 'Lobotomobilin Üç Seferi' adlı oyun da Adana'da sahnelenecek.

  • Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda Gitar Şenliği Gerçekleştirildi
    12:14 Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda Gitar Şenliği Gerçekleştirildi

    Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından düzenlenen Gitar Şenliği, Koral Çalgan Salonu'nda gerçekleşti. Şenlikte, Eskişehir Atatürk Güzel Sanatlar Lisesi, Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi, Ankara Sincan Itri Güzel Sanatlar Lisesi ve Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri gitar performansları sergiledi.

  • Muğla'da antik kentlerde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    11:54 Muğla'da antik kentlerde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan antik kentlerde Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Odeon Travel, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi ve profesyonel rehber eşliğinde gerçekleştirilen gezide, Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, katılımcılara bilgi verdi. Stratonikeia'da yılın 12 ayı devam eden kazı çalışmalarında önemli eserler bulunduğunu belirten Söğüt, Lagina Hekate Kutsal Alanı'nda yapılan çalışmalarda gün yüzüne çıkarılan yapıların yeniden ayağa kaldırıldığını dile getirdi. Programa 130 öğrenci ve akademisyenler katıldı.

  • Bulgaristan'da 250 Yıllık Osmanlı Mirası Cami Yeniden Açıldı
    11:43 Bulgaristan'da 250 Yıllık Osmanlı Mirası Cami Yeniden Açıldı

    Bulgaristan'ın Sevlievo şehrinde bulunan 250 yıllık Eski Selvi Camisi, yangın ve doğal afetler nedeniyle uzun süredir kapalıydı. Duyarlı vatandaşların bağışlarıyla restore edilen cami, törenle yeniden ibadete açıldı. Caminin restorasyonuna Türk ve Müslüman kökenli birçok kişi destek verdi. Cami, Bulgaristan'da Türk ve Müslüman toplumunun kültürel mirasını koruma çabalarının bir örneği olarak önem taşıyor.


Advertisement