Güvenli ve Defansif Sürüş Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Güvenli ve Defansif Sürüş Çalıştayı

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Avan: "Bizdeki ölüm oranı çok yüksek ve ülkemizde trafik kazalarından kaynaklanan engelli kalma oranı da oldukça yüksek" "Trafik kazalarının engellenmesi için dünya ülkeleri Birleşmiş Milletler öncülüğünde birtakım çalışmalar yapıyor.

15.04.2014 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, Türkiye'de trafik kazalarından kaynaklı ölüm ve engelli kalma oranının yüksek olduğunu belirterek, "Trafik kazalarının engellenmesi için dünya ülkeleri Birleşmiş Milletler öncülüğünde birtakım çalışmalar yapıyor. Türkiye de bu kapsamda projeler yürütüyor. Yapılan çalışmalar ve alınan önlemler doğrultusunda da bu oranların aşağıya çekilmesi hedefleniyor" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı koordinesinde, Renault Mais'in katkılarıyla düzenlenen Güvenli ve Defansif Sürüş Çalıştayı başladı.

İki gün sürecek çalıştayın açılışında konuşan Avan, İstanbul'da tescilli 3 milyon taşıt bulunduğunu ve bu rakamın ülkedeki taşıt sayısının yaklaşık beşte birine denk geldiğini söyledi.

Avan, Türkiye'de taşıma sisteminin kara yoluna dayandığını aktararak, "Türkiye'deki taşıt sayısındaki artışa bakıldığında son 10 yılın ortalaması yüzde 6 civarında. Eğer bu hızla gidersek 18 milyon olan taşıt sayımız 2023 yılında 32 milyon 500 bine çıkacak. Yine aynı hızla devam edersek 2030 yılında bu rakam 47 milyona yükseliyor" diye konuştu.

"Trafik kazaları sadece Türkiye'nin sorunu değil"

Avan, trafik kazalarının sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını vurguladı.

Dünya genelinde her yıl 1 milyon 250 binden fazla insanın trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybettiğini, 50 milyondan fazla insanın da yaralandığını dile getiren Avan, şöyle devam etti:

"Dünya savaşlarına baktığımızda bu kadar insanın bir yıl içerisinde kaybedilmediğini görüyoruz. Öyleyse burada bir sorun var demektir. 2013 yılından itibaren trafik kazalarından kaynaklanan sonradan ölümleri de takip etmeye başladık. Trafik kazaları nedeniyle olay yerinde 3 bin 685 kişi hayatını kaybederken, yüzde 150 oranında da olay sonrası ölümleri görüyoruz. 9 bine yakın insanımız olay sonrasındaki 1 ay içerisinde hayatını kaybediyor. Bizdeki ölüm oranı çok yüksek ve ülkemizde trafik kazalarından kaynaklanan engelli kalma oranı da oldukça yüksek."

Avan, trafik kazalarının engellenmesi için dünya ülkelerinin Birleşmiş Milletler öncülüğünde birtakım çalışmalar yaptığını ifade ederek, Türkiye'nin de bu kapsamda projeler yürüttüğünü, yapılan çalışmalar ve alınan önlemler doğrultusunda da bu oranların aşağıya çekilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Trafik kurallarına uyma noktasında sürücü veya yaya olarak zafiyetlerin bulunduğuna işaret eden Avan, "Birçok insanımız, trafik kurallarına uymamayı bir övünç kaynağı olarak görüyor. Bu da gerçekten çok üzüntü verici bir durum. Ümit ediyoruz ki, önümüzdeki süreçte trafik kazaları en azından aşağı doğru iner" dedi.

"Bu işi çok daha köklü olarak ele almayı kararlaştırdık"

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da trafik konusunda herkese sorumluluk düştüğünü vurguladı.

Otomobil üreticisi olarak daha farklı bir sorumluluğa sahip olduklarını ifade eden Aybar, şunları kaydetti:

"Biz bu otomobilleri insanların eline verip 'ortak alanlarda kullan' diyoruz. O zaman nasıl kullanıyor, ne şekilde davranıyor, ne kadar uygun bu işi yapabiliyor, bu konularda biz, kendi başına bırakacak kadar sorumluluğu elbette taşıyamayız. Onun için Renault markası olarak bu işi çok daha köklü olarak ele almayı kararlaştırdık ve bazı projeleri Türkiye'de özelikle çok etkin bir şekilde uygulamaya geçirmeye karar verdik. Çünkü hepimiz şuna çok net inanıyoruz, sadece devletten bekleyerek olmaz. Biz bu ülkede yaşıyorsak, mutlaka hepimiz aynı şekilde bu sorumluluğu paylaşıp, omuz vermek zorundayız. Ama madem ki, çözüm ve sorun insan diye tanımlanıyor, o zaman insanı bilinçlendirmek bu işte en temel konu."

Aybar, bilinçlendirmenin de çocuk yaşta yapılması gerektiğini vurgulayarak, 2002-2003 eğitim öğretim döneminde 4 büyük ilde Milli Eğitim Bakanlığı ile ilkokul 2. sınıflara bu konuda eğitim verilmeye başlandığını, projeye destek veren tüm paydaşlarla bir coşku yakaladıklarını anlattı.

Çocukların konuyu özümseyerek öğrenmelerini sağlayan projenin, 10 yıl boyunca 41 ilde devam ettiğini aktaran Aybar, 1 milyon 200 bin öğrenciye ulaşıldığını dile getirdi.

Aybar, daha sonra yapılan anketlerde yüzde 88 oranında tam bilinçlenme olduğunu tespit ettiklerini dile getirerek, "Ancak sürdürülebilir olmakla bir iş sonuca gidiyor. Bu sürdürülebilirlik kelimesine de inanmak ve yaşamak gerekiyor. Türkiye hak ettiği ekonomik ve sosyal büyümüşlüğün göstergesi olan trafik problemini çözdüğü ana kadar biz devam edeceğiz" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güvenli ve Defansif Sürüş Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.


Advertisement