Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi" - Son Dakika
Yerel

Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Türkiye'de sahada kullanılan inşaat iskelelerinin çoğunun standart dışı olduğunu söyledi.

30.03.2015 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Türkiye'de sahada kullanılan inşaat iskelelerinin çoğunun standart dışı olduğunu söyledi.

Gerim, bir otelde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Standartları Enstitüsü, İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen "Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi" seminerine katıldı.

Seminer öncesi gazetecilere açıklama yapan Gerim, iş sağlığı ve güvenliği konusunun, sadece Türkiye'nin değil, tüm ülkelerin önemli bir sorunu olduğunu ifade etti.

Dünyada her yıl 2,3 milyon insanın iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğine işaret eden Gerim, iş kazaları açısından İngiltere'nin en iyi durumda olduğunu söyledi.

Gerim, inşaat sektöründe özellikle cephe iskelelerinden düşme nedeniyle çok ciddi kazalar gerçekleştiğine vurgu yaparak, yıllık gerçekleşen kazaların üçte birinin inşaat sektöründe yaşandığını vurguladı.

Bu sektördeki kazaların da yüzde 40'ının yüksekten düşmeden kaynaklandığını dile getiren Gerim, "Bunun alt açılımına baktığımızda yüzde 25'i cephe iskelelerinden düşme kaynaklı ölümler olarak önümüze çıktı" dedi.

Gerim, bunun nedenini araştırdıklarını belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, İnşaat Sanayicileri İşverenleri Sendikası başta olmak üzere ilgili kurumlarla bir araya gelerek bu sorununun çözümüne odaklandıklarını ifade etti.

Bu kapsamda "Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi"ni gerçekleştirdiklerini anlatan Gerim, şöyle konuştu:

"Sahada kullanılan iskelelerin çoğu standart dışı iskeleler. Son yıllarda özellikle inşaat sektöründe artan bir denetim uygulaması başladı ve önemli sayıda kapatmalar da gerçekleşiyor. Bu kapatmalar o iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yeterince sağlanamamasından kaynaklanıyor. Bu kapatmalar neticesinde tedbirler alan işverenlerimizin iş yerleri yine kısa sürede tekrar açılabiliyor."

"Standartlara uygun iskele kullanılmıyor"

Gerim, Türkiye'de inşaatlarda standartlara uygun iskele kullanılmadığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"İskelelerde aranan, beklenen özellik 'dikme' diye tabir ettiğimiz, inşaatın yanına kurulan iskelelerde platformların düzgün atılması yani her katta yürüme yollarının olması gerekiyor. Bu arada platformların çıkışlarının içeriden ve dışarıdan merdivenle sağlanması gerekiyor. Yine işçilerin düşmesini engellemek için ara korkuluk, ana korkuluk ve yine malzeme düşmesini engelleyecek 'topluluk' diye tabir edilen kısımların olması gerekiyor. Bu tedbirler alındığı takdirde bu iskelelerden herhangi bir şekilde işçimizin, çalışanımızın düşme ihtimali neredeyse sıfırdır. Hatta işçimiz orada bayılsa bile ancak bulunduğu yere düşer, oradan aşağı düşmesi mümkün değil. Bu iskeleleri kullandığımızda inanıyoruz ki ülkemizde iskelelerden düşmeler minimum rakamlara inecek. Bu projeyi bu anlamda çok önemsiyoruz."

Gerim, iş kazalarının yoğunlukla meydana geldiği sektörlerin başında üçte bir oranıyla inşaat sektörünün geldiğini belirterek, bunu maden ve metal sektörünün takip ettiğini söyledi.

Maden sektöründe özellikle son 2 yıl içerisinde toplu ölümlü kazalarla karşı karşıya kaldıklarına vurgu yapan Gerim, "Ama netice olarak şunu söyleyebiliriz; riskli sektörler bütün dünyada olduğu gibi bizde de inşaat, maden ve metal sektörleridir. Biz bu sektörlerle ilgili yönetim sistemleri, iş sağlığı güvenliği yönetim sistemleri kurulması projeleri geliştirdik. Avrupa Birliği projeleri yaptık" şeklinde konuştu.

Gerim, Almanya'da 1970'li yıllarda iş sağlığı ve güvenliği yönünde çalışmaların başladığını anlatarak, 10 yıllık bir süre içerisinde uzman kapasitelerini geliştirerek iş yerlerinde iyiye doğru bir gidiş kaydettiklerini belirtti.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Gerim, 2023 yılını hedef olarak aldıklarını ifade ederek, "Bu süreçte iş kazalarını yüz bin de çalışan başına 4'ün altına indirmek istiyoruz. 'Bu niye 4' derseniz Avrupa Birliği ülkelerinin ölümlü iş kazaları oranı yüz binde 4 çalışandır. Biz de şu anda bunu hedefliyoruz. Daha sonra ise tabi daha düşük yüz binde bire kadar bu rakamın inmesi ana hedeflerimizden bir tanesi" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement