Güroymak Obsidyen Taşıyla Kalkınacak - Son Dakika
Güncel

Güroymak Obsidyen Taşıyla Kalkınacak

Güroymak Obsidyen Taşıyla Kalkınacak

Bitlis'in Güroymak ilçesinde önemli bir potansiyele sahip obsidyen taşı, ilçe ekonomisinin canlanmasına büyük katkı sunacak.

20.08.2014 20:12  Güncelleme: 09:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güroymak ilçesinde Volkanik patlama sonucu oluşan, SPA merkezleri ile takı tasarımında ve değişik alanlarda kullanılan obsidyen taşı, ilçenin kalkınmasında umut oldu.

Nemrut Dağı'nın eteklerinde bulunan önemli bir potansiyele sahip obsidyen taşı, İlçe Kaymakamlığının hazırladığı projeyle kurulacak atölyede değerlendirilecek.

Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, obsidyen taşının atölyede işlenmesiyle ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Nemrut Dağı'nın patlamasıyla oluşan obsidyen taşlarının değerlendirilmesi açısından yapılan araştırmada taşın hem sağlık açısından tedavi merkezlerinde kullanılması hem de bölgeye ekonomik olarak kazandırılmasını amaçladıklarını anlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Bu taşın en önemli özelliği SPA merkezlerinde kullanılmasıdır. Obsidyen taşı, Avrupa'da yapılan cerrahi operasyonlarda kullanılanması açısından da önemlidir. Obsidyen, insanın atom yapısına en uygun taş olması nedeniyle sağlık merkezleri tarafından da tercih ediliyor. Obsidyen baş ağrısı, eklem ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Yaklaşık 40 derece sıcaklıktaki sudan çıkarılarak vücudun ağrıyan bölgelerine bırakıldığında, tedavide olumlu sonuçlar alınmıştır. Bunu SPA uzmanları da dile getiriyor."

"OBDİSYEN CİDDİ BİR DEĞERE SAHİP'

Nemrut Dağı'nın Güroymak bölgesindeki obsiyden taşlarını ilçeye, Bitlis'e ve Türkiye'ye kazandırmak istediklerini bildiren Kaya, bununla ilgili İçişleri Bakanlığının Köylere Dönüş ve Rehabilitasyon Birimine sundukları projenin kabul edildiğini söyledi.

Kaya, ilçedeki eski halı dokuma atölyesinin yerine yeni bir obsidyen atölyesi kurarak üretime başlayacaklarını bildirerek, şöyle devam etti:

"Obsidyen, ekonomik olarak değerli bir taş. Atölyeyi kurmak için projemizde yer alan makinelerin siparişini verdik. Burada 10 kişi istihdam edilecek. İzmir ve İstanbul'dan gelecek uzmanlar tarafından eğitim verilecek. Obsidyeni, insanların ruhsal yapısında rahatlama sağladığı için öncelikle erkek ve kadınlara dönük takı tasarımında kullanmanın uygun olacağını düşündük. Ayrıca SPA merkezlerinde kullanılması için küçük bloklar üretip ve parlatarak satma yoluna gideceğiz. Ayrıca isimlik ve aksesuar olarak kullanacağız.

İşletmemizde ciddi bir verim alabilirsek, taşın banyo ve tuvalet gibi yerler için fayans olarak üretimini sağlayacağız. Obsidyeni ilçe ekonomisine kazandırarak Bitlis'in markası yapmayı hedefliyoruz."

Nemrut Dağı'nda büyük bir obsidyen taşı damarı tespit ettiklerine değinen Kaya, "Nemrut Dağı eteklerinin tamamında bu taş mevcut. Ama birçok yerde oluşumunu tamamlamamış taşlar da var.Bunlardan verim alınamaz. Oluşumunu tamamlayan taşlar ise tamamen pürüzsüz ve içinde herhangi bir madde barındırmadan doğal hale gelmiştir" diye konuştu.

Kaya, obsidyenin çıkarılması ve işlenmesi işini kaymakamlık olarak üstlendiklerine işaret ederek, Türkiye'de yeterince bilinmeyen taşın tanıtımını yaparak Türkiye'ye kazanımını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.




Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güroymak Obsidyen Taşıyla Kalkınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement