Güreşemeyen Develer Sucuk Oluyor - Son Dakika
Güncel

Güreşemeyen Develer Sucuk Oluyor

Ege Bölgesi'nde kış aylarının geleneksel organizasyonlarından güreşler için yetiştirilen develer, güreşten kaçması veya yaşlanması halinde sucuk üretiminde değerlendiriliyor.

10.02.2016 11:07  Güncelleme: 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Bölgesi'nde kış aylarının geleneksel organizasyonlarından güreşler için yetiştirilen devler, güreşten kaçması veya yaşlanması halinde sucuk üretiminde değerlendiriliyor.

"ÇOK SAYIDA ŞEHİRDE DÜZENLENİYOR"

Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu 2. Başkanı Aytekin Kaya, Yörük kültürünün geleneksel şenliklerinden deve güreşlerinin Ege ve Akdeniz'deki çok sayıda kentte düzenlendiğini söyledi.

3 ÇİFTLİKTE ÜRETİM YAPILIYOR

Kasım-Mart ayları arasında ülke genelinde düzenlenen 70'i aşkın güreşte yaklaşık 750 devenin yarıştığını anlatan Kaya, güreşler için ülke genelindeki üç çiftlikte üretim yapıldığını, yurt dışından da hayvan getirildiğini ifade etti.

Kaya, günden güne izleyici sayısı hızla artan deve güreşlerinin hayvan sahipleri açısından bir tutku olduğunu belirterek güreşlere hayvanıyla katılanların genelde aile geleneği olarak bu işi devam ettirdiğini dile getirdi.

"DİĞER ÇEŞİTLER ET VE SÜT ÜRETİMİNDE KULLANILIYOR"

Deve çiftliklerinin güreşler için "buhur" adı verilen çift hörgüçlü erkek develerle "yoz" adı verilen tek hörgüçlü dişi develerin çiftleşmesinden elde edilen "tülü" adlı erkek develeri yetiştirdiğini anlatan Kaya, diğer çeşitlerin süt ve et üretiminde değerlendirildiğini belirtti.

"EN FAZLA SUCUK OLARAK TERCİH EDİLİYOR"

Deve etinin ise en fazla sucuk olarak tercih edildiğine dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti:

" 'PEHLİVAN DEVE' OLSA DA SONU MUTLAKA SUCUK OLUYOR"

"Güreşler için yetiştirilen develer, yörede sevilen bir lezzet olan sucuk üretimi için de değerlendiriliyor. Yaşlanan, güreşemeyen, güreşten kaçan develer, sucuk üretimi yapan tesislere yönlendiriliyor. Adı 'pehlivan deve' olsa da sonu mutlaka sucuk oluyor. Deve sucuğunun en önemli satış yeri ise yine deve güreşi organizasyonlarıdır. Güreşlerin düzenlendiği alanların çevresinde kurulan stantlarda sucuk satışı yapılıyor. Hatta bazı satıcılar, sattıkları sucuğun hangi devenin etiyle yapıldığına ilişkin fotoğraflar asıyor."

"SUCUK ÜRETİCİSİ DE GÜREŞLERİ İZLİYOR"

Sucukların genelde üretildiği bölgelerde tüketildiğine işaret eden Kaya, bu bölgelerin genelde turistik bölgeler olması nedeniyle deve sucuğunun yabancıların da ilgisini çektiğine söyledi.

Aydın'da deve sucuğu üreten bir firmanın temsilcisi olan Metin Korucu da deve güreşlerini takip ettiklerini, sahiplerinin satışa çıkarma kararı verdiği develere talip olduklarını belirterek yılda yaklaşık 100 deve kestiklerini ifade etti.

"KİLOSU 40-45 LİRADAN ALICI BULUYOR"

Deve sucuğunun meraklılarının olduğunu, ülke genelinden siparişler aldıklarını anlatan Korucu, kilogramı 40-45 liradan alıcı bulan deve sucuğunun özellikle güreş mevsiminde tercih edildiğini kaydetti.

Güreşemeyen Develer Sucuk Oluyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güreşemeyen Develer Sucuk Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement