Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi" İçin Açılan Yarışmaya 55 Proje Katıldı - Son Dakika
Güncel

Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi" İçin Açılan Yarışmaya 55 Proje Katıldı

Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi" İçin Açılan Yarışmaya 55 Proje Katıldı

Cemevlerini, belediye meclis kararıyla Türkiye'de ilk kez ibadethane olarak kabul eden Maltepe Belediyesi, mimari proje yarışmasıyla "cemevi mimarisi" için proje başlattı.

28.07.2015 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cemevlerini, belediye meclis kararıyla Türkiye'de ilk kez ibadethane olarak kabul eden Maltepe Belediyesi, mimari proje yarışmasıyla  "cemevi mimarisi" için proje başlattı.  Yarışmaya 55 proje katıldı. Birinciliğe, İbrahim Eyüp ve ekibi tarafından hazırlanan proje layık görüldü.

Türkiye'de cemevleri için düzenlenen ve bir ilk olarak gösterilen, "Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışmasını" kazananlar belli oldu. Yarışmayı İbrahim Eyüp'ün başında olduğu ekip kazanırken, yarışmaya katılan 55 projeden 30'u, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir sergiyle görücüye çıktı. Büyük bir ilgi gören ve 8 projenin ödüle layık görüldüğü yarışmada, ikinciliğe Ömer Selçuk Baz ve Ece Özdür'ün projesi, üçüncülüğüyse Selen Sarıkulak Bal ve Emre Bal'ın projesi layık görüldü.

Ödüle layık görülen projelerin de aralarında olduğu 30 projenin taslakları ve maketlerinin sergileneceği açılış öncesi, jüri başkanı mimar Nevzat Sayın, projelerle ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Bilgilendirme toplantısına Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Gültekin Karataş, Fen İşleri Müdürü Jale Yağcı ile jüri üyeleri Leyla Ünver, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Günkut Akın, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Şükrü Aslan, etnomüzikolog Ulaş Özdemir, Cemevi dedesi Ali Haydar Gökden, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç Dr. Mark Soileau, Vakıflar İstanbul Birinci Bölge Müdürlüğü Uzmanı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mahir Polat, araştırmacı Adnan Demir ve Vedat Kara katıldı.

"ÖRNEK OLACAK"

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın ve açılışa katılanların dikkatle incelediği projeler ve yarışma hakkında bilgi veren jüri başkanı Nevzat Sayın, "Yarışma büyük ilgi gördü. Burada 8 projeyi değerlendirerek, ödüle layık gördük. Ancak bütün projeler birbirinden ilginç ve Türkiye çapında yapılacak cemevleri için örnek teşkil edebilecek güçte. Projeler arasında özellikle kırsal, dinsel ve kentsel özellikleri bünyesinden barındıran ve çok ilginç mimari yapılara sahip projeler de mevcut. Dolayısıyla oldukça verimli bir yarışma oldu. Seçim yapmakta zorlandığımızı ifade etmeliyiz" dedi.

"MEKAN KULLANIMI ÇOK BAŞARILI"

Yarışmanın jürisi, birinciliğe layık görülen İbrahim Eyüp ve ekibini projesinin seçilmesinde etkili olan unsurları, şöyle sıraladı: "Mevcut yapı strüktürünün kısmen kullanılmış olması olumlu bulunmuştur. Açık, yarı-açık ve kapalı mekan kurgusu başarılıdır. Topoğrafya ile kurduğu ilişki olumludur. İçeride oluşturulan avlunun kuzey rüzgarına karşı korunaklı olması olumludur. Kültür ve ibadet işlevlerinin net bir şekilde ayrılması ve cemevi mekanının vurgulanması başarılıdır. Aşevinin iç mekan ve dış mekan kullanımına olanak veren kurgusu beğenilmiştir. Farklı kullanımların avlularının ayrıştırılmış olmasına rağmen, mekansal bütünlüğün sağlanabilmiş olması başarılı bulunmuştur. Abartısız kitlelere rağmen simgesel bir kutsal mekana ulaşılması başarılıdır." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi' İçin Açılan Yarışmaya 55 Proje Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı
    21:11 Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesine bağlı Elmalı köyünde R.K. idaresindeki minibüsün devrilmesi sonucu sürücü ve beraberindeki Turgut, Durmuş ve Durdane Karahasan yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır
    21:09 Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır

    Anadolu Alimler Birliği, Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, tüm kardeşlere ümmetin ve milletin geleceğini düşünmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, seçimlerin sadece yerel seçim olarak algılanmaması gerektiği vurgulanarak, Türkiye'nin İslami kimliği, ruhu ve kaderini belirleyecek kritik bir seçim olduğu ifade edildi. Ayrıca, İstanbul ve büyükşehirlerde tehlikeli bir projenin olduğu ve partilerin değil ümmetin ve milletin geleceğinin düşünülmesi gerektiği vurgulandı.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok
    21:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen bir programda konuştu. Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azalan il olduğunu belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi
    21:08 Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi

    Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki bir otomobil aniden alev aldı. Vatandaşlar yangın söndürme tüpleriyle müdahale ederken, polis ve itfaiye ekipleri de olay yerine sevk edildi. Yangın vatandaşların müdahalesiyle söndürülürken, araç kullanılamaz hale geldi.


Advertisement