Bakan Güllüce'den, Belediyelere 'Dönüşüm'de İşbirliği Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Bakan Güllüce'den, Belediyelere 'Dönüşüm'de İşbirliği Çağrısı

Bakan Güllüce\'den, Belediyelere \'Dönüşüm\'de İşbirliği Çağrısı

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Seçim öncesinde yavaşlayan kentsel dönüşüm çalışmaları, seçim sonrasında yeniden hızlandı." dedi.

05.09.2014 11:58  Güncelleme: 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Seçim öncesinde yavaşlayan kentsel dönüşüm çalışmaları, seçim sonrasında yeniden hızlandı. Hangi partili olursa olsun, belediye başkanlarımız bize başvursunlar. Biz de elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Türkiye bir an önce deprem çöküntülerinden ve kötü yapılaşmadan kurtulsun" dedi.

Kayseri'de, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği '6. Gelişen Kentler Zirvesi'ne Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ilçe belediye başkanları, inşaat sektörünün temsilcileri ve davetliler katıldı.

Zirvede konuşan Çevre Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Sivil toplum kuruluşların gelecekte hükümetlerin yerini alacağı söyleniyor, böyle bir iddia var. Bu gerçekleşir gerçekleşmez ama bu söz bile STK'ların ne kadar güçlü olduklarını gösteriyor. Bizim bakanlığımızla ilgili STK'ların sayısı 6 binin üzerinde. Bizim bakanlığımızın ve belediyelerin bir benzerliği var. Belediyeler, doğumdan ölümü kadar hatta ölümden sonrasına kadar hizmet birimleridir. Bizim bakanlığımız için de aynı laf kullanılır. Bu nedenle bizim bakanlığımıza 'Belediye Bakanlığı' denilse abartı olmaz. Kayseri gibi şehirlerin sayısını 30'a, 20'ye hatta 10'a çıkarabilsek. O zaman tut tutabilirsen Türkiye'yi" ifadelerini kullandı.

Bakan Güllüce, şöyle devam etti:

"Ne olursa şehirler gelişiyor? Bir şehrin gelişmesi için ne yapmak gerekir? Nüfusu çok olan şehir mi gelişmiş oluyor? Gayrimenkul fiyatlarının çok yüksek olduğu şehirler mi gelişmiş oluyor? Çevreyi koruyan şehir mi gelişmiş şehir oluyor? Nüfus açısından irileşen şehirler mi gelişmiş oluyor? Bu tabii sosyolojik bir tartışma. Şehirler aynı zamanda medeniyetin ocağı, medeniyetin kucağı. Peki şehirler gelişirken, büyürken buna sadece mühendis gözüyle bakarsak doğru yaşmış olur muyuz? Hayır, olmayız. Sosyologların, din adamlarının, mühendislerin, müteahhitlerin, akil insanların, toplum önderlerinin hep birlikte el birliği yaptığı şehirler gelişmiş ya da gelişen şehir özelliği taşıyor. O nedenle, binalar yapmakla beraber şehirlerin gelişmesi için işin sosyolojik yönüne de bakmak gerekiyor."

'KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ'

"Dünyanın en güzel vatanında yaşıyoruz. Ama 2 şeyimiz eksik. Birincisi enerjimiz yok ve deprem kuşağı üzerinde bir ülkeyiz" diyen Güllüce, şöyle devam etti:

"Bu nedenle şehirlerimize depremle ilintili olarak bakmamız gerekiyor. Yeni Türkiye'de depremin her an başımıza geleceği gerçeğinden hareketle, deprem göz önüne alınmadan yapılmış binalar, çöküntü alanları olan, 4.5 metre genişliğinde yolları olan, içinde kötü binalar olan şehirler yakışmıyor. O nedenle kentsel dönüşüm uygulaması başlattık. Bu uygulama çok genç bir uygulama. Bu nedenle bu uygulamada, bizler deneme yanılma yoluyla eksiklerimizi gidererek yolumuza devam edeceğiz. Belediye Başkanlarımız kendi başlarına kentsel dönüşümler yapıyorlar. Kentsel dönüşüm, yeni bir anlayış, yeni bir tarz. O nedenle belediyelerimiz de bunu uygularken bazı aksaklıklarla karşılaşıyorlar. Seçim öncesinde yavaşlayan kentsel dönüşüm çalışmaları, seçim sonrasında yeniden hızlandı. Hangi partili olursa olsun, belediye başkanlarımız bize başvursunlar. Biz de elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Türkiye bir an önce deprem çöküntülerinden ve kötü yapılaşmadan kurtulsun" diye konuştu.

Bakan Güllüce, "Türkiye'ye bakarken, kendi kentlerinden ya da kendi kazançlarından, ekonomik durumlarından bakmasınlar. Türkiye'ye çok yönden bakmak lazım. Sadece bulunduğunuz yerden bakarsanız, teklif ettiğiniz çözüm önerileri hayat bulmaz, gerçekçi de olmaz. Türkiye'yi iyi tanımak lazım. Sivil toplum kuruluşları bir şey talep ederken, sadece kendi açılarından bakmamalı. Türkiye'ye 300- 400 farklı yerden bakmak lazım. Türkiye'yi biraz gezerek, farklılıkları fark ederek, çalışmalar yapılsın" dedi.

BAKAN YILDIZ: KENTLEŞMENİN SOSYOLOJİK YÖNÜ DE VAR

Zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Kentleşme, bundan yaklaşık 50 yıl önce kentlerde yaşayan nüfus yüzde 15, ilçe, belde ve köylerde ise yüzde 85 idi. Bugün kentlerde yaşayan nüfus, yüzde 60'ları aştı. Bu gelişmenin bir göstergesidir" dedi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Sanayileşme ve kentleşme süreçlerinin ekonomik ve sosyolojik yönleri bulunduğu belirtiliyor. Çok zengin ülkeler var. Üretime dönük fonlar aracılığıyla gayrimenkulü desteklemek lazım. Bu zengin ülkeler böyle yapıyor. Kentleşme, yalnızca ekonomik bir olgu değildir, aynı zamanda sosyolojik bir olgudur da. Çin'de genç kızlar kentli biriyle evlenebilmek için ayaklarını küçük tutmaya çalıştılar. Yıllar sonra Çinli kızların bu gayretleri değişti ve ayaklarını küçültmekten vazgeçtiler. Şehirleşmenin sosyolojik yönüne vurgu yapmak için bu örneği verdim."

HİSARCIKLIOĞLU: ARTIK ÜLKELER DEĞİL ŞEHİRLER YARIŞIYOR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da "Gelişmiş kentlerin arkasında yatan gerçeklere baktığınızda, bir araya gelinip iyi işler yapıldığını görürsünüz. Gelişen şehirlerin arkasında tek bir başarı hikayesi var. O da şehrin dinamiklerinin bir arada hareket etmesidir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Önümüzdeki dönemde özellikle 3 ana konu konuşuluyor. Bunlardan bir tanesi, orta sınıfın hızla büyümesidir. Dünyada her yıl 2 Türkiye büyüklüğündeki nüfus, orta sınıfa yükseliyor. Bu da doğal olarak şehirleşmeyi ön plana çıkarıyor. İkinci önemli konu da şehirler. Artık dünyada ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Dünya nüfusunun yüzde 60'ı şehirlerde yaşayacak. Onun için şehirler, özellikle de akıllı şehirler ön plana çıkıyor. İlim ile teknoloji birleşiyor. Dünyadaki şehirler nereye gidiyorsa, Türkiye onların bir adım önünde olması lazım. Vizyonel insanlara ihtiyacımız var. Herkes aynı hedefe atış yaparsa, başarılı olunuyor ama herkes ayrı hedeflere yönelirse, başarı gelmiyor. Artık şehirler kendilerine yatırımcı çekebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar."

'YABANCILARA 10 BİNİN ÜZERİNDE GAYRİMENKUL SATILDI'

GYODER Başkanı Aziz Torun ise Türkiye'nin 35 farklı ülkeye gayrimenkul sattığını ve bu satışlardan önemli kazançlar elde edildiğini belirtti. Torun, "Yabancılara 10 binin üzerinde gayrimenkul satıldı. Bu satıştan 1.2 milyar dolar gelir elde edildi. Türkiye'nin gayrimenkul alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz. Yeter ki yabancıların taleplerine uygun projeler geliştirelim" dedi. - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Güllüce'den, Belediyelere 'Dönüşüm'de İşbirliği Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi
    19:44 Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi

    Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında yapılan 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve koordinasyonun önemi vurgulandı. Muş'ta 2024 yılında planlanan 172 projenin durumu açıklandı. Toplantıda, işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve tüm yatırımların vatandaşın hizmetine sunulması için uyum içinde çalışılacağı belirtildi.

  • Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü
    19:43 Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü

    Yeşilova ilçesindeki otluk ve kavaklık alanda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangın sonucunda yaklaşık 40 dönümlük arazideki ağaçlar zarar gördü.

  • Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti
    19:40 Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti

    Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda temel eğitimlerini tamamlayan 289 sözleşmeli er için yemin töreni düzenlendi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, törende yaptığı konuşmada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk milletinin hizmetinde olduğunu vurguladı. Ant içme törenlerinin milli birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirten Baş, sözleşmeli erlerin yemin etmesiyle tören sona erdi.

  • İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
    19:39 İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı

    İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Y.B. (18) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak takla attı. Kazada, araçta bulunan Batuhan Kahraman hayatını kaybederken, sürücü ve araçtaki P.A.G. ağır yaralandı. Yaralılardan P.A.G'nin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:35 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde Gaziantep'te başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, sporcu ailesi, antrenör ve hakemler katıldı.

  • BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti
    19:19 BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti

    Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi Direktörü Aarti Holla-Maini, Çin'in uzay keşfi alanındaki başarılarından ve tüm insanlığa fayda sağlamak üzere uzay teknolojilerinden yararlanma konusunda ofisiyle yaptığı yakın işbirliğinden övgüyle bahsetti. Holla-Maini, Çin'e yapacağı ilk ziyarette Çinli uzay yetkilileri ve uzmanlarıyla bir araya gelmeyi beklediğini ifade etti.

  • Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır
    19:16 Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, bitkilerle tedavinin bilimsel geçerliliği olan bir yöntem haline geldiğini belirtti. Emine Erdoğan, Türkiye'nin bitkilerle tedavi alanında önemli bir yere sahip olduğunu ve bu alanda yapılan araştırmaların insan hayatına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.


Advertisement