Gül-Berzins Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Gül-Berzins Ortak Basın Toplantısı

Gül-Berzins Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Gül: "Avrupa içerisinde ekonomisi düzgün ve büyüyen iki ülke vardır şu anda, biri Türkiye diğeri Letonya'dır.

16.04.2014 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Avrupa içerisinde ekonomisi düzgün ve büyüyen iki ülke vardır şu anda, biri Türkiye diğeri Letonya'dır. Letonya AB'deki bütün sıkıntılara rağmen yüzde 4 büyümeyi gerçekleştiren bir ülkedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde anlaşmaların imza törenine katıldı ve ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, konuşmasına Letonya Cumhurbaşkanı Berzins ve beraberindeki heyetini Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğuna işaret ederek başladı. Ancak, Berzins'in kulaklığından konuşmasının tercümesini duymadığını fark etmesi üzerine konuşmasını kesen Gül, yardımcı olmaya çalıştı. Ses probleminin çözülmesi üzerine Gül, sözlerini tekrarladı.

Geçen sene büyük bir heyetle gittikleri Letonya'ya iyi ağırlandıklarını vurgulayan Gül, Berzins'in ziyaretinin Letonya'dan Türkiye'ye ilk cumhurbaşkanı ziyareti olduğunu ve heyette iş adamları ve bakanlar bulunmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Letonya ile ilişkilerin mazisinin köklü olduğunu hatırlatan Gül, şunları kaydetti:

"1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı ki, biz de 93 Harbi diye bilinir bu, o zaman Plevne'de esir düşen askerlerimiz Letonya topraklarına götürülmüş ve daha sonra orada hayatlarını kaybetmişlerdi. Cesis kentinde Letonyalıların emanetine bırakılmıştır ve orada bir şehitliğimiz vardır.

Daha sonra 1925 yılında Türkiye-Letonya ile diplomatik ilişkileri kurmuştur. Dostluk anlaşması imzalamıştır ve önümüzdeki yıl bunun 90'ncı yılını kutlayacağız. Bu çerçevede birçok etkinlikler de olacak. Ama tarihi hepiniz yakınen biliyorsunuz 1944 yılında o zamanki Soyetlerin işgaline maruz kaldı, Letonya. Halkı çok büyük sıkıntılar çekti. Daha sonra onuruna düşkün bir millet olarak bağımsızlıklarını kazandılar. Bu süre içerisinde Türkiye işgali tanımayan ülkelerin başında geldi."

Gül, 1991'de bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından Letonya ile dostluk ve ilişkilerin güçlü bir şekilde tekrar başladığını vurgulayarak, 1994'te ise dostluk ve işbirliği anlaşmasını imzalandıktan sonra en üst seviyede ziyaretlerin gerçekleştiğini söyledi.

NATO'da Letonya ile müttefik ülke olunduğunu vurgulayan Gül, "AB içerisinde Letonya tam üye. 10'ncu yıl dönümünü kutluyorlar, her ikisine de üye olmayı. Biz ise müzakere eden bir ülkeyiz "dedi.

Gül, başbaşa ve heyetlerarasında gayet verimli görüşmeler yaptıklarının altını çizerek, özellikle bölgede cereyan eden olaylar Ukrayna ve Kırım meselelerini detaylı konuştuklarını ve görüşlerini mevkidaşı ile paylaşma fırsatı bulduklarını belirtti. Gül, heyetlerarası görüşmelere katılan bakanların da konulara ilişkin görüşlerini dile getirdiklerini söyledi.

Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa içerisinde ekonomisi düzgün ve büyüyen iki ülke vardır şu anda, biri Türkiye diğeri Letonya'dır. Letonya AB'deki bütün sıkıntılara rağmen yüzde 4 büyümeyi gerçekleştiren bir ülkedir. Biraz önce imzalanan iki anlaşma da ilişkilerimizin ekonomik boyutunun daha ileri taşınacağının açık göstergesidir. Ticaretimizi kısa süre içerisinde 1 milyar dolara çıkartabileceğimize inanıyoruz. Türkiye'nin büyük şirketleri THY, GAMA, TAV ve HAVAŞ gibi şirketlerimiz Letonya'da birçok büyük projeleri üstlendi ve başarı ile devam ediyor."

Bernizs'in iş adamları ile geldiğini anımsatan Gül, yarın iş forumu toplantısı yapılacağını ve iş adamlarının daha çok yatırım ve işbirliğine çağırılacağına emin olduğunu belirtti.

Gül, Letonya'nın 2015'te AB'nin dönem başkanlığını üstleneceğini belirterek, üzerine düşen sorumlulukları başarıyla ile yerine getireceğine inandığını vurguladı. Gül, "Bu süre içerisinde bize daima AB müzakerelerimizde destek veren dost müttefik bir ülke olarak, Letonya'nın dönem başkanlığında da Türkiye'ye olan desteğinin devam edeceğine inanıyoruz. Bunu gerek Sayın Cumhurbaşkanı ve diğer değerli bakanlar biraz önceki görüşmelerimizde tekrarladılar. Bundan büyük memnuniyet duyduk" değerlendirmesini yaptı.

Konuşmasının sonunda Gül, ziyaretin başarılı geçmesini temenni etti.

-İkili anlaşmalar

Ortak basın toplantısından önce anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi.

Gül ve Berzins'in nezaretinde TOBB ile Letonya Sanayi ve Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşmasına TOBB Başkan Yardımcısı Halil Mete ile Letonya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Gundars Strautmanis, Ekonomik ve Ticaret Ortak Komisyonu Kurulmasına İlişkin Deklarasyon'a da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Letonya Ekonomi Bakanı Vjaceslavs Dombrovskis imza attı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gül-Berzins Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    09:24 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı
    09:21 Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı

    Çanakkale'nin Yenice ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, sahte içki, ayı postu ve doldurulmuş karaca başı ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Hıdırlar köyünde bulunan M.B'ye ait eve baskın düzenledi. Operasyonda, 450 litre sahte şarap, 15 litre etil alkol, 1 litre anason yağı, içki damıtma ve arıtma düzenekleri ile ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu bulundu. M.B gözaltına alındı ve jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi
    09:17 Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, polis tarafından yapılan operasyonla çökertildi. Gözaltına alınan 9 şüpheli tutuklanırken, çete üyesi olan bir kişi ise 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunmasına rağmen mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda suç aleti olarak kullanılan ruhsatsız tabancalar ve mermiler ele geçirildi. Ayrıca çalınan ziynet eşyaları da bulunarak sahiplerine teslim edildi.

  • Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi
    09:15 Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi

    Bahçeşehir Gençlik Merkezi ve Düzce Üniversitesi Genç Ofis işbirliğiyle Yahyalar İlkokulu öğrencileri, Düzce Üniversitesi'nde bulunan Hayvan Müzesi'ni ziyaret etti. Öğrenciler, Orman Fakültesi Herbaryumu, Doldurulmuş Hayvan Müzesi ve Entomoloji Anabilim Dalı Sergisi'ni gezerek hayvanlar hakkında bilgi edindi.

  • 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama
    09:14 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Operasyon sonucunda yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de ele geçirildi.

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı
    09:14 İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla aranan şüpheli, Bayraklı ilçesindeki adreste kıskıvrak yakalandı. Taciz şüphelisinin sorgulanmak üzere emniyete götürüldüğü öğrenildi.

  • Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi
    09:14 Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yenice ilçesinde bir evde düzenledikleri operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

  • Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak
    09:13 Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimine sayılı günler kala Türkiye'nin en az nüfuslu ili olan Bayburt'ta 303 sandıkta 59 bin 563 seçmen oy kullanacak. Bayburt Merkezde 231 sandıkta 47 bin 871 seçmen oy kullanırken, Demirözü ve Aydıntepe ilçelerinde toplam 11 bin 692 seçmen, 71 sandıkta oy atma işlemi gerçekleştirecek.

  • EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı
    09:13 EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin avans ödemelerinin ertelenmesi kararını uzattı. Karara göre, avans ödemeleri 30 Eylül'e kadar ertelenecek ve bu süre boyunca temerrüt faizi uygulanmayacak.


Advertisement