Grafikli - Rusya ve Esed, Halep'i Kuşatmaya Çalışıyor - Son Dakika
Güncel

Grafikli - Rusya ve Esed, Halep'i Kuşatmaya Çalışıyor

ANKARA/ Beşşar Esed güçleri, Rusya'nın ağır hava bombardımanı desteğiyle Halep merkezi tamamen kuşatmaya çalışıyor.

09.02.2016 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA/ Beşşar Esed güçleri, Rusya'nın ağır hava bombardımanı desteğiyle Halep merkezi tamamen kuşatmaya çalışıyor. Daha önce Halep- Türkiye koridorunu kapatan Rusya ve Esed'in hedefi, muhaliflerin merkezden İdlib ile bağlantıyı sağladıkları Kastillo-Anadan yolunu da ele geçirmek.

Rus savaş uçakları ve Esed rejiminin Halep merkezdeki muhalifleri çevrelemek için saldırıları sürüyor. Geçen hafta Halep merkezdeki rejim güçleri, Rusya'nın hava şemsiyesinde muhaliflerin Türkiye sınırı ile temasını sağlayan koridoru yararak, batıda muhalif kuşatmasındaki Nubul ve Zehra beldelerine ulaşmıştı. Böylece Halep merkezin Türkiye ile insani yardım koridoru kapanmıştı.

Rejim güçlerinin şimdiki hedefi ise, Halep şehir merkezindeki muhaliflerin İdlib'le bağlantıyı sağladıkları Kastillo-Anadan yolunu ele geçirerek merkezdeki muhalifleri tamamen kuşatmak. Bunun için Rus uçakları dünden bu yana merkezin kuzeyindeki Firdevs, Salihin, Kellese, Amiriye ve Şeyh Said mahallelerini ve Anadan ilçesiyle ilçenin güneyindeki Kafr Hamra mahallesini bombalıyor.

Dün Rus uçaklarının Kellese ve Kafr Hamra mahalleleriyle Anadan ilçesinde yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda 10 sivilin hayatını kaybetmiş, 20 sivil yaralanmıştı.

Halihazırda Halep'in kuzeyinde muhaliflerin elinde bulunan son noktalar Azez ve Mare ilçeleri ile Tel Rıfat beldesinden oluşuyor.

PYD de tehdit ediyor

Diğer yandan Halep'te Esed güçlerinin hakimiyetindeki bölgenin Türkiye sınırı ile arasında kalan alan, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin de tehdidi altında.

Dün PYD'ye bağlı güçler, Azez ilçesinin güneybatısında yer alan Maranaz köyünü ele geçirerek, Azez ile Tel Rıfat arasındaki bağlantıyı kesti.

Yerel Koordinasyon Komitesi'nin önceki gün yaptığı açıklamada, Esed ordusu yetkilileri ile PYD'ye bağlı SDG liderlerinin Afrin'de bir araya gelerek, Azez'e 6 kilometre mesafede muhaliflerin elindeki Miniğ askeri havaalanına düzenlenecek operasyonda ortak hareket etmek için anlaştıklarını duyurmuştu. 2013'ten beri muhaliflerin elinde bulunan Azez'in güneyindeki Miniğ havaalanı, Halep'in kuzeyindeki son kalelerinden biri olarak biliniyor.

Yerel kaynaklar, Rusya'nın PYD'ye destek verirken Esed yönetimini de bu işbirliğine kattığını, rejim otoritesinin PYD tarafından kabul edilmesinde ısrarcı davrandığını bildiriyor. Rusya, Afrin civarındaki PYD güçleriyle koordinasyonu, burada Hizbullah milislerinin de bulunduğu ortak operasyon odasından yönetiyor.

Rusya ve Esed saldırılarının sebep olduğu göç dalgası sürüyor

Rusya'nın geçen hafta Halep'te şiddetlenen hava bombardımanları ile Beşşar Esed rejiminin artan saldırılarından kaçan yaklaşık 70 bin kişi güvenli yerlere göç etmişti. Azez'e doğru göç edenlerden yaklaşık 10 bin kişi halihazırda Kilis'in karşısındaki Azez ilçesinde Bab-ı Selam sınır kapısında bekliyor. Bu kapı, Türkiye tarafındaki Öncüpınar sınır kapısının karşısında bulunuyor. Türkiye ve insani yardım kuruluşları sınır hattındaki sivilleri aynı bölgede kurulan kamplara yerleştirmeye devam ediyor.

Halep-Türkiye insani koridorunun kapanması üzerine, Rusya ve Esed'in saldırılarına daha fazla hedef olmaktan korkan yaklaşık 30 bin kişi, Anadan ilçesi, Hırreteyn, Beyyanun ve Kefer Hamra'dan Halep'in batısına yönelmiş durumda.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Grafikli - Rusya ve Esed, Halep'i Kuşatmaya Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmit'te restoranda hesap kavgası: 3 kişi gözaltına alındı, 3 personel hakkında soruşturma başlatıldı
    14:09 İzmit'te restoranda hesap kavgası: 3 kişi gözaltına alındı, 3 personel hakkında soruşturma başlatıldı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan bir restoranda hesap tutarı sebebiyle müşteriler ile çalışanlar arasında çıkan kavgada polise saldıran bir şahıs ile birlikte toplam 3 kişi gözaltına alındı. Ayrıca, kavgaya müdahale eden 3 personel hakkında idari soruşturma başlatıldı. Kocaeli Valiliği tarafından yapılan açıklamada, olayın adli ve idari soruşturmalarının devam ettiği belirtildi.

  • Muğla'da Türkmenistan uyruklu genç odasında ölü bulundu
    14:08 Muğla'da Türkmenistan uyruklu genç odasında ölü bulundu

    Muğla'nın Menteşe ilçesinde, Türkmenistan uyruklu Nurullah Shukurova isimli genç, odasında ölü bulundu. İş arkadaşları tarafından ulaşılamayan Shukurova'nın hareketsiz yattığını görenler durumu polis ekiplerine bildirdi. Sağlık ekipleri yaptıkları incelemede, Shukurova'nın epilepsi hastası olduğunu ve hayatını kaybettiğini belirledi.

  • Beşiktaş İkinci Başkanı Hüseyin Yücel: Tüm Camia Türkiye Kupası'na Odaklandık
    14:07 Beşiktaş İkinci Başkanı Hüseyin Yücel: Tüm Camia Türkiye Kupası'na Odaklandık

    Beşiktaş İkinci Başkanı Hüseyin Yücel, takımın Türkiye Kupası'nı kazanmaya odaklandığını belirtti. Yücel ayrıca, transfer dedikoduları hakkında açıklamalarda bulunarak Semih Kılıçsoy'un değerli bir oyuncu olduğunu vurguladı. Ayrıca, Beşiktaş'ın evinde oynadığı Samsunspor maçına yabancı VAR hakemi atanmamasını eleştirdi ve yabancı VAR hakemlerinin Türk futboluna katkısını değerlendirdi.

  • P. Karşıyaka Üçüncülük İçin Beşiktaş'ın Hatalarını Bekliyor
    14:07 P. Karşıyaka Üçüncülük İçin Beşiktaş'ın Hatalarını Bekliyor

    Basketbol Süper Ligi'nde üst üste galibiyetler alan P. Karşıyaka, normal sezonu üçüncü sırada bitirmek için kalan maçlarını kazanıp, rakibi olan Beşiktaş'ın hatalar yapmasını bekleyecek.

  • Manisa'da Kiraz Hasadı Başladı
    14:06 Manisa'da Kiraz Hasadı Başladı

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde kiraz hasadı başladı. Üreticiler, bu yıl rekolte ve fiyatlardan umutlu olduklarını belirtti.


Advertisement