Grafikli-Dünyanın Gözü G20 Liderler Zirvesi'nde - Son Dakika
Yerel

Grafikli-Dünyanın Gözü G20 Liderler Zirvesi'nde

Küresel ekonomik sorunların çözümünde en önemli platformlardan biri sayılan, dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB'yi buluşturan Group of 20 (G20-20 Grubu) liderlerinin 10'uncu toplantısı, 15-16 Kasım'da Antalya'da gerçekleştirilecek.

09.11.2015 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EKİP - Küresel ekonomik sorunların çözümünde en önemli platformlardan biri sayılan, dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB'yi buluşturan Group of 20 (G20-20 Grubu) liderlerinin 10'uncu toplantısı, 15-16 Kasım'da Antalya'da gerçekleştirilecek.

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilecek zirvede, küresel ekonomi, diplomasi ve siyasi konular detaylı şekilde ele alınacak.

Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 90'ını, ticaretinin yüzde 80'ini ve nüfusunun 3'te 2'sini temsil eden G20, farklı kıtalardan gelişmiş ve yükselen ekonomileri aynı platformda bir araya getiren, kapsayıcı yapısıyla uluslararası ekonomik düzlemde profili giderek yükselen bir oluşum olarak kendisini gösteriyor.

Mülteci sorunu ele alınacak

G20 Liderler Zirvesi'nde ekonominin ardından en önemli gündem maddelerinden biri terör ve mülteci sorunları olacak. Bu çerçevede, Suriye'deki iç savaş ve bu ülke kaynaklı mülteci sorunu dünyaya yön veren liderlerin bir araya geldiği toplantıda, kapsamlı olarak ele alınacak.

Bu arada, daha önce gerçekleştirilen dokuz G20 Liderler Zirvesi'nde Türkiye başbakan düzeyinde temsil ediliyordu. Antalya'daki zirvede Türkiye, ilk kez cumhurbaşkanı seviyesinde temsil edilecek.

Yedi ana oturum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 kapsamında bütün liderlerle ortak oturumlarda bir araya gelecek. Erdoğan'ın katılımıyla ikisi çalışma yemeği, beşi ana oturum olmak üzere yedi ana oturum planlanıyor.

İkili görüşmeler, 14 Kasım'da başlayacak, bazı liderler ikili görüşmeleri devam ettirmek üzere 17 Kasım'a kadar ülkede kalabilecek. Zirvede, "istihdam, kapsayıcılık, uygulama" başlıkları altında küresel ekonomik konular, etraflı şekilde ele alınacak.

Dünyanın önde gelen liderlerinin bir araya gelmesi dolayısıyla toplantılarda terörle mücadele ve sığınmacı krizi gibi önemli siyasi konular da gündeme gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ev sahibi olması dolayısıyla birçok liderle ikili görüşmeler yapması bekleniyor.

Gelişmiş ülkelerin yanı sıra az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sorunları, çevre sorunları ve göç gibi tüm dünyayı ilgilendiren konuların da siyasi toplantılar ve çalışma yemeklerinde gündeme getirilmesi planlanıyor.

Zirveye hangi ülkeler katılacak?

Kurulduğu 1999 yılından itibaren çeşitli bakanlıklar düzeyinde toplantılar düzenleyen G20, küresel ekonomik ve mali krize çözüm çabaları kapsamında, 2008 yılından itibaren liderler düzeyinde de toplanmaya başladı.

Bu çerçevede Antalya'daki zirveye, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği Komisyonu liderleri katılacak.

Ev sahibi ülke, özel olarak üye olmayan ülkeleri de zirveye davet edebiliyor. Antalya'da yapılacak zirveye ve diğer G20 faaliyetlerine Azerbaycan da davet edildi.

Öte yandan, daimi davetli olarak İspanya, küresel finans merkezlerinden biri olması nedeniyle Singapur, ASEAN Dönem Başkanı sıfatıyla Malezya, Afrika Birliği Dönem Başkanı sıfatıyla Zimbabwe, NEPAD Dönem Başkanı sıfatıyla Senegal de zirvede bulunacak.

Kanada Başbakanı da Antalya'da

G20 Zirvesi, dünya kamuoyunun yakından izlediği liderleri de Antalya'da buluşturacak.

Zirve dolayısıyla ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron gibi dünyanın büyük güçlerinin başındaki isimlerin Antalya'ya gelmesi bekleniyor.

338 sandalyeli Kanada Federal Parlamentosu'nda 180'in üzerinde sandalye kazanarak tarihi bir zafere imza atan 43 yaşındaki Justin Trudeau da zirve kapsamında Antalya'ya gelecek.

Trudeau'nun ilk yurt dışı ziyaretini Antalya'ya yapması bekleniyor.

Aile fotoğrafı 15 Kasım'da

G20 Liderler Zirvesi, iş adamı Fikret Öztürk'ün sahibi olduğu ve geçen yıl hizmete giren Regnum Carya Golf&Resort Otel'de yapılacak.

Zirveyi izleyeceği tahmin edilen yerli ve yabancı yaklaşık 3 bin basın mensubu için de Regnum'un yakınında bulunan Kaya Belek ve Kaya Palazzo otelleri ayrıldı.

Zirvenin resmi açılışı, ev sahibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Kasım'daki açılış konuşmasıyla başlayacak.

G20 üyesi ülkelerin liderleri daha sonra aile fotoğrafı çektirecek. Zirve kapsamında bir açılış konuşması yapacak Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca liderlerin katılımıyla gerçekleştirilecek resepsiyona eşi Emine Erdoğan ile ev sahipliği yapacak.

Erdoğan, 16 Kasım'da da düzenleyeceği basın toplantısı ile yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayacak.

Yüzlerce iş adamı gelecek

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerini bir araya getirecek G20 Zirvesi'nde büyüme, yatırımlar, ticaret, istihdam ve rekabetçilik başlıkları altında, reformlar ve küresel durgunluktan çıkışa yönelik stratejiler ele alınacak.

Liderler Zirvesi ile eş zamanlı olarak, G20 çatısı altında Türkiye'nin girişimleriyle hayata geçirilen ve üye ülkelerin iş dünyasını bir araya getiren B20 (Business), istihdama yönelik faaliyet gösteren L20 (labour) ve organizasyon bünyesinde karşılıklı fikir alışverişini amaçlayan T20 (Think) girişimleri de oturumlar gerçekleştirecek.

L20'nin daha kapsayıcı, dengeli, sürdürülebilir büyüme ve istihdama yönelik önerileri, zirve kapsamında liderlere sunulacak. B20'nin de daha fazla istihdam yaratılmasına ve iyi çalışan emek piyasasına yönelik önerileri katılımcılar tarafından tartışılacak. 12 Kasım'da T20 etkinlikleriyle başlayacak zirvede, 13 ve 14 Kasım'da L20, 14 ve 15 Kasım'da B20 toplantıları düzenlenecek.

Neden Antalya?

Konaklama, ulaştırma ve diğer lojistik altyapı bağlamında sunduğu imkanlar dolayısıyla zirve toplantılarının yapılacağı yer olarak Antalya tercih edildi.

Antalya'nın Akdeniz kıyısında uzanan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklere sahip bir liman ve ticaret kenti olması ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayacak unsurları barındırması da tercihte etkili oldu.

Üç binin üzerinde basın mensubu izleyecek

Zirveyi, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 3 binin basın mensubunun izlemesi bekleniyor.

Antalya'ya gelecek basın mensupları için Antalya Havalimanı Dışhatlar 1 Terminali'nde bir basın merkezi oluşturulacak. Basın mensupları 10 Kasım'dan itibaren buradan akreditasyon kartlarını alarak zirvenin yapılacağı Belek bölgesine geçebilecek.

Belek'teki uluslararası basın merkezi ise kapılarını 12 Kasım'da açacak. 17 Kasım'a kadar 24 saat esasına göre çalışacak basın merkezinde zirve kapsamında düzenlenecek basın toplantıları da ekranlardan canlı izlenebilecek.

Kaya Otelleri'nde basın mensupları için 13 Kasım'da "Home-Ev" adıyla bir kültür bölgesi açılacak. Burada sadece gazetecilere değil, delegasyon üyeleri ve bağlantılı gruplara Türk müziği, sanatı ve tarihiyle ilgili sunumlar yapılacak.

Katılımcılar, burada Türk yemekleri ve Türk kahvesinin tadına bakabilecek, sanatçılar Türk el sanatlarından örnekler sunacak.

Basın mensupları için özel telefon hattı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, zirve kapsamında kente gelecek 3 binin üzerinde basın mensubu için "444 9 420" numaralı çağrı merkezi kurdu.

İngilizce olarak servis verecek hattı arayacak basın mensuplarının sağlık hizmetlerinden gezilecek yerlere her türlü sorusuna yanıt verilecek. Basın mensupları şehirde gezerken kaybolduğunda bile bu hattı arayabilecek, belediye görevlileri derhal yardımcı olacak.

Antalya Havalimanı'na gelen basın mensupları için de yine Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bir masa hazırlanacak. Bu masada Antalya ile ilgili tanıtım broşürü, DVD olarak tanıtım filmi, fotoğraflar, şehir haritası, G20 programı dağıtılacak.

Antalya'nın lezzetlerinden bergamot ve turunç reçelleri de tadımlık küçük kavanozlarda G20 logosu ile misafirlere ikram edilecek.

Basın mensuplarının kentin içini gezebilmeleri için de tampon bölgenin dışında bir hat oluşturulacak. 24 saat ring yapacak servislerde basın mensupları istedikleri zaman şehir merkezine gelebilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in zirvede basın mensuplarına gala yemeği vermesi bekleniyor.

13 bin katılımcıya 12 bin güvenlikçi

Dünyanın en zengin 20 ülkesinin liderleri söz konusu olunca, güvenlik tedbirleri en üst düzeye çıkarıldı.

G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla Belek, "yüksek güvenlikli bölge" ilan edildi. Antalya'da emniyetten jandarmaya, sahil güvenlikten askeri makamlara çeşitli güvenlik önlemleri alındı.

Zirvede gerek Antalya'daki güvenlik birimleri gerekse Emniyet Genel Müdürlüğünce sağlanacak toplam 11 bini polis, kalanı da jandarmadan oluşan 12 bin güvenlik personeli görev yapacak.

Havalimanından toplantının yapılacağı Belek'teki oteller bölgesine kadarki alana zirve dolayısıyla MOBESE sistemi kuruldu. 350'nin üzerindeki kamerayla plaka ve yüz tanıma sistemleriyle güvenlik önlemleri elektronik sistemler yardımıyla alınmış olacak.

Aynı şekilde Belek bölgesindeki 46 otelden 30'u ana bölge zirve bölgesi olarak belirlendi. Buraya giriş ve çıkışlar kontrollü olacak, sadece akredite edilmiş kişiler bu alana girebilecek.

Geriye kalan 16 otelin olduğu bölge de "dışa açılım grupları" denilen G20'nin altındaki iş dünyasından, işçiler, kadın kuruluşları, sivil toplum örgütleri gibi gruplardan gelecek katılımcılara tahsis edildi.

Toplamda 3 bini yerli ve yabancı basın mensubu olmak üzere 13 bin civarında katılımcının beklendiği Antalya'da askeri makamlarla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de gerekli hava tedbirlerini alacak. Bu kurumların uygun görmesi halinde uçuşa yasak bir bölge de oluşturulabilecek.

Özel sağlık kuruluşları belirlendi

G20 Zirvesi için tüm planlamalar, en kötü durum ve senaryolara göre belirlendi.

Sağlıkla ilgili yaşanabilecek olumsuzluklara karşı da her türlü tedbir alındı. Sağlık Bakanlığı, bütün heyetler için en az bir sağlık ekibi görevlendirdi; Antalya'daki bir hava ambulansına ilave olarak iki hava ambulansı daha tahsis etti.

Zirve boyunca bölgedeki 8 motosikletli ambulansa ek olarak 68 kara ambulansının görev yapacağı bildirildi.

Katılımcılarla eşleri için sosyal programlar

Tarihi ve doğal yapısıyla dikkati çeken Antalya'da G20 Zirvesi'ne katılan konuklar ve eşleri için de sosyal programların düzenlenmesi planlanıyor.

Güvenlik değerlendirmeleri ışığında yapılması planlanan organizasyonlara ilişkin henüz herhangi resmi bir program açıklanmadı.

Ulaşım için koordinasyon

G20 Liderler Zirvesi nedeniyle trafik akışının çok hızlı gerçekleşmesi adına Karayolları Genel Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve alt kademe belediyelerle Devlet Su İşleri gibi kurumlar, koordineli şekilde kendilerine düşen sorumluluklar çerçevesinde çalışma yaptı.

Karayolları Genel Müdürlüğü, güzergahın tamamında köprülü kavşaklar, alt ve üst geçitler, yollar ve peyzaj düzenlemeleri gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Antalya Havalimanı çıkışını G20'ye üye ülkeler ile misafir ülkelerin bayraklarıyla donattı. Ayrıca havalimanından Belek Turizm Merkezi'ne uzanan 32 kilometrelik karayolunda asfalt, köprü, kaldırım ve peyzaj çalışmaları da tamamlandı.

Bölgede telefon, internet ve elektrik sorunu yaşanmaması için gerekli güçlendirme yapıldı.

Belek'te hazırlıklar tamamlandı

Zirvenin gerçekleştirileceği Belek bölgesindeki oteller de son hazırlıklarını tamamladı.

Toplantı dolayısıyla Belek'in Üçkumtepesi, Taşlıburun ve İskele mevkileri, "kırmızı alan" ilan edildi. Bu bölgede kalan 5 yıldızlı 22 otelde çalışan personel sayısı artırıldı ayrıca çalışanlara ek İngilizce dersleri verildi.

Liderlerin rahat edebilmesi için otellerde hummalı çalışmalar yapıldı. Konuk ülke heyetlerinin her biri için bir otel ayrıldı, isteklere göre odalar yeniden dizayn edildi.

Genel olarak liderlerin kullanması muhtemel asansörler filmle kaplandı, camlar kurşun geçirmeyen camlarla değiştirildi.

Bazı otellerde istek üzerine liderlerin kalacağı odalardaki hareketli mobilyalar kaldırıldı veya sabitlendi.

Ana binadaki odalar tercih edildi

Dünyaca ünlü mimarlar tarafından tasarlanmış bölge otellerinde, lükste ve konforda sınır tanımayan villalar bulunuyor fakat liderler için villalar güvenlik gerekçesiyle tercih edilmedi. Bunun yerine konuklar için ana binadaki kral daireleri veya süit odalar belirlendi.

Bu arada, otellerin yetkilileri, konaklayacak liderlerin önceki kaldığı otellerle iletişime geçerek liderlerin neler istediği konusunda bilgi aldı ve alternatifli odalar hazırlandı.

Liderler aşçılarıyla gelecek

Bu arada, G20 Zirvesi nedeniyle güvenlik başta olmak üzere teknik ekipler kente giriş yapmaya başladı.

Liderlerin tamamının aşçıdan yemek kontrol ekibine kadar tüm mutfak ekibini de beraberinde getireceği belirtildi.

Arap delegasyonu Mardan Palace'ı kapattı

G20 Zirvesi'nde Belek dışında bir liderin konaklayacağı tek otel de Kundu'daki Mardan Palace Otel olacak.

Antalya'nın en lüks otellerinden biri gösterilen Mardan Palace'taki odaların tamamı, zirvenin yapılacağı 3 gün boyunca Suudi misafirlere ait olacak.

Suudi Arabistan Kralı Selman, geceliği 15 bin avro olan Royal Suit Villa'da konaklayacak. Kral Selman'ın Mardan Palace'ta yürüyeceği yollar için özel kırmızı halılar dokutuldu.

Akıllı telefonlara "G20" uygulaması

Bu arada G20 Zirvesi için akıllı telefonlarda kullanılabilecek bir de uygulama geliştirildi.

"G20 Antalya Summit" adıyla hazırlanan uygulamada, zirvenin programı, ulaşım bilgileri, haritalar, fotoğraflar, Antalya ve bölgenin iklimine ilişkin bilgilere de yer verildi.

Düden Şelalesi görsel şölene hazırlanıyor

Düden Şelalesi'nin denize dökülen bölümü ışıklandırılarak özellikle akşam saatlerinde Antalya'ya gelen dünya liderleri ve her yıl şehri ziyaret eden milyonlarca turist, görsel bir şölenle karşılanacak.

Şelalenin aktığı yola ve suyun düştüğü yere renk animasyonlu ve LED'li aydınlatma armatürlerle ışıklandırma yapılacak.

Şelalenin sağında ve solundaki falezlere eşit sayıda homojen görünüm sağlamak kaydıyla güneş enerjili küre tipi LED armatürlerin montajı yapılacak. Yanıp sönecek küreler ve renk geçişleri ile muhteşem bir görüntü ortaya çıkacak

Projenin maliyeti 1 milyon 690 bin lira.

2016'da Çin'de yapılacak

Antalya'dan önce G20 Liderler Zirvesi Avustralya'nın Brisbane kentinde yapılmıştı.

Antalya'dan sonraki organizasyona da Çin'in Hangzhou kenti ev sahipliği yapacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Grafikli-Dünyanın Gözü G20 Liderler Zirvesi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement