Görüntülü Köylüler ve Çevreciler, Res Alanında Piknik Yaptı - Son Dakika
Güncel

Görüntülü Köylüler ve Çevreciler, Res Alanında Piknik Yaptı

Görüntülü köylüler VE ÇEVRECİLER, RES ALANINDA PİKNİK YAPTI RES'E DİRENİŞE ORTAK KUTLAMA İZMİR'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, yapımına başlanan Rüzgar Enerjisi Santrali projesinde, ağaçların kesilmeye başlamasıyla doğayı korumak için nöbete başlayan, çevreciler ve köylüler, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından bu kez türbinin kurulacağı alanda piknik yaptı.

14.12.2014 10:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntülü

köylüler VE ÇEVRECİLER, RES ALANINDA PİKNİK YAPTI

RES'E DİRENİŞE ORTAK KUTLAMA

İZMİR'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, yapımına başlanan Rüzgar Enerjisi Santrali projesinde, ağaçların kesilmeye başlamasıyla doğayı korumak için nöbete başlayan, çevreciler ve köylüler, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından bu kez türbinin kurulacağı alanda piknik yaptı. Kendilerine destek verenler için pişi yapan dirernişin sembollerinden 68 yaşındaki Emine Nalcıoğlu, "Ağaçlarımız için çok üzüldük. Onlar benimle büyüyen ağaçlar. Ağaçlarımıza bize bıraksınlar. Santrali başka yerde yapsınlar" dedi.

İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, ormanlık alanını da içerisine alan bölgede, RES projesi için çalışma başlatıldı. Geçen pazar günü de orman ekiplerinin ağaç kesimine başlaması üzerine, hem köylüler hem de çevreciler ayaklandı, ağaç kesilen bölgede nöbete başladı. Bu sırada daha önceden köylüler adına İdare mahkemesine ve Danıştay'a yürütmenin durdurulması için ayrı ayrı davalar açıldı. İtiraz başvruları sonuçlanıncaya kadar ağaç kesiminin durdurulmasını isteyen Ovacık köylülerini sevindiren haber, İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'den geldi. Mahkeme, proje inşaatının başlaması için en önemli şartlardan birisi olan imar planına yapılan itirazı görüşüp, bunun için yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, kararında, ağaç kesiminin yapılması durumunda, gelecekte telafisi olmayan sonuçlar doğuracağı için aldığı öğrenildi. Urla'da, 20 ağaç kesildikten sonra gelen yürütmeyi durdurma kararı çoğu yüz yaşına yakın, 1786 kızılçam ağacını şimdilik kurtardı. Soma Yırca Köyü'nde 6666 zeytin ağacı için geciken yargı kararı Urla'da tam zamanında geldi.

KÖYLÜLER DESTEK VERENLERİ MİSAFİR ETTİ

Mahkemenin kararıyla büyük sevinç yaşayan Ovacık köylüleri, hem kararı kutlamak hem de kendilerine destek veren çevrecilere teşekkür etmek için piknik düzenledi. Çevreciler de, doğa yürüyüşünün ardından RES türbinlerinden birisinin kurulacağı alandaki pikniğe katıldı. Köylüler kutlama pikniğine gelenlere pişi yaptı, buradaki ormanlık alanda beslenen keçi ve koyunların, sütünden elde edilmiş peynir, bölgenin zeytinlerinden ikram etti.

AĞAÇLARIMIZI BİZE BIRAKSINLAR

Misafirlerine kendi elleriyle pişi yapıp çay ikram eden, direnişin sembol isimlerinden 68 yaşındaki Emine Nalcıoğlu, kararın kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Emine Nalcıoğlu, "Kesilen ağaçlarımız için çok üzüldük. Onlar benimle büyüyen ağaçlar. Ağaçlarımızı bize bıraksınlar. Santrali başka yerde yapsınlar" dedi. Köy muhtarı Veysel Erköse de, "Biz kararı kutlamak için burada toplandık. Çünkü önemli bir mücadele verdik. Bizler RES'lere karşı değiliz. Sadece böyle ormanlık ve doğal güzellikteki alanlara yapılmasın istiyoruz" dedi. Köylülerin mücadelesinde önemli katkı sunan ve yürütmeyi durdurma kararı alınmasının sağlayan Avukat Hande Atay ise, Kararın önemli olduğunu ama bunun ilk ayağı oluşturduğunu, bundan sonra da mücadelenin hukuk yoluyla süreceğini, en azından ağaç kesiminin şimdilik engellenmesinin kendilerini mutlu eteğini ifade etti. Doğa yürüyüşüne katılan ve katılımcılarla birlikte, İzmir Marşı'nı söyleyen Urla Kent konseyi üyelerinden Ali Yanar ise, üyelerine ağaçların kesilmesi durumunda hangi güzellikleri, kaybedeceklerini göstermek istediklerini söyledi.

TOMRUKLAR TOPLANDI

Bu arada, geçen Pazar günü işçilerce kesilen yaklaşık 20 kızıl çam ağacının tomrukları toplanmaya başlandı. Alanın bir yanında çevrecilerin pikniği sürerken diğer yanda işçiler tomrukları traktörlere yükleyip orman işletme şefliğine götürdü.

GÖRÜNTÜ ÖDKÜMÜ:

Ormanlık alanda doğa yürüyüşünden görüntü.

Köy muhtarı Veysel Erköse ile röportaj

Emine Nalcıoğlu ile röportaj.

Avukat Hande Atay ile röpörtaj

Piknikten görüntü.

Tomrukların taşınmasından görüntü.

Anonslar - Çevreciler

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Görüntülü Köylüler ve Çevreciler, Res Alanında Piknik Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement