Görmez: Peygamber Efendimiz Bu İbadeti Hayatında Bir Kez Yaptı - Son Dakika
Güncel

Görmez: Peygamber Efendimiz Bu İbadeti Hayatında Bir Kez Yaptı

Hac'da yaşanan olaylara ilgili konuşan Diyanet İşleri Başkanı, "Peygamber efendimiz bu ibadeti hayatında bir kez yaptı. İnanıyorum ki üç kez yapsaydı şimdi işimiz daha kolay olacaktı." dedi.

06.10.2015 13:08  Güncelleme: 13:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hac'da yaşananlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Çünkü Peygamber efendimiz bu ibadeti hayatında bir kez yaptı. Ben inanıyorum ki üç kez yapsaydı şimdi biz daha kolay yapıyor olacaktık ama bir kez yaptığı içinde nerede ikamet ettiyse, nerede konakladıysa, nerede gecelediyse, nerede nasıl hareket ettiyse, herkes öyle hareket etmek istiyor." dedi.

"İRAN'IN SÖYLEDİĞİ SAYI ABARTILI"

AA Editör Masası'nda soruları yanıtlayan Görmez, İran'ın "Mina'da 4 bin 700 kişi vefat etti" iddiasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "O sayı abartılı... Ancak sadece İranlı vefat eden hacıların sayısı ilan edildiğinde sadece 48 idi ama şimdi 400'ü aşkın. Başka hiçbir ülke hacılarını kendi ülkesine istemedi. Herkes orada defnetti. Ama İran kendisi bizzat hacılarını uçakta kendi ülkesine taşımak istediği için o sayı öyle ortaya çıktı" diye konuştu.

"İZDİHAMLA İLGİLİ BİR RAPOR HAZIRLADIK, BİTİRMEK ÜZEREYİZ"

Mina'daki izdihamın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından komisyon oluşturulduğunu ifade eden Görmez, "Olayın yaşandığı yerde bir komisyon marifetiyle bir heyet oluşturarak, görgü tanıklarını bizzat dinledik. Bir rapor hazırladık ve bitirmek üzereyiz. Onu hem Suudi Arabistan makamlarına vereceğiz hem de kendimiz de bunu Hac Bakanlığı ile ayrıca paylaşacağız" ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Hac organizasyonundaki başarısına ilişkin Görmez, organizasyon şeklinde, eğitimde ve ibadetin ruhsatı konusunda devrim sayılabilecek değişiklikler yaptıklarını söyledi.

Görmez, organizasyon şekilleri hakkında bilgi vererek, 40'ar kişilik heyetler oluşturduklarını, her heyetin başına mutlaka bir erkek bir de kadın din görevlisi verdiklerini, her 200 kişinin başına da bir kafile başkanı verdiklerini bildirdi. Hacca gitmek için kayıt olan kişilere eğitim verildiğini ve Hacca hazır hale getirildiklerini vurgulayan Görmez, bu eğitimin havaalanında, uçakta devam ettiğini dile getirdi.

"ORGANİZASYON ŞEKLİMİZ DÜNYAYA ÖRNEK"

Genel olarak hacıların yaşlı olduğunu ve bunun için tek başına bırakmayıp, gruplar halinde organizasyonlar gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Görmez, şöyle devam etti: "Bu pek çok kolaylığı beraberinde getiriyor, hacılarımızın zor durumda kalmamasını sağlıyor. Bu organizasyon şeklimiz, dünyaya örnek gösterdiğimiz bir şekil oldu, Malezya, Endonezya bizi örnek aldı. Suudi Arabistan bunu gördüğü için kendisine giden her ülkeye ricada bulunuyor, diyor ki 'Lütfen Diyanet İşleri Başkanlığının bu ibadeti nasıl yaptırdığını öğrenin ve siz de öyle yapın' diyor. Bu organizasyon şekli, bu şekilde bütün dünyada yayıldı. Din İşleri Yüksek Kurulunun özellikle ibadetin ruhsatlarından istifade etmek için bundan yıllar önce Mina'da geceleme şartını ortadan kaldırmış olması, bugünden bakıldığında çok önemli bir devrim denilebilecek bir karardı. Müzdelife'de geceleme şartını ortadan kaldırmış olması, gündüz zeval vaktinde şeytanı taşlama şartını kaldırmış olması, bütün dünya milletlerinden önce bizim alimlerimizin bu kararı vermiş olmasının bugün ne kadar isabetli bir karar olduğunu görüyoruz."

"PEYGAMBER EFENDİMİZ BU İBADETİ HAYATINDA BİR KEZ YAPTI, EĞER 3 KEZ YAPSAYDI..."

Görmez, "Haccın olmazsa olmaz" olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: "Bu fıkıh konusu aynı zamanda, haccın bir olmazsa olmazları var. Rükünleri bir de ruhsatları var. Çünkü Peygamber efendimiz bu ibadeti hayatında bir kez yaptı. Ben inanıyorum ki üç kez yapsaydı şimdi biz daha kolay yapıyor olacaktık ama bir kez yaptığı içinde nerede ikamet ettiyse, nerede konakladıysa, nerede gecelediyse, nerede nasıl hareket ettiyse, herkes öyle hareket etmek istiyor. Fakat bizim alimlerimiz dediler ki, 'Burada bir zorluk var, eskiden buraya 100 bin, 200 bin kişi geliyordu ama şimdi milyonlar geliyor, bu milyonların aynı anda Mekke'yi terk edip, Mina'da gecelemesi mümkün değil.' Yani nitekim birkaç sene, gece sabaha kadar arabalarında bekleme zorunda kaldılar, Mina'ya ulaşamadılar. Tüm bu hacılar, Müzdelife'ye eğer 'biz sabahı bekleyeceğiz' diye karar verirlerse Arafat'takiler gelemez. Yani bize tahsis edilen mekan dar bir mekan, o zaman Arafat'ta vakfeye duran ve Müzdelife'ye gelmeyi bekleyen kardeşlerimizin asıl ibadetlerini önlemiş oluruz."

Hac ibadetinin amacı, konusu üzerinde de durduklarını aktaran Görmez, "Sadece günah çıkarmaya gittiğiniz bir ibadet olmaktan haşa çıkarıp bunu bizim bireysel hayatımızı, toplumsal hayatımızı inşa eden, bize ruh veren, gerçekten o deruni dünyamıza yolculuk yapma imkanı sunan, bir ibadet olması içinde ayrıca eğitimlerimizin de şeklini değiştirmekle uğraşıyoruz ama bunu henüz tam olarak başarabilmiş değiliz." dedi.

Görmez: Peygamber Efendimiz Bu İbadeti Hayatında Bir Kez Yaptı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Görmez: Peygamber Efendimiz Bu İbadeti Hayatında Bir Kez Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (49)

  • 626262: Niye insanlar koyun mu ki uc kez yapsin. Senin ve kurumunun yonlendirmesi lazim sahtekar din tuccari ve akp yalakasi 25 30 Yanıtla
  • manisali: diyanet isleri baskani mehmet gormez ama allah gorur 43 0 Yanıtla
  • bora ali: sana inaanmıyorum güvenilir kaynak olmakdan çıktın. yazık 18 25 Yanıtla bora ali: arkadaşlar yuruma olumsuzluk islamiyet adınaysa benim kastim diyanet işleri başkanlığı allahın varlığı birliği tartışmaz. ama diyanet siyasete alet olursa birtrilyon altıyuz milyarlık makam arabasına binerse dahada ilerisi harama bulaşırsa o diyanetin islamiyet adına bende değeri olmaz. yuce rabbimiz helal ve haram diye emir buyurmuşken harama ona veren baş eğenden islamın dışına raşmış olur hele hele bu fetva mahiyetinde bir makamsa sözüm ona 4 0
  • 571 : DİYANET HARİCİNDE TOPLASAN BELKİ 1000 lerce MERCEDES VARR DEVLTİN ENVARTERİNDE . BUNLARIN HEPSİ BİR YANA DİYANETTEKİ MERCEDESMİ BATIYOR SİZE BENÇE SİZİN DİNLE SORUNUNUZ VAR MERCEDES VEYA BAŞKA BİRŞEYLE DEĞİL 11 24 Yanıtla Abeci: Zamazingo musun nesin asgari ücret le çalışan biri için çook büyük hayallerin var zorlamışsın beynin yanmış sana anca vites kolu batar o merso nun 0 0
  • CESUR TÜRK VATANDAŞI : görmez efendi çaldığınız bulaştırdığınız yetimin hakkı olan 23 milyonun hesabını verir misin milleti dinle kandırmaya gerek yok 27 7 Yanıtla
  • Diyarbakırlı: Peygamber efendimizin yaptığı ibadete yorum yapmak senin hakında değil han hadinde değil. 22 1 Yanıtla
  • salı: Bu Akkoyunlar peygamberi bırakmış rte yi tövbe estağfurullah ilah yapmışlar bu ülke iflah olmaz 13 8 Yanıtla
  • poyraz 55: Yaradılmışların en ustününün ne yapacağına karar vermek senin ne haddine.. Bide diyenet başkanı.. 18 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi
    09:36 Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi

    Samsun Valisi Orhan Tavlı, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde 3 bin 118'i emniyet, bin 442'si jandarma ve 74'ü sahil güvenlik personeli olmak üzere toplam 4 bin 634 personelin görevlendirildiğini açıkladı. Seçim Güvenliği Toplantısı'nda seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü.

  • Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada
    09:36 Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada

    Trendyol Süper Lig'de geride kalan 30. haftada en centilmen takım Trabzonspor oldu. Trabzonspor, 1 kırmızı kart ve 45 sarı kartla ligin en az kart gören takımı oldu. Ayrıca, Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı da geçtiğimiz ay en centilmen teknik direktör olarak seçilmişti.

  • Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu
    09:35 Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Çanakkale'nin Yenice ilçesinde bir evde yapılan operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ise serbest bırakıldı.

  • Düzce'ye Uyuşturucu Getiren 3 Şahıs Yakalandı
    09:33 Düzce'ye Uyuşturucu Getiren 3 Şahıs Yakalandı

    Düzce İl Emniyet Müdürlüğü narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından yapılan çalışmada, Düzce'ye uyuşturucu getiren 3 şahıs yakalandı. Şahısların üzerinde ve araçlarında yapılan aramada bin 582 adet sentetik ecza ve 13 gram metamfetamin ele geçirildi. Şüpheliler, uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan adli makamlara sevk edilecek.

  • Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Manisa Valisi Enver Ünlü başkanlığında 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin huzurlu ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesi amacıyla toplantı düzenlendi. Seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü. Toplantıya ilgili kurumların yetkilileri katıldı.

  • Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Bitlis'in Hizan ilçesinde, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için İlçe Seçim Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin güvenli ve huzur içinde geçmesi için alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar ele alındı.

  • Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle yağmurla çamur yağdı
    09:31 Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle yağmurla çamur yağdı

    Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle sabaha karşı yağmurla bir süre çamurlu yağış etkili oldu. Bu durum park halindeki araçların kaporta ve camları ile binaların pencerelerinin hafif çamurla kaplanmasına neden oldu.

  • VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı
    09:31 VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,1 artışla 10.114,75 puandan başladı. Analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirtti.

  • Diyarbakır'da gasp çetesine 'Piyon' operasyonu: 9 kişi tutuklandı
    09:30 Diyarbakır'da gasp çetesine 'Piyon' operasyonu: 9 kişi tutuklandı

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, 'Piyon' operasyonu ile çökertildi. 9 şüpheli tutuklandı ve 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunan bir çete üyesi mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda ele geçirilen ziynet eşyaları sahiplerine teslim edildi.

  • Üsküdar sahilinde mide bulandıran görüntü! Banka oturup ulu orta kendini tatmin etti
    09:27 Üsküdar sahilinde mide bulandıran görüntü! Banka oturup ulu orta kendini tatmin etti

    İstanbul Üsküdar sahilinde bir bankta oturan şahıs, vatandaşların gözleri önünde ulu orta kendini tatmin ederken görüntülendi. Yürüyüş yapanların olaya ilgisiz kalmaları ve herhangi bir tepki vermemeleri dikkat çekti.


Advertisement