"Görme Engelliler Müzik Eğitimi" Paneli Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

"Görme Engelliler Müzik Eğitimi" Paneli Düzenlendi

"Görme Engelliler Müzik Eğitimi" Paneli Düzenlendi

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Kültür Salonu'nda "Görme Engelliler Mesleki Müzik Eğitimi" paneli , Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği'nin katkılarıyla gerçekleştirildi.

18.05.2015 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yrd. Doç. Dr. Sıtkı Bahadır Tutu'nun moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe konuşmacı olarak Prof. Dr. Önder Kütahyalı, TÜRGÖK Başkanı Tülay Yazgan, Proje Koordinatörü Füsun Dokuzoğuz ve TÜRGÖK Teknik Sorumlusu Turgay Tufan katıldı.

TÜGÖK Başkanı Tülay Yazgan, eşi Gültekin Yazgan'ın 11 yaşında görme işlevini kaybettikten sonra ilk kabartma yazıyı ve notayı öğrenip uygulamaya geçirdiğini belirtti. Görme Özürlüler Kitaplığı'nın kuruluşunu adım adım izlediğinin altını çizen Yazgan, "2003'te çok değerli çalışma arkadaşlarımla bu kitaplığın kuruluşunu gerçekleştirdik. Görme özürlülerin sosyal ve kültürel gelişmelerine destek vermek amacını güderek kabartma yazılı kitaplar ve sesli kitaplar yayınlıyoruz. Kabartma bilmek okur yazar olmak demektir'' dedi.

Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Kütahyalı görme özürlü olup müziğe gönül veren insanların mutlaka kabartma notayı bilmeleri gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Kütahyalı, "Genç arkadaşlarım karşılarına çıkan bir sorunu kendi gayretleriyle çözmeye çalışmalılar. Kabartma notayı öğrenmeli ve standart notayı kabartma notaya çevirmeyi bilmeliler. Ben öğrenciyken bizim hocalarımız notayı nasıl yazdığımızla ilgilenmiyorlardı. O zamanki konservatuvar eğitimi bugünküne göre daha kolaydı. O günden bugüne konservatuvar eğitimi zorlaştı, fakat kalite de arttı'' diye konuştu.

TÜRGÖK Proje Koordinatörü Füsun Dokuzoğuz, öğrencilerin eğitimlerine katkıda bulunmak amacıyla kabartma ve sesli yayınların oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, "Sadece sesli yayınlarla eğitim ve öğretim yapabilmek mümkün değil. Kabartma yayınlarla desteklemek gerekir. Özel olarak tek bir kişi için bile hayatın her alanında destek olmak amacıyla yayın yapıyoruz'' dedi.

Turgay Tufan ise derneğin tüm çalışmalarının bağışlar, gönüllü desteği ve sponsorlarla gerçekleştirdiklerini aktardı. Tufan, kabartma yazıların kullanımında imla hatası olmaması için gerekli teknik çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Görme Engelliler Müzik Eğitimi' Paneli Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement