Global Habercilik, Global Kanatlarda - Son Dakika
Güncel

Global Habercilik, Global Kanatlarda

AA ve THY arasında imzalanan haber yayını anlaşmasıyla AA'nın haberleri THY'nin yenilenen uçak içi ekranlarında yolcuların hizmetine sunulacak AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk: "Yeni Türkiye'nin yeni kurumları yeni dünya düzeninde de söz sahibi olabilmek için güçlerini birleştirdi" THY.

22.10.2014 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin bayrak taşıyan iki kurumu Anadolu Ajansı (AA) ve Türk Hava Yolları (THY), haber yayını anlaşması imzaladı. İş birliği kapsamında AA'nın haberleri, THY'nin yenilenen uçak içi ekranlarında anlık olarak yolcuların hizmetine sunulacak.

AA ve THY arasında yürütülen projenin sonuçlanmasıyla, AA haberleri yayınlandıktan hemen sonra uydu üzerinden THY'nin yenilenen uçak içi ekranlara online olarak ulaştırılacak ve yolcuların uçak içi ekranlarından anlık haber almaları sağlanacak.

Söz konusu iş birliğine ilişkin anlaşma, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu tarafından THY Genel Müdürlüğü'ndeki törende imzalandı.

Kemal Öztürk, törende Türkiye'nin bayrak taşıyan iki kurumunun güçlerini birleştirerek yeni bir projeyi daha hayata geçirdiklerini belirterek, 3 yıl önce AA'da uluslararasılaşma projesi başlattıklarını anlattı.

Türkiye'nin sesini Atatürk döneminde olduğu gibi dünyaya duyuracak bir ajans olma amacıyla çalıştıklarını ifade eden Öztürk, AA'nın uluslararasılaşma projesini çok önemsediklerini, 3 yıl içinde AA'nın bütün algı ve altyapısını değiştirdiklerini ifade etti.

Kemal Öztürk, THY ile işbirliği yaptıkları sistemin nasıl çalışacağına ilişkin, şunları söyledi:

"THY'nin uluslararası uçuşlarında yolcularına sunduğu hizmetler arasındaki yazılı ve fotoğraf destekli haberler bizim tarafımızdan Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacak. Bu haberler AA'da oluşturulduktan sonra THY sunucularına aktarılacak. THY sunucularından uyduya, oradan da havadaki uçağa aktarılacak. Haberler AA yayınlarına girdikten en fazla 5 dakika sonra uçaktaki yolcuya ulaştırılmış olacak. Anlık ve hızlı bir şekilde ve arzu edilen dilde bu yayın uçağın içerisine gönderilmiş olacak. Aynı zamanda THY'nin internet hizmetinden faydalanan yolcular web sitemize girerek 8 ayrı dilde haberleri anlık olarak okuyabilecek."

Dünyada bu hizmetin birçok yerde İngilizce olarak sunulduğunu, kendilerinin ise bunu bir adım daha ileri götürerek 8 dilde sunabileceklerini kaydeden Öztürk, bugün 86 ülkede AA'nın temsilcisi olduğunu, göreve geldiklerinde sadece Türkçe olan haber dilinde sayıyı şu an 8'e çıkardıklarını bildirdi.

Öztürk, THY'nin globalleşme projelerini AA olarak kendilerine uyarladıklarını belirterek, "THY, uluslararası bir kurumun nasıl olunacağının izini bıraktı. AA da o izi takip ederek uluslararası bir kurum olmayı başardı. İşte buna 'Türkiye tecrübesi' denir. Buna Türkiye'nin stratejik kurumlarının dayanışması denir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bayrak taşıyan kurumlarının yurtdışında birbiriyle dayanışma içerisinde çalışmalarını sürdürdüğüne değinen Öztürk, "Türkiye'nin bayrak taşıyan iki kurumunun işbirliğinin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bizler yeni Türkiye'nin yeni kurumlarıyız. Gittiğimiz her yerde gördüğümüz şu; yeni bir dünya düzenine ihtiyaç var. Habercilik yaptığımız her ülkede bu adaletsizliği ve haksızlığı görüyoruz. O yüzden yeni Türkiye'nin yeni kurumları yeni dünya düzeninde de söz sahibi olabilmek için güçlerini birleştirdi" diye konuştu.

Basın mensuplarının sorusu üzerine Öztürk, THY ile AA arasındaki işbirliğinin ilk aşamada text haber üzerine kurgulandığını belirterek, "Bizim hizmetimiz text haber üzerine, yazılı haber üzerine. Yazılı ve fotoğraflı haber olacak, video değil" yanıtını verdi.

AA'nın, THY ile sağlanan iş birliğini diğer havayolu şirketlerinde referans olarak kullanacağını söyleyen Öztürk, şöyle devam etti:

"Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden THY'ye bu hizmeti vermemiz bizim için çok büyük bir referans. Maliyetine bu hizmetleri vereceğiz ama biz bu referansı kullanarak diğer havayolu şirketlerine de bu teklifimizi ileteceğiz. Kurduğumuz bu sistem uluslararası bir sistem, dünyanın her tarafında bu hizmeti verebiliriz. THY, bizim açımızdan çok önemli bir referans oldu. Dolayısıyla THY'ye bu hizmeti verdiğimizi bilen diğer havayollarının bu hizmeti alacağına inanıyoruz. Daha çok Orta Doğu havayolu şirketlerinin bu hizmeti almasını önemsiyoruz. Özellikle Arapça yayınımız çok güçlü olduğu için bu hizmeti onlara da verebileceğiz."

İlk etapta günlük 45 adet yazılı ve fotoğraflı haber yayınlanmasının planlandığını, ilerleyen dönemde yolculara görüntülü ve canlı yayın servisinin de gündeme gelebileceğini dile getiren Öztürk, "THY'ye önümüzdeki dönemde teklif edeceğimiz şey, canlı görüntülü haber hizmeti olacaktır. Uluslararası uçuşlarda internet kalitesinin daha da artması gerekli teknolojik olarak. Görüntülü haberler sunabilmek açısından bu gerekli. İnternete uçakta ulaşabilmek çok önemli bir proje bence... Haberciler açısından da çok önemli bir konu ama aynı zamanda yolcuya görüntülü hatta canlı yayın da verebiliriz" diye konuştu.

Sunulan haber paketlerinin CIP salonları için tasarlanmadığını, THY yönetimince arzu edilmesi halinde CIP salonlarına daha konforlu hizmet paketi sunulabileceğini ifade eden Öztürk, şu anda AA fotoğraflarının Avrupa ve Amerika'nın önemli gazetelerinde çok tercih edilen fotoğraflar olduğunu kaydetti.

Öztürk, devamla, "THY böyle bir tercihte bulunursa CIP için dünyada uçuş yaptıkları 108 ülkede en önemli noktaların fotoğraflarını günlük olarak çekip o CIP'de hizmet olarak verebiliriz. O ülkelerden haberleri de yine aktarabiliriz. Yani yerdeki hizmet kalitesi daha yüksek bir kalite. Ona göre daha yüksek kalitede planlamalar yapabiliriz" dedi.

"Hizmet paketini zenginleştirecek bir unsuru ilave ediyoruz"

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise THY'nin uçuş sayılarını ve filosunu artırırken aynı zamanda hizmet kalitesini de geliştirdiğini belirtti.

Topçu, "Biz hizmet kalitesini havaalanı kavşağından girişte ve ulaşılan havaalanının kavşak çıkışına kadarki müşteri memnuniyeti olarak görüyoruz. Bu memnuniyeti sağlama adına THY birçok yenilikler ortaya koydu. Devlet kurumları ve özel sektörle birlikte çalışarak yolcularımızı havaalanında en rahat edeceği şekilde alanlar oluşturma çabasındayız. Bu çerçevede bildiğiniz gibi dünyanın en iyi CIP salonlarından birini müşterilerimizin hizmetine açtık. Hem iç hatlardaki CIP hem de dış hatlardaki CIP dünyanın en çok beğenilen salonlarındandır. Bu konsepti Moskova'da da gerçekleştirdik. Yoğun uçuş yaptığımız diğer noktalarda da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

THY'nin havaalanı hizmetleri ve kabin içi hizmetlerde en son teknolojiyi kullanmaya gayret ettiğini, küreselleşen dünyada anlık haber akışının önemli olduğunu belirten Topçu, ajans haberlerinin THY yolcularına eş zamanlı olarak duyurulmasının THY'nin hizmet kalitesine katkı sağlayacağını anlattı.

Haberin gün içinde 3-4 kez güncellenip değiştiğini, bu çerçevede son 1 yıldır ortak çalışmalar sonucunda AA ile uçakta yolculara sundukları hizmet paketini biraz daha zenginleştirmeyi hedeflediklerini belirten Topçu, şöyle konuştu:

"Bu zenginleştirmeyi de milli bir kurumumuz olan AA ile beraber yapma adına Kemal Bey'le daha önce de konuştuk. Bu hizmeti bize verebileceklerini ifade ettiler. Ortak çalışmalar neticesinde alt yapı çalışmaları tamamlandı ve iç hatlarımızda yolcularımıza sunduğumuz hizmet paketini zenginleştirecek bir unsuru ilave etmenin bugün mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün milli kurumumuz AA'nın doğru haberlerini en kısa zamanda uçaklarımızda yolcularımızın görüşüne sunacağız. Aynı zamanda şu anda uzun uçuşlarda kullandığımız ve internet ağı olan uçaklarımızın da internetten AA'nın sitesine girerek haberleri, bilgileri doğru bir şekilde alacak. Bu beraberliğin THY'nin hizmet kalitesine ve rekabet gücüne olumlu yönde katkı yapacağını düşünüyorum."

THY'nin son 12 yılda ortalama yüzde 20 büyümeye ulaşan bir küresel bir kuruluş olduğunu belirten Topçu, THY'nin Türkiye'nin prestijli markalarından biri olduğuna dikkati çekerek, "Geldiğimiz nokta 1,2 milyar dolar cirodan iştirakleriyle beraber 17,5 milyar dolar ciroya ulaştık. Dünya coğrafyasında 261 şehre şu anda uçuyoruz. ve 108 ülkeyle dünyada en çok ülkeye uçan havayolu şirketiyiz" bilgisini verdi.

THY'nin verdiği tarihi uçak siparişi miktarına dikkati çeken Topçu, THY'nin büyüyen filosuyla destinasyon sayısını artıracağını, mevcut destinasyonlardaki frekans sayılarını da genişleteceğini aktardı.

Hamdi Topçu yeni uçakların büyük kısmının geniş gövdeli uçaklar olduğunu belirterek, "777 ve 330'larda bu hizmeti vereceğiz. Özellikle önümüzdeki yıl itibarıyla 29 geniş gövde uçağımızda internet hizmeti sunmuş olacağız. Toplamda 29 olacak. Ondan sonra gelecek bütün uçaklarda da bu sistem bir paket olarak verilecek" dedi.

Bir soru üzerine Topçu, uçak kaçırma gibi olağanüstü durumlarda internet yayınının tamamen kapatılıp kapatılmamasına kriz yönetimi ekibinin karar verebileceğini aktardı.

Konuşmaların ardından Öztürk ve Topçu, işbirliğine ilişkin anlaşmayı imzaladı.

Tören sonunda, THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk'e üzerinde "Kemal Öztürk" ve "Sakarya" yazılı uçak maketi hediye etti. Öztürk ise Topçu'ya, ilk haberciyi temsil eden güvercin maketi ile AA'nın yayımladığı Gazze, Mısır ve Suriye kitaplarını armağan etti.

Günde en az 45 haber

THY, AA işbirliğiyle geniş gövde uçaklarında yer alan Global Communication Suite Sistemi aracılığıyla, yolcularına yüksek hızda kablosuz internet ve canlı televizyon hizmeti sunacak. THY artık internet sistemine sahip olan bu uçaklarında, uçuş esnasında yolcuların dünyadaki gelişmeleri de takip edebilmeleri adına canlı haber akışı (Live Text News) hizmeti verecek.

İki kurum arasında yürütülen projeyle THY'nin yenilenen uçak içi ekranlarında yolcuların anlık haber almaları sağlanacak. AA haberleri yayınlandıktan hemen sonra uydu üzerinden uçak içi ekranlara online olarak ulaştırılacak. Ücretsiz olarak faydalanabilecek bu hizmet sayesinde yolcular, özellikle uzun uçuşlarda THY'nin internet sistemine sahip uçaklarında uçuş esnasında güncel haberleri okuma fırsatı kazanacak.

THY'ye ait uçaklarda yayınlanacak olan haberler genel haberler, politika, ekonomi, spor, sağlık, kültür-sanat ve bilim-teknoloji olmak üzere 7 kategoride olacak. Günde en az 45 haberin uçak içinde yayınlanması planlanırken, yolcular Uçak İçi Eğlence Sistemleri'nin kullanıcı ara yüzünde yer alan ilgili bölümden bu haberleri okuyabilecek.

Sistem, AA'dan gelecek haber akışı üzerinden çalışacak. Devamında haberler Panasonic portallarına gönderilecek. Panasonic de bu haberleri uçağın o anda altında uçtuğu uydu üzerinden, mevcut internet sistemli uçaklar için kullanılan Ku-Band teknolojisini kullanarak uçağa iletecek.

Hizmet şu an internet sistemine sahip 15 THY uçağında verilmeye başlanacak. 2015 sonunda ise 29 THY uçağında bu hizmetin genişletilmesi amaçlanıyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Global Habercilik, Global Kanatlarda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
    20:49 Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirme toplantısına katıldı. Tuzcuoğlu, deprem bölgesinde sıfırdan inşa çalışmalarının devam ettiğini ve Beypazarı'nda da birçok projenin tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, TOKİ tarafından yapılan konutların tapu işlemleri sürerken, altyapı sorunlarının çözümü için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi
    20:43 Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi

    Kapaklı Belediyesi tarafından düzenlenen Gönül Sofraları iftar programına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Programda, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve Prof. Dr. Mustafa Karataş da konuşma yaptı. İftarın ardından semazen gösterisi yapıldı.

  • Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı
    20:43 Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı

    Final Okulları İlkokulu öğrencileri, Diyarbakır'da büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırlayarak, Hacivat-Karagöz ve farklı oyun gösterileriyle özel bir anı yaşattı. Okul müdürü, bu etkinlikle öğrencilere saygı, sevgi, merhamet ve misafirperverlik gibi değerleri pekiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi
    20:37 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da bir düğün salonunda iftar programı düzenledi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, programda ramazanın yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurgulayarak, kurumun vakıf kültürü ve geleneği gereği iyilik ve takvada yarışan bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi
    20:35 Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi

    Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Antalya'da düzenlenen Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi. Sönmez, Alman raket Ella Seidel'i yenerek çeyrek finale adını yazdırdı. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez'in performansı Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş tarafından övgüyle karşılandı.

  • YEO Teknoloji, yerli batarya fabrikasında üretimi yerli robotlarla gerçekleştirecek
    20:34 YEO Teknoloji, yerli batarya fabrikasında üretimi yerli robotlarla gerçekleştirecek

    YEO Teknoloji'nin yüzde yüz iştiraki olan Reap Battery için İstanbul Tuzla'da inşası devam eden yerli batarya fabrikasında üretim işlemleri yerli robotlar tarafından gerçekleştirilecek. Fabrikanın kapasitesinin ilk yıl için tek vardiyada 1 GWh olması planlanıyor. Bu yatırımla Reap Battery, enerji depolama sistemleri alanında çeşitli çözümler sunacak ve enerji depolama sistemlerinin dünya çapında büyümesine katkı sağlayacak.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur
    20:33 Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'daki iftar programında Mansur Yavaş'a yüklenerek, onun artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi. Akşener, seçimlerde hür ve müstakil bir şekilde yer alacaklarını vurgulayarak, ittifak siyasetine karşı durduklarını belirtti.


Advertisement